Web Analytics
3 metode prin care poți să-ți redenumești fotografiile în Lightroom

3 metode prin care poți să-ți redenumești fotografiile în Lightroom

Pentru cei care încă învață Lightroom, în rândurile de mai jos vei afla 3 metode prin care poți să-ți redenumești fotografiile în Lightroom. De ce ai avea nevoie să le redenumești? În primul rând pentru a le identifica mai ușor în cazul în care clientul dorește modificări pentru o fotografie și în al doilea rând pentru optimizare SEO.

Cum să redenumești fotografiile în Lightroom la import?

Dacă vrei să scapi de numele default al fotografiilor tale cu DSC de la Nikon sau IMG de la Canon poți face acest lucru chiar din momentul în care alegi să le imporți în Lightroom.

În partea dreapta, o să găsești secțiunea „File Renaming”, iar pentru a redenumi fotografiile chiar de la import este necesar să urmezi pașii de mai jos:

1. Bifează căsuța „Rename Files” pentru a putea activa partea de redenumire a fotografiilor;

2. Din drop-down-ul „Template” alege-l pe cel dorit – eu recomand Custom Name – Sequence sau Custom Name – Original File Number. În exemplul de mai jos am ales varianta Sequence pentru a numerota fotografiile de la 1;

redenumire fotografie export lightroom seo pentru fotografi bianca ionel pasul 1

3. În căsuța „Custom Text” adaugă numele pe care vrei să-l aibă fotografiile. Poți alege numele clientului, tipul de ședință foto sau alte denumiri care te vor ajuta să identifici mai ușor despre ce fotografii este vorba;

4. Start number – în mod default el va fi mereu 1, dar dacă vrei să începi numerotarea fotografiilor tale cu alt număr mai mare decât 1, poți modifica direct în câmpul respectiv;

redenumire fotografie export lightroom seo pentru fotografi bianca ionel pasul 2

5. La „Extensions” am ales varianta „Leave as-is” dar poți alege din meniul drop-down și Lowercase sau Uppercase;

6. La final apasă Import, iar fotografiile tale vor fi importate și redenumite în același timp.

Cum să redenumești fotografiile în Lightroom la export?

1. Selectează fotografiile pe care vrei să le exporți și apasă butonul de Export:
2. În box-ul ce apare mergi la „File Naming”, bifează „Rename To:” și ca în cazul redenumirii la import, alege din drop-down cum vrei să redenumești fotografiile;
3. La Custom text adaugă denumirea dorită și apoi „Export”. 🙂

redenumire fotografie export lightroom seo pentru fotografi bianca ionel export

Cum să redenumești doar fotografiile selectate ca și favorite?

În general acestea sunt fotografiile pe care le alege clientul după o ședință foto sau poate cele pe care vrei să le publici ca un „fast preview” după un eveniment drag. Pentru a putea face acest lucru este necesar să fii în Library Module, iar după ce ai selectat fotografiile dorite apasp F2 – o scurtătură în Lightroom care te va duce la pasul următor.

redenumire fotografie export lightroom seo pentru fotografi bianca ionel fast preview

Ca și în cele două exemple de mai sus vei avea de ales din mai multe opțiuni de redenumire a fotografiile. După ce o alegi pe cea dorită de tine, apasă ok și fotografiile selectate ca și favorite tocmai au fost redenumite.


Acestea ar fi cele 3 metode prin care îți poți redenumi fotografiile în Lightroom. Tu pe care o alegi? Aștept răspunsul tău în comentarii.


Acest articol a fost prima data publicat pe revistafoto.ro cu care am avut o colaborare în perioada ianuarie 2019-august 2020. Pentru că s-a renunțat la proiect, am ales republicarea articolului aici cu scopul de a fi un real suport pentru fotografii de nuntă și nu numai.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.