Anatomie URL

Hey, astăzi am decis să scriu un articol, dedicat celor care nu sunt în domeniu, în speranța că nu se vor mai uita ciudat când vor mai auzi cuvântul URL și voi încerca să țin o mică lecție de anatomie, dacă o pot numi așa.

Pentru cei care nu sunt în domeniu IT, textul pe care îl vedeți în căsuța de la browser se numește URL sau varianta lungă Uniform Resource Locator și indică adresa acestui articol.
Această adresă este unică pentru fiecare pagină în parte, deoarece fiecare site are numele său unic, iar fiecare posatare sau pagină, la fel deține un nume unic sau un cod unic. În spatele acestui text se află un set de patru numere reale, separate prin punct, mai exact o adresă IP. Vă imaginați că ar fi imposibil să reținem sute de combinații de numere, motiv pentru care, adresele web sunt transformate prin conversie într-o formă alfanumerică.

Un URL este format, în general, din 4 elemente principale:

1. Protocolul, HTTP (Hyper Text Transfer Protocol) sau HTTPS (Hyper Text Transfer Protocol Secure), de tip text, fiind protocolul implicit pentru tot ce înseamnă WWW (World Wide Web). Site-urile care au ca și protocol https sunt criptate, oferind celor care își fac conturi pe acele site-uri să aibă toate informațiile private, singurii care au acces la ele fiind clientul și serverul final. Observăm adesea acest tip de protocol la site-urile ce ne permit plăți online, dar și site-uri precum Facebook, Google Plus sau Twitter.

2. Domeniul, sau numele site-ului sau subdomeniul. De exemplu, blogul meu personal are ca si url http://www.biancaionel.com/blog, unde blog este subdomeniul, iar biancaionel este domeniul.

3. Terminatia sau TLD (Top-Level-Domain) – .com, .ro, .info, etc. Terminațiile definesc arii sau state, de exemplu com vine de la comercial, .edu vine de la instituții de învățămân, .ro de la România, iar .it de la Italia.

4. Extensia, în funcție de tipul fișierului (.html, .php, .htm, .aspx, etc). În cazul meu extensia lipsește, pentru că am ales să o elimin din link.

O adresă URL nu este tot timpul atât de simplă. În cazul unui link către un fișier această conține și alte elemente. Am să iau ca exemplu link-ul către logo-ul acestui blog.

http://www.biancaionel.com/blog/wp-content/uploads/2016/05/bianca-ionel-professional-blog.png

După cum puteți observa, apar și alte elemente, precum folderele care duc spre fișier, folderele ce alcătuiesc calea spre fișier, dar și denumirea fișierului și extensia acestuia.

Cam atât pentru astăzi, ne revedem miercurea următoare cu un nou articol. Keep in touch și nu uita să dai un share dacă acest articol ți-a fost util.

  1. Permanentlinks Wordpress - Bianca Ionel - Professional Blog

    octombrie 26, 2016 at 11:57 am

    […] modul în care aceasta poate fi schimbată. Despre structura unui link puteți citi în articolul Anatomie URL. Pentru a vizualiza PermanentLinks trebuie să ne logăm în admin, în WordPress și în partea […]

Leave a Reply

%d blogeri au apreciat:
Mai multe despre Digital marketing
magento mod catalog bianca ionel blog iasi
Magento mod catalog (II)

Nu este prima oară când aleg să vorbesc despre Magento mod catalog, dar așa cum este de așteptat, în programare...

Închide