Barbatii sunt de pe marte, femeile de pe Venus - Bianca Ionel - recenzie - blogger iasi

Barbatii sunt de pe Marte, femeile sunt de pe Venus | Recenzie Carte

Barbatii sunt de pe Marte, femeile sunt de pe Venus este una din cărțile luate în 2016 ce încă se afla pe lista de așteptare la citit. Întâmplarea a făcut să fiu nevoită să plec la un drum lung de aproximativ 5 ore. Am căutat în bibliotecă o carte ușurică de transportat ce să mă țină în priză până la destinație.
De aproximativ doi ani m-am reprofilat pe cărți de dezvoltare personală, foarte rar citesc un roman sau ceva de specialitate.

Barbatii sunt de pe Marte, femeile sunt de pe Venus este considerată „una dintre primele 10 cărți care au influențat lumea în ultimii 25 de ani”. A fost vândută în peste 50 de milioane de exemplare și a fost tradusă în 45 de limbi străine.
Din punct de vedere vizual, este o carte cu o copertă simplă. Totuși a comprimat în aproximativ 200 de pagini foarte multe informații ce rezolvă probleme.

Cine este John Gray?

Pentru mine, John Gray este bărbatul care a avut curaj să pună punctul pe i în diferențele dintre bărbat și femeie. Cartea a fost scrisă în 10 ani. În acest timp autorul a testat fiecare idee și a perfecționat-o fără a lăsa loc de interpretări.

Așa cum spune și el într-un interviu „atunci când vorbești prea mult despre bărbați și femei, dacă lauzi bărbații prea mult, se supără femeile și invers”.

Barbatii sunt de pe Marte, femeile sunt de pe Venus – de ce să citești cartea?

Deși e scrisă în 1992, cartea răspunde la probleme actuale întâlnite în viața de cuplu. Dacă ai mai citit recenzii scrise de mine, știi că ofer mici rezumate ale capitolelor. De această dată, am să-ți spui doar că ai de citit 13 capitole ce te vor face să înțelegi mai bine partenerul. Am să te las să te bucuri de acele „aha-uri” ce vor apărea pe parcursul lecturii.

De ce se îndepărtează bărbații?
De ce se îndepărtează bărbații?

Ca să-ți dau din casă, pentru mine, capitolul 6 – „Bărbații seamănă cu elasticul” mi-a răspuns la multe întrebări și m-a făcut să mă relaxez. Evident, ar trebui să îmi fac A3 cu un citat din carte și să-l recitesc de fiecare dată când mi se pare că cel drag mie nu mă mai iubește.

Barbatul este ca un elastic - Barbatii sunt de pe Venus, femeile sunt de pe Marte
Barbatul este ca un elastic – Barbatii sunt de pe Venus, femeile sunt de pe Marte

Mi-am petrecut aproape 7 ani din viața încercând să înțeleg de ce bărbații se îndepărtează de femei și apoi revin ca și cum nu s-ar întâmpla nimic. Ei bine, toate întrebările și-au găsit răspunsul în carte.

Ce am învățat din „Barbatii sunt de pe Marte, femeile sunt de pe Venus”?

Cartea m-a învățat să fiu mai relaxată și mai înțelegătoare. Îmi era clar că femeile și bărbății sunt diferiți. Comparația cu Marte și Venus a autorului e mai mult decât perfectă.

Barbatii sunt de pe Marte, femeile sunt de pe Venus - cand barbatii nu vorbesc
Barbatii sunt de pe Marte, femeile sunt de pe Venus – cand barbatii nu vorbesc

Noi femeile ne dorim să fim ascultate. Bărbații nu au timp să asculte ci să ne ofere soluții pentru a înceta să ne plângem. Cu siguranță fiecare dintre noi a ajuns cel puțin o dată acasă și s-a plâns de locul de muncă. Care a fost reacția bărbatului nostru? De ce nu-l schimbi! Ce a urmat? Tunete și fulgere, iar noi ne-am simțit neînțelese.
De ce au bărbații o astfel de reacție aparent indiferentă? Pentru că ei sunt orientați spre rezolvarea problemlor. Ei vin cu soluția. Noi trebuie să înțelegem că soluția respectivă e modul lor de a ne arătă că le pasă.

10 nemulțumiri ale femeilor
10 nemulțumiri ale femeilor

O mulțime de astfel de exemple găsiți în carte. Sunt simple, sunt puse în paralel – ce gândesc femeile – cum reacționează bărbații și invers. O să-ți placă, garantez! O găsești online, pe Libris, la Cărtureși și pe Elefant, la un preț ce variază între 19-30 RON.


Tu ai citit cartea? Aștept impresiile tale în comentarii sau motivul pentru care ai vrea să o citești sau nu.


Alătură-te și tu celor 4000 de abonați la blog

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

19 thoughts on “Barbatii sunt de pe Marte, femeile sunt de pe Venus | Recenzie Carte”

  1. Am auzit de cartea asta , plus ca este mentionata deseori atunci cand se vorbeste de dezvoltare personala. Ma gandesc aca este un punct de referinta pentru viitoarele teorii, nu neparat feministe sau patriarhale si cred ca este una dintre cartile pentru care mi-as face timp sa le citesc 😉

  2. Este clar una din cartile mele preferate! Am mai avut-o, dar cred ca am dat-o cuiva si nu am mai primit-o inapoi asa ca a fost nevoie sa o recumpar! Si am recitit-o! Este absolut minunata. AI nevoie de timp sa parcurgi anumiti pasi si de exercitiu. Unele lucruri le-am testat si ce sa vezi…chiar functioneaza! So yeah..o super recomand!

  3. Acum ceva timp imi povestea sora mea cate ceva despre aceasta carte, recunosc ca atunci nu m-a impresionat, totusi tu ai reusit sa imi starnesti curiozitatea, o voi cauta si eu pentru ca acum imi doresc sa o citesc.

  4. Am primit cartea cadou de la o prietena, dar nu am avut timp sa o citesc. De obicei, citesc mult, dar in ultimele saptamani nu am avut efectiv timp de nimic, din pacate.

  5. M-am intalnit adeseori cu acest titlu de carte, dar nu am avut curiozitatea niciodata sa vad despre ce e vorba, sa citesc vreo recenzie a ei. De data asta, chiar mi-ai starnit interesul si mi-as dori sa o achizitionez.

  6. Nu am citit-o inca dar e pe lista de mult timp. Deci barbatul e un elastic cu elemente autiste. 🙂 Interesant! Am mai citit carti legate de comunicarea in cuplu in incercarea de a intelege ceva dar tot mai am cateva nedumeriri in privinta barbatilor.

  7. Surprinzator, am fost placut impresionata de carte. Pana acum auzisem de titlu, dar nu citisem nici o recenzie. pasajele din carte m-au convins ca este o carte potrivita si cu siguranta am sa mi-o iau si eu s-o lecturez

Lasă un răspuns