Web Analytics
Bilanț pentru 2020 - Bianca Ionel - Digital Fairy Iasi - Site prezentare - magazin online - marketing - SEO

Bilanț pentru 2020

2021 se ascunde după cortină. Din când în când, cu fiecare obiectiv ce apare țopăind, își mai bagă un pic năsucul să vadă scena. Aproape că îl zorește pe 2020 și privește satisfăcut programatorul ce pentru câteva minute a renunțat la liniile de cod pentru a trasa alte linii: liniile unui bilaț pentru 2020.

Cu fiecare linie trasată, cu fiecare concluzie, 2021 are ceva de spus:

– Asta facem diferit!

– Asta sigur nu mai facem!

– Aici o să lucrăm mai mult!

– O să te scot din zona de confort!

– O să te bucuri de fiecare moment!

– Ce mai învățăm nou?

Ignorând gălăgia succesorului său, 2020 s-a așezat confortabil pe fotoliu și a sorbit din cafeaua preferată pentru a savura în tihnă ultimul act al programatorului aflat în rolul principal. Acesta e un pic emoționat, un pic obosit, dar satisfăcut pentru că a oferit în cele 365 de spectacole tot ce a avut mai bun. E convins că și în al 366-lea o să fie la înălțime.

E recunoscător pentru tot ce a învățat și pentru fiecare moment trăit în online și în offline. E pregătit să-și primească aplauzele pentru 2020 și să-i ofere lui 2021 toate lecțiile, toate visele ce au rămas de îndeplinit alături poțiunea magică ce duce povestea mai departe, într-un mod autentic, conștient și asumat.

Își drege vocea, îți freacă mâinile un pic prea reci și tremurânde, își așează părul ciufulit – de parcă n-ar ajunge tot la fel, trage aer în piept, îl ține o secundă și începe.

***

***

Cu autoironia fină la pachet, am privit în suflet pentru a înțelege ce a contat pentru mine în acest an, din punct de vedere profesional.

Am gonit atât de mult prin proiecte, cărți, certificări… încât n-am avut timp să-mi trag sufletul și să mă bucur de tot ceea ce a fost. Am bifat și am bifat și iar am bifat fără să mă opresc după fiecare bifă pentru a trage o concluzie, una pe care să o iau cu mine ca o lecție bine învățată. Undeva spre final de 2020, prin noiembrie, am început să încetinesc, mai mult forțată de burnout-ul în care am ajuns prea des în tot acest an.

Aș fi tentată să critic tot anul 2020, pentru că oricât aș nega, în mine încă arde o dorință de perfecțiune. La nivel mental am renunțat la ea, pentru că am înțeles că nu-mi face bine, dar… la nivel emoțional, constat că încă e acolo, încă mă împinge să trag de mine, încă mă critică pentru tot ceea ce nu am făcut conform idealurilor sau așteptărilor uneori, prea des… nerealiste.

Și totuși, cum a fost 2020 pentru mine? Provocator și neașteptat de frumos!

Am programat, am citit, am învățat, certificări mi-am luat!

Nu știu câte linii de cod am scris, nu știu câte site-uri am lansat, pentru că evident nu le-am ținut evidența. Ce știu… e tot ce nu a fost lansat încă. Ți-am zis că îmi place să mă critic, nu? E primul an în care urmează să pășesc în următorul an cu… datorii privind proiectele.

N-ar trebui să spui asta! Ce profesionist ești dacă spui asta?” – îl aud pe 2021 trăncănind din spatele scenei.

Sunt acel profesionist caruia îi place să expună și reușitele și partea mai puțin roz dintr-un context. De ce am datorii pe partea de proiecte? Pentru că am avut câteva lecții de învățat!

1. Am învățat că e o mare diferență dintre urgent/important pentru mine vs urgent/important pentru client

Când primești în iulie un email cu URGENT și întrebarea este despre mesajul de Crăciun pentru online, clar acel URGENT este DOAR pentru client și nu pentru mine. Ei bine, mult timp am greșit și am trecut pe lista de urgențe tot ce avea urgent la titlu și chiar m-am dat peste cap să le rezolv în ziua primită.

Mare, foarte mare greșeală! Poate pentru unii e mai mult decât evidentă această diferență, ei bine… pentru mine nu era până anul acesta. Motiv pentru care m-am suprasolicitat și am ajuns la burnout-uri și la un randament scăzut în a face față cerințelor care erau cu adevărat urgente și importante.

Așadar, dacă ești ca mine, data viitoare, când pe pilot automat vrei să rezolvi ceva cu urgent/important în titlu, oprește-te și întreabă-te: Pentru cine este urgent/important acel lucru? Îți garantez că în 99% din cazuri, acel urgent/important o să ajungă în cadranele din dreapta dacă folosești matricea lui Eisenhower în organizarea task-urilor.

Toate aceste lucruri nu mi-ar fi fost clare, dacă într-o seară, în grupul de mastermind din care fac parte, s-a discutat diferența dintre urgent și important pentru mine și pentru cel care solicită ceva. Mai în glumă, mai în serios, cu un exemplu banal, precum pentru mine e urgent să beau apă la 12:12 dacă atunci îmi e sete, pentru client nu e urgent ca eu să beau apă ci să-i răspund la emailul trimis la 12:11 s-a făcut lumină în viața mea… profesională.

Ar trebui să spun că de foarte multe ori am lăsat paharul de apă pentru a răspunde la email și de aici… poate trage fiecare concluzia.

2. Ce faci când un client nu-ți trimite la timp materialele de care depinde finalizarea la timp a proiectului?

Te dai peste cap să livrezi în același termen, chiar dacă el îți trimite cu întârziere materialele? Evident că… DA! Asta aș fi spus acum câteva luni când nu știam să comunic clar termene, reguli și ce se întâmplă dacă regulile sunt încălcate din partea opusă.

Între timp am învățat. Din nou, am plătit scump pentru lecția asta, neînvățată la timp… tot cu burnout și tot cu deadline-uri depășite.

M-a strâns în spate la început când am fost nevoită să spun „pentru că nu mi-ai trimis ce am avut nevoie vineri, când ți-am cerut, nu pot respecta deadline-ul promis”. Responsabilitatea și seriozitatea într-o relație, inclusiv de business, are nevoie să fie de ambele părți.

Am înțeles că nu mă pot da la infinit peste cap și am învățat că uneori pierzi relația cu un client, pierzi clientul, dar rămâi tu sănătos fizic și mental, lucru mult mai important decât orice câștig financiar.

3. Ce faci când un client lasă în mâinile tale TOTUL pe motiv că ești mai organizat decât el?

Îi reamintești că el e CAPUL acelui business și nu poți lua tu decizii pentru el. Dacă ajungi să iei tu decizii, o să „depășești fișa postului”, o să te dedici prea mult unui business care nu e al tău și… nu o să îți facă nimeni statuie pentru că ai oferit suport (un suport mai mare decât era cazul, un suport pentru care îți spun din experiență, nu vei fi apreciat).

Dacă acel client se încăpățânează să decizi tu tot, atunci cel mai bun lucru pe care îl poți face, pentru tine, e să închei colaborarea profesională.

4. Am învățat să cer o recenzie după fiecare colaborare și voi învăța să scriu despre proiecte aici, pe blog

Mult timp mi se părea exagerat să cer unui client să îmi ofere o recenzie, apoi am înțeles că e normal să fac asta și să-mi asum că pot primi 5 steluțe sau mai puține. Oricare ar fi numărul de steluțe, mie îmi rămâne să investesc in educația mea continua pentru a oferi celor ce mă aleg tot ceea ce știu mai bine la acel moment.

Spre final de 2020 am învățat să cer testimoniale (recenzii) și mi-am dat seama cât de important este pentru mine să îmi fac timp să povestesc pe blog despre proiectul finalizat. Urmează să fac asta în 2021 și urmează să îmi „plătesc” datoriile și cu proiectele despre care nu am scris în 2020.

5. Am învățat

Tot contextul pandemic  a lui 2020 mi-a oferit timp să fac noi cursuri și să iau certificări noi sau să-mi actualizez certificările ce erau expirate. În domeniul IT, pentru că totul este într-o continuă schimbare, certificările expiră într-un an, maxim doi. Mi se pare normal, ca profesionist, să îți dorești să le ai pe toate la zi pentru că este un mod de a te verifica tu pe tine că ești actualizat cu noutățile din domeniu.

Așadar, în martie, pentru că atunci am avut cel mai mult timp, am urmat cursurile de la Blue Array Academy ce mi-au adus o certificare pe SEO și câteva cursuri tot pe SEO de la SEMrush, tot pe partea de SEO. De asemenea, mi-am actualizat și certificările de la Google pe partea de Ads. Chiar dacă 80% din timpul meu ca profesionist în dedic site-urilor de prezentare sau comerț online, ofer și servicii de SEO.

Pentru 2021, mi-am propus să învăț mai multe pe partea de social media și scriere creativă.

6. Am citit 26 de cărți

Am citit în special cărți de dezvoltare personală și nu doar cărți de business sau cărți cu tematică pe domeniul meu, IT. Sunt de părere că evoluția personală dă startul evoluției profesionale și din acest motiv, am reușit să aloc 30 de minute de lectură, pe zi. Au fost și zile când nu am avut timp de lectură dar am ascultat podcast-uri în drum spre birou sau spre casă.

  • The Daily Mastery Podcast, Robin Sharma
  • The Robin Sharma Mastery Sessions
  • Podcast de inteligență emoțională, Zoltan Vereș
  • Mind Arhitect, Paul Olteaunu

Față de Robin Sharma am dezvoltat o afinitate, de când am citit 5AM Club, cartea ce mi-a schimbat foarte mult percepția asupra vieții și mai apoi asupra business-ului. Unele cărți, pe care le-am citit în 2020, s-au bucurat și de o recenzie, aici pe blog.  Altele așteptă, precum proiectele despre care nu am vorbit, să le ofer un loc, aici pe blog.

7. Am intervievat 12 antreprenori

După recenziile de cărți, proiectul meu de suflet pe blog rămâne cel legat de interviurile cu antreprenori. Din perspectiva mea, e cel mai frumos mod de a avea acces la oameni de succes, de a învăța din experiența lor și de a îți construi o rețea de networking, locală dar și națională.

8. M-am alăturat comunității antreprenoare.ro și NOMAD-KindMarket

2020 m-a învățat că avem nevoie de oameni în jurul nostru pentru a ne dezvolta, motiv pentru care am ales 2 comunități, una doar cu femei antreprenor și alta în care pe timp de pandemie am făcut schimb de servicii în format barter.

9. Anul 2020 este cel în care Authentic Digital Marketing a devenit SRL

Era pe lista de obiective a lui 2020 să devin SRL dar în tot contextul pandemic îmi luasem gândul de la acest obiectiv. Efectiv, mi se părea nebunesc să devin SRL într-un asemenea an. Ei bine, am devenit! Și îmi place să spun că a fost un pas natural și toată munca de până acum m-a determinat să fac acest pas.

Din august 2020 am devenit antreprenor deși, încă mă simt freelancer. Am scris și pe blogul meu personal că după un curs cu Lorand Soares Szasz am înțeles că mai am de mâncat multă mămăligă până ajung la statutul real de antreprenor, pentru că antreprenorul adevărat e cel care are și timp și bani.

10. Am continuat să ofer 10% din timpul meu, gratuit, antreprenorilor care au nevoie

2020 a pus un pic pe pauză cam toate activitățile de voluntariat în care eram implicată, în cadrul JCI Iași, ONG-ul în care sunt președinte și această pauza m-a făcut să caut alte locuri în care pot oferi 10% din timpul meu.

Acest 10% sau „zeciuila” e felul meu de a oferi din tot ce am eu mai bun, din „rodul minții mele”.  E prima data când dezvălui public acest lucru, dar e felul meu de a „dona” comunității. Așadar, dacă ești sau știi un antreprenor ce s-ar bucura de acest 10% din timpul meu, și acest 10% ar aduce un impact pozitiv în business-ul său, te rog să-mi scrii. Până acum, am identificat singură acei antreprenori care au nevoie de mine, dar sunt convinsă că mai sunt și alții.

11. Am învățat să fiu recunoscătoare pentru eșecuri și pentru success

Am în jurul meu oameni care mă provoacă permanent și care îmi sunt o adevărată sursă de inspirație. Suntem suma celor 5 oameni pe care îi avem în jurul nostru! Prin intermediul lor am descoperit alți oameni care mi-au schimbat viața și m-au scos din zona de confort. În 2020 i-am descoperit pe Monica Ion, Dan Luca (un fel de Robin Sharma de România) și cam târziu pe Lorand Soares Szasz.

De la Monica Ion am învățat că orice lucru are și plus și minus, dar cel mai mult asupra mea și-au pus amprenta lecțiile sale despre tiparele antreprenoriale și valorile pe care fiecare om le are. Tot de la ea am învățat să fiu recunoscătoare pentru ceea ce nu a ieșit așa cum îmi doream și să văd ce mi-a adus pozitiv situația aparent negativă. O altă lecție de asumare și responsabilitate venită de la ea a fost cea legată de faptul că „orice criză din viața noastră noi am co-creat-o”.

De fiecare dată când am ajuns într-un moment mai puțin roz m-am oprit și am analizat motivul pentru care sunt acolo și am căutat să văd și partea pozitivă.

De la Dan Luca mi-am luat multe notițe pe care îmi doresc să le implementez în 2021 cu scopul de a evita momentele de burn out.

De la Lorand Soares Szasz învăț cum să devin un antreprenor pe bune, care are și timp și bani și multe lecții pe partea financiară. Tot Lorand este motivul pentru care finalul de 2020 m-a prins cu un vision board colorat și plin de obiective.  O mișcare un pic atipică pentru mine, un pic prea visătoare dar în care cred. Cred că pentru că am auzit prea mulți oameni de success că au în buzunarul de la piept obiectivele și am ales le port și eu cu mine.

E primul final de an în care știu clar ce îmi doresc de la 2021 pe toate ariile din viața mea. E primul final de an în care pot spune că am un plan, am pași de urmat și nu mai merg după val, ci îmi conturez singură valurile ce mă duc spre destinație.

E primul an în care am convingerea că al meu bilanț se încadrează cu success la categoria articole evergreen, un lucru dorit de mine… de mulți ani pe partea de blogging. Să îți spun că a fost un obiectiv pentru 2020? Da, a fost! A fost unul din obiectivele scrise pe hârtie.

***

Lista aceasta e mult mai lungă, dar am convingerea că restul momentelor de bucurie profesională le-ai găsit pe blog. În 2020 am început proiecte noi și am încheiat proiecte vechi. Cred că acesta este cursul natural al lucrurilor.

Ce îmi confirmă fiecare final de an, acea concluzie evergreen, este faptul că învățarea continua este singurul mod prin care putem evolua personal și profesional.

Cam tot ce am realizat profesional în acest an, a fost trecut pe hârtie, dar nu am avut un plan concret de realizare. După învățarea continuă, a doua lecție este cea legată de stabilirea unor obiective clare și a unui plan de acțiune pe zile, săptămâni, luni. 2021 are 52 de săptămâni și 1 zi. Ce vei face cu ele?

Ultima lecție, este cea legată de tine ca OM. Dincolo de orice realizare profesională, cel mai important ești TU – minte, inimă, trup, suflet. În orice bilanț și în orice listă de obiective, alege să te pui pe tine pe primul loc. Corpul tău și mintea ta nu sunt doar instrumente prin care să-ți atingi obiectivele profesionale. Cea mai grea lecție a lui 2020, pe mine, a fost să înțeleg să îmi respect corpul, mintea, inima și sufletul. Am învățat după prea multe momente de burnout că nu trebuie să am grijă de mine pentru a atinge reușite profesionale. Trebuie să am grijă de mine din respect pentru mine.

Cumva, asta a fost lecția tuturor pentru 2020: sănătatea e cea mai importantă – sănătatea fizică, emoțională, spirituală și mentală. Dacă le avem pe acestea, restul se aliniază și se întâmplă pentru binele nostru cel mai înalt.

Mulțumesc 2020 pentru TOT și mulțumesc ție, drag cititor pentru că mi-ai oferit din timpul tău. Să avem un 2021 plin de viață, prezent, dezvoltare și asumare. ❤

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.