Web Analytics
Anca Vîrlan - emoții reale, neregizate în fotografie - Bianca Ionel - Digital Fairy Iasi - Site prezentare - magazin online - marketing - SEO

Anca Vîrlan – emoții reale, neregizate în fotografie

Interviul de luna aceasta, cu fotografi pe care îi apreciez din tot sufletul și pe care îi recomand cu drag, este unul special, dat fiind faptul că în lumina condeiului se află Anca Vîrlan, fotograf din Iași, și colega mea de cămin din anul I de facultate.

Dacă ar fi să dau din casă sau mai bine spus din aventurile din camera de cămin, îmi amintesc de o dimineață în care alarma de la telefon suna pe fundal. Era piesa Laurei Stoica, Mai frumoasă și, prin somn, Anca fredona și ea. Nu știu dacă la acel moment, al său subcoștient, știa că va alege drumul fotografiei de eveniment, dat fiind faptul că această melodie este populară când vine vorba de dansul mirilor, dar mă bucur foarte mult să împărtășesc povestea ei, cu voi, în acest interviu.

Anca a finalizat studiile în domeniul finanțelor și în momentul în care am văzut pe Facebook că a început să facă fotografie am spus doar „wow”. De atunci au trecut 7 ani și azi, în 2020, a venit momentul în care o să ne povestească despre ea, din rolul de fotograf, și despre fotografia ce a devenit o parte importantă din viața sa. Te invit să pășești în lumea poveștilor cu fotografi de suflet! Așa cum te-am obișnuit, o parte din interviu poate fi citit și în MoodMag, numărul din decembrie 2020.

***

Spune-mi câteva cuvinte despre tine și abordarea ta în fotografie. Cum și când a început cariera ta de fotograf? De ce ai renunțat la o carieră în economie si stiinte administrative pentru fotografie?

Sunt un om vesel, ador să râd, să râd mult! Iubesc să comunic și să fiu înconjurată de oameni cu care să am un țel comun și să împărtășesc/construiesc experiențe!

Sunt de 7 ani soție, de 3 ani și jumătate mamă, dintotdeauna iubitoare de animale și de 7 ani fotograf!

Abordarea mea în fotografie este una caldă, naturală și spontană! Regia în sensul de coordonare strictă, tehnică nu este punctul meu forte. Prefer să creez un cadru, o atmosferă , o legatură cu subiecții mei în urma careia, să se simta în largul lor, să îi aduc într-o stare de comfort. Faptul că mă conectez ușor cu oamenii și transmit energie pozitivă, care pe mine mă ghidează în tot ceea ce imi propun să fac, consider că este punctul meu forte.

Aparatul foto l-am ținut în mână și am început să îl folosesc cu pasiune încă din timpul liceului! Cu toate că, drept cadou din partea parinților, pentru promovarea cu notă foarte bună a examenului de bacalaureat, a fost tot un aparat foto, nu s-a pus în discuție sub nici o formă urmarea unor studii universitare în acest domeniu! „Copilul trebuie să facă ceva serios” – așa se punea problema și astfel, am urmat facultatea de economie și stiințe administrative.

Ulterior am învățat că „ceva serios” poate fi orice lucru/domeniu în care investești, îți dorești să crești și te dăruiești!

Am început să lucrez în cadrul unei firme de organizări evenimente! La acele evenimente, de multe ori era nevoie de un al doilea fotograf și m-am gândit „de ce să nu fiu eu?” Așa a început…

Ulterior, am investit în acest domeniu timp, energie, bani și astfel lucrurile au căpătat contur!

Ce înseamna fotografia pentru tine?

Fotografia este acel lucru pe care l-aș face 100% pe zâmbete, îmbrățisări și mulțumiri, dacă în viață nu am avea nevoie de bani! Este și o mare responsabilitate – am în mâinile mele amintirile unor oameni care îmi oferă în primul rând, încrederea lor!

Fotografie alb-negru sau color? Care exprima mai mult din perspectiva ta?

Cred că nu este vorba despre alb – negru sau culoare, ci despre emoție și poveste! Am văzut fotografii  alb–negru care trasnmiteau așa multa voie bună și iubire!

Un mare procent din fotografiile realizate ar arăta spectaculos alb–negru dar, consider că perspectiva ți-o adaptezi și după cerere, după oamenii care îți sunt clienți, pentru că, pâna la urma, fotografiile pentru ei sunt! Nu mulți din publicul meu sunt adepți pentru alb–negru așa că, între 5 și 10% din fotografiile predate sunt astfel.

Există un loc sau un moment de suflet pe care l-ai fotografia la infinit?

Ooo, da!!! Este greu să aleg doar unul așa că o să enumar:

L-aș fotografia la infinit pe Victor, copilul meu. Crește așa repede și îmi doresc tare mult să am multe fotografii cu el din toate etapele vieții.

Aș fotografia zi de zi cei doi căței ai mei care sunt o sursă inepuizabilă de iubire și joacă.

Aș fotografia vară de vară Grecia care este o țară superbă și compatibilă cu sufletul meu și locul unde aș dori să locuiesc cândva.

Lumină naturală sau artificială? Cât de important este să cunoști toate sursele de lumină până să îți definitivezi un stil?

Le-am încercat pe ambele și da, este foarte important să experimentezi cât mai multe stiluri pentru a afla ce nu iți place și astfel să lucrezi mai mult și să perfecționezi ceea ce iți place! Iubesc lumina naturală și recent am investit și într-un aparat care să imi permita să lucrez cât mai mult în acest stil. Desigur, sunt situații în care este absolut necesară o sursă de lumină artificială.

La partea de post procesare, ne poți spune ce software folosești?

Editarea este foarte importantă și este partea în care iți definitivezi amprenta stilului abordat, pe o fotografie. Folosesc Adobe Lightroom și Adobe Photoshop, programe în care mi-am creat preseturi pe care le aplic și adaptez în funcție de lumina și contextul fotografiei.

Ce consideri că te ajută cel mai mult și te diferențiază de ceilalți fotografi?

Nu caut să mă diferențiez în ideea de a ieși cumva în evidență. Mi s-a spus de multe ori că am un entuziasm molipsitor, că oamenii se relaxează în prezența mea. Nu știu dacă asta mă diferențiază, dar știu sigur că asta mă ajută să primesc recomandări! Evident că, un prim pas ca oamenii să mă abordeze este să interacționeze cu portofoliul și stilul să fie pe placul lor! Dar, până la rezultatul final oamenii caută experință, chimie, caută să rezoneze cu persoana care, de exemplu, la o nuntă „îi bântuie” peste 12 ore. Ca rezultatul să fie pe măsura așteptărilor, de ambele părți, este important să poți crea o legătură, să îți facă plăcere să ai acel om în preajmă.  

La fiecare ședință foto, eveniment caut permanent starea de bine, sunt pregătită să ofer oamenilor tot suportul, să fiu acolo în calitate de om, fotograf, persoana care le zâmbește atunci când ei sunt prea captați sau copleșiti de amploarea situației.

Dacă te-ai întâlni cu Anca, fotograful aflat la început de drum, ce sfaturi i-ai da?

Sigur i-aș spune să nu își facă iluzii și să nu viseze la evenimentele din 2020 pentru că va fi pandemie :))!  Glumesc, dar, chiar mi-ar fi fost de ajutor să prevăd asta, pentru că, exact cu o luna înainte de pandemie am reinvestit în aparatură și așteptam să încep sezonul în forță. 🙂 I-aș spune să nu facă o drama din faptul că lucrurile, uneori  nu merg conform planului! Am învățat că după fiecare cădere, îmi cresc aripi și mai mari!

Ce înseamnă pentru tine o fotografie bună?

Îmi place o fotografie și o consider frumoasă, atunci când subiecții transmit o emoție reală, neregizată, când sunt surprinși într-o lumină bună și par să se regăsească, să se simtă confortabil în acel cadru.

Ai un proiect de suflet? Dacă da, care este acela? Ne poți povesti mai multe?

Îmi place să cred că pun suflet în fiecare proiect! Imi repet, ca să conștientizez că sunt acolo ca să ofer imagini care, pe acei oameni îi vor bucura o viață. Astfel, nu îmi permit să tratez superficial nimic din ceea ce fac! Dacă consider că, nu rezonez cu solicitările prefer să spun „nu” din prima, astfel, evităm dezamăgirile de ambele părți.

Se apropie sărbătorile de iarnă și implicit, perioada ședințelor foto de Crăciun. Cum crezi că se vor desfășura lucrurile anul acesta, dat fiind contexul pandemic? E o provocare în plus să lucrezi cu emoțiile oamenilor când în sufletele lor se ascunde mai timid sau nu frica?

Anul acesta este primul an în care fac sedințe foto de Crăciun, așa că nu am termen de comparație. Noua, oamenilor,  ne place să avem și să ne legăm de amintiri frumoase, așa că oricine decide să aibă o ședință foto de Crăciun, cu siguranța va veni încărcat de emoție pozitiva, indiferent de context.  Va exista între ședințele foto un timp acordat dezinfectării spațiului, voi purta mască permanent și cu siguranță nu vor putea participa persoane cu simptome.

Pe lângă munca asiduă care crezi care este ingredientul de bază al succesului tău?

Plec de la premisa că nu le știu pe toate și că, cele pe care le știu nu trebuie luate de bune mereu. Astfel, imi las mintea deschisa și dornică să descopere, sa audă, sa vadă idei noi, să se adapteze la ceea ce vine din exterior, bineînțeles totul în accord cu principiile și valorile dupa care mă ghidez.

Câte ore investești săptămânal în a învăța lucruri noi pe domeniul tău?

Începusem anul într-o notă de mare optimism, și aveam avans plătit la doua workshopuri la care îmi doream să ajung și încă îmi doresc, pentru că ele nu s-au mai putut organiza. Îmi propun să urmăresc zilnic un tutorial de editare, un video de “behind the scenes” sau o vlog al unui fotograf de pe canalele media. Nu îmi iese de fiecare dată și de aceea uneori, plătesc abonamente ca să fiu sigură ca mă „forțez” să dedic acel timp.

Care sunt fotografii tăi preferați, pe care îi poți considera mentori?

Admir munca multor colegi și cei cu care mă întâlnesc, știu asta și le spun de câte ori am ocazia! Am participat recent la un „Style shooting” alături de cei de la 602Photography și Land of White Deer pe care îi admiram de multă vreme și acum am avut ocazia să îi întalnesc, să fiu în preajma lor și să fotografiez alături de ei. Îmi place mult Julius Paul, Mada Stoica, îi urmăresc și îmi plac cei de la Silhouettes.

Care este cea mai mare provocare în a fi propriul tău șef?

Organizarea timpului, resurselor, bugetului și tot ce ține de organizare. Nu este altcineva care să îți structureze calendarul și desigur, cel mai greu este mereu să te pui la treaba pe tine, nu oricum ci conform unui plan chibzuit.

Trei lucruri interesante despre OMUL Anca Vîrlan?

Cred mult în puterea subcoștientului și în a controla, măcar puțin câte puțin în fiecare zi ce lași să intre în creier.

Îmi place să fac scuba diving și snorkeling, aș sta în permanență în mare! Mi-ar fi plăcut să locuiesc undeva cu acces ușor la mare dar, cine știe…

Îmi plac lucrurile învățate prin joacă și jocurile de societate.

Care este cartea ta favorită?

De când a venit Victor, mă concentrez cât mai mult pe cărți de dezvoltare emoțională în educația copiilor. Cred că este o latură foarte importantă mai ales în contextul actual. Personal, acum citesc cărțile lui Joseph O’Connor despre NLP (Programare Neurolingvistică). Îmi plac mult cărțile de dezvoltare personală!

M-au ajutat foarte mult în perioada sarcinii și după când am fost nevoită să stau mult acasă, fără activitate, ceea ce pentru mine a fost foarte greu!

Se spune că orice criză are și partea sa bună. Ce beneficii ți-a adus Covid atât din perspectivă personală dar și profesională?

Pe plan personal, sigur, principalul beneficiu a fost timpul! A fost o vară cu mult timp frumos petrecut în familie.

Pe plan profesional, încă, nu am găsit nici un beneficiu direct. Mă gândesc, poate că va da o noua persepctivă celor ce urmează să iși organizeze în viitor un eveniment. Probabil acestea vor fi mai intime, în spații deschise, cu o alta viziune și abordare. Mult mai frumos se vede și construiește în imagini povestea unui astfel de eveniment.

Unde te putem găsi? Facebook, site, Instagram etc.

O parte din imaginile de suflet se pot gasi pe pagina de Facebook: https://www.facebook.com/anca.virlan.photography sau pe Instagram: https://www.instagram.com/anca.virlan.photographer/

Despre mine, familie, caței și călătorii pe https://www.instagram.com/ancavirlan/


În încheiere vă invit să descoperiți o parte din fotografiile realizate de Anca Vîrlan. Sunt convinsă că vor fi o încântare pentru suflet și ochi. ❤


În încheiere, vreau să mulțumesc revistei MoodMag pentru colaborare și publicarea interviului în varianta printată.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.