3 cauze ale sensibilitatii emotionale bianca ionel blog

3 cauze ale sensibilității emoționale

Pentru cei care se întreabă „de ce” avem momente în care suntem mai sensibili, astăzi am să vă prezint 3 cauze ale sensibilității emoționale. De aproape jumătate de an am un jurnal în care îmi notez cum mă simt, ce mănânc, activitățile repetitive, dar și cât de aglomerată este fiecare zi. Recent am aruncat o privire peste mai multe notițe și am ajuns la concluzia că sensibilitatea emoțională este influențată de cel puțin trei lucruri pe care le putem controla.

3 cauze ale sensibilității emoționale
1. Dormim prea puțin

Un somn bun poate fi de multe ori remediul pentru orice zi mai puțin bună. Cele 8 ore de somn recomandate de medici nu sunt doar o recomandare. Organismul are nevoie de odihnă. Când dormim creierul nostru procesează toate evenimentele ce au avut loc în ziua respectivă. De multe ori am asociat acest proces cu cel al arhivării. Dacă ai biroul plin de hârtii, te vei simți copleșit de tot ce e în jurul tău. Așa se întâmplă și când nu dormim suficient, iar creierul nu are timp să arhiveze tot ce s-a petrecut în ziua trecută.

Toate evenimentele și stările noastre vor fi acolo prezente și ne vor întuneca judecata și deciziile. Ne vom simți vulnerabili, sensibili, iritați. Mai exat, vom fi copleșiți de o sensibilitate emoțională excesivă și inexplicabilă.

2. Nu respectăm cele 3 mese zilnice și mâncăm prea mult dulce sau fast-food

Dacă nu ai dormit suficient, te simți slăbit și cauți să elimini această stare. De cele mai multe ori alegi să mănânci dulciuri, iar efectul lor este imediat. Creierul primește doza de endorfine pe moment, dar în același timp dulciurile ne vor accentua și stările de depresie pe care le avem. Pentru cei care nu știu încă preparatele ce conțin foarte mult zahar, băuturile alcoolice, fast-food-ul, sucurile din comerț, cipsurile contribuie la starea de depresie.

În general, o alimentație echilibrată ne va oferi energia suficientă pentru a face față provocărilor zilnice și va preveni starea de vinovăție, în cazul în care ții o dietă. La femei alimentația contează foarte mult. De ea depinde și forma fizică a acestora. Dacă ai avut o noapte în care nu ai dormit suficient, în următoarea zi ai mâncat ciocolată și fast-food, iar în a treia zi blugii par să fi intrat la apă, te îndrepți clar spre o stare de instabilitate emoțională accentuată de vinovăție.

3. Stresul

Stresul este de fapt principalul factor al sensibilității emoționale. În fiecare zi există ceva care ne va stresa. Vom simți efectele stresului atât la nivel fizic, dr cel mai mult la nivel psihic. Tristețea sau furia sunt clar stări cauzate de stres.
Stresul poate fi gestionat și de noi depinde felul în care facem acest lucru. Când vă simțiți copleșiți de tot ce e în jurul vostru luați o pauză de 5 secunde în care să inspirați și să expirați. Eu practic foarte des acest exercițiu, deoarece îmi oxigenează creierul și mă eliberează de tensiune.

***

Toate activitățile pe care le facem zilnic ne pot copleși și ne pot stresa. Contează foarte mult să știm cum reacționăm și cum gestionăm lucrurile. E aproape imposibil să eliminăm stresul din viața noastră, dar putem alege să avem o alimentație sănătoasă și să dormim suficient.

Din punctul meu de vedere, cel mai important element în gestionarea sensibilității emoționale este somnul. Nu reușesc mereu să dorm 8 ore pe noapte, dar de luni până vineri încerc să mă țin și cu dinții de un program de somn.

Sunt curioasă dacă și organismul vostru funcționează la fel ca al meu și vă invit să-mi scrieți care sunt cele 3 elemente care vă fac mai sensibili și mai vulnerabili.


Alătură-te și tu celor 4000 de abonați la blog

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Ultimele postari ale lui Bianca Ionel - Digital Marketing Iasi (vezi toate)

6 thoughts on “3 cauze ale sensibilității emoționale”

  1. Este foarte corect ceea ce ai scris in acest articol. Asa si este, stresul, dormitul putin si nu in ultimul rand mancatul haotic duc la sensibilitatea sensibilitatii emotionale ce duce la degradarea treptata a organismului, ca atare trebuie sa avem o dieta echilibrati sa incercam eliminarea sursei de stres.

  2. Într-adevăr starea noastră este influențată de cel puțin cele 3 cauze enumerate de tine. Eu aș adăuga aici sedentarismul, mai ales dacă este asociat cu o alimentație nepotrivită. Am constatat că în zilele în care ies la alergat sau doar la o mică plimbare dorm mai bine și sunt plină de energie.
    Problema cu stresul cred că ne-o creăm singuri. Am ajuns să ne dorim ca totul să fie perfect, iar când nu ne iese ceva ne agităm și ne stresăm. Cred că ar trebui să ne stabilim mai bine prioritățile în viață și să luăm fiecare problemă cu calm, căutând soluții de rezolvare.

  3. Mie mi se pare ca in ultima vreme am inceput sa dorm cam prea mult, iar asta nu imi place. E bine ca jurnalul te-a ajutat sa descoperi care sunt cauzele, sa stii unde trebuie sa faci schimbarile.

  4. Vai, dar cat de tare m-am enervat astazi!!! Nu reuseam sa dau de mama, nu stiam incotro a luat-o si trebuia sa ne intalnim…nu vrei sa stii!!!!!
    E destul de greu sa iti impui sa te linistesti…e nevoie de ceva exercitiu!
    Sa stii ca si eu am uneori probleme cu somnul…uneori simt cadorm prea mult, alteori prea putin…Dar cred ca este important sa ai si o viata cat de cat activa…si ma refer in special la a face sport. Sportul cred ca te ajuta sa dormi mai bine si sa fii mai pozitiv! 🙂

Lasă un răspuns