Fapte bune sau datorii emoţionale ?

Pe zi ce trece observ un exces de fapte bune în jurul meu şi m-aş bucura din tot sufletul dacă ar fi cu adevărat bune şi lipsite de alte gânduri ascunse.

Oamenii în ziua de azi fac fapte bune pentru a crea datorii emoţionale, care nu vor putea fi plătite niciodată sau pentru a se răzbuna indirect pe cei din jur. Cu siguranţă nu voi primi aprobarea tuturor în acest moment dar dacă analizăm obiectiv anumite situaţii din viaţa noastră, vom vedea că acesta este unicul adevăr.

Fapte bune se pot numi acele gesturi pe care le facem pentru oamenii din jurul nostru şi cu care nu ne lăudăm după sau nu aşteptăm o recompensă sau o favoare întoarsă la un moment dat.

Să fii alături de o persoană care trece printr-o suferinţă mai greu suportabilă şi mai apoi să-i reaminteşti la infinit că ai fost acolo pentru ea, nu e faptă bună, e doar o datorie emoţională. Respectiva persoană se va simţi veşnic legată de tine şi obligată să te răsplătească.

Am să tai în carne vie şi am să pun degetul pe rană în articolul acesta. Câte relaţii de cuplu nu se formează pe astfel de „fapte bune” şi câte persoane nu pun căpăt unei relaţii bolnăvicioase doar pentru că la un moment dat una din persoane i-a fost alături?

Erai la pământ, nu credeai că ai să mai poţi crede în cineva, voiai să linişte şi pace, voiai pe cineva care să te ţină în braţe şi să te facă să uiţi de tot. Şi a apărut! Atunci, acolo, în momentul în care nu credeai că vei mai putea zâmbi şi te-a făcut să zâmbeşti.
A trecut o săptămână, două, trei, ai început să respiri, să simţi, să trăieşti. Au trecut două luni şi ţi-ai revenit şi ai impresia că dacă acea persoană nu ar fi apărut în viaţa ta, tu nu te-ai fi pus pe picioare niciodată şi alegi să îţi sacrifici o parte din tine, o parte din viaţa ta, pentru ea, pentru a-i mulţumi zilnic pentru că a fost acolo. Oare chiar a fost acolo sau doar a profitat de slăbiciunea ta şi de instabilitatea ta emoţională?

Nu te-ai pus pe picioarele tale pentru că a existat acea persoană la un moment dat, ci pentru că TU eşti o persoană puternică şi ţi-ai dorit asta. Nu trebuie să îţi sacrifici toată viaţa pentru acea persoană şi să o laşi să îţi mănânce din timp, din fericire, din tine.

Oamenii care fac fapte bune pentru că vor şi simt asta, n-au nevoie de răsplată, n-au nevoie să le fii recunoscător veşnic, nu te vor şantaja cu „bunătatea” lor iar noi nu datorăm nimic aceluia care nu ne-a ajutat decât din interes” (Henry de Montherlant).

Câţi dintre noi stăm într-o relaţie din recunoştiinţă faţă de celălalt şi nu din iubire?

Să trecem şi la cei care îi avem pe lângă noi şi îi considerăm „prieteni” şi ne deschidem sufletul în faţa lor şi când ne aşteptăm mai puţin fac „fapte bune” care ne dau total peste cap şi ne și afectează negativ. De câte ori, un astfel de „prieten” nu l-a ajutat pe omul pe care tu l-ai scos din viaţa ta pentru că ţi-a făcut rău? De ce? Pentru că oamenii fac şi fapte bune sau pentru că faptele lor bune te vor distruge pe tine?

Trăim într-o lume în care ajuţi un bătrân să treacă strada, doar pentru a te lăuda cu asta. Oferi bani unui sărac doar pentru a-ţi etala avuţia, ajuţi oameni şi eşti alături de ei doar pentru ca ei să-ţi fie recunoscători veşnic şi lista continuă. Dacă s-ar ridica şi statui pentru astfel de fapte bune, cred că sunt mulţi care ar avea pe acasă colecţii.

Tu ajuţi ca să fii ajutat sau doar ajuţi?

 1. Eşti decor sau actor?

  ianuarie 12, 2018 at 8:38 am

  […] Stabilitate?! Cu siguranță! Un decor va fi mereu ceva stabil. Aș minți dacă nu aș recunoaște că am acel „fotoliu” confortabil, plăcut, mereu acolo, dar cu brațele mult prea deteriorate. Dar fotoliul acela a fost acolo pentru mine, nu?! Poate eu am fost cea care la deteriorat?! Poate… nu neg acest lucru, dar nu am fost eu cea care l-a forțat să-mi fie fotoliu. A fost alegerea lui să fie decor, a fost alegerea lui să nu-și trăiască viața. Ceea ce simt eu față de acel fotoliu e o datorie emoţională. […]

 2. Ce înseamnă Crăciunul pentru tine? | Blogger Iasi | Acorduri din Suflet

  decembrie 22, 2017 at 12:05 pm

  […] Încă un motiv să facem fapte bune sau datorii emoționale? De Crăciun dăruim. Da, ajungem iar la cadouri. […]

 3. Eşti decor sau actor? | DISCERNE

  februarie 1, 2016 at 5:53 am

  […] lângă tine în momente grele ale vieţii tale şi eu îţi voi reaminti că ceea ce simţi tu e o datorie emoţională faţă de acel “fotoliu”. O să îmi mai spui că ai investit timp şi bani, că i-ai schimbat […]

 4. Ce înseamnă Crăciunul pentru tine? - Bianca Ionel - Acorduri din suflet

  decembrie 21, 2015 at 8:41 pm

  […] Încă un motiv să facem fapte bune sau datorii emoționale? De Crăciun dăruim, da, ajungem iar la cadouri. Doar de Crăciun ne amintim de azilele de bătrâni, de copii din centrele de plasament, de bătrâna care stă la colțul magazinului așteptând un colț de pâine, doar de Crăciun, pentru că atunci se oferă și doar atunci. Pe ce motiv? Ăăăă, de la Moș Crăciun, nu?! În restul anului acești oameni nu există, nu au nevoie de noi, nu au nevoie de nimic, sunt bine merci la locurile lor și așteaptă Iepurașul sau pe Moș Crăciun. Sper să mi se citească ironia printre rânduri și sper ca toți cei care dăruiesc doar de sărbători să se trezească la realitate și să dăruiască tot anul, dacă chiar simt să dăruiască, dacă fac asta pentru că vor și nu pentru că așa face toată lumea. Și dacă se poate, să nu se laude la toată lumea cu fapta sa măreață și milostivă! […]

 5. Eşti decor sau actor?

  iulie 19, 2015 at 10:02 am

  […] lângă tine în momente grele ale vieţii tale şi eu îţi voi reaminti că ceea ce simţi tu e o datorie emoţională faţă de acel “fotoliu”. O să îmi mai spui că ai investit timp şi bani, că i-ai […]

 6. Fapte bune şi oameni bogaţi sufleteşte | Bianca Ionel - Acorduri din suflet

  februarie 11, 2015 at 12:12 am

  […] lui Zolty mai departe şi chiar dacă am putea deveni noi acel sponsor cu simplul gând de a face o faptă bună şi nu de a crea o datorie emoţională, aşa cum suntem […]

 7. Ce nu este meditaţia (partea a II-a) ? | Bianca Ionel - Acorduri din suflet

  ianuarie 22, 2015 at 11:30 am

  […] de ceea ce este capabil, care luptă pentru visele lui fără a răni pe cei din jur şi care face fapte bune fără a crea datorii emoţionale sau fără a îşi hrăni propriul […]

Leave a Reply

%d blogeri au apreciat:
Mai multe despre Acorduri din suflet
De ce înşeală unii bărbaţi?

Astăzi poate voi pune degetul pe rană, dar cred că e momentul să citim în ochii celui de lângă noi...

Închide