Web Analytics
Bistroteca FlipFlop - locul în care mâncarea și muzica bună se întâlnesc

Bistroteca FlipFlop – locul în care mâncarea și muzica bună se întâlnesc

Azi vă invit să descoperiți un om creativ ce nu se plictisește niciodată, pe Ruxandra Papuc și un loc superb din București, FlipFlop. Presărat pe alocuri cu mister, interviul dezvăluie încă un exemplu de pasiune și multă muncă. Pe lângă rolul de antreprenor, Ruxandra este un suflet foarte creativ, ce a adus lucrări premiate în România de la Grand Prix, Cannes Lions și a lăsat amprenta sa artistică în arhivele de film ale Muzeului de Artă Modernă din New York.

Îi mulțumesc pentru că a acceptat să-mi povestească o parte din experiența sa și vă invit să aflați mai multe despre ea și despre Bistroteca FlipFlop.

1. Povestește-ne un pic despre tine și afacerea ta?

Absolventă de jurnalism și publicitar de vocatie, am decis să adaug orelor de nesomn o nouă provocare: bistroteca FlipFlop, împlinirea visului de a deschide un local cu fratele meu. Dacă numele vine evident de la al nostru nume de familie, conceptul de bistroteca e nou în București. E acel loc unde mancarea și muzica se întalnesc într-o experiență tare savuroasă. E un bistro cu evenimente și muzica live unde e absolut recomandat să iei un burger în mana și să faci cațiva pași de dans.

2. Care este povestea numelui și culorilor brandului FlipFlop?

Numele vine de la numele nostru de familie, varianta americană, de inspirație pentru meniul și specificul pe care îl avem. Din punct de vedere art direction, partenerul meu de advertising de-o viață, actual illustrator premiat de Romanian Design Week, Daniel Strugariu a avut cel mai important cuvânt de spus. El ne-a conceput identitatea și el se îngrijeste să nu ne abatem de la ea.

3. În momentul în care ai ales să devii antreprenor, ai avut pe cineva alături care să te ghideze, dacă da cine și cum te-a ajutat?

Pe lângă fratele meu care a venit și cu experiența de HoReCa, am avut și o mână de prieteni minunați care ne-au ajutat cu o mulțime de lucruri, de la recomandari de avocați, la pictat ghivece pe terasă. Cam atat de larg e spectrul de ajutor de care ai nevoie 🙂

4. Care au fost primii pași pe care i-ai făcut pentru a îți crește și mai apoi promova brandul în online? Unde ai întâmpinat dificultăți?

La început ne-am bazat pe o creștere organică, apoi am investit în promovare. A fost un parcurs natural. Singura regulă neobișnuită pe care o avem este că nu am făcut nicio ședință foto profi pentru mâncare, întrucat asta ar fi însemnat food waste. Tot ce apare postat la noi e o comanda pe care și-a luat-o unul din prietenii noștri.

5. Care este preparatul preferat din meniul FlipFlop și cine se ocupă de tot ce înseamnă partea de bucătărie?

Partea de bucatarie din bistrotecă este atent coordonată de fratele meu. El este cel care a inventat rețetele. Eu am participat activ la partea de degustare 🙂 Îmi plac absolut toate preparatele din meniul nostru, dar cred că mi se pare cel mai surprinzator steak-ul de conopidă. E un sandviș vegetarian incredibil de gustos. Și, apropo, suntem singurul local din oraș cu 12 rețete originale de burgeri vegetarieni și vegani. Toata lumea trebuie să se bucure de gust la noi, indiferent de preferințele din dietă.

6. Cine se ocupă de partea de conținut pentru promovarea afacerii tale? Care sunt costurile lunare, timpul investit și unde sunt cele mai mari dificultăți?

Eu mă ocup de conținut momentan, iar restul informațiilor nu cred ca sunt relevante. Sfatul meu este ca oricine nu are studii de marketing și comunicare să apeleze la cineva specializat pentru asta.

7. Sunt foarte multe idei de afaceri, de ce ai ales conceptul de bistrotecă?

E un concept pe care l-am vazut în strainatate și care mi-a placut foarte mult. De asemenea, aduce împreuna cele două pasiuni ale noastre, mâncarea și muzica.

8. Fiecare afacere are suișuri și coborâșuri, care a fost cea mai mare provocare de până acum și cum i-ai făcut față?

Probabil că ăsta e un raspuns previzibil pentru categoria horeca. Cel mai greu moment a fost închiderea localului și switch-ul pe livrari în perioada de lockdown. Ne-am adaptat, am învatat din mers și am comunicat cu inima deschisă toate deciziile pe care le-am luat pentru siguranța clienților și angajaților noștri.

9. Dacă ai avea șansa de a începe din nou acest business, ce ai face diferit?

Probabil, aș lua un credit mai mare din prima și aș gestiona cheltuielile un pic mai bine.

10. Ce altceva te mai pasionează? Dacă nu ai fi început acest business, unde crezi că ai fi fost acum?

Marea dragoste va rămâne probabil întotdeauna publicitatea. Eu sunt acel creativ care într-o seara de beri a zis „într-o zi o să-mi deschid un bar” și chiar a facut-o. Chiar dacă, de la „o sa deschid un bar” la realitate e mult de planificat, și riscă să devină totul foarte copleșitor. Sunt multe sacrificii de facut. Investești mult timp și multi bani. De 3 ori mai mulți decât te așteptai, așă că trebuie să ai și niste soluții de împrumut în mânecă. Marjele de risc sunt enorme și fluctuează foarte tare la început. Prietenii îți sunt singura bază de clienți, iar asta trebuie să evolueze rapid pentru că altfel îi pierzi și pe ei și investiția. Mulțumesc pe această cale tuturor celor care n-au ieșit în oras în altă parte în primele 6 luni de FlipFlop. Sunteți minunați.

11. Sunt antreprenori locali, naționali sau internaționali pe care îi admiri? Care ar fi motivul?

La un moment dat am avut ocazia să pitchuiesc o idee catre Gary Vaynerchuk. E un investitor extraordinar de la care am învățat în cateva minute niște principii foarte sănătoase de business, cel mai important fiind legat de conceptul de fricțiune la care produsul sau serviciul tau trebuie să fie raportat. Nu doar să nu creeze fricțiune, dar să și caute să o reducă pe cea deja existentă în viețile oamenilor. Daca vrei un exemplu foarte generic de bistroteca ar fi faptul că oamenii ies la un pahar, să asculte niște muzică, apoi li se face foame. Apare fricțiunea. Find a way to solve it, care nu creeze alta de partea ta. Nu baga bucataria dacă nu ai pregatirea și echipamentele necesare pentru că atunci muti fricțiunea la tine și în loc să ajuți business-ul riști să-l îngropi.

12. Ce sfat ai oferi celor care vor să devină antreprenori?

Să se gândească bine de tot înainte să-și vândă apartamentul ca să bage banii într-o idee pentru că asta o să-i țina treji multe multe nopți.

13. Cum se îmbină viața personală cu cea profesională?

Pentru mine delimitarea asta nu a existat niciodată. Din contra, atunci când încercam să ma conving că sunt două lumi diferite care trebuie separate, atunci apărea cel mai mare stres.

14. 3 lucruri interesante despre tine OMUL.

Probabil ați auzit o piesă scrisă de mine pe radio; merg mai des cu avionul decât cu autobuzul și asta pentru că merg foarte mult pe jos în București; la un moment dat știam toate cântecele galeriei Petrolul Ploiești.

Ruxandra Papuc CEO FlipFlop Bucuresti

15. Cum arată o zi din viața ta?

O zi din viața mea începe cu „Duamne ce-aș fuma o tigară”, apoi evoluează catre „Te-ai lasat de 5 luni, du-te și fă un pic de sport”. Asta în varianta bună în care chiar dorm. Apoi ziua trece prin meetinguri la birou, presarate cu reviews și mesaje cu clienții FlipFlop, continuă cu meetinguri de seară cu partenerii FlipFlop pentru events, calcule, plăți și planuri, și se termină pe la un 12-1 noaptea cu un sandviș în fata televizorului. Asta când dorm. Când nu dorm, lucrurile încep de la 4 dimineața, fără sport, dar cu calcule și prezentări gandite și executate între 4 și 8; jumătete de ora de somn și apoi reluată rutina de mai sus. Un lucru e sigur: nu mă plictisesc niciodată.

16. Care este cartea ta favorită?

Genul meu favorit sunt distopiile pentru exercițiul de imaginație pe care îl descopăr cu o curiozitate de adolescentă, de fiecare dată.

17. Se spune că orice criză are și partea sa bună. Ce beneficii ți-a adus Covid atât din perspectivă personală dar și profesională?

Pandemia mi-a demonstrat că se poate munci și mai mult când credeam că am atins deja apogeul. În perioada de lockdown ne-am concentrat pe livrari. Toata pozitionarea noastră construită pe experiențial a trebuit sa fie regândită instant. Am avut din nou oameni minunați alaturi care ne-au ajutat cu tot efortul de PR. Și aici o să-i mentionez pe Kind Market, Radio Guerrilla, Bucureștiul întreprinzator, Ialoc și Restograf. Eforturile lor pentru sustinerea businessurilor mici au dat roade. Cel puțin pentru noi. Le suntem foarte recunoscatori pe aceasta cale.

Dacă vrei să le devii client sau partener, pe cei de la FlipFlop îi găsești pe mail la flipflopbistroteca[@]gmail.com, pe Facebook și bineinteles la local, în Bd. Dacia 139, București.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.