Titlu meta și meta descrierile

Astăzi am decis să abordez un subiect destul de cunoscut, rolul titlurilor meta și a meta descrierilor în optimizarea SEO printr-un articol dedicat în mare parte tot bloggerilor, dar util și pentru cei care au site-uri e-commerce sau de prezentare. Felul în care alegem să scriem titlurile ne va influența traficul în site și vizibilitatea în căutări pe diferite motoare de căutare.

De unde putem edita meta titlul și meta descrierile ?
 • Pentru cei care folosesc WordPress și au instalat pluginul Yoast SEO atât titlul cât și meta tag-ul poate fi modificat și optimizat la finalul articolului.

wordpress meta title meta description yoast seo

 • Pentru cei care au site-uri dezvoltate pe Magento, în taburile produsului în admin, există un tab intitulat Meta Information, ce conține 3 câmpuri: Meta Title, Meta Cuvinte Cheie, Meta Descriere;

meta information magento bianca ionel webdeveloper

 • Pentru cei care folosesc Prestashop, în taburile produslui în admin, există un tab intitulat SEO, ce conține 3 câmpuri: Titlu Meta, Descriere Meta și Url Prietenos.

meta information prestashop blog bianca ionel

Ce este titlu meta și meta descrierea ?
 1. Titlul meta este textul aflat între tagurile HTML <title></title>, situat în secțiunea head a unui site, ce apare în căsuța tab-ului browserului.

Dacă mergeți cu mouse-ul pe scrisul din tab-ul unei pagini, vă va fi afișat meta titlul acelei pagini, postări sau produs. Eu am luat ca și exemplu ultimul articol postat pe blog, Cum adaug un banner pe WordPress.

titlu meta articol blog bianca ionel

După titlul articolului, apare și titlul blogului. Această este o setare suplimentară, făcută din pluginul Yoast SEO, pe care mi-am dorit-o eu.

 • Meta descrierea este textul care ar trebui să facă un rezumat al conținutului articolului și se află în tag-ul meta, însoțit de numele tagului – description. O structură pentru exemplu ar fi următoarea

<meta name=”description” content=”Rezumatul conținutului”>

Dacă facem o căutare pe Google după Cum adaug un banner pe WordPress, articolul meu va apărea în următorul mod în rezultate.

rezultate cautare titlu meta blog bianca ionel

După cum puteți observa titlul apare în întregime, dar partea descrierii meta este întreruptă. Intenționat am lăsat în acest mod pentru a vă demonstra cât de ușor putem schimba și optimiza atât titlul cât și descrierea articolului.

Partea de cod a acestei pagini este cea de mai jos. După cum puteți observa avem title si meta descriptions.

cod meta description si meta title wordpress bianca ionel blog

Cum optimizăm titlul meta și meta descrierea?

Așa cum ați văzut și mai sus, titlul articolului apare întreg în rezultate, pentru că l-am optimizat, dar meta descrierea nu afișează tot conținutul, pentru că nu a fost optimizată.

Din punctul meu de vedere, atât titlul meta cât și meta descrierea trebuie să respecte trei elemente importante: lungimea, relevanța și structura.

1.Lungimea

Pentru titlurile meta lungimea recomandată până pe 6 mai 2016 era între 50 și 65 de caractere. De la acea dată Google a mărit numărul de caractere admis pentru titluri la 69-70 de caractere. Uneori chiar dacă respectați aceste limitări există posibilitatea ca titlurile să fie tăiate, pentru că Google nu face limitarea după numărul de caractere, ci după numărul de pixeli. Pentru a preveni acest lucru recomand folosirea unui tool online.

Pentru descrierea meta tot pe 6 mai 2016 lungimea a fost crescută cu 16-20 caractere pe linie, ajungându-se la aproximativ 100 de caractere pe linie.  În prezent se tinde spre o singură linie cu descrierea meta, aproximativ 100 de caractere. Maximul ar fi de 156 de caractere.

În decembrie 2017 Google a mărit numărul de caractere la 320.

2. Relevanța

Foarte multe surse recomandă folosirea unor cuvinte cheie relevante cu textul din articol pentru titlu, dar și pentru descriere. De preferat este să nu se facă abuz de cuvinte cheie și să se găsească 1-2 cuvinte cheie care să sintetizeze ceea ce oferă articolul sau ce ar putea căuta o persoană pe Google dacă ar avea nevoie să citească un articol ca cel oferit de noi.

Foarte multe studii demonstrează faptul că includerea unui cuvânt cheie relevant în titlu este mai important decât includerea acestuia în conținutul textului oferit.

Nu folosi titluri false doar pentru a atrage cât mai mulți cititiori. Gândește-te la reacția pe care o ai tu când dai click pe un link pentru că te aștepți să citești ceea ce ți se promite în titlu și nu primești ceea ce ți se promite.

Evitați folosirea aceluiași titlu meta de mai multe ori, deoarece unul din elementele pentru detectarea conținutului duplicat îl reprezintă și titlurile meta articolelor.

Evită termenii pompoși și pe cei prea vagi. Alegeți sinonime uzuale ale cuvintelor, nu versiuni academice ale acestora.

Descrierea meta, așa cum am mai specificat și mai sus, trebuie să sintetizeze cât mai bine ceea ce oferă articolul și de asemenea să conțină cuvinte cheie relevante.

3.Structura

Un titlu meta optimizat respectă în general o structură de tipul: titlu articol – denumire site sau denumire site – titlu articol. În general prima versiune este cea mai folosită și mai ușoară pentru cititori și cea pe care o recomand și eu.

Dacă vrei să crești brandul e recomandat să folosiți denumirea site-ului sau brandul în stânga și titlul conținutului în dreapta.

În titlul ales de mine pentru exemplul de mai sus, cu siguranță ați observat și separatorul „-”. Pe lângă acesta puteți folosi și „:” sau „|”. Din punct de vedere estetic bara verticală oferă un impact vizual mult mai bun și mai plăcut.

Importanța titlurilor meta și a descrierilor în optimizarea SEO

Titlurile meta și descrierile meta nu sunt pentru cititori, ci pentru motoarele de căutare. În funcție de felul în care alegem noi să le optimizăm ele ne pot ajuta să fim mai vizibili, să avem mai mulți vizitatori și implicit să devenim mai populari.
Cei care aleg să distribuie pe rețelele de socializare articole sau produse, sigur ați observat că acestea preiau un titlu și o descriere. Titlul este cel ales de noi în titlul meta și descrierea tot cea din meta.
Acum aveți un motiv în plus să vă optimizați mai bine aceste elemente când vine vorba de un articol.

Surse online: www.thesempost.com/google-increases-width-main-search-results-column

Foto: printscreen-uri din WordPress, Magento și Prestashop folosite pentru teste personale

44 Comments

 1. Smithe246

  septembrie 5, 2017 at 1:02 pm

  It is actually a nice and helpful piece of information. I am happy that you simply shared this helpful information with us. Please stay us informed like this. Thank you for sharing. bdcdfdggeedfebbd

 2. ionut

  aprilie 12, 2017 at 7:01 pm

  Super tare sper sa ma ajute sfaturile de mai sus.

 3. Website Refresh TravelWithMatei - Bianca Ionel | Professional Blog

  decembrie 14, 2016 at 8:53 am

  […] I-am trimis un raport al site-ului, i-am cerut o serie de informații și le-am folosit pentru descrierea meta, titlu meta, dar și cuvinte cheie. Pe partea de indexare Google și configurare Google Search […]

 4. beautybear95

  noiembrie 10, 2016 at 8:52 pm

  Ar fi super un articol de genul pentru Blogger.

 5. Strumfette Cristina

  noiembrie 10, 2016 at 12:02 pm

  Si eu le folosesc si imi sunt de ajutor.

 6. Rokolla

  noiembrie 10, 2016 at 10:45 am

  Un articol interesant. M-am pierdut in titluri meta si descrieri mega pe care nu stiu sa le folosesc asa cum trebuie. Am retinut cateva aspecte pe care le voi folosi pe viitor pe blog dar mai am multe de invatat ca sa ajung la nivelul tau

 7. Oana

  noiembrie 10, 2016 at 9:27 am

  Este un articol pe care o să îl păstrez, pentru că la SEO mai am de învățat și orice informații sunt utile.

 8. Raluca Brezniceanu

  noiembrie 10, 2016 at 8:14 am

  Ca sa te inteleg ar trebui sa ma mut de pe blogspot. E drept ca-mi tot propun mutarea pe domeniu, dar n-am mai ajuns acolo, Sper ca Mosu sa fie darnic si sa-mi aduca el un domeniu si atunci revin la tine pentru mai multe lamuriri.

  1. Bianca Ionel

   noiembrie 10, 2016 at 8:58 am

   Meta title și meta description se aplică peste tot, nu contează ce platformă folosești.

 9. Claudia`s Choice

  noiembrie 10, 2016 at 1:12 am

  Eu sunt total pe langa subiect! Am citit, dar eu am domeniu propriu, gazduit pe Blogspot! Acolo nu sunt din astea?

  1. Bianca Ionel

   noiembrie 10, 2016 at 8:59 am

   Și pe Blogspot se pot edita meta title și meta description. Cu siguranță le găsești la setările fiecărui articol.

  1. Bianca Ionel

   noiembrie 10, 2016 at 9:01 am

   Am observat la titlu că ai făcut optimizările corecte, în schimb meta description nu este echivalentul unui cârd de cuvinte cheie. Ar da mult mai bine dacă ai sintetiza articolul în acea descriere.

 10. Albu Steluta Georgiana

  noiembrie 10, 2016 at 12:07 am

  Eu momentan sunt la inceputuri…sincer n-am inteles foarte multe din ceea ce ne-ai prezentat ,dar poate pentru ca sunt inca in „fasa”la acest capitol.Sunt convinsa ca sunt persoane care au inteles exact ce ai vrut sa punctezi ,dar eu ma voi reintoare la articolul tau peste ceva vreme cand voi „mai creste mare putin”

  1. Bianca Ionel

   noiembrie 10, 2016 at 9:01 am

   Prima oară e mai dificil, după le înțelegi și devin naturale.

 11. Doina Racoti

  noiembrie 9, 2016 at 11:10 pm

  Pentru mine e chineza, zau daca pricep ceva. Poate unde e si aproape miezul noptii, o sa citesc mai pe indelete maine.

  1. Bianca Ionel

   noiembrie 10, 2016 at 9:01 am

   Doina dacă ai nevoie de suport suplimentar, nu ezita să mă contactezi.

 12. Albinuţa Magică

  noiembrie 9, 2016 at 10:29 pm

  Pe mine ma enerveaza maxim faza cu focus key. Orice as scrie acolo, parca apar si mai multe buline rosii!
  Oricum eu am descoperit Yoast SEO cam de o luna si ceva. Cu structura stau bine, mai depasesc cateodata numarul de cuvinte dintr-o propozitie acceptata de plug-in ca fiind ok. Cateodata contextul nu-mi permite propozitii scurte!

  1. Bianca Ionel

   noiembrie 10, 2016 at 9:02 am

   La focus key în general trebuie să fie un cuvânt cheie din titlu, care să se regăsească și în url-ul articolului și în denumirea pozei articolului.

   1. Albinuţa Magică

    noiembrie 10, 2016 at 9:46 am

    Merci de pont. Deci sa am grija sa redenumesc si poza articolului.

 13. lucruriprivitedejosinsus

  noiembrie 9, 2016 at 10:20 pm

  Aoleuuu….sunt in ceata totala :)))

  1. Bianca Ionel

   noiembrie 10, 2016 at 9:03 am

   Nu e chiar așa dificil, trebuie să ai răbdare.

  1. Bianca Ionel

   noiembrie 10, 2016 at 9:03 am

   Mulțumesc.

 14. kaiyoaino

  noiembrie 9, 2016 at 5:17 pm

  Oricate articole as citi, cand ajung pe blog, iar nu stiu ce sa fac.
  Din seria cfs, ncf

  1. Bianca Ionel

   noiembrie 10, 2016 at 9:03 am

   Hai că nu e așa greu, putem face împreună pașii de mai sus.

 15. coco

  noiembrie 9, 2016 at 2:13 pm

  un articol foarte interesant, eu folosesc batranelul blogspot inca!

  1. Bianca Ionel

   noiembrie 10, 2016 at 9:08 am

   Și pe Blogspot există astfel de setări, sigur le vei găsi.

 16. mihaelanistor

  noiembrie 9, 2016 at 2:03 pm

  Un articol bun, de invatat din el. acum tot invat si eu lucruri noi si fiecare chestie mi se pare waw si incerc sa o tin minte.
  La cat mai multe astfel de articole, eu il salvez sa imi fie la indemana.

  1. Bianca Ionel

   noiembrie 10, 2016 at 9:09 am

   Sper să îți fie de folos. Promit să mai scriu 🙂

 17. Bratu Gabriela

  noiembrie 9, 2016 at 1:48 pm

  am si eu seo yeast si incerc sa tin cont de acele bulinute, sa le fac pe toate verzi. modific mereu la titlu si descrierea

 18. Diana Ion

  noiembrie 9, 2016 at 1:12 pm

  Cand am trecut pe domeniu si am inceput sa folosesc Yoast SEO, am crezut ca nu ma voi descurca niciodata. Imi cam prinsesem urechile in termeni…. meta descriere…habar nu aveam. Dar usor, usor am invatat ce inseamna. Un articol foarte bine structurat!

 19. vyo vyoleta

  noiembrie 9, 2016 at 1:00 pm

  Foarte utile acest articol, inca nu m-am bagat peste tot..eu ma multumesc cu ce am, nu vreau sa ma complic prea mult pentru ca de ceva timp m-am mutat pe domeniu si nu vreau sa incurc tocmai acum.

  1. Bianca Ionel

   noiembrie 10, 2016 at 9:04 am

   Toate aceste setări te pot ajuta să crești mai ușor, mai ales dacă tocmai ai făcut o schimbare.

 20. Lamiita Petre

  noiembrie 9, 2016 at 12:01 pm

  uuufff …. prea greu pentru neuronul meu obosit iar atunci cand nu stii „alfabetul” in domeniu, pare cu atat mai greu.

  1. Bianca Ionel

   noiembrie 10, 2016 at 9:05 am

   Poate e greu, dar nu imposibil și merită mai ales dacă vrei un blog profesionist și bine optimizat.

 21. TrendwithDeea

  noiembrie 9, 2016 at 11:37 am

  Foarte util! Tin minte cat am stat sa caut si eu despre aceste lucruri…

  1. Bianca Ionel

   noiembrie 10, 2016 at 9:06 am

   Pentru mine erau lucruri comune, apoi m-am gândit că pentru alții nu e tot așa și am decis să scriu un articol despre meta titlu și meta description.

 22. Mirabela

  noiembrie 9, 2016 at 11:37 am

  De cuvinte cheie in titlu stiam si eu. La meta descriere mai am de citit, sa inteleg mai bine chestiunea.

  1. Bianca Ionel

   noiembrie 10, 2016 at 9:06 am

   Meta descrierea e foarte simpla, e un rezumat al articolului.

 23. Rodica Mihaela

  noiembrie 9, 2016 at 10:28 am

  Recunosc ca inca sunt departe de a intelege cum functioneaza SEO dar treaba cu cuvintele cheie am priceput-o si o folosesc.

  1. Bianca Ionel

   noiembrie 10, 2016 at 9:07 am

   Cu pași mici și mărunți vei ajunge să înțelegi și restul elementelor necesare în optimizarea SEO a unui articol.

 24. Antoaneta

  noiembrie 9, 2016 at 10:01 am

  Un articol foarte util pentru cei aflati la inceput!

  1. Bianca Ionel

   noiembrie 10, 2016 at 9:06 am

   Mulțumesc, sper să îți fie de ajutor.

Leave a Reply

%d blogeri au apreciat:
Mai multe despre Digital marketing
atentie cu cine colaborati pe IT bianca ionel blog
Atenție cu cine colaborați!

Ziua de luni a trecut neobservată pe blog, dar nu și în viața mea, motiv pentru care am decis să...

Închide