blogger influencer iasi romania bianca ionel

A fi sau a nu fi… blogger, influencer și altele

A fost o perioadă în viața mea de blogger (vă și aud pe câțiva – ce mă, tu ești blogger?!) când eram disperată după colaborări de tot felul, cu edituri, cu branduri de make-up și de tigăi și de uscătoare de păr și mâncare de pisici.

Aveam un zarzavat pe blog (tot aici au rămas toate) și o mulțumire că am n+1 colaborări de nu știam ce-i cu mine. Frate, eu colaborez cu Editura ALL, Melkior, Nivea, Gerlinea și alții, cine-s eu?! Nimeni! Nu mă știa nimeni în Iași că am blog, dar aveam dulapul plin cu de toate cele de la fundițe de pus în păr până la var de dat pe pereți. Bun, dar… prea mult și prea lipsit de impact în comunitatea locală și fie vorba între noi, când ai prea multe își cam pierd din valoare.

Și așa ajunge toată lumea să-și facă un blog și să scrie despre tot și nimic și cel mai trist ajungem la prețurile alea de 25 lei/articol pentru un content writer. E clar toți trecem prin etape, important să ne oprim, să conștientizăm și să nu ne mai vindem sufletul pentru un plic de Vegeta moka… măcar dacă ar fi sănătos.

Personal, în 2019 mi-am luat o pauză, aproape de la tot. Ce a venit și rezonam cu brandul am spus da, ce a venit și eram pe lângă am spus pas și ce n-a venit… n-a venit. Dar cel mai important, ce a venit și articolul scris de mine ar fi avut impact zero pentru brandul respectiv, am refuzat din start. Și aici lista e lungă, de la florării din București până la tot felul de firme mici și mijlocii, magazine fizice, din alte zone alte țării prea depărtate de Iași.

Am zis clar, dacă mai primesc o cutie cu var lavabil pentru că sunt blogger, o refuz, chiar dacă sunt zile când mai dau și eu o dungă de var prin casă, nu mă reprezintă să scriu și să vă recomand nu-s ce produse de curățenie.

Și uite așa, șoc și groază, am început să-mi cumpăr singură cărți, make-up și am mai scris despre peripețiile de la cumpăraturi când în loc de mască de ten pentru femei am luat una de bărbați. Tot așa de la un articol de ăsta m-am trezit cu o mini-colaborare cu acel brand că le-a plăcut de umanitatea și sinceritatea mea.

A fi sau a nu fi… blogger, influencer și altele de la Dana Budeanu citire

Zicea Dana Budeanu o treabă meaga tare într-o intervenție de a ei despre noi bloggerii și oamenii de PR. Nu aruncați cu roșii că femeia le spune bine, pentru cei care pot trece de toată miștocăreala de o face.

Are mare, mare dreptate să zică că ne vindem pentru orice. Azi promovăm o pastă de dinți, mâine un biscuite, poimâine o carte și o facem așa de „ca la carte” și parcă lipsiți de implicare de stau și mă întreb și eu cum naiba ne mai scriu agențiile și unii mai și trag de noi!?

Dacă n-aș avea dovada clară că mai bine prinde un articol în care zici pe bune dacă-ți place sau nu ceva, decât o laudă lungă de am practicat-o și eu de la A la Z, n-aș scrie acum.

Am scris zilele trecute despre produsele de la Farmasi și înainte am stat și am mai citit prin online despre ce scriu fetele astea de sunt top beauty bloggerițe despre gelurile de duș și săpunurile lichide. Poate s-a schimbat abordarea în 2020, nah… să fiu și eu la curent cu noutățile.

Mi s-a părut atât de lipsit de naturalețe să o arzi pe cât de consistente sunt unele și altele, pe texturi și alte porcăreli pentru un gel de duș de m-am întrebat, oare eu nu știu să mă spăl de nu apreciez cum trebuie consistența gelului de duș?! Glumesc!

Băi, suntem oameni! Nu stă nimeni să măsoare densitatea gelului de duș când se spală și dacă ți-a catifelat mai mult sau mai puțin pielea decât ăla de l-ai luat de la supermarket înainte să fii blogger. Am uitat când ne spălam cu Duru și nu mai stătea nimeni să te întrebe ce tip de ten ai, păpușă? :))

Înțeleg la un fond de ten să stai să faci teoria chibritului cât acoperă și cum acoperă, dacă roz sau galben ca nuantă și altele, dar la un gel de duș, da-o în spanacul meu de treabă, chiar așa am ajuns?

Știu și eu de parabeni, de produse dermato-cosmetice și altele, nu-s chiar ignoranta din fundul grădinii dar o să vă povestesc eu cu altă ocazie cum m-am dus ca „diva” să-mi cumpăr fond de ten Estée Lauder și prin ce șocurile vieții am trecut că n-am găsit la nimeni pe blog informații banale ca pentru ăștia de ne-am tencuit cu fond de ten la 50 lei din DM până acum și n-am ars-o pe branduri de top de 200 lei+.

Adevărul e că toate ne spălăm, ne tencuim, ne aranjăm să fim frumoase și mai puțin „bestii” măcar la chip dar parcă prea am luat-o pe câmpii cu promovatul brandurilor care ne dau gratuit câte un produs de 30 de lei.

Când trăiești din asta, da… e altceva, dar când scrii pe blog că-ți place să mai bați câmpii și prin online cu rost sau fără, parcă se schimbă lucrurile.

M-am mai luat o dată de bloggerițele de fashion și de beauty care azi o ard cu o rochiță și mâine cu alta și iar mă întorc la Dana Budeanu care ne spune să ne facem propriul stil și să nu ne mai luăm toate cârpele care după prima spălare își schimbă și culoare și dimensiune, dar sunt în top ținute pe Instragam la fashioniste.

Sunt si care au stilul lor și promovează haine și accesorii fix pe acel stil dar sunt și care azi sunt rock, mâine funk și până la final de săptămână ajung prințesele în rochițe de gala. Da, sunt rea sau doar curajoasă pentru că mă exprim cum cred și simt, preponderent corect gramatical, sper eu, la mine pe blog. Că avem și categoria aia „la mine pe wall pun câte puncte de suspensie vreau”, de obicei de la trei în sus. 🙂

Că așa-i când o arzi pe influencereală… uiți că limba română e așa de mii de ani și nu o schimbi tu că ți-ai luat domeniu și ai blog sau te-ai trezit să predici pe Facebook motivaționale pe care tu nu le practici în „real life” ca să o dăm și pe rom-engleza atât de prezentă peste tot.

Am să mă transform într-o acritură până la final de an

Mi s-a acrit de toate poveștile astea de le-am vândut și eu la diverse produse, mi s-a acrit de disperarea asta după toate brandurile din țară și din China, de toate articolele gramadă despre orice și nimic. Pentru ce?! Ok, ești blogger… știu muncești, poze, seo și altele… dar prima dată ești OM. Îți spun eu din experiență că nu poți purta și folosi toate chestiile pe care le promovezi pe blog și dacă o faci, să-mi fie cu iertare, dar cred că e oleacă de lăfăială de aiurea. Toți știm că avem o cremă bună pe care o folosim de o viață și nu stă nimeni să-și schimbe crema la fiecare început de săptămână și să o laude pe blog dimineața, la prânz și seara. Testezi, clar… mai mult decât restu, dar nu ți se potrivește tot!

Hai să găsim acele branduri cu care rezonăm și să scriem doar despre ele

Hai să povestim despre experiența pe care ne-o oferă un brand, despre motivul real pentru care alegem o cremă și nu alta. Hai să nu mai purtăm toată China și să îi educăm pe cei care ajung pe blogurile noastre cu privire la alegerile unor haine. Hai să nu ne mai mințim pe noi, să nu mai mințim agențiile și cititorii că avem X vizualizări și că facem și dregem când nici un Analytics n-avem instalat în site. E loc sub soare pentru toți, dar puțini sunt cei care se trezesc din viața asta online atât de minunată și tumultoasă.

La final totul e subiectiv și din recomandare sau nu e posibil să nimerești ceva bun, dar e posibil să te duci țintă după un ruj rezistent la transfer recomandat de o super bloggeriță de beauty și să te trezești că se transferă imediat. O să ajung și la rujul ăla să-l „laud” pe aici ca să nu vă luați și voi țeapă ca mine. 🙂

Adevărații influenceri nu-s în topurile agențiilor, din păcate…

Cred că adevărații influenceri n-au blog, vlog sau altele. Ei habar n-au de impactul lor, de cum schimbă vieți și fac conversii brandurilor față de care sunt loiali fără a fi plătiți. Adevărații influenceri sunt oamenii de rând care în aglomerația vieții lor au timp să citească o carte și să-ți spună o impresie reală despre ea, să mănânce sănătos, să aleagă o cremă bună și să călătorească undeva pentru a descoperi și pentru a se relaxa, nu pentru a culege inimioare în online. Adevărații influenceri trăiesc în offline și mai puțin în online – umili, reali, cu bune și cu rele, cu singurătate asumată sau căsătorii împlinite și nu se expun ca să vândă… un suflet și mai apoi un produs.

Influencerii sunt reali, autentici, asumați și mai ales de încredere.

 


Alătură-te și tu celor 4000 de abonați la blog

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

2 thoughts on “A fi sau a nu fi… blogger, influencer și altele”

  1. Depinde de cum masori treaba asta. Eu zic că blogurile pot influența destul de mult. Eu ma uit pe statistica de marketing afiliat si e o chestie suficient de bine masurabila, fata de alte domenii. 🙂
    Altfel, daca vrei o chestie pe termen lung trebuie sa faci lucruri pentru cititorii tai, daca vrei ceva sezonier… faci compromisuri.

Lasă un răspuns