Web Analytics

Alexandra U – mai mult decât un brand de haine

Alexandra U este un antreprenor din Iași care a răspuns pozitiv invitației mele de a povesti despre pasiunea sa ca designer vestimentra și drumul său în calitate de antreprenor.

În februarie 2018 a câștigat locul III la Startup Weekend Iași iar după 3 luni, locul I în programul StartUp Your Life pentru cel mai bun business plan și un premiu special pentru cel mai bun pitch.

Militând pentru unicitatea și autenticitatea creației vestimentare, Alexandra lansează, în 2019, marca proprie – Alexandra U – o inițiativă ambițioasă sub care dezvăluie rochii de seară cu un croi elegant și un destin remarcabil.

Vă invit să aflați în rândurile de mai jos ce se află în spatele acestui drum plin de succes al Alexandrei Ungurean.

Alexandra U – mai mult decât un brand de haine


Povestește-ne un pic despre tine și afacerea ta.

Numele meu este Alexandra Ungurean și sunt antreprenor și designer vestimentar.

Brandul Alexandra U s-a născut din dorința de a schimba felul în care ne raportăm la ceea ce ne îmbracă și ceea ce ne înconjoară construind exemple de autocunoaștere și protejare reciprocă între produs și purtător, între personalitate și mediul înconjurător.

Alexandra U Ungurean designer vestimentar Iasi 11

În momentul în care ai ales să devii antreprenor ai avut pe cineva alături care să te ghideze, dacă da cine și cum te-a ajutat?

Sincer, nu. Sunt autodidactă din fire, iar din momentul în care am decis să incep afacerea am participat la foarte multe evenimente, conferințe și workshop-uri de unde am adunat informații prețioase. Am stat de vorbă cu antreprenori din diferite domenii și mereu am cerut feedback și sfaturi în legatură cu afacerea mea.

Sunt foarte multe idei de afaceri, de ce ai să devii fashion designer? Cum ai ajuns pe această nișă?

Mi-am dorit intotdeauna să lucrez în domeniu, încă de pe vremea când nici nu cunoșteam cuvântul Fashion. Am învățat de mică să cos, să croșetez și să împletesc. La 7 ani deja foloseam mașina de cusut! Am avut o pauză de câțiva ani deoarece, la terminarea liceului am urmat cursurile Facultății de Farmacie. Am și profesat timp de doi ani, apoi am decis să-mi urmez visul de a fi designer vestimentar.

alexandra u ungurean schita rochie designer vestimentar iasi

Ce face ca afacerea ta să fie specială sau unică?

Alexandra U este mai mult decât un brand de haine. Îmi doresc să fiu pentru clientele mele persoana la care apelează ca la o prietenă atunci când au nevoie de un fashion adviser.

Povestește-ne cum a ajuns primul client la tine.

Prietenele mele au fost primele mele cliente! Dar dacă vorbim despre prima clientă din afara cercului, aceasta m-a contactat pe pagina de Facebook.

Care este cel mai important lucru pe care l-ai învățat în drumul tău de antreprenor?

Zilnic învăț câte ceva. Cel mai important lucru pe care l-am învățat este să nu am așteptări.

Fiecare afacere are suișuri și coborâșuri, care a fost cea mai mare provocare de până acum și cum i-ai făcut față?

Cea mai mare provocare pentru mine a fost să mă obișnuiesc cu toată birocrația legată de administrarea unei firme. Încă lucrez la asta!

Dacă ai avea șansa de a începe din nou acest business, ce ai face diferit?

Eu cred că depinde foarte mult de contextul din acel moment și că deciziile sunt luate în funcție de el. Dacă ar fi să reîncep acum, probabil mi-ar fi mult mai ușor.

Alexandra U Ungurean designer vestimentar Iasi 13

Ce altceva te mai pasionează? Dacă nu ai fi început acest business, unde crezi că ai fi fost acum?

Nu ma văd făcând altceva. Cred că indiferent ce drum aș fi urmat, tot aici ajungeam.

Am descoperit recent că îmi place să împărtășesc din cunoștințele mele în domeniu și să ajut oamenii să învețe lucruri noi. Momentan lucrez la deschiderea unui spațiu de coworking, un hub creativ destinat designerilor vestimentari, dar nu numai. Practic, va fi un makerspace, un loc în care tinerii designeri din Iași să pună bazele propriului lor brand.

Sunt antreprenori locali, naționali sau internaționali pe care îi admiri? Care ar fi motivul?

Sunt mulți antreprenori pe care îi admir, de aceea mi s-ar parea nedrept să-I enumăr doar pe cei care îmi vin acum în minte. În general, admir oamenii care au reșit prin afacerea lor să genereze un impact pozitiv asupra comunității.

Alexandra U Ungurean designer vestimentar Iasi 2

Ce sfat ai oferi celor care vor să devină antreprenori?

Dacă simt că asta este menirea lor, să o facă! Să fie curajoși, să ia decizi radicale, indiferent de ce spun cei din jurul lor.

Crezi că modelele de business din exterior se pot adapta la noi?

Eu cred că business-ul trebuie adaptat în funcție de piață. Dacă target-ul tău este piața externă, atunci poți să folosesești un model din exterior. Dacă piața ta este una internă, te poți inspira din modele de business din exterior, dar să le adaptezi conform cerințelor pieței din România.

Recomandări de cărți în care ai găsit sfaturi pe care le-ai aplicat și au dat rezultate în business-ul tău?

Momentan citesc Startup Communities: Building an Entrepreneurial Ecosystem in Your City scrisă de Brad Feld. O recomand tuturor celor care vor să ajute la dezvoltarea ecosistemului antreprenorial.

Cum se îmbină viața personală cu cea profesională?

Trebuie să existe un echilibru. Altfel, orice nereușită în una dintre ele se va răsfrânge și asupra celeilalte.

Alexandra U Ungurean designer vestimentar Iasi 15 Alexandra U Ungurean designer vestimentar Iasi 8

Care crezi că este cel mai mare atu al orașului Iași din perspectiva antreprenorială?

Momentan, Iași este un loc perfect să deschizi o afacere. Este în plină dezvoltare, iar puterea de cumparare a crescut odată cu apariția angajatorilor din zona de IT. Există din ce în ce mai multe programe de finanțare a start-up-urilor, acceleratoare, fonduri de invesții și competiții care încurajează spiritul antreprenorial.

Ce crezi că lipsește orașului Iași din perspectiva antreprenorială?

Comunicarea și suportul reciproc!


Pentru cei care sunt interesați să o contacteze pe Alexandra Ungurean pentru un parteneriat de afaceri sau pentru a îi deveni clienți o găsiți pe office@alexandraungurean.com sau la numărul de telefon +40 741 022 316


Dacă sunteți curioși cum face față Alexandra U provocărilor când vine vorba de partea de digital marketing, puteți afla acest lucru în continuarea interviului aici.

În încheiere vă invit să admirați o parte din creațiile semnate Alexandra U.


Alexandra U Ungurean designer vestimentar Iasi 14 Alexandra U Ungurean designer vestimentar Iasi 12 Alexandra U Ungurean designer vestimentar Iasi 10 Alexandra U Ungurean designer vestimentar Iasi 9 Alexandra U Ungurean designer vestimentar Iasi 7 Alexandra U Ungurean designer vestimentar Iasi 6 Alexandra U Ungurean designer vestimentar Iasi 5 Alexandra U Ungurean designer vestimentar Iasi 4 Alexandra U Ungurean designer vestimentar Iasi 3

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *