Web Analytics
A 8-a treaptă a înțelepciunii | recenzie carte - Bianca Ionel - Digital Fairy Iasi - Site prezentare - magazin online - marketing - SEO

A 8-a treaptă a înțelepciunii | recenzie carte

A 8-a treaptă a înțelepciunii, de la eficiență la măreție este continuarea cărții „Cele 7 deprinderi ale persoanelor eficace” și face parte dintr-o serie de cărți scrise de Stephen R. Covey. Pentru că mi-a plăcut foarte mult prima carte citită, am ales să citesc toată seria publicată în cadrul Editurii ALL.

Cartea a apărut ca o completare a schimbărilor produse în lume și a nevoi de a aduce unicitate. A 8-a treaptă a înțelepciunii este un îndemn: „Găsește-ți vocea proprie și inspiră-le celor din jur dorința de a-și găsi și ei vocea!”.

Cele 15 capitole ale cărții surprind pașii pe care trebuie să îi urmăm în găsirea propriei voci. Se pleacă de la cel mai jos nivel și anume de la durere și se pornește cu pași mici către înțelegerea acesteia, rezolvarea ei și depășirea acestei prin evoluție.

A 8-a treaptă a înțelepciunii – ce oferă cartea?

Primele trei capitole sunt ca o introducere. Așa cum am menționat și anterior se vorbește despre durere. Nu vă gândiți la durerea fizică, ci la cea spirituală și emoțională. E vorba despre durerea pe care o generează vocile din capul nostru care se plâng de impasurile vieții, de frustrări, descurajări și lipsa de înțelegere a celor din jur. Se oferă povești, studii și sfaturi practice prin care putem conștientiza durerea și o putem transforma.

A 8-a treapta a înțelepciunii - capitolul 1
A 8-a treapta a înțelepciunii – capitolul 1

Al doilea capitol vorbește despre problema actuală și despre mentalitatea tipică epocii industriale practicată în prezent. Deși ne aflăm cu trei epoci peste aceasta, faptul că ne limităm și ne agățăm de trecut ne împiedică să evoluăm. Uităm că putem alege și nu ne folosim corpul, inima și mintea așa cum trebuie.

A 8-a treapta a înțelepciunii -problema
A 8-a treapta a înțelepciunii -problema

Soluția în rezolvarea durerii și a problemelor cauzate de aceasta o reprezintă găsirea vocii și inspirarea celor din spre aceeași direcție. În acest capitol, mi-a plăcut foarte mult cum e prezentată truda sufletului nostru în găsirea unui scop în viață.

Prima parte: Găsește-ți vocea

După scurta introducere făcută în primele trei capitole, urmează prima parte, formată din două capitole, în care suntem ghidați spre găsirea propriei voci.

Toți copiii se nasc genii: la fiecare 10.000 de nou-născuți, 9.999 își pierd rapid acest geniu, din cauza neglijenței sau indiferenței adulților” – Buckminster Fuller

Citatul de mai sus se regăsește în care și mi-a plăcut foarte mult. Înainte de a lăsa pe cineva să dea vina pe educația primită, vă pot spune că oricine își poate recăpăta geniul, dacă își desface trei cadouri importante primite la naștere. Toți avem trei daruri importante, pe care ar trebui să le conștientizăm și să le folosim în găsirea noastră, ca suflet unic și împăcat.

 1. Libertatea și puterea de a alege,
 2. Principii (legi naturale): universale, eterne și manifestate,
 3. 4 tipuri de inteligență: metală, emoțională, fizică/economică și spirituală.

Această parte este dedicată explicării celor trei haruri importante cu care suntem înzestrați și modului în care le putem conștientiza și folosi.

Cele patru nevoi ale oamenilor - A 8-a treapta a înțelepciunii
Cele patru nevoi ale oamenilor – A 8-a treapta a înțelepciunii

După descoperirea propriei voci, urmează pasul în care trebuie să o facem auzită prin viziune, disciplină, pasiune și conștiință. Toate aceste căi sunt de fapt pilonii care conduc lumea și cele patru dimensiuni în care acționează lideri de top.

Partea a doua: Inspiră-le celor din jur dorința de a-și găsi vocea

Titlul părții a doua l-am văzut ca o adevărată provocare și nu m-am putut întreba „Cum aș putea să îi inspir eu pe cei din jur?”. Din start, m-am dus cu gândul la faptul că aș avea nevoie de o poziție de conducere pentru a putea face asta.

Din fericire, citind cartea am înțeles că managerilor le revine în prima fază această putere de a inspira, dar mai presus de ei, le revine celor care și-au găsit vocea. Nu poți să inspiri un om, dacă tu nu ai ajuns la un echilibru cu tine.

A 8-a treapta a înțelepciunii - Fă-ți vocea auzită
A 8-a treapta a înțelepciunii – Fă-ți vocea auzită

Modelarea este un proces lung și presupune să-ți asumi foarte multă responsabilitate. Nu întâmplător partea prin care aflii cum poți să inspiri este descrisă în 10 capitole.  Spiritul de conducător este o mică parte din ceea ce ai nevoie pentru a îi ajuta și pe alții. Pe lângă acest spirit ai nevoie să fii pregătit să iei inițiativa și să inspiri încredere pentru a modela caractere.

Drumul nu va fi unul ușor, motiv pentru care trebuie să găsești în permanență alternative, să identifici viziuni și strategii ce le vei aplica pe valorile comune împărțite cu cel pe care vrei să-l ajuți. Pentru a descătușa pasiunea și talentul în omul ales de tine, vei avea nevoie și de o serie de obiective aliniate cu cele ale interlocutorului tău ce vor aduce în final rezultatele dorite.

A 8-a treapta a înțelepciunii
A 8-a treaptă a înțelepciunii
Concluzii

De foarte multe ori am ales să le spun celor din jur să facă ceea ce le place și să-și folosească talentul pe direcția corectă. Am fost surprinsă plăcut să aflu că această carte este despre acest lucru și despre drumul pe care trebuie să-l parcurgi pentru a te găsi sau regăsi pe tine.

În carte se află și întrebări însoțite de răspunsuri ce apar pe măsură ce atingi fiecare pas al găsirii propriei voci. Am rămas surprinsă să descopăr printre întrebări și una legată de echilibru. Am aflat atunci că echilibrul este una dintre cele mai mare probleme ale noastre. Toți vrem să obținem echilibrul în viață. Cum îl obținem? Aflați tot în carte!

Deși pare o carte foarte complexă, este structurată într-o manieră foarte ușoară de urmărit. E presărată cu povești, citate, scheme, întrebări și răspunsuri și trimiteri către 16 filme ce pot fi descărcate din pagina de unde puteți achiziționa cartea „A 8-a treaptă a înțelepciunii”.

 • Titlul cărţii: A 8-a treaptă a înțelepciunii
 • Autor: Stephen R. Covey
 • Traducere din limba engleză Radu Nicolae Trif
 • Numărul de pagini: 408
 • Preț: 39,99 RON
 • ISBN: 973-724-053-7
 • Editura ALLFA
Cui se adresează A 8-a treaptă a înțelepciunii?

Foarte multe persoane cred că ar direcționa această carte către cei aflați în poziții de conducere. Manageri de companie sau persoane care au în subordinea sa un număr destul de mare de oameni. Eu aș extinde acest public țintă și aș spune că această carte merită citită și de profesori, învățători și chiar părinți. În ea sunt numeroase exemple ce nu au legătură cu afacerile, ci cu oamenii.

Oricine simte că și-a găsit vocea și ar vrea să îi ajute și pe alții să o facă, ar trebui să citească această carte. Cred că dacă am reuși să ajutăm fiecare câte 10 persoane să-și găsească vocea și acele 10 persoane că facă același lucru pentru încă 10 și tot așa, am ajunge în punctul în care toți am fi în echilibru și am trăi într-o armonie totală cu noi și cu cei din jur.


Tu ai citit această carte? Crezi că ți-ai găsit vocea sau ai vrea să o găsești prin intermediul ei?

12 thoughts on “A 8-a treaptă a înțelepciunii | recenzie carte”

 1. Cozma Beatrix

  Woaww am si pus cartea pe lista la urmatoarele achizitii, eu de un an de zile mi am schimbat intreaga viata, in urma unei probleme de sanatate. Acum am inceput sa primesc feedback pozitiv din partea celor din jur, ceea ce ma face sa ma gandesc ca e bine ceea ce fac si imi doresc la randul meu sa motivez şi alte femei prin exemplul meu.

 2. Tot citind din articol si inainte sa ajung la paragraful final, fix aceeasi parere mi-o formasem si eu: cartea se adreseaza celor aflati in pozitii de conducere/maganeri/lideri de grup. Nu am citit-o, dar cred ca mi-ar place.

 3. Sunt de acord cu afirmatia „Nu poți să inspiri un om, dacă tu nu ai ajuns la un echilibru cu tine.”
  In general, in orice domeniu, trebuie sa fii ok cu tine, sa te intelegi, sa te accepti, pentru ca ceilalti sa te perceapa la fel, sa ii ajuti, sa ii inspiri…

 4. Si eu sunt adepta cartilor de self-development. Cateva informatii descrise de tine le-am regasit si eu intr-o carte numita `Mesaje`. Mi se pare interesanta si utila, mai ales ca urmaresc sa ajung intr-o functie de conducere 🙂

 5. Chiar mi-as dori sa o citesc, nu am mai citit de ceva timp o carte de dezvoltare personala, si imi place descrierea realizata de tine.

 6. Cred că o astfel de carte ar fi bună și pentru cei care nu sunt într-o poziție de conducere sau într-o poziție centrală în grupul de referință, dar și celor din plan secundar care își doresc să-și depășească condiția și care au deprinderile necesare unui lider, dar nu și puterea de a ajunge acolo! Cred că toți ar trebui să ne inspirăm între noi prin ceea ce facem și transmitem, de asta cred în puterea exemplului! Foarte interesantă sugestia ta de carte, mai ales că îmi plac genul acesta de cărți! Ce alți autori îmi mai poți recomanda? 😀

 7. Initial cand am citit titlul nu prea m-a atras, imi imaginam ca este vorba de cu totul altceva.
  Mi-a placut ideea pentru ca si eu sunt de parere ca am ramas cam blocati in niste conceptii si intr-un mod de viata care nu prea mai are legatura cu realitatea de astazi. Trebuie cumva sa ne debarasam de unele convingeri care ne-au fost impamantenite de parinti/profesori pentru ca ceea ce a functionat pentru ei in conditiile de acum 20-30 ani nu mai sunt de actualitate pentru noi.
  Momentan nu pot spune ca mi-am gasit vocea, dar incerc. Tu simti ca te-a ajutat sa-ti descoperi „drumul” sau sa afli ca mergeai in directia potrivita?

  1. Bianca Ionel

   Mi-a oferit un pic mai multe explicații pentru anumite situații în care mă regăseam constant și o nouă perspectivă a lor, în rest, pot spune că doar în timp îmi voi da seama dacă am mers pe direcția potrivită.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: