Cafeaua – licoarea magică a învingătorilor

Astăzi vorbim despre cafeaua – licoarea magică a învingătorilor și am început articolul cu o poză reprezentativă pentru un programator. Nu e prima oară când dedic un post pe acest blog cafelei.

Ultima oară am scris despre când e bine să ne bem cafeaua. Dacă nu ai citit acel articol, te invit să o faci!

Aşa cum sunteţi obişnuiţi când am o pasiune sau slăbiciune pentru ceva nu mă limitez doar la o postare. Vă povestesc de ce şi mai ales cum acel ceva îmi aduce un plus de valoare. În cazul de faţă un plus de savoare în viaţa mea. Pentru mine cafeaua este cea care dă startul unei zile şi îmi place să mi-o prepar singură. Am descoperit reţeta mea preferată şi rămân fidelă ei tot timpul.

Vă mai amintiţi reţeta de cafea?

  • 2 linguriţe de cafea măcinată;
  • 2 linguriţe de miere de albine;
  • 20 ml lapte;
  • un varf de linguriţă de scorţişoară măcinată.

Se pune într-un ibric apa la fiert, în momentul în care fierbe se adaugă cele 2 linguriţe de cafea. Se amestecă şi se ia de pe foc şi se lasă la răcit. Când este caldă şi nu fierbinte se răstoarnă într-o cană în care am adăugat mierea şi laptele.

După cum deja aţi văzut prefer cafeaua la ibric pentru că încă nu am propriul meu espressor de cafea. Dar recunosc că mă tentează ideea de a achiziţiona unul. Până să vorbim de expresoare, spun să mai vorbim un pic despre această licoare magică: cafeaua! Am găsit un info grafic foarte interesat legat de cafea. M-am gândit să-l împărtăşesc cu voi şi mare atenţie la punctul 5!

InfoGrafic Cafea
InfoGrafic Cafea Sursa: http://www.healtheo360.com/blog/4724/5-interesting-facts-about-coffee-infographic/
Scurt istoric al cafelei

Cu siguranţă părerile despre cafea vor fi mereu împărţite, dar această licoare magică, conform cercetărilor a apărut în anul 1400. Are la bază chiar o legendă, care îl are drept personaj principal pe un păstor de capre, pe nume Kaldi, din Africa de Est.

Într-o noapte, acesta a observat că toate caprele sale se comportă foarte ciudat. După o mică investigaţie, şi-a dat seama că animalele au mâncat boabe dintr-un arbore din apropiere şi aproape toate au rămas treze şi au sărit toată noaptea.

Fiind curios, păstorul a gustat din boabele acelui arbust şi a constatat că îl revigorează şi-l fac să stea mai mult timp treaz. Când un lider religios de la un lăcaş de cult a trecut prin apropiere, păstorul i-a spus întâmplarea, iar acesta a vrut să vadă planta. Pentru a-i încerca efectul, a turnat apă fierbinte peste boabe, pentru a face o băutură.

Aceasta a fost prima cană cu cafea. Impresionat de calităţile băuturii, de a-l ţine mai mult timp treaz, fără să-i afecteze capacitatea intelectuală, liderul religios a dus noua descoperire înapoi la lăcaşul sfânt, cu scopul de a-şi ajuta fraţii să stea treji în timpul rugăciunilor. În curând, cafeaua s-a răspândit din lăcaş de cult în lăcaş de cult şi a devenit foarte populară, credincioşii crezând că este un cadou divin.”(1)

Clasificarea cafelei

Cea mai importanta clasificare in materie de calitate a cafelei este cea intre cafeaua Arabica si cafeaua Robusta.(2)

Cafeaua Arabica

Arabica este specia superioara de cafea, cu un continut ridicat de uleiuri si zaharuri si un continut de cofeina mai scazut decat in cazul Robustei. Soiurile de cafea Arabica pot avea o gama variata de arome (usor fructate, de caramel, de nuci, de miere, de ciocolata etc) in functie de originea plantei de cafea.

Atentie! Vorbim despre arome si note naturale, date de particularitatile de sol si subsol si de tipul originii cafelei (Columbia, Brazilia, Costa Rica, Guatemala, Kenya, Etiopia etc), nu despre cafeaua imbogatita cu arome sintetice  din comert.

Cafeaua de origine certificata 100% Arabica este cea mai pura, rafinata si gustoasa varianta de cafea recomandata pentru consum;

Clasificare cafea: arabica vs robusta
Clasificare cafea: arabica vs robusta Sursa foto: https://www.pinterest.com/pin/484277766151744763/
Cafeaua Robusta

Robusta este specia inferioara de cafea, de obicei cultivata si utilizata in amestecurile de cafele inferioare. Este o cafea amara, cu un continut de cofeina ridicat, dar lipsita de aroma si savoarea soiurilor de Arabica.

De obicei Robusta este adaugata in amestecuri alaturi de Arabica, din ratiuni economice (cafea la pret mai mic). In miscelele traditionale italiene de espresso (in special miscella napoletana) Robusta este adaugata in proportie de minim 20% la continutul de Arabica pentru a ridica astfel continutul de cofeina al cafelei.

Cafeaua 100% Robusta nu este recomandata consumului, desi se gaseste inca in comert inclusiv pe piata din Romania, in special in amestecurile decafea boabedestinate aparatelor de vending.

Ce preferați, cafeaua cu sau fără cofeină?

După cum bine ştiţi cafeaua se mai împarte în două mari categorii: cea cu cofeină şi cea decafeinizată. Eu sunt mare consumatoare a primei categorii. Sunt persoane care iubesc cafeaua şi nu pot să consume prima variantă a acesteia din motive de sănătate în cele mai multe cazuri. O soluţie s-a găsit mereu. Pentru cafeaua decafeinizată s-au găsit chiar două metode de obţinere: o metodă europeană şi una elveţiană. Ştiaţi de ele? Dacă nu, vă povestesc eu chiar acum!

Metoda europeană de obținere a cafelei decafeinizate

Boabele sunt mai întâi înmuiate în apă şi apoi sunt spălate în clorură de metilen. Acest lucru permite cafeinei să fie absorbită. Boabele sunt apoi clătite de produse chimice, uscate complet şi trimise la prăjit.

Procesul european de decafeinizare lasă mai multă aromă decât celălalt procedeu. Însă, chiar dacă boabele sunt curăţate bine, există riscul ca pe ele să rămână o cantitate de substanţe chimice atunci când prăjirea este finalizată. Anumiţi cercetători susţin că reziduurile chimice ar fi cancerigene, transformând astfel consumul cafelei decafeinizate prin procedeul chimic într-un pericol.

Părerile sunt împărţite. Există şi cercetări care susţin contrariul, că boabele nu ar fi afectate şi că în organism nu sunt introduse produse chimice.

Metoda elveţiană sau ce a apei elveţiene de obținere a cafelei decafeinizate

Pentru această metodă nu se folosesc substanţe chimice. Boabele sunt plasate într-o soluţie apoasă, ce trece prin filtre de cărbune ce elimină cafeina. Apoi, boabele sunt plasate înapoi în soluţia apoasă, dar decafeinizată, şi astfel vor absorbi tot, în afară de cafeină. În acest procedeu sunt utilizate şi extracte de cafea verde lipsite de cafeină.

Metoda apei elveţiene are dezavantajul de a scoate din boabe mai mult decât cafeină, adică şi unele dintre uleiurile aromate. Boabele de cafea tratate prin metoda apei elveţiene sunt de multe ori mai scumpe decât cele care au fost tratate cu o soluţie chimică.

Ne-am lămurit şi cu cele două mari categorii de cafea, acum urmează să ne lămurit cu tipurile de cafea care le găsim prin meniurile locurilor care le frecventăm. Personal, m-am întrebat tot timpul care este diferenţa dintre cappucino, caffe late, caffe macchiato şi alte versiuni de cafea. Ei bine, am căutat şi am găsit şi voi împărtăşi şi cu voi!(3)

Tipurile de cafea consumate cel mai des
Espresso

deşi este considerat varianta mai tare a cafelei, are de două ori mai puţină cafeină decât aceeaşi cantitate de cafea normală. Diferenţele de preparare sunt următoarele: cafeaua la filtru este fiartă cu ajutorul aburului ce iese cu o presiune precisă, între nouă şi zece atmosfere, cafeaua obişnuită este fiartă prin amestec cu apă clocotită (la filtru sau la ibric), iar pentru espresso se folosesc cele mai bune sortimente de cafea, iar acesta se serveşte, de cunoscători, fără zahăr sau lapte.

Cappuccino

E o combinaţie de espresso cu spumă de lapte. Aceasta din urmă e obţinută adesea tot cu aparatul ce face espresso (acesta are, de cele mai multe ori, o ieşire specială pentru abur, ce este ejectat într-un vas cu lapte ce face spumă);

Caffé latté

Este un espresso în care se adaugă cel puţin de două ori mai mult lapte decât cantitatea de espresso;

Caffé mocha (mochaccino)

Se prepară tot ca un espresso şi se adaugă lapte, iar apoi deasupra se rade un pătrăţel de ciocolată;

Caffé macchiato

La espresso se adaugă spumă de lapte şi caramel (sau numai una dintre cele două, depinzând de gusturi);

Caffé Coretto

Este un espresso ceva mai tare, pentru că este servit cu câteva picături de lichior (de mentă, de cireşe sau de cafea).

Dacă ar fi acum să duc o luptă între cafeaua la ibric şi un filtru ar câștiga cea la filtru. De ce? Un studiu realizat de Departamentul de Nutriţie din cadrul Harvard pe tema „Cafeaua şi Sănătatea” (4) a scos la lumină faptul că ar fi bine dacă am alege să consumam cafea făcută la expresor în detrimentul celei la ibric.

În urma fierberii cafelei se elibereaza doi compusi cu efecte nocive asupra colesterolului: gasol si cafestol. Utilizarea filtrului de hartie blocheaza trecerea uleiului numit cafestol din cafeaua macinata in ceasca de cafea, ce are ca efect cresterea colesterolului rau in sange (LDL adica Low Density Lipoproteins). Pe de alta parte, filtrul din hartie influienteaza gustul final al cafelei ce picura in ceasca.

Este cafeaua la filtru învechită?

Toată lumea alege acum expresoare profesionale. Acestea sunt cel mai nou trend, deşi par foarte complicat de folosit. Ei bine, întradevăr, e în trend, dar nu sunt chiar aşa noi. Chiar dacă ni se pare o mașinărie extraordinar de modernă, primul espressor a fost prezentat la Expoziția Universală de la Paris din anul 1855.

Ideea de bază este aceea că apa trebuie să fie sub presiune, pentru a accelera timpul de producție și a mări forța de extracție a substanțelor solubile. De atunci, mașinăria a fost perfecționată neîncetat, apărând, firește, o mulțime de variante. Datorită timpului foarte redus de preparare a cafelei, espressorul a ajuns aparatul preferat al barurilor.

Există însă și variante pentru bucătăria de acasă, simplificate, care, între noi fie vorba, nu costă mult mai mult decât un filtru bun. Trebuie făcută o precizare: dacă apa este foarte importantă pentru orice cafea, în cazul espressorului situația este și mai delicată, în sensul că apa calcaroasă e un pericol.

Dacă espressoarele profesionale (de bar) au o instalație de dedurizare inclusă, variantele familiale, de obicei, nu au așa ceva, caz în care e bine ca apa să fie fiartă înainte. Și încă un lucru: din cauza presiunii mari, cafeaua trebuie râșnită fin și chiar presată puțin în filtru cu dosul linguriței, pentru că altfel apa ar trece val-vârtej și n-ar mai putea să scoată din cafea tot ce trebuie.

Sunteţi ameţiţi de la atâta istorie şi sfaturi despre cafeaua pe care o consumăm zilnic?

Ei bine, pentru a bea o cafea bună trebuie să cunoaştem şi mai multe detalii şi să o alegem cu atenţie încă din magazin. Indiferent de instrumentul folosit în prepararea acesteia, dacă este prea arsă sau îi lipseşte aroma, linguriţele de zahar nu vor compensa în nici un fel.

Cafeaua este magică dacă folosim şi un pic de magie pentru a o face. Indiferent de motivul pentru ca o bem, ea trebuie să ne aducă plăcere şi să îi savurăm aroma până la ultima picătură.

Aşadar, am să închei şi am să invit şi pe voi dragi cititori şi pe jurul de la proba 17 din cadrul Super Blog 2014 la o cafea virtuală, cu dragoste.

Cafeaua – licoarea magică a învingătorilor
Cafeaua – licoarea magică a învingătorilor

Bibliografie:

  1. http://ncausa.org/i4a/pages/index.cfm?pageid=68
  2. http://pollards.com/difference-between-arabica-and-robusta-coffee-beans/
  3. http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_coffee_beverages
  4. http://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/coffee/

 

Leave a Reply

%d blogeri au apreciat:
Mai multe despre Acorduri din suflet
O viata fără internet bianca ionel blogge iasi
Cum ar fi fără Internet?

Am fost provocată de pe proba 15 din cadrul SuperBlog 2014 să îmi amintesc de viaţa mea fără Internet. Ce...

Închide