Web Analytics
AquaSmart - pasiunea pentru tehnologie și acvaristică - Innovation Labs Iasi

AquaSmart – pasiunea pentru tehnologie și acvaristică

În martie 2019 am petrecut 2 zile în cadrul Innovation Labs descoperind povești, pasiuni și oameni tineri ce își transformă visul în realitate în câteva zile și articolul de astăzi va fi despre AquaSmart. Nu va fi o poveste doar despre tehnologie și acvaristică, așa cum îi spune titlul, ci și o poveste despre leadership și lecția pe care o poți primi de la un tânăr de 22 de ani.

Pentru cei care nu sunt familiarizați cu Innovation Labs, am să vă spun că este un program de pre-accelerare pentru startup-uri tehnice unde tinerii pasionați de tehnologie și inovare digitală au șansa de a își transforma ideile în realitate în cadrul Hackathonului și mai apoi dacă trec de etapa de Hackathon în cadrul programelor de mentorat. Este un proiect național, ce se desfășoară atât în București, Cluj-Napoca, Sibiu și Timișoara, cât și la Iași.

La Iași, proiectul este organizat de Asociatia Calemis și Asociația Tech Lounge cu sprijinul Orange, Carrefour, BRD Groupe Société Générale, OMV Petrom, Medicover, The Romanian–American Foundation și din partea academică au suportul Universității Alexandru Ioan Cuza și Universității Tehnice „Gheorghe Asachi”.

În martie a fost partea de Hackathon, unde 12 echipe au venit și și-au prezentat ideea de proiect. După această prezentare a urmat un workshop pe partea de public speaking și cum să ai un pitch care să impresioneze și mai apoi multe ore de muncă și transformare a ideii în una cât mai palpabilă sub mentoratul partenerilor și ambasadorilor ce susțin acest proiect.

În prima zi, spre seară am ales să vorbesc cu o parte din echipele participante pentru a afla care este povestea din spatele proiectului, ce îi motivează și cum te poate schimba participarea la Innovation Labs.

Despre AquaSmart 

Primul proiect despre care am ales să povestesc este AquaSmart. Am să încep cu partea tehnică și cu o mică prezentare a ideii pentru ca mai apoi să vă povestesc despre echipă și despre ce am învățat de la 3 tineri pasionați de tehnologie și nu numai.

Așadar, AquaSmart are o componentă atât hardware cât și una software ce schimbă modul în care poți avea grijă de propriul tău acvariu, mai ales când ești plecat de acasă. Pasionatul de acvaristică în această poveste este Cristian, el fiind cel care a venit și cu ideea proiectului pentru că și-a dorit ceva care să-i permită să aibă grijă de peștioșori și de la distanță.

AquaSmart la Innovation Labs 2019
AquaSmart la Innovation Labs 2019

Pe scurt, aplicația monitorizează partea de iluminare, de oxigen și hrană din acvariu și din momentul în care au prezentat ideea până la sfârșitul celor 2 zile de Hackathon aceasta s-a schimbat în proporție de 90%.

Schimbările au fost atât pe partea de hard, cât și pe partea de soft, dar și la nivel business, de conturare a unui public țintă și metode a ajunge la el pentru a vinde produsul cât mai ușor. Pe partea de hard nu știu să vă spun prea multe, dar pe partea de soft, aplicația este una web, cu migrare către mobile, legată în Cloud și dezvoltată în Raspberry.

Echipa AquaSmart

Cristian, Cosmin și Daniel sunt 3 studenți de 22 de ani la Facultatea de Automatică și Calculoare din Iași ce au decis să investească diferit timpul lor dintr-un weekend și au decis să participe la Hackathonul din cadrul Innovation Labs 2019.

Cosmin avea deja experiența din anii anteriori când a fost team leaderul echipei BeeChangefull. Despre proiectul de atunci, dar și alte proiecte din 2018 te invit să citești aici. De la el am primit cea mai frumoasă lecție de leadership. Dacă vă așteptați ca și anul acesta să fie „șeful” de echipă, ei bine, am să vă spun că a renunțat la acest rol. De ce? Pentru că, din punctul lui de vedere echipa avea nevoie de un lider mai bun decât el, motiv pentru care a predat stacheta lui Cristian.

Pentru Cosmin e mai important să facă parte din echipă, să contribuie cu tot ceea ce știe pe partea tehnică și să-și asume responsabilitatea pe partea de implementare.

Personal am rămas surprinsă de maturitatea și felul în care a abordat situația și am ținut să împărtășesc această mică poveste și cu voi. Concluziile nu le voi trage eu, ci am să vă las pe voi să vă luați lecția de care aveți nevoie.

Ideea de proiect a apărut prin noiembrie și a plecat de la pasiunea lui Cristian pentru tot ce înseamnă acvaristică și în aproximativ 2 săptămâni de lucru a prins contur pentru a fi prezentată la Innovation Labs 2019.

De ce să participi și tu la Innovation Labs?

La această întrebare nu am să vă răspund eu, dar am să vă spun ce mi-au povestit cei trei membrii ai echipei AquaSmart.

„În cadrul Innovation Labs ai ocazia să soluționezi problema unui grup de persoane printr-o aplicație proprie. Contextul în sine te scoate din zona de confort, te pune să lucrezi în situații de stres și să înveți lucruri noi, de la cum să te vinzi, la elemente de soft skills și inclusiv chestii tehnice pe care mai apoi le aplici fizic în ceea ce implementezi. Nu e doar teorie și experiența în sine mi-a depășit toate așteptările” – Cristian Livadaru

„Innovation Labs mi-a oferit posibilitatea de a întâlni persoane open mind ce mi-au oferit feedback constructiv, dar și posibilitatea de a concura alături de alte echipe și de a lucra sub stres, un stres competitiv ce m-a determinat să unesc tot ceea ce stiu teoretic și practic și tot ceea ce învăț atunci pentru a realiza un produs palpabil. Am primit sfaturi practice și am învățat din experiențe noi de la parteneri ce pot deveni posibili asociați în viitor și nu mă așteptam să fie așa frumos!” – Daniel Vereștiuc

„Pentru mine Innovation Labs a fost și în 2018 o provocare pe partea de prezentare în public și acum pe partea tehnică. Mi-a oferit șansa de a crește, de a mă dezvolta, de a deveni mai comunicativ și de a cunoaște oameni din toate ariile tehnice cu care poți vorbi despre orice. Innovation Labs e locul în care îți dai seama că poți face ceva diferit, te formezi într-un nou mod profesional, tehnic, mai înveți și economie și în fiecare an e și mai wow! Îți deschide uși, primești ajutor, idei în implementare de la sponsori, de la parteneri, de la toți cei implicați în proiect.” – Cosmin Rotariu

Despre mentorii de la Innovation Labs

Despre mentorii de la Innovation Labs am să vă povestesc tot din perspectiva echipei AquaSmart și am să vă spun că au fost impresionați de oamenii de la companii cu renume ce au ales să stea alături de ei 2 zile și să le ofere din experința lor. Au rămas surprinși de dedicarea pentru startup-uri mici și pentru tot timpul investit.

Dintre toți mentorii programului, doi dintre ei au ajuns la sufletul echipei. Unul dintre ei este Tzury, cum știu îl prietenii, sau Mircea Serediuc cum se recomandă în prezent – aflat pe lista lui Chinezu pentru top 10 podcasturi românești sub numele de Antoccino (puteți să-l votați și voi). Mircea a ținut un workshop despre cum să ai un speach bun și un pitch real care să ajungă la sufletul celor ce te ascultă. De la el, echipa AquaSmart a preluat partea de argument emoțional pentru discursul din ziua a doua a evenimentului.

Un alt mentor și ambasador Innovation Labs ce a rezonat cu proiectul AquaSmart a fost Cătălin Brăiescu – profesor al Universității Tehnice “Gheorghe Asachi” din Iași și el pasionat de acvaristică.

Cu siguranță fiecare mentor și ambasador a pus o cărămidă la întreg proiectul AquaSmart și rezultatul muncii lor s-a văzut în cel mai frumos mod posibil a doua zi dimineața.

Hector, bun venit în acvariul AquaSmart!

În seara când am terminat de povestit cu echipa AquaSmart, încă mai era mult de lucru atât pe partea de soft cât și pe partea de hard. Ceea ce m-a făcut să zâmbesc și să înțeleg încă o dată că pasiunea pentru ceea ce faci te motivează și te ajută să depășești propriile limite a fost momentul din dimineața zilei de duminică, când l-am văzut pe Cristian venind fericit cu un peștișor ce urma să-și ocupe locul în acvariu. Așa l-am cunoscut pe Hector, care a devenit „vedeta” echipei și cel care s-a bucurat de tot ceea ce oferă AquaSmart.

AquaSmart Innovation Labs - Hector
AquaSmart Innovation Labs 2019 – Hector

M-am chinuit să-l fotografiez, dar nu mi-a ieșit. Hector era mic, energic și mai mult decât fericit de noua lui casă și cred că fericirea sa a fost și mai mare când a aflat că AquaSmart a trecut în etapa următoare. 🙂

În încheire am să felicit echipa AquaSmart și am să le mulțumesc pentru timpul acordat pe 9 și 10 martie 2019, iar pe voi am să vă invit să urmăriți pagina de Facebook Innovation Labs pentru a afla cum poate crește un vis în câteva lui și de ce nu, cum puteți participa și voi anul viitor.

Echipa AquaSmart Innovation Labs 2019
Echipa AquaSmart Innovation Labs 2019

P.S. Vor urma și alte povești de la Innovation Labs. Keep in touch! Mulțumesc Ira Melnic, Cătălin Scripcariu și Asociația Calemis pentru deschidere și agenției mele dragi, Golin România, pentru că m-a trimis și anul acesta la Innovation Labs. ❤


Pentru fotografii, mulțumirile se duc către Paul Pădurariu – fotograf profesionist Iași.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.