Web Analytics
Andrei Chelea și emoțiile puternice în fotografie interviu fotograf iasi

Andrei Chelea și emoțiile puternice în fotografie

Se spune că atragem în viața noastră oameni cu pasiuni și valori comune nouă și probabil acesta este motivul pentru care interviurile ce se conturează aici sunt cu oameni care iubesc la fel de mult ca mine fotografia alb-negru. Unul dintre acești oameni este și Andrei Chelea, fotograful ieșean, alături de care am conturat interviul lunii aprilie.

Dacă ar fi să scriu un spoiler alert al acestui interviu prin care să-l descriu pe Andrei, acela ar suna fix așa: un OM profund și simplu, puține cuvinte, multe emoții transmise prin pasiunea sa fotografia. Hai să-i cunoști și tu povestea!

Spune-mi câteva cuvinte despre tine și abordarea ta în fotografie. Cum și când a început cariera ta de fotograf?

A început ca o pasiune. Tot timpul am considerat că emoțiile nu pot fi transmise perfect în cuvinte, dar pot fi cuprinse întrutotul într-o poză. Inițierea mea în fotografie a fost acum 7 ani dacă îmi amintesc bine, din dorința de a transmite ceea ce simțeam atunci când vedeam anumite lucruri sau momente cu un impact emoțional enorm.

Însă, drumul propriu-zis, sub numele de Craft Studio,  a început in 2018, atunci am reușit sa ies din bula de confort și să investesc în pasiunea mea. Din dorința de a învăța cât mai mult, nu m-am axat doar pe un anumit tip de fotografie, ci pe aproximativ toate: fotografie de produs, saloane de coafuri, tatuaje, real-estate, sport. Dar, dacă ar fi să aleg din tot, aș alege nunțile si luptele (MMA, Box, Kick-Boxing  etc.) Știu, sunt două tipuri total diferite, dar amândouă au ceva în comun: emoțiile puternice.

Ce înseamna fotografia pentru tine?

Prin fotografie încerc să transpun lumea văzută prin ochii mei. În același timp, este o modalitate prin care pot cunoaște oameni extraordinari, povești minunate și pot întâlni ocazii de dezvoltare personală și profesională.

Fotografie alb-negru sau color? Care exprima mai mult din perspectiva ta?

Cu siguranță alb-negru! Focusul imaginii este mult mai profund în aceaste non-culori elegante. Deseori mi s-a transmis că am reușit să fac oamenii să lacrimeze, ceea ce mă bucură nespus. Îmi doresc ca oamenii să simtă ce am simțit eu când am imortalizat acel moment, să-i fac să zâmbească sau să ii duc cu mintea într-o amintire dragă lor. Pe scurt, suntem toți niște oameni plini de emoție, eu doar îi ajut pe ceilalți să o simtă mai des.

Există un loc sau un moment de suflet pe care l-ai fotografia la infinit?

Am fost o perioadă îndelungată o persoană agitată și aveam nevoie de un loc în care să-mi regăsesc liniștea. Ei bine… l-am găsit: Natura, cu munții ei nesfârșiți, cu pădurile dese și râurile reci. La câte ne oferă, frumusețea și puterea naturii merită să rămână întipărită în minte și suflet și mai ales în fotografii.

Lumină naturală sau artificială? Cât de important este să cunoști toate sursele de lumină până să îți definitivezi un stil?

Lumina naturală pentru că e mai blândă și mai romantică. Încerc să mă folosesc cât mai mult de tot ce este natural, de la lumina la locuri și emoții adevărate.

La partea de post procesare, ne poți spune ce software folosești?

 De la început folosesc Lightroom si Photoshop.

Ce consideri că te ajută cel mai mult și te diferențiază de ceilalți fotografi?

Chiar dacă suntem mulți fotografi apropiați ca stil de fotografie, tot ne diferențiem prin ideile pe care le avem, prin cum vedem fiecare poveste și persoană din fața obiectivului. Îmi place să cred că mă diferențiez de ceilalți colegi de breaslă prin emoția și naturalețea pe care o pot surprinde la oameni.

Dacă te-ai întâlni cu Andrei, fotograful aflat la început de drum, ce sfaturi i-ai da?

L-aș sfătui să fie mai curajos și l-aș încuraja să se țină de drumul asta pentru că este unul împlinitor. Ai șansa să ajuți și să fii ajutat, să interacționezi cu oameni fantastici, care vor să te învețe să devii mai bun, nu neapărat că fotograf, ci mai ales că om.

Ce înseamnă pentru tine o fotografie bună și care sunt elementele ce o definesc?

Daca am reușit să aduc un zâmbet sau o lacrimă de fericire, pot spune ca mi-am atins obiectivul.

Ai un proiect de suflet? Dacă da, care este acela? Ne poți povesti mai multe?

Implicarea mea în toate proiectele a fost peste 100% și nu pot alege un singur proiect. Toate m-au bucurat, m-au învățat și mai multe despre fotografie, despre relația dintre prestator și client, toate mi-au adus un plus valoare.

Pe lângă munca asiduă care crezi care este ingredientul de bază al succesului tău?

Atenția la detalii, oameni. Îmi place foarte mult să ascult oamenii pentru că au ceva unic, o poveste sau o trăire. Mă ajută foarte mult atunci când vreau să transpun prin fotografie.

Câte ore investești săptămânal în a învăța lucruri noi pe domeniul tău?

Sunt ore bune pentru tot ce știu până acum, am învățat singur de pe internet și practică: ani, zile, nopți și ore petrecute în studiu, dar urmând sfatul unor prieteni voi începe să investesc și în workshop-uri.

Ce provocări ai pe partea de digital marketing?

Nu pot zice că am provocări în ceea ce ține partea de digital marketing. Am prieteni buni care se ocupă cu așa ceva și sigur dacă le cer ajutorul, îl voi primi. Sunt lucruri pe care deja le știu dar nu strică niciodată un ajutor sau o informație în plus.

Care sunt fotografii tăi preferați, pe care îi poți considera mentori?

Aș putea numi câțiva: Dionis Herdic, Cosmin și George Talpau, Dermanschi, Alin Pirvu, Julius Paul, Mihai Roman, Viorel Zagrean, puțin mai străini Kai Bottcher și Chris Farina.

Care este cea mai mare provocare în a fi propriul tău șef?

Mă lupt zilnic să devin un om mai bun dar totuși încă am mici probleme în a mă organiza.

Trei lucruri interesante despre OMUL Andrei Chelea?

Pot spune sincer că sunt un om pentru oameni, iar cei ce m-au întâlnit o știu prea bine. Îmi fac timp pentru toți, ajut și nu cer nimic în schimb.

Care este cartea ta favorită?

Sunt genul de persoană care încearcă să cunoască omul, să ajungă la el și să îi ofere ce are nevoie. Tocmai de asta, mă axez mult pe cărți care să surprindă această temă. Dacă ar fi să aleg ar fi Emoții date pe față  – Paul Ekman și Cartea Gesturilor – Joseph si Caroline Messinger.

Se spune că orice criză are și partea sa bună. Ce beneficii ți-a adus Covid atât din perspectivă personală dar și profesională?

Pot spune că pentru mine nu a avut neapărat un impact negativ această pandemie, am resimțit-o ca pe o pauză de la agitație, o pauză pentru mine. De ce zic asta? Sunt genul de om care face de toate pentru toți. Dacă nu știi când să te oprești îți vei face rău, iar pentru mine această pandemie a venit la fix. Am avut timp pentru mine: timp de odihnă, de mici distracții, mici plăceri și cel mai important timp pentru suflet.

Din punct de vedere profesional am reușit să învăț cât mai multe, de la gândire până la tehnică. Andrei Chelea și Craft Studio cresc împreună și este foarte important ca am din ce în ce mai multă vizibilitate pentru a-mi duce partea emoțională și artistică mai departe.

Unde te putem găsi? Facebook, site, Instagram etc.

Mă puteți găsi pe Facebook și Instagram sub numele de Craft Studio, iar site-ul o sa apara în curând.

Hai să încheiem acest interviu cu un sfat pentru pasionații de fotografie.

 Fiți oameni buni, ajutați și primiți ajutorul celor din jur și veți vedea că se vor întâmpla lucruri  minunate. Fiți oameni unici și transmiteți emoție. Spor tuturor!


În încheiere, vreau să mulțumesc revistei MoodMag pentru colaborare și publicarea interviului în varianta printată, în numărul din aprilie 2021.

Andrei Chelea fotograf iasi interviu MoodMag aprilie 2021 de Bianca Ionel

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.