atitudinea este totul jeff keller recenzie carte iulie 2020 bianca ionel

Atitudinea este totul – Jeff Keller

Atitudinea este totul a lui Jeff Keller este una din cărțile pe care le-am citit în ianuarie 2020. Mi-a plăcut descrierea ei de pe copertă „acest manual de succes oferă cititorilor un plan simplu care îi va ajuta să preia controlul asupra propriilor vieți și să-și dezlănțuie incredibilul lor potențial”. Cartea face parte din coleția „Cărți la Cheie” a editurii Curtea Veche și pleacă de la premisa că prin schimbarea atitudinii ne putem schimba viața.

Atitudinea este totul – cartea văzută prin ochii mei

Atitudinea este totul este structurată pe trei parți: partea I – Rădăcinile succesului se află în minte, partea a II-a – Fii atent la ce spui! și partea a III-a – Divinitatea îi ajută pe cei care acționează. Mi-a plăcut faptul că Jeff Keller începe cartea cu povestea s-a personală și o continuă pe tot parcursul cărții pentru a înțelege exact pașii prin care a trecut și el. E o bucurie să descoperi cum un avocat, pentru că aceasta este profesia de bază a autorului, ajunge un speaker motivațional.

Momentul de „aha” am autorului începe din clipa în care a conștientizat că „îi era groază să mai meargă la serviciu”. Din acel moment el a făcut schimbări treptate în viața sa, nu a renunțat peste noapte la meseria de avocat dar a început să lucreze din ce în ce mai puțin ca avocat și tot mai mult ca scriitor și orator motivațional. Chiar în primul capitol afirmă faptul că „trebuie să faci față faptului că unii oameni îți vor dezaproba hotărârea.”

Atitudinea este totul – partea I – Rădăcinile succesului se află în minte

Era de așteptat ca un fost avocat să fie foarte mental în scrierea cărții și în prima parte a acesteia vine cu 5 lecții pe care și le-a asumat în deazvoltarea sa.

Lecția 1: Atitudinea este fereastra ta către lume

Această prima lecție vine cu o viziune de ansamblu a ceea ce înseamnă atitudinea, a modului în care o persoană cu o atitudine pozitivă gândește în comparație cu una ce are o atitudine negativă și a modului în care doar noi „ne putem curăța fereastra” prin care privim lumea.

Este mai bine să te menții curat și strălucitor; tu ești fereastra prin caer trebuie să vezi lumea.” – George Bernard Shaw

Lecția 2: Ești un magnet uman

Se spune că „devenim ceea ce credem că vom deveni și dacă te vei gândi constant la un scop, te vei îndrepta pas cu pas spre atingerea lui”. Capitolul acesta este o lecție despre faptul că succesul nu vine peste noapte, dar și despre așteptările noastre nerealiste de a obține lucruri mărețe fără o implicare pe măsură.

Nu poți să faci sport vreo câteva minute O DATĂ pe săptămână și să te aștepți să fii în formă.”

Lecția 3: Imaginează-ți calea către succes

Pentru cei care cred în puterea materializării și în faptul că ceea ce proiectăm la nivel mental ia forme în lumea reală, am convingerea că acest capitol o să fie savuros. Pentru cei mai practici, am să vă spun că „vorbitul în public reprezintă cea mai mare temere a oamenilor, aceasta fiind mai puternică decât frica de moarte.” Cum reușesc unii să fie oratori atât de buni? Probabil au găsit un echilibru între imaginație și materializare a ceea ce își doresc. Celine Dion a afirmat că la 5 ani își imaginase/visase că o să devină o cântăreață de succes.

În funcție de deschiderea pe care o ai față de „vizualizare” acest capitol o sa-ți placă sau îl poți considera cel mai „visător” din carte. Oricum ar fi, am convingerea că vei găsi și informații valoroase în el.

Lecția 4: Ia-ți un angajament și vei muta munții din loc

Deși titlul acestui subcapitol sună foarte poetic, ai să găsești în el câteva sfaturi foarte practice și reale despre angajament, reușită, eșec și bineînțeles perseverență. Autorul ne recomandă să avem o rutină zilnică pe care o să respectăm pentru a ne atinge obiectivele propuse și indiferent de cât de ușor sau greu este să nu ne pierdem optimismul.

Lecția 5: Transformăți problemele în oportunități

Din perspectiva mea, și această lecție este una importantă și chiar esențială. Am citit mult în ultima vreme și am ajuns să înțeleg că există oameni setați pe probleme și oameni setați pe rezolvarea acestora. Cam asta ne învață și această lecție din carte, că „poți să te adâncești în suferință și să te gândești la aspectele negative ale situației sau poți descoperi beneficiul sau lecția pe care ți-o oferă problema respectivă.” Cum spune și autorul, „situațiile nefavorabile ne descoperă potențialul ascuns”.

Atitudinea este totul – partea a II-a – Fii atent la ce spui!

Lecțiile din prima parte a cărții continuă și în partea a doua. De această data sunt doar 3 lecții.

Lecția 6: Cuvintele îți croiesc calea

Am să sintetizez acest capitol într-un citat și o schemă. „Când te-ai gândit ultima dată cu atenție la cuvintele pe care le folosești în fiecare zi? Cuvintele îți consolidează convingerile… iar convingerile îți creează realitatea. Gândește-te la acest proces ca la un joc de domino care arată astfel:

GÂNDURI -> CUVINTE -> CONVINGERI -> ACȚIUNI -> REZULTATE

Lecția 7: Ce mai faci?

Acest capitol m-a învățat să raspund diferit la întrebarea „Ce mai faci?” pentru că, deși pare o întrebare banală, răspundem de aproape 50 de ori pe zi la ea, iar felul în care răspundem ne modelează atitudinea. Să răspunzi într-un mod pozitiv la această întrebare cere formarea unui obicei nou. Sunt convinsă că citind carte o să găsești și variantele pozitive de răspuns care să rezoneze cu tine și vei înțelege și variantele negative pe care le folosești în mod normal (pentru că și eu le foloseam).

Lecția 8: Nu te mai tot plânge!

„Se spune că 90% dintre oameni nu vor să audă de problemele tale… iar ceilalți 10% sunt bucuroși că te confrunți cu ele!”

Acest capitol este despre recunoștință și despre cum suntem distrași de la acțiunile constructive în timp ce ne plângem de cele negative. E o invitație la a privi în perspectivă și de a nu hrăni lucrurile care nu ne plac.

Atitudinea este totul – partea a III-a – Divinitatea îi ajută pe cei care acționează

Ultima parte a cărții vine și cu finalul lecțiilor oferite de Jeff Keller dar și cu o concluzie a cărții.

Lecția 9: Ascociază-te cu persoane pozitive!

Personal am strâmbat din nas când am văzut titlul pentru că sunt de părere că avem ocazia să învățăm de la fiecare om din viața noastră. Pe de altă parte, în ultima perioadă, am tot citit despre faptul că „devenim parte a ceea ce ne înconjoară” și am trăit pe propria piele cum „prietenii îți vor extinde viziunea… sau îți vor omorî visurile”.

Subcapitolul are exemple care de cum „absorbim” ceea ce avem în jurul nostru, studii psihologice, sociale și tot așa încât până la finalul lui poți da afirmativ din cap la faptul că oamenii din jur te influențează, oricât de în contact ai fi tu cu tine și oricât ai încerca să te detașezi de cei din jur.

Lecția 10: Înfruntă-ți temerile și dezvoltă-te!

Acest subcapitol tratează un subiect drag mie, „frica” și felul în care aceasta ne ține pe loc. Și de această dată autorul dă exemple din experiența sa personală, despre momentele în care îi era frică să vorbească în public și despre oamenii care l-au inspirat. Mi-a plăcut și abordarea sa în a prezenta ceea ce pierdem când ne lăsăm cuprinși de frică dar și sfaturile sale.

  • „Retrăgându-te, obții un singur beneficiu – evitarea pe moment a anxietății”
  • „Nu intenționam să-i permit nimănui să-mi spună „NU”. De fapt îmi spuneam „NU” chiar eu.”
  • „Nu este nimic rău în a-ți fi frică. Oamenilor de succes le este frică. Diferența este că oamenii de succes acționează și merg înainte în ciuda temerilor. Pot să garantez că nu este întotdeauna ușor. Dar te vei simți întotdeauna mai bine după ce îți vei înfrunta temerile.”
Lecția 11: Ieși în lume și eșuează!

Dacă știi celebra carte „Supă de pui pentru suflet”, vândută în peste 30 de miloane de exemplare, nu-i așa? Ei bine, autorul o dă drept exemplu de motivație și atitudine. Cartea a fost respinsă de 33 de ori edituri până când autorul a ajuns la acea editură care a văzut potențialul său. Lecțiile sunt clare, sunt legate de faptul că nici un succes nu se obține peste noapte și toate aceste lecții vin cu exemple din viața unor oameni de succes.

Tot în acest capitol am descoperit că „procentul de reușită a lui Michael Jordan este de 50%. Cu alte cuvinte, jumătate din încercările sale au fost ratări.” Am să mai las un citat din carte care am convingerea că o să te inspire.

La 6 ani, știam că trebuia să cădem de pe bicicletă și să ne urcăm din nou pe ea pentru a învăța un lucru nou. Căzutul de pe bicicletă nu reprezenta un lucru rău. Dar pe măsură ce am crescut, am început să percepem „căderile” ca pe un lucru negativ, în loc să înțelegem că erau parte esențială a procesului de a ne atinge scopurile.

Lecția 12: Stabilirea rețelei de cunoștințe

Acest subcapitol este o lecție scurtă despre cum să îți construiești relații cu cei din jur și care sunt beneficiile pe care ți le aduce o rețea de networking. Autorul oferă recomandări, sfaturi despre cum să comunici, cum să te porți cu cei din rețeaua ta și un sfat simplu și frumos pe care am să-l citez este următorul: „Tratează fiecare persoană pe care o întâlnești cu demnitate și respect.

***

Concluziile cărții sunt foarte motivaționale și nu vin doar din partea autorului. Acesta citează și din Charles Swindoll despre esența atitudinii. Voi încheia recenzia cu un fragment din acel citat: „… numai 10% din viață reprezintă ceea ce mi se întâmplă, restul de 90% reprezintă modul în care reacționez. […] Suntem la comanda propriilor noastre Atitudini.”

Dacă vrei o lectură ușoară care să te inspire, îți recomand Atitudinea este totul. Eu am citit-o în 12 zile, alocând jumătate de oră zilnic pentru această carte. Dacă îți place să devorezi cărți, am convingerea că într-o zi o poți citi toată. O găsești de cumpărat online pe Elefant, Cărturești sau pe Libris la aproximativ 30 lei.

Aștept impresiile tale despre această carte în comentarii și dacă ți-a plăcut recenzia poți să îi dai un share sau să te abonezi la newsletter pentru a afla imediat când public ceva pe blog. Keep in touch!


Alătură-te și tu celor 4000 de abonați la blog

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Ultimele postari ale lui Bianca Ionel - Digital Marketing Iasi (vezi toate)

Lasă un răspuns