Web Analytics

4 paşi pentru a crea şi afisa un câmp custom Prestashop

Când vine vorba de site-uri pentru comert online şi cerinţele de business ale unei companii  modulele oferite de Prestashop nu sunt suficiente, din acest motiv astăzi vă prezint cum realizăm un câmp custom Prestashop. Suntem nevoiţi să găsim soluţii pentru a integra în cadrul site-ului orice cerinţă a angajatorului nostru. Recent am fost pusă în situaţia de a crea un câmp custom pentru produsele din site ce are valori diferite în funcţie de produs. Nu am putut încadra acel câmp în caracteristicile produsului şi nici în alt context deja definit de Prestashop.

4 paşi pentru a crea şi afisa un câmp custom în Prestashop

1. Creare coloană în tabelul din baza de date ps_product. Puteţi denumi coloana în aşa fel încât orice alt programator ar prelua proiectul după voi să înţeleagă scopul acelei coloane. De asemea recomand consemnarea acestor modificări asupra bazei de date într-un fişier, pentru a păstra o evidenţă în cazul unor updateuri ulterioare. Populaţi coloana cu valorile dorite în funcţie de fiecare produs.

2. Realizare structură în root pe FTP override/classes şi copiere a fişierului Product.php din classes în noul folder creat. Acest pas are scopul de a nu face modificări în fişierele default din Prestashop. Pentru cei care sunt familiarizaţi cu Magento, acest pas poate fi asociat paşii din Magento făcuţi când dorim să modificăm un fişier din core.

3. În cadrul fişierului Product.php din override/classes vor adăuga următoarele:

  • declarăm variabila ce o vom utiliza în afişarea valorii din coloana creată în pasul 1. În cazul meu această variabilă am definit-o la linia 188. Această linie poate varia de la o versiune la alta de Prestashop sau în funcţie de ceea ce a fost adăugat în plus în acest fişier.
Definire variabila
Definire variabila
  • o declarăm şi în array-ul $fieldsValidate de la linia 211. Variabila mea o voi declara ultima din acest array. În funcţie de tipul variabilei aceasta poate fi declarată unsigned integer, bool, price, float, s.a.
Array variabile prestashop
Array variabile prestashop
  •  ultima modificare o vom face în funcţia getFields(), în cazul meu la linia 375
Funcţie getFields()
Funcţie getFields()

4. Acum tot ce mai avem de făcut este afişarea în product.tpl a valorii câmpului creat prin {$product->caracteristica}

Bonus afisare câmp custom în pagina de listare a produselor

Pentru cei care vor să afişeze valoarea în product-list.tpl folosiţi {$product.caracteristica}

Neaşteptat de simplu şi de rapid, aşa putem adăuga un câmp custom şi afişa valoarea acestuia într-un fişier tpl în front-end, sau ne putem folosi de valoarea acestuia pentru a afişa diferite elemente de design sau statistici ce pot veni în ajutorulul clientului sau chiar şi al nostru.


Aceşti paşi au fost urmaţi pe versiunea 1.4.9 de Prestashop. Am convingerea că vor oferi aceleaşi rezultate şi pe versiuni mai noi sau mai vechi, dar în cazul în care întâmpinaţi dificultăţi nu ezitaţi să mă contactaţi.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.