Web Analytics Made Easy - StatCounter
Ana Dermanschi Rusu - fotografia a devenit parte din mine - Interviu

Ana Dermanschi Rusu – fotografia a devenit parte din mine

Pe Ana Dermanschi Rusu, fotograf de nuntă din Iași, o urmăresc de aproximativ un an pe Instagram și abia la final de octombrie am prins curaj să o întreb dacă ar fi dispusă să îmi ofere un interviu, atât pentru blog, cât și pentru revista MoodMag, la care sunt editor. M-am bucurat foarte mult când răspunsul ei a fost unul pozitiv pentru că știam că în spatele fotografiilor superbe, se află o femeie ce poate inspira și motiva mulți oameni la început de drum dar și pe cei care și-au transformat fotografia într-un job full time. Te invit și pe tine să o descoperi în rândurile ce urmează.

 1. Spune-mi câteva cuvinte despre tine și abordarea ta în fotografie. Cum și când a început cariera ta de fotograf?

Fotografia se află în sufletul meu de 10 ani. Primul aparat foto l-am primit cadou de la părinți în adolescență, cu toate că nu era DSLR am început să fac ședințe foto la prieteni și așa treptat s-a transformat în job. 

Fotografia mi-a oferit ceea ce aveam eu nevoie: să fiu printre oameni. Fiind o fire extrem de extrovertă,  m-am regăsit foarte ușor pe mine din momentul în care am văzut reacțiile persoanelor cu care lucram. 

Aparatul foto e parte din familie, nu există să plecăm undeva fără el. Cu toate că majoritatea timpului îmi este ocupat de fotografia de eveniment, mai sunt pasionată și de fotografiile family&newborn. De multe ori spun că dacă aș fi putut să scot somnul dintre nevoile organismului meu, ar fi perfect :))) Aș avea toate 24 ore la dispoziție.

 1. Ce înseamna fotografia pentru tine?

Fotografia e ceea ce a reușit să mă țină pasionată de un singur domeniu pentru cea mai mare perioadă din viața mea. Pot spune că a devenit parte din mine

Am fost pasionată din copilărie de artă și m-am reprofilat constant pe foarte multe specializări. Am terminat școala muzicală la pian, am făcut dansuri, canto, apoi facultatea am terminat-o în turism și masterul în economie. Totuși,  doar fotografia a fost cea care mi-a ținut interesul mereu viu pentru a o descoperi tot mai mult. Asta mă atrage și datorită ei m-am dezvoltat și am crescut în tot acest timp.

 1. Fotografie alb-negru sau color? Care exprima mai mult din perspectiva ta?

Ceea ce pot spune sigur e că ador să văd lucrările unor fotografi în alb/negru. Chiar oferă un dramatism aparte. Însă, vorbind strict de mine, mie îmi place să abordez stilul clasic. Dacă vă uitați peste fotografiile mele, veți observa că nu sunt extrem de colorate, însă culorile pe care le creez, sigur nu se vor demoda în următorii ani.

 Îmi doresc că ai mei clienți să se uite peste 10 ani la fotografiile făcute și să fie mulțumiți pentru că încă sunt de actualitate și în acel moment. 

În portofoliul meu cred că se regăsesc doar 10 % fotografii alb negru de la un eveniment.

 1. Există un loc sau un moment de suflet pe care l-ai fotografia la infinit?

Familia noastră e pasionată de turism, și răspunsul nu ar fi fost de un loc anume, însă locații diferite de fiecare dată. În general preferăm să ieșim o dată la 2-3 luni pentru a ne încărca de inspirație pentru perioada următoare (când era posibil în afară pandemiei).  Asta ne oferă entuziasmul care se simte pe lucrurile noastre. 

Sunt atâtea lucruri și culturi de văzut în lume și mi-aș dori să pot vedea măcar jumătate până la bătrânețe. Din locațiile unde m-am regăsit sufletește cred că ar fi Bali și Islanda. Energia de acolo te captivează și te schimbă. Bali a fost singură destinație unde am zis că ne-am mai întoarce.

 1. Lumină naturală sau artificială? Cât de important este să cunoști toate sursele de lumină până să îți definitivezi un stil?

Depinde de situație, însă acum aș putea spune cu siguranță că prefer lumina naturală. Am avut o bună perioada de timp în care lucram doar cu lumina artificială, însă treptat mi-am schimbat stilul. Cred că putem redă momentul exact așa cum a fost, cu lumina naturală (poate și cu ceva mici ajutoare).

 1. La partea de post procesare, ne poți spune ce software folosești?

La partea de post-procesare folosesc Adobe Lightroom și Adobe Photoshop. Cu ele lucrez de mulți ani și sunt mulțumită. Dar consider că trebuie să creezi din start fotografia bună, astfel încât, după, să nu intervii cu prea multe schimbări.

 1. Ce consideri că te ajută cel mai mult și te diferențiază de ceilalți fotografi?

Nu mi se pare corect să vorbesc eu de asta :)), însă văd din majoritatea feedback-urilor venite de la clienții mei că starea mea pozitivă îi relaxează. Le ofer o atmosfera caldă de care au ei nevoie.  Cred că e importantă energia care vine de la persoana din spatele camerei. Ceea ce consider că mă diferențiază este faptul că sunt foarte implicată în evenimentul lor și îi ajut cu tot ce pot, nu doar cu partea fotografică, pentru că nunta lor să iasă bine și așa cum și-au dorit. Evenimentul clienților mei este la fel de important sau poate chiar mai important decât evenimentul meu personal.

 1. Dacă te-ai întâlni cu Ana, fotograful aflat la început de drum, ce sfaturi i-ai da?

Una din frazele după care mă ghidez în viață e „Tot ce se face, se face spre bine.” Astfel, nu cred că aș vrea să schimb ceva din drumul care l-am avut până acum. Mă simt împlinită cum sunt, și cred că orice detaliu din trecut contează, așa cum a fost el, rău sau bun. Deci i-aș spune doar să aibă încredere în ceea ce face, pentru că face bine!

 1. Munca ta este foarte apreciată,cu numeroase premii naționale și internaționale. Cum stăpânești „ego-ul”?

Nu pot spune că ego-ul meu e atât de mare. Mă simt mândra de premiile mele, însă nu cred că ele mă caracterizează că om sau fotograf. În general eu nu eram prea sigură că vreau să particip la concursuri. Am fost un pic traumatizată în copilărie de la concursurile canto la care am participat. Că să divulg secretul, soțul mi-a înregistrat multe fotografii la concursuri fără să știu. Eu mereu spuneam că am clienți mulțumiți și asta e tot ceea ce contează pentru mine. Când am văzut rezultatele, a fost o surpriză pentru mine. El e cel care îmi da încrederea și critica atunci când am nevoie. Acum particip la concursuri cu încredere datorită lui.

 1. Ce înseamnă pentru tine o fotografie bună?

O fotografie bună pentru mine e cea care oferă emoție, cea după care sunt atât de inspirată, încât îmi vine o poftă nebună să lucrez cât mai mult.  

 1. Ai un proiect de suflet?Dacă da, care este acela? Ne poți povesti mai multe?

De curând am început să lucrez la un proiect care mă inspiră foarte mult, și momentan nu îi pot da numele însă nu va mai dura mult până în momentul lansării lui. Așa că, vă invit să fiți cu ochii pe pagina noastră.

 1. Se apropie sărbătorile de iarnă și implicit, perioada ședințelor foto de Crăciun. Cum crezi că se vor desfășura lucrurile anul acesta, dat fiind contexul pandemic? E o provocare în plus să lucrezi cu emoțiile oamenilor când în sufletele lor se ascunde mai timid sau nu frica? 

Sărbătorile de iarnă sunt sărbători de suflet. Cu siguranță va fi un pic mai complicat în ideea că trebuie să fim foarte precauți, să anunțam că nu acceptăm persoane nici măcar cu cele mai mici simptome și să dezinfectăm atent spațiul după fiecare ședința. Însă emoțiile oamenilor și sărbătoarea din sufletul lor nu le-o poți lua. Poate că în studio va fi singură ocazie în care ei întradevăr să simtă din plin spiritul Crăciunului.                         

Amintirile trebuie să trăiască, și chiar ar fi păcat dacă din 2020 ar rămâne doar momentele ce au legătură cu pandemia.

 1. Pe lângă munca asiduă care crezi care este ingredientul de bază al succesului tău?

Familia mea este ingredientul de bază la tot ce am făcut până acum. Am avut o susținere colosală care mi-a oferit încredere, atât în trecut, de la părinți, cât și în prezent, de la soț. Am fost criticată când a fost nevoie, dar și sprijinită în cea mai mare parte a timpului.

 1. Câte ore investești săptămânal în a învăța lucruri noi pe domeniul tău?

Asta îmi place cel mai mult în fotografie, ai mereu ce învăța, te dezvolți continuu și nu reușești să te plictisești. În ultimii ani ofer tot mai mult timp studiului dar nu pot da un număr de ore. Se întâmplă în fiecare seară (poate, excepție fac zilele de weekend). E super făin cât de mult s-au dezvoltat cursurile online și cum au devenit extrem de accesibile. 

Dacă aș avea ocazia, m-aș duce la majoritatea workshop-urilor, chiar la persoane pe care le cunosc personal. Am văzut de fiecare dată cum am devenit tot mai bună după ele și asta îmi oferă inspirație și motivație.

 1. Care sunt fotografii tăi preferați, pe care îi poți considera mentori?

În mare parte, îi consider drept mentori pe fotografii internaționali. Dintre ei aș putea menționa pe Ivash Vladimir (am fost lael la workshop), Igor Tsaplin (urma să merg în aprilie la workshop însă s-a anulat din cauza pandemiei și am urmat cursul lui online), Andrei Nesterov, Igor Bulgac și încă mulți alții. De asemenea mi-a îmbunătățit mult stilul și workshop-ul fotografilor Alex Iordache și Alena Nikanorova.   

Cred că important e să vrei să înveți, în rest găsești foarte ușor fotografi de top care se te inspire. Am realizat că e bine să tinzi spre cei mai buni, dacă vrei să ajungi și tu departe.

 1. Care este cea mai mare provocare în a fi propriul tău șef?

Provocarea cea mai mare la fotografi este să îți gestionezi corect bugetul, astfel încât să reușești cu ceea ce ai dobândit în sezon să reziști restul anului. În rest e doar plăcere.

 1. Trei lucruri interesante despre OMUL Ana Dermanschi Rusu?

1) Crede în puterea energiei și atracției Universului.                                        

2) E loc pentru orice aventură. Să îi zici să facă acum bagajele pentru o călătorie undeva și nu va ezita :))                                

3) În fiecare călătorie a avut perepetii grave după care oamenilor le-ar mai fi frică să se pornească undeva, dar nu…:))) Curajul și harta lumii sunt mult mai mari decât frica.

 1. Care este cartea ta favorită?

Cred că fiecare carte citită își lasă câte o amprentă în personalitatea cititorului. La mine a fost etapizat. Cu mulți ani în urmă preferăm să citesc doar cărți de psihologie iar înaintea lor erau românele. Acum am trecut la cărțile despre personalitate și dezvoltare personală.  

Cărțile lui Osho m-au impresionat mult și mi-au dat lecții de viață importante. Enigma pe care o transmite o carte, niciodată nu se va compara cu un film.

 1. Se spune că orice criză are și partea sa bună. Ce beneficii ți-a adus Covid atât din perspectivă personală dar și profesională?

La începutul pandemiei, când au început amânările nunților eram foarte speriată și debusolată. Însă, într-adevăr au fost și câteva lucruri bune care s-au întâmplat în această perioadă.           

Pe plan profesional a fost super fain pentru că am avut mai mult timp pentru studiu, au fost foarte multe live-uri de la persoanele pe care le urmăresc și chiar am avut acel timp de citit de cărți care nu îmi ajungea. În sfârșit am reușit să îl savurez.                                 

Din perspectivă personală, pandemia mi-a oferit unul dintre cele mai importante lucruri: timp prețios cu familia mea. Nu am fost atât de încărcați și am reușit să savurez din plin creșterea, dezvoltarea fetiței noastre și a următorului membru care urmează să apară în curând. Peste puțin timp puzzle-ul familiei noastre va fi complet. ❤

 1. Unde te putem găsi? Facebook, site, Instagram etc.

Mă puteți găsi pe pagină noastră de Facebook: Dermanschi Dream Studio, pe Instagram @dermanschi.ana sau pe site-ul fotografi/cameramani. Acum urmează o edititie nouă a concursului fotograful/videograful anului, deci vom avea o perioadă mai activă în online.


În încheiere, vreau să mulțumesc revistei MoodMag pentru colaborare și publicarea interviului în varianta printată.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.