Este blogul o strategie de business pentru creșterea afacerii?

Toată lumea s-a întrebat măcat o dată dacă este blogul o strategie de business pentru creșterea afacerii, nu-i așa? Dacă la finalul lui 2017 număram aproximativ 7000 de magazine online, la finalul lui 2018 acest număr se va dubla și o dată cu el și numărul de bloguri ale acestor magazine.

Am ales să scriu un pic despre acest subiect și în același timp să tragem o linie între blogul clasic, în mare parte personal și cel de business. Blogurile de tip business sunt acelea care au ca principal scop atragerea de noi clienți, fidelizarea celor vechi și creșterea popularității brandului prin articole despre produsele sau serviciile pe care le oferă.

Studiile spun că articolele de blog sunt în topul surselor de generare a vânzărilor. Cum este acest lucru posibil?

Partea de business bloging ar trebui să facă parte din strategia de content markenting a unei companii. În același timp ar trebui înțeleasă și adaptată clientului. Din păcate, foarte multe companii aleg să ofere pe blogul lor câteva informații în plus despre produsele sau serviciile comercializate și uită să devină prieteni cu posibilul lor client. Un blog te poate ajuta să îți crești vânzările, numărul de clienți și implicit traficul dacă oferă conținut de calitate. Și asta nu e doar o poveste!

Infografic - ignitespot.com - Blogul o strategie de business pentru afacearea ta
Infografic – ignitespot.com – Blogul o strategie de business pentru afacearea ta

Blogul o strategie de business pentru creșterea afacerii

Pentru ca un posibil client să ajungă la tine e nevoie să-i răspunzi la o întrebare ce o caută pe Google. Deși la noi se poartă foarte mult acele articole de blog ce bifează lista de cuvinte cheie, adevărata provocare nu e să jonglezi cu acea listă pentru a fi primul în căutări ci să oferi articole ce răspund întrebări și rezolvă o problemă a posibilului client.

De exemplu, pentru produsele cosmetice și de îngrijire personală la care obișnuiesc să  fac review-uri pe acest blog am ales să scriu și ingredientele pe care le conțin și acest lucru îmi aduce vizite pe acele articole.

Cu siguranță numărul persoanelor care sunt interesate de ingredientele produselor pe care le folosesc a crescut și din acest motiv caută pe Google să afle mai multe. Dacă fiecare brand de produse cosmetice ar face articole despre felul în care aleg ei îngredientele din produse, despre cât de nocive sunt sau ce cantități folosesc, cu siguranță ar atrage mai mulți posibili clienți. În același timp ar lucra și pe partea de încredere în brandul lor.

E un mare tam-tam cu parfumul din produse. Aș da orice să văd o companie care scrie despre parfum și de ce îl folosesc dacă e atât de nociv. Să ne spună clar că produsul lor ar fi de neutilizat fără parfum pentru că ar mirosi oribil și înțelegem, dar măcar să ne spună, nu?!

Nu e suficient să te asociezi cu influenceri de top pentru a vinde. Ai nevoie să înțelegi posibilul client și să-i răspunzi la fiecare întrebare în așa fel încât la final să te aleagă pe tine. Cum faci asta?

Faci un topic cu articole relevante pentru business-ul tău!

Ca să rămân în zona de exemple tot pe partea de beauty, nu e nevoie de prea mult brainstorming pentru articole. E suficient să arunci o privire pe forumuri sau pe Facebook pe grupurile de beauty pentru a înțelege la ce întrebări ar trebui să răspunzi.

  • Ce creme folosesc seara?
  • Ce creme aleg pentru tenul gras?
  • De ce nu e bine să folosesc scrub de mai mult de o dată pe săptămână?
  • Cât de nociv este ingredientul X pentru tenul tău

Și lista poate continua… 🙂

Ia în calcul faptul că te adresezi unui om necunoscut și nu trebuie să-i vinzi produsul din prima fraza. Da, știu, dă bine pentru SEO și algoritmii de la Google, dar e posibil să nu îți facă și vânzare.

Am văzut foarte multe companii ce nu sunt primele în Google la căutări și totuși au vânzări foarte mari. De ce? Pentru că nu îi vând vizitatorului din prima clipă ci îi răspund la întrebări. Îi câștigă încrederea, uneori chiar îi oferă ceva gratuit și abia apoi se ajunge și la conversia propriu-zisă.

Doar așa poate fi blogul parte dintr-o strategie de business pentru creșterea afacerii. Mereu am fost de părere că înainte de a cere ceva de la un client e nevoie să îi oferi. Poate sunt studiii de psihologia clientului care pot să confirme această bănuială a mea. 🙂

Ce îi oferi clientului?

Informații de calitate din articole, sfaturi pentru îngrijire a tenului – dacă ne raportăm la o companie de produse cosmetice, sfaturi de folosire a anumitor produse sau servicii și tot așa. Ești un magazin online care vinde vinuri? Ei bine, află că aș vrea să știu ce vin ar trebui să aleg pentru paste dar și pentru carnea de porc.

Știu că sunt deja sute de articole scrise pe acestă temă de mulți bloggeri sau pasionați de vin, dar din punctul meu de vedere au mai multă credibilitate dacă le găsesc pe blogul unui site care vinde vinuri. Cumpărătorul nostru e deja călit cu toate advertorialele cumpărate și vrea ceva autentic, vrea ceva care să-i ofere încredere că alegerea sa va fi una buna.

Îi mai poți oferi clientului tău invitații la lansări de produse, degustări de vin, evenimente ținute de compania ta. De ce? Pentru a te cunoaște și pentru a lega o legătură cu acesta și dincolo de mediul online. Bineînțeles, pentru a face aceste lucruri ai nevoie de un blog, ai nevoie de un loc în care să promovezi ceea ce faci și dincolo de activitatea ta de comerț online.

Cum poate fi blogul o strategie de business pentru creșterea afacerii?

Nu există o rețetă unică pentru toată lumea. Fiecare business are nevoie să-și adapteze conținutul blogului în funcție de ceea ce oferă. Cu siguranță nu trebuie să uite că acest blog poate genera vânzări, foarte multe chiar. Blogul este o feliuță foarte mică din tot ceea ce înseamnă strategia de content marketing. O feliuță care ajută clientul să înțeleagă brandul, produsele acestuia și să-și facă o idee despre tot ceea ce oferă.

Consider că blogul unei companii, alături de pagina de Facebook a acestei este un fel de carte de vizită virtuală. Ar fi păcat să nu profitați de acest spațiu într-un mod util pentru client și generator de vânzări pentru voi.

Stii care e drumul unui posibil client către tine?

În primul rând el realizează că are o problemă sau o nevoie și caută o rezolve prin articole citite de bloguri, sfaturi din social media și tot așa. Ca să ajungă la tine în primul rând articolul tău are nevoie de un titlu relevant și bineînțeles să fie optimzat SEO. Nu uita totuși că la final conținutul câștigă în fața tuturor.

După ce găsește răspunsuri la întrebări, el își stabilește niște criterii după care face achiziția. Faptul că pe blogul tău a găsit răspunsul dorit și eventual ceva materiale suplimentare te va aduce în topul preferințelor și ai șanse mari să cumpere de la tine.


Tu îți folosești blogul companiei la potențialul maxim? Dacă ai fi un posibil client ai cumpăra de tine?

Leave a Reply

%d blogeri au apreciat:
Mai multe despre Digital marketing
Editarea și corectarea propriului text - content writing bianca ionel daniel pink
Cum facem editarea și corectarea propriului text?

Editarea și corectarea propriului text este ultimul articol din seria de trei, scrise după ce am urmat un curs de...

Închide