Azi pe ce stradă te-ai plimbat?

Săptămâna trecută am început să vă împărtăşesc din ceea ce m-a fascinat pe mine în cartea lui Osho şi nu m-am aşteptat dar am fost întrebată când mai am timp să mai şi citesc?! Întrebarea m-a pus şi pe mine pe gânduri şi vă asigur că nu tăinuiesc vreo poţiune magică pentru a face timpul să stea în loc şi cu siguranţă, ziua mea are tot 24 de ore ca şi ziua voastră.
Mereu am spus că în viaţa totul ţine de priorităţi şi dacă vrei ai timp pentru orice, inclusiv pentru citit sau recitit cărţi care te-au marcat, care nu le-ai înţeles sau care simţi că azi vei putea înţelege mai mult decât prima oara.
Eu sunt omul care citeste o carte de mai multe ori. Pentru mine un drum nu este suficient, pentru că eu, ca om evoluez zilnic (cel puţin aşa vreau să cred) şi am convingerea că în anumite momente ale vieţii mele pot înţelege şi pot vedea diferit lucrurile.
Acestă rutină, să îi spun aşa, îmi defineşte viaţa şi nu se aplică doar pentru cărţi, ci pentru orice activitate pe care o fac. Sunt programatoare, există posibilitatea ca un cod care l-am scris acum un an să poată fi îmbunătăţit în prezent sau există posibilitatea ca în prezent să am o altă viziune de rezolvare.
Apoi vine muzica, eterna pasiune pentru muzică ce îmi oferă cele mai nebănuite provocări, pasiune ce îmi cere timp şi îmi cere să o ascult şi să o înţeleg, să o las să îmi pătrundă dincolo în fiecare arteră a inimii şi să se joace cu mintea mea, să creeze conexiuni reale cu viaţa mea trecută şi de ce nu să îmi influenţeze viitorul. Ascult o piesă de sute şi mii de ori şi se întâmplă ca abia a o mie una oară să realizez o modulaţie sau să simt că o frază din acea piesă îmi poate schimba starea de spirit.
Ajungem şi la cărţi. Am citit Osho în liceu şi n-am înţeles mai nimic, am recitit Osho săptămâna trecută şi mă simt alt om. Simt că drumul meu în acea carte a început să aibă semne de circulaţie şi mai multe sensuri. Am început să vă povestesc şi vouă despre această carte şi mi-am dat seama că nu sunt singură pe acest drum, mai sunt şi o parte din voi cu mine, fiecare alege partea lui de şosea sau cine ştie, fiecare alege strada lui.

Consider că nu am acordat suficientă importanţă, aici, pe acest blog, cărţilor şi poate v-am lăsat impresia că viaţa mea se limitează doar la programare, muzică şi blog. Ei bine, viaţa mea înseamnă mai mult de atât şi tot ce adun şi împărtăşesc prin aceste rânduri cu voi, nu ar fi avut sens dacă în copilărie şi acum şi în fiecare zi, nu aş fi dedicat măcar 30 de minunte cititului.
Când? O să îmi spuneţi că lucraţi peste program (şi eu, peste 8 ore pe zi), că aveţi facultate (şi eu am avut facultate şi serviciu), că aveţi 100 de chestii de făcut şi nu aveţi timp. Sigur, dacă problema e pusă aşa, niciodată nu o să aveţi timp pentru citit!
Care e rutina ta zilnică? Pleci la serviciu, cu maşina, cu tramvaiul, pe jos?
Dacă pleci cu tramvaiul eu îţi recomand să profiţi de tot acel timp şi să citeşti!
Ajungi la serviciu/facultate/şcoală şi sunt pauze, sunt momente în care aştepţi să răspundă un client, să vină un profesor, să se întâmple ceva. Nu mai aştepta privind în gol! Alege să citeşti!
O să-mi spui că nu aştepţi privind în gol, că ai treabă, nu? Unde, pe Facebook? Hmm, eu zic să îţi mai faci încă o dată ordine în priorităţi şi să alegi o carte.
Ce carte? După cum puteţi observa eu încă nu fac recenzii la cărţi, posibil să urmeze, dar nu mă simt în măsură să vă recomand o carte, pentru că eu nu vă cunosc la fel de bine cum voi mă cunoaşteţi pe mine.
Puteţi căuta pe internet, puteţi alege o editură, de exemplu Editura ALL şi de acolo să păşiţi singurei în lumea cărţilor.
În prezent Editura ALL a lansat o provocare pentru toţi cititorii şi pentru toţi cei care n-au păşit în lumea cărţilor, spre a circula pe Strada Ficţiunii.

Ce e acestă stradă? Cum arată? Ce oferă?
La aceste întrebări vă puteţi răspunde singuri, în funcţie de ceea ce căutaţi. Pentru mine e o stradă cu arhitectură clasică, cu miros de scorţişoară, mentă şi ciocolată, cu trecători veseli, cu acorduri de pian, cu flori şi case mici cu ferestre mari.
Am să vă spun că pe strada mea, Strada Ficţiunii, am orice îmi doresc, în funcţie de stare, de vreme, de ritmul inimii mele.
Dacă îmi voi dori o Cină în Paradis ştiu că Ben Bennett mi-o va oferi şi mă va lăsa să mă bucur de fiecare detaliu şi de fiecare fel de mâncare în cel mai plăcut mod. Mă voi putea întoarce oricând la cina mea şi o voi putea savura de fiecare dată cu şi mai multă plăcere.
Dacă voi fi tristă, dăcă voi simţi că pământul îmi fuge de sub picioare şi cerul cade peste mine, mă voi întreba timidă dacă Vei fi acolo? Voi şti că indiferent de răspuns Guillaume Musso va fi acolo pentru mine, mă va purta pagină cu pagină, mă va face să plâng, să ţip, să devin mai puternică şi la final să realizez că sufletul meu va fi mereu acolo pentru mine şi toată puterea se află în mine, indiferent de cât de slăbită sau pierdută mă simt.

Eu vă invit şi pe voi la o plimbare în fiecare seară sau în fiecare moment liber pe Strada Ficţiunii şi vă invit să vă opriţi pe orice bancă, fie ea clasică, contemporană sau martoră a unei crime pasionale şi să vă bucuraţi de moment, să savuraţi fiecare cuvânt, fiecare moment, fiecare pagină. Vă invit să îi luaţi şi pe cei dragi vouă într-o astfel de plimbare şi să vă bucuraţi împreună de tot ce găsiţi dincolo de nişte pagini albe simple.

Banner-vertical-Strada-Fictiunii
Sursa foto: http://super-blog.eu/proba-12-trafic-intens-pe-strada-fictiunii/

Aş vrea să începem împreună să construim o stradă, o stradă a noastră, pe care să ne întâlnim, să povestim şi să ne împărtăşim alegerile. Acum sunteţi pe strada Provocării, pentru că ajunşi la acest articol trebuie să alegi o carte, să o citiţi şi să mă convingeţi să o citesc şi eu, să mă convingeţi să renunţ la pasiunea mea pentru tot ce înseamnă Clasic şi să aleg ceva diferit. Aş vrea ca peste ani, când vom avea câte un copil sau mai mulţi, să nu mai rămânem muţi în faţa lui când ne va întreba „De ce trebuie să citesc?”, ci să venim cu argumente pertinente, să îi împărtăşim din dragostea noastră pentru cărţi, pentru lectură, pentru cei care au rupt din viaţa lor, din sufletul lor şi au pus pe hartie pentru noi.

Cum putem face asta? Simplu! Circulând cât mai mult pe strada noastră cu cărţi, strada noastră pe care ne regăsim şi strada noastră unde ne metamorfozăm cu unul din personaje şi trăim altfel, trăim printre litere, învăţăm din tot ceea ce trăim şi experimentăm şi ne transformăm în oameni de valoare, oameni care au timp pentru ei, pentru cultură, pentru cărţi.

Leave a Reply

%d blogeri au apreciat:
Mai multe despre Acorduri din suflet
Bianca Ionel certificare IT PHP Magento
Certificări IT gratuite

Noi, web developerii suntem oameni ocupaţi, dar avem nevoie de certificări IT în permanență. Muncim aproape 15 ore pe zi...

Închide