Web Analytics
Adriana Pascal - o fotografie bună înseamna emoție pură bianca ionel interviu fotograf iasi iunie 2022

Adriana Pascal – o fotografie bună înseamna emoție pură

Din mai 2020 am început să conturez interviuri cu fotografi în revista online și print, Mood Mag, dar și pe site-ul meu, la categoria interviuri.

Totul a pornit din dorința de descoperi povești care să inspire cititorii dar și din pasiunea mea pentru fotografie, ce mă susține zilnic din punct de vedere profesional, pe partea de grafică web și print.

Povestea din vara aceasta este despre Adriana Pascal, fotograf de nuntă din Iași, pe care am descoperit-o în timp ce navigam pe Facebook. Efectiv una dintre fotografiile sale alb-negru mi-a atras atenția și am zis că „musai am nevoie să aflu mai multe despre ea”. Spre entuziasmul meu, Adriana a răspuns pozitiv invitației la interviu și te invit să o descoperi și tu, atât în rolul de fotograf cât și de om.

Spune-mi câteva cuvinte despre tine și abordarea ta în fotografie. Cum și când a început cariera ta de fotograf, cine te-a îndrumat/mentorat, cine te-a încurajat să alegi și acest drum?

Numele meu este Adriana Pascal, am 32 de ani, sunt născută și crescută într-o zona superba din Bucovina, mai exact comuna Pojorâta, județul Suceava. Am ajuns în Iași în anul 2008 cand am început sa studiez facultatea de tehnica dentara. De-a lungul timpului am lucrat în multe domenii dar nu a fost ceva sa ma atraga in mod deosebit. În urmă cu 6 ani l-am cunoscut pe soțul meu iar împreuna ne-am descoperit o pasiune comună, aceea de a opri timpul în loc, de a păstra vii amintirile oamenilor. Alături de el am început inițial să filmez, îmi placea mult dar parca eram curioasa sa incerc si fotografia iar asta m-a facut să îmi cumpăr prima cameră foto. Acela a fost momentul în care am realizat că pentru asta m-am nascut, asta iubesc sa fac și asta sper ca o sa fac toată viața. Soțul meu este omul care mă susține, el mă încurajează, el mă și inspiră de multe ori dar tot el este cel care mă critică și mă ceartă, lucru pe care-l apreciez cu toate ca e greu de crezut.

Consider că în orice domeniu este nevoie de laude dar și de critică ca să învățăm și să evoluăm.

Din toate stilurile de fotografie, pe care l-ai ales?

Am ales fotografia de eveniment. De ce? Pentru ca doar acolo pot sa vad emotia la cele mai înalte cote în doar câteva ore. De la zâmbete și râsete colorate, la lacrimi și îmbrățișari mai sincere ca niciodată, fericirea absolută pe care eu am onoarea să o surprind cu ajutorul camerei mele foto.

Ce înseamna fotografia pentru tine?

Fotografia pentru mine înseamna extrem de mult. Faptul că într-o secundă pot opri timpul în loc mi se pare fantastic. Faptul că într-o secundă pot să surprind o emoție unică este extraordinar. Faptul că eu am onoarea să imortalizez cele mai frumoase și importante amintiri pentru oameni este copleșitor, este un sentiment unic.

Fotografie alb-negru sau color? Care exprima mai mult din perspectiva ta?

Ambele au farmecul lor, nu aș putea alege dintre cele doua. Sunt fotografii care exprima mai multă emoție în varianta alb-negru și fotografii al căror farmec este culoarea.

Există un loc sau un moment de suflet pe care l-ai fotografia la infinit?

Sunt multe momente fericite din viața mea pe care le-aș fotografia non stop dar cred că dacă aș putea mi-aș fotografia și familia non stop. Ei sunt cei care mă iubesc necondiționat, ei sunt cei care îmi sunt alături în momentele plăcute dar și în cele mai puțin plăcute și da, cred că dacă aș avea o super putere pe ei i-as fotografia la infinit.

Lumină naturală sau artificială? Cât de important este să cunoști toate sursele de lumină până să îți definitivezi un stil?

Ambele în egala masura. Iubesc lumina naturală și atunci când dispun de ea în mod clar o folosesc la capacitate maximă dar sunt și momente în care lumina naturală nu este suficientă și ca să îmi iasă acel cadru perfect consider ca e important sa apelez și la „ajutoare”. 😀

Ce consideri că te ajută cel mai mult și te diferențiază de ceilalți fotografi?

Cu toții suntem diferiți atât eu ca om din spatele camerei cât și ca cel care este în fața camerei, toți oamenii cu care lucrez sunt diferiți. Îmi place să cred că sunt un om bun, calm, bland iar asta cred că îi ajuta și pe cei care sunt în fața camerei mele sa se deschidă și să fie cat mai naturali posibil, lucru care cred ca este în proportie de 90% rețeta succesului pentru o fotografie bună.

Dacă te-ai întâlni cu versiunea ta, la început de drum, în rolul de fotograf, ce sfaturi i-ai da?

Nu aș schimba absolut nimic din ce am facut, asta pentru că întotdeauna am „mers” pe instinct și am facut exact ce am simțit.

Ce înseamnă pentru tine o fotografie bună și care sunt elementele ce o definesc?

O fotografie buna nu înseamna neaparat reguli de compoziție sau lumina perfectă. Regulile sunt foarte importante dar de mult ori acea fotografie bună înseamna emoție pură, înseamnă acel cadru care trebuie surprins fix atunci, fix din acel unghi, chiar daca nu este cel mai bun, dar daca mai pierzi 2 secunde, va trece. O fotografie buna îți va rămâne în minte, va scoate la suprafață un zâmbet, o stare de bine, o emoție frumoasă și cred că despre asta e vorba în fotografie.

Ai un proiect de suflet? Dacă da, care este acela? Ne poți povesti mai multe?

Fiecare eveniment pentru mine este un proiect de suflet, lucrez cu mare drag la fiecare eveniment în parte, de asta am ales sa fotografiez evenimente pentru ca asta îmi place, asta iubesc. Cineva spunea „Fă ceea ce-ţi place cu adevărat şi nu vei mai munci nici o zi din viaţa ta!” și cred cu tărie în asta.

Pe lângă munca asiduă care crezi care este ingredientul de bază al succesului tău?

Iubirea și pasiunea pentru fotografie sunt ingredientele cheie. Faptul că fotografiez de plăcere cred că mă ajută să cresc și să evoluez de la o zi la alta.

Care sunt fotografii tăi preferați, pe care îi poți considera mentori?

Sunt extrem de mulți fotografi pe care îi stimez și le apreciez munca dar acum o să enumar doar cativa. Pe plan local îl admir pe Tudor Bolnavu iar pe plan internațional sunt Two Man Studios, Victor Lax, Sam Hurd.

Care este cea mai mare provocare în a fi propriul tău șef?

Off… cel mai greu îmi este să gestionez timpul pe care-l am la dispoziție. Așa cum iubesc să fotografiez, la fel de mult iubesc să editez, am avut zile în care am stat și câte 12 ore în fața calculatorului, dar asta nu este neapărat un lucru bun, mai ales că am și o familie, un copil care abia așteaptă să ne petrecem timpul împreuna. Încerc pe cât posibil sa îmi găsesc un echilibru și să le împart pe toate în asa fel încât la final sa fim cu toții fericiți.

Trei lucruri interesante despre OMUL Adriana Pascal?

 1) Iubesc să mă înconjor cu oameni buni și frumoși care oricand îmi dau o stare de bine.

 2) Îmi place mult să călatoresc, concediul anual alături de familie îl consider obligatoriu, deși noi încercăm sa iesim măcar o data la 2-3 luni sa ne luăm doza de energie și de relaxare.

3) Sunt o leoaică încăpățânată și ambițioasă și atunci când îmi propun ceva, fac tot posibilul să îmi iasă.

Care este cartea ta favorită?

Mi-au plăcut mult cărțile scrise de Dan Brown dar în ultima vreme cand prind cateva momente libere am descoperit o nouă atracție pentru cărțile de dezvoltare personală, îmi dau așa o stare de bine și mă motiveaza sa fiu cea mai buna versiune a mea.

Unde te putem găsi? Facebook, site, Instagram etc.

·        Facebook: https://www.facebook.com/adrianapascal.ro

·        Instagram: https://www.instagram.com/adriana_pascal_photography

·        Site: https://adrianapascal.ro/

Hai să încheiem acest interviu cu un sfat pentru pasionații de fotografie sau cu o lecție de viață pe care ai învățat-o din rolul de fotograf.

Recomand cu cea mai mare încredere cursurile de fotografie sau workshop-urile, în special cele „one to one” cu fotografi consacrați care au un cuvânt greu de spus în acest domeniu. Anual sunt multe workshop-uri, începând de la cele de eveniment până la fotografie de peisaj, studio sau chiar boudoir. 

Altfel spus absolut orice persoană pasionată de fotografie își poate crește nivelul și bagajul de cunoștințe astfel încat fotografiile pe care le face sa fie WOW.


Interviul poate fi citit și în revista Mood Mag, căreia îi mulțumesc pentru colaborare. Dacă știi un fotograf a cărei poveste vrei să o afle cât mai multă lume, te invit să îmi scrii.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *