Arta subtila a nepasarii Mark Manson recenzie carte bianca ionel 2020

Arta subtilă a nepăsării | recenzie carte

La recomandarea unei prietene am ales să citesc Arta subtilă a nepăsării a lui Mark Manson, un bestseller internațional ce s-a vândut în peste 1 milion de exemplare, iar astăzi am să îți povestesc într-o recenzie despre ea. Pe scurt: am devorat-o cam intr-o săptămână, de fapt cam 5 zile.

Cartea are aproximativ 240 de pagini și 9 capitole în care Mark Manson are o abordare foarte relaxată și realistă despre viață, despre „problemele” cu care confruntăm toți dar oferă și exemple ale modului în care alegem să ne raportăm la aceste probleme în loc să le rezolvăm. Subtil, atinge „victima” din noi și ne invită să conștientizăm că NOI suntem responsabili de fericirea sau nefericirea din viața noastră. Este o carte de dezvoltare personală scrisă diferit de ceea ce am servit până acum, care nu promite să-ți ofere marea cu sarea dar care sigur, dacă ești dispus, te ancorează foarte bine în realitate și prin conștientizare ai șansa să te dezvolți într-o altă direcție, eventual una pozitivă. 🙂

„Mare parte din domeniul dezvoltării personale se concentrează mai degrabă pe vânzarea unor metode de producere a momentelor de euforie decât pe rezolvarea adevăratelor probleme. Mulți guru din domeniul dezvoltării personale te învață forme noi de negare și caută să te entuziasmeze cu exerciții care te fac să te simți mai bine pe termen scurt, ignorând cu totul problemele de profunzime. Amintiți-vă că niciun om cu adevărat fericit nu are motive să se așeze în fața oglinzi și să-și spună că este fericit.” – Mark Manson

Arta subtilă a nepăsării câte un pic despre fiecare capitol

Primul capitol povestește despre ce este și ce nu este cartea iar următorul capitol este despre fericire. Mai exact despre cum supraevaluăm emoțiile din viața noastră, despre lupta pentru fericire pe care o ducem și despre faptul că fericirea vine din rezolvarea problemelor pe care le avem.

Capitolul trei ne pune pe toți în aceeași oală și ne amintește că nu suntem speciali, că fiecare dintre noi are momente în viață când totul se duce de râpă și că nu există excepții.

În capitolul patru sub lupă este adusă suferința, în special suferința prin care trecem pentru că nu avem valorile noastre sau pentru că adoptăm „valori de doi bani” cum spune autorul după care ne ghidăm viața. Mi-a plăcut că vine și cu exemple din viața unui rock-star, mai concret din viața lui Dave Mustaine. Nu îți spun povestea pentru că vreau să o descoperi în timp ce vei citi cartea. 🙂

Capitolul cinci vorbește despre alegeri, despre faptul că noi alegem întotdeauna inclusiv în momentele în care alegem să ne victimizăm pentru alegerile mai puțin inspirate făcute. Despre capitolul șase îți spun doar atât „suntem arhitecții propriilor convingeri”. În încheierea acestui capitol mi-a plăcut un subcapitol despre încrederea în sine, evident, la fel de realist și un pic tranșant, autorul păstrând al său stil pe tot parcursul cărții.

Despre eșec, evoluție și durerea ce apare în procesul de evoluție poți afla mai multe în capitolul șapte din carte. Mi-a plăcut foarte mult capitolul opt pentru că a abordat o problemă destul de populară în contextul actual, dezbătută aproape de toți cei din domeniul psihologiei sau dezvoltării personale și anume importanța de a spune nu. E un capitol practic, la fel ca toate din carte, în care ești învățat despre limitele necesare pe care e bine să le impui celor din jur.

Ultimul capitol a adus într-un mod așteptat subiectul morții. Pentru cât realism am găsit în cartea asta, pot spune că nu m-a surprins finalul. Mark a ales să vorbească despre partea luminoasă a morții și despre ceea ce rămâne dincolo de noi. Nu se încheie trist, nu cred că ai șanse să intri în depresie la finalul cărții. Pentru mine cartea a venit cu o stare bună, am ales să citesc din ea dimineața, înainte să îmi încep ziua de muncă și era gura mea de realitate și motivație în același timp. Mi-a plăcut! Mi-a plăcut mult tare și i-am dat chiar 5 steluțe pe Goodreads.

Arta subtilă a nepăsării | recenzie carte 2020 bianca ionel blogger iasi

Arta subtilă a nepăsării | citate sau fragmente care mi-au plăcut
  1. „Suferim din simplul fapt că suferința este utilă din punct de vedere biologic. E metoda preferată a naturii prin care provoacă schimbare.”
  2. “Un barbat sigur pe el nu simte nevoia sa demonstreze ca este sigur pe el. O femeie bogata nu simte nevoia sa convinga pe nimeni ca este bogata. Esti sau nu esti. Iar daca visezi mereu la ceva, atunci nu faci decat sa alimentezi la nesfarsit aceeasi realitate subconstienta: cum ca nu esti ceea ce vrei sa fii.”
  3. „Dorinta de a avea mai multe experiente pozitive este prin ea insasi o experienta negativa. Si, in mod paradoxal, acceptarea experientei negative este in sine o experienta pozitiva. Cu cat cauti sa te simti bine tot timpul, cu atat vei fi mai putin satisfacut, fiindca, atunci cand cauti inadins ceva, asta nu face decat sa-ti intensifice senzatia ca lucrul respectiv iti lipseste.”
  4. „Negandu-ne problemele, ne rapim sansa de a le rezolva si de a fi fericiti. Problemele confera sens si rost vietii. A evita problemele inseamna a duce o existenta lipsita de sens. Pe termen lung, vom fi mai fericiti daca vom alerga un maraton decat daca vom manca o prajitura cu ciocolata.”
  5. „Noi nu putem controla întotdeauna ce se întâmplă în viața noastră. Dar putem controla întotdeauna modul în care interpretăm ce ni se întâmplă și modul în care alegem să reacționăm la ce ni se întâmplă.”
  6. „Pentru a pretui ceva, trebuie sa ne pese de ceva. Iar pentru a pretui ceva, trebuie sa respingem tot ce nu este acel ceva. Daca pretuim X, respingem non-X. Respingerea este o parte inerenta si necesara a mentinerii valorilor si, prin urmare, a identitatii noastre. Ne definim prin ceea ce respingem. Daca nu respingem nimic (poate si din frica de-a nu fi respinsi la randul nostru), practic nu avem identitate. Dorinta de a evita cu orice pret respingerea, confruntarea si conflictul, dorinta de-a accepta totul in mod egal si de a nivela si amortiza totul, este o forma subtila prin care simtim ca ni se cuvine totul.”
  7. „Fericirea este o evoluție constantă, deoarece rezolvarea problemelor este o evoluție constantă – soluțiile la problemele noastre de astăzi vor pune bazele problemelor de mâine și așa mai departe. Adevărata fericire se produce numai atunci când găsești problemele pe care îți place să le ai și să te bucuri să le rezolvi.
  8. „Creșterea este un proces iterativ care nu se termină niciodată. Când învățăm ceva nou, nu trecem de la „greșit” la „corect”. Mai degrabă, trecem de la greșit la mai puțin greșit. Suntem mereu într-un proces de însușire a adevărului și perfecțiunii, fără a atinge vreodată adevărul sau perfecțiunea.”
  9. „Incertitudinea este rădăcina tuturor progreselor și a întregii creșteri. Nu putem învăța nimic fără ca mai întâi să nu știm ceva.”
  10. „Emoțiile negative sunt o componentă necesară a sănătății emoționale. A nega negativitatea înseamnă a perpetua problemele, nu a le rezolva.”

În încheiere, ca să-l citez pe autor „cartea asta nu vă învață cum să acumulați lucruri sau să aveți succes, ci mai curând cum să pierdeți și cum să renunțați. Vă învață să vă pese mai puțin. Vă învață să nu încercați.

Dacă vrei să citești și tu Arta subtilă a nepăsării o găseși online pe Elefant sau pe Libris la aproximativ 40 RON fără reducere, alături de multe alte cărți ce abia așteaptă să fie descoperite.


Aștept cu interes părerea ta despre această carte, dar și alte recomandări de cărți asemănătoare. Keep in touch!


Alătură-te și tu celor 4000 de abonați la blog

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

1 thought on “Arta subtilă a nepăsării | recenzie carte”

Lasă un răspuns