Web Analytics
5 sfaturi pentru a scrie mai bine de la Daniel Pink | Content Writing | Blogger Iasi

5 sfaturi pentru a scrie mai bine de la Daniel Pink

Dacă ai ajuns aici, clar îți dorești să descoperi cum poți scrie mai bine și din acest motiv am să împart cu tine câteva sfaturi pe care le-am preluat de la Daniel Pink într-un curs format din trei părți.

Cum poți scrie mai bine?

Despre prima parte, cea legată de pre-scrierea unui text poți citi aici, iar despre editarea unui text urmează să scriu în curând.

1. Ai nevoie de un mediul care să te inspire?

Știi mitul acela cu spațiul care să te inspire? Ei bine, Daniel Pink îl demontează sau îl clarifică. Nu toți funcționăm la fel, slavă Domnului, și din acest motiv nu toți avem nevoie de floricele, soare și ordine perfectă în jur pentru a scrie. Dacă facem un sondaj printre cei care scriu pe blog, pentru ziar sau cărți, o să aflăm că fiecare are mediul său.

Dacă mă întrebați pe mine, mediul ideal pentru mine implică un laptop sau telefon și atât. Nu am nevoie de o anumită muzică pe fundal sau ploaie ori soare puternic pentru a scrie. Fără muzică pe fundal scrie și Daniel Pink și din moment ce cărțile sale au ajuns bestsell-uri cred că știe ce face. 🙂
Tot el ne spune că nu există mediul perfect, există doar mediul ideal pentru noi, acel mediu care ne ajută să fim concentrați și să scriem.

Mai important decât mediul în care scriem, este felul în care o facem sau mai concret procesul ce stă la baza scrisului. Când scriem și cât scriem. Ca toate cărțile de scriere creativă sau scriere și el ne recomandă să scriem zilnic și să ne propunem să scriem un anumit număr de cuvinte pe zi. Indiferent dacă avem chef, inspirație sau mediul propice e necesar să scriem.

O expresie pe care o voi lăsa netradusă din cursul său este următoarea: „Writing is more ass than head. The key to writing is putting your butt in the chair”.

Mi-a plăcut și am râs când am citit-o și cu siguranță are dreptate, asta în cazul în care nu ești genul de om care scrie în timp ce merge. Eu mai fac și asta, dar atenție la canale, mașini și obstacole! Așadar, pentru a scrie mai bine e nevoie să îți faci un obicei din asta, iar obiceiurile vor genera performanță.

2. Durerea primei ciorne

Nu știu tu, dar eu o trăiesc de fiecare dată când încep să scriu ceva. La început puneam presiune pe mine și îmi doream ca prima ciornă să devină din prima și articol. Din păcate, lucrurile încă nu au ajuns la nivelul acela și toate cursurile despre content writing m-au făcut să înțeleg că e ok să nu dau publish la articol când îl termin de scris.

Am învățat că prima ciornă nu e textul final și mereu va fi plină de greșeli, lipsită de sens și chiar lipsită de toate informațiile necesare. Da… și eu greșesc și eu mănânc litere, inversez litere și uneori mănânc și cuvinte și cel mai des scriu fraze fără sens. Toți facem asta, dar important este să înțelegem că acesta este procesul scrierii.

Teama, durerea, frica, emoția primei ciorne va exista mereu și cred că ar trebui să ne obișnuim cu ea și să o lăsăm să fie, dar să nu ne împiedice din a atinge finalul dorit cu articolul/textul pe care îl scriem.

3. Titluri și concluzii cu impact

Știi povestea din generală cu textul care are nevoie de introducere, cuprins și încheiere? Ei bine, se aplică și aici și clar introducerea și concluziile ne dau bătăi de cap.
De cele mai multe ori în introducere oferim rezolvarea, când ar trebui să fie doar stadiul în care povestim problema și de concluzii… ce pot spune? Personal, nu prea scriu concluzii :))

Ce spune Daniel Pink despre asta? Ei bine, despre introducere spune că ar trebui să facă cititorul curios, să nu ofere rezolvare ci doar o idee despre ce urmează să citească. Rezolvarea introducerii ar trebui să se regăsească în conținutul articolului și prin acesta nu ar trebui să uităm de subtitluri.

Subtitlurile? Mda… pentru SEO sunt minunate, pentru cititor?! Dacă ar oferi o legătură cu ceea ce urmează, o conexiune, un moment în care să transformăm tot în ceva și mai interesant, cred că ar fi minunate și pentru el. Dacă scrieți tutoriale IT un subtitlu cu „șoc și groază” sigur nu prinde, dar puteți încerca. 🙂

Și urmează și concluziile despre care nu putem spune prea multe, decât că acestea ar trebui să sune a concluzii și nu ar trebui oferite decât la finalul textului, dar asta știm deja, nu?

Se întreabă cineva unde sunt sfaturile pentru a scrie mai bine?

Acum urmează!

Sfatul 1: Scrie!

Am ținut să vă povestesc un pic și despre mediul în care scriem și despre pașii pe care îi facem în scriere pentru a lega mai bine sfaturile între ele.
Primul sfat, deja oferit mai sus este cel legat de practică. Surpriza?! Clar, nu! Vrei să scrii mai bine? Scrie! Nu te gândi la scris, nu vorbi despre scris, pur și simplu scrie. Cheia succesului e să fii constant cu această practică și bineînțeles să scrii măcar o oră pe zi.

Sfatul 2: Citeste!

Pentru a deveni un scriitor mai bun e nevoie să citești foarte mult. Ce? Aici vine partea intersantă! Daniel Pink ne sfătuiește să citim cărți diferite de ceea ce scriem noi în mod normal. Mai concret, dacă ești genul care scrie povești, citește ceva mai business și dacă vrei să scrii business, citește povești.

Sfatul 3: Ia notițe!

Unii aleg să sublinieze pasajele preferate dintr-o carte sau un articol, dar foarte rar ne întoarcem la acea parte și o recitim. De aceea, ideal este să ne notăm ceea ce ne place și din când în când să le citim pentru a ne lăsa cuprinși de inspirație.

Sfatul 4: Despică firul în 4!

Sfatul acesta e preferatul meu și am să vă spun și de ce. Cred că ține de faptul că sunt programator și în general, când intru pe un site și îmi place ceva în mod expres mă uit în codul sursă și vreau să știu cum a fost făcut. Ei bine, această tehnică o recomandă și Daniel Pink pentru acele pasaje care ne plac. Să le luăm separat, să le analizăm și să înțelegem ce a făcut și mai ales cum a făcut autorul textului. E un fel de inginerie inversă a textului pe care o consider mai mult decât utilă, mai ales dacă ești la început cu scrisul.

Și sfatul 5: Niciodată nu va fi textul perfect!

Sfatul acesta îl voi lăsa direct din curs pentru că nu vreau să-l alterez cumva. Personal, îl consider foarte important și de ținut minte, mai ales de cei care au talentul de a îți critica scrierile și de a amâna publicarea lor pentru că nu sunt perfecte.

5 sfaturi pentru a scrie mai bine de la Daniel Pink
5 sfaturi pentru a scrie mai bine de la Daniel Pink

Acestea sunt cele 5 sfaturi pentru a scrie mai bine pe care le-am descoperit și eu într-un curs de Daniel Pink și pe care mi-am dorit să le împart cu voi. Dacă scriu sau nu mai bine în urma acestui curs, rămâne de văzut. Cert e că mi s-au confirmat anumite teorii legate de scris și m-am relaxat descoperind altele. Keep in touch! ❤

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.