Cartea gesturilor – o redescoperire a simbolisticii corpului | recenzie carte

Cartea gesturilor am ales-o din biblioteca celor de la Libris pentru a îmi confirma faptul că gesturile îi fac pe oameni. Un alt motiv a fost acela de a înțelege mai bine de ce simple grimase îi pot face pe cei din jur să înțeleagă altceva față de ceea ce transmitem verbal.

Din punctul meu de vedere, omul e complex. Omul vine la pachet cu gesturi transformate în ticuri, iar aceste ticuri aduse într-un anumit contex îi pot scădea din credibilitate. Sunt de părere că putem să schimbăm multe la noi, dar cel mai dificil de educat este partea gestuală. Această parte a fost fie copiată sau intrată în reflex de la cei din jur și consider că de prea puține ori suntem conștienți de ea.

Înainte de a vă povesti câte ceva despre carte, am să vă spun că este scrisă de Joseph și Caroline Messinger. Joseph Messinger a fost pionerul decodificării limbajului nonverbal. Timp de aproape 20 de ani „s-a plimbat prin pădurile științei gesturilor”. El a dat startul multor lucrări ce au adus în prim plan gesturile omului și felul în care acestea ne trădează sau ne schimbă viața. În 2010 el a pus bazele unui școli de gesturi, alături de soția sa, Caroline – coautorul cărții despre care vorbim acum.

Varianta actuală a cărții, și cea definitivă, este cea de-a șasea și așa cum aflat din prefață, aceasta difereră total de cele cinci publicate anterior. Toate exemplele din carte au un caracter orientativ, pentru că gesturile noastre își schimbă semnificația în funcție de contextul în care ne aflăm.

Cartea gesturilor – o gramatică gestuală completă, explicată și ilustrată

Cartea gesturilor este structurată pe trei părți: capul, corpul și dicționar de acțiuni și poziții. Fiecare parte tratează în detaliu gesturi și acțiuni ce aparțin unei anumite zone a corpului.

În prima parte puteți descoperi o analiză a gesturilor legate de frunte, tâmple, urechi, pleoape, bărbie, buze, dinți, dar și gât și poziția acestuia. Fiecare parte a capului este analizată și explicată atât cu text cât și cu o ilustrație bine aleasă.

Cartea Gesturilor - cum ne alegem cărarea
Cartea Gesturilor – cum ne alegem cărarea

Partea a doua a cărții, este cea mai lungă și analizează fiecare element al corpului, de la poziția degetelor până la cea a picioarelor. Acum ceva timp am scris un articol pe tema pozițiilor picioarelor când stai pe scaun, dar în Cartea Gesturilor am descoperit mult mai multe informații despre acestea.

Cartea gesturilor - pozitia gleznelor
Cartea gesturilor – pozitia gleznelor

Ultima parte a cărții vine cu exemple concrete ce țin de pozițiile abordate în diverse situații și chiar la final sunt interpretate și pozițiile în care dormim și ce spun ele despre noi.

Cartea Gesturilor - Pozitia de somn
Cartea Gesturilor – Pozitia de somn
Cartea gesturilor – impresii personale

Când am citit cartea afară era un vânt cumplit, iar când am terminat-o am realizat că m-a scuturat mai ceva decât ar fi putut să o facă acel vânt de afară. Din punctul meu de vedere, este o carte complexă, un adevărat abecedar sau o biblie a gesturilor. Nu o poți citi și apoi să o pui în bibliotecă, e nevoie să o ții cu tine și să-ți corectezi gesturile încât să spună despre tine ceea ce îți dorești.

Eu mi-am propus să aleg în fiecare săptămână un element al corpului și să îl analizez în timp ce vorbesc sau fac diverse activități și apoi să văd ce am de corectat și ce e ok să rămână așa. Pentru mulți decizia mea ar părea un pic ieșită din comun, dar consider că așa cum ne putem corecta alimentația, ne putem corecta și gesturile.

La final, am ales această carte pentru a învăța ceva din ea și clar scopul ei nu este doar să fie citită și pusă în bibliotecă, ci aplicată zi de zi. Cel mai greu, după ce am citit cartea a fost să nu analizez altfel și gesturile celor din jur. Așadar, dacă o citiți, aveți grijă să nu cădeți în această „ispită”. Mai bine vă analizați pe voi și doar pe voi.

Vă recomand cu drag cartea, nu vă așteptați să fie ușoară, deși la prima vedere așa pare. E un adevărat exercițiu să o citești și mai apoi să o aplici. E ca și cum ai sta în oglindă și cineva ți-ar analiza fiecare gest, fiecare alegere, fiecare grimasă.


Aștept cu interes părerile voastre despre Cartea Gesturilor dacă ați citit-o sau dacă ați vrea să o citiți. Keep in touch!

11 Comments

 1. UrbanStory

  septembrie 21, 2017 at 11:25 pm

  Eu as opta pentru prima carte pentru ca am citit multe recenzii pozitive despre ea

 2. Claudia`s Choice

  septembrie 16, 2017 at 10:39 pm

  Daca ti-a placut cartea, iti recomand si serialul Lie to me.

 3. Rokolla

  septembrie 13, 2017 at 12:06 pm

  Este foarte folositoare o carte de acest gen pentru ca toate aceste gesturi te pot trada si poti sa afli cat mai multe despre persoana cu care stai de vorba

 4. Corina

  septembrie 11, 2017 at 5:39 pm

  Am citit si eu cartea, este super interesanta!

 5. Cătălina Coman

  septembrie 11, 2017 at 4:55 pm

  Chiar mi-ar placea sa o.citesc. E si.un serial pe tema asta, Lie to me.

 6. coco

  septembrie 10, 2017 at 9:09 pm

  interesant de studiat asa asa ceva! eu… cararea pe partea dreapta 🙂

 7. Bratu Gabriela

  septembrie 10, 2017 at 5:22 pm

  uite o carte care chiar mi-ar placea s-o citesc! da, cred ca m-ar ajuta sa inteleg semnele subtile mai bine!

 8. Oana Alexandru

  septembrie 10, 2017 at 3:30 pm

  Am citit in tinerete o carte cu acelasi subiect, interesanta 🙂

 9. Lamiita Petre

  septembrie 10, 2017 at 1:42 pm

  O carte foarte interesanta. Intr-adevar mimica, desturile si multe altele spun despre personalitatea noastra. Cred ca ar fi un defect totusi sa le stii pe toate. Involuntar, ai analiza mereu pe cei din jur.

 10. Mihaela Curea

  septembrie 10, 2017 at 1:29 pm

  Am citit și eu câteva cărți despre această temă, chiar și serialul Lie to me poate fi o bună lecție.

 11. Cristina Barbieru

  septembrie 10, 2017 at 1:14 pm

  Ce tare, chiar as vrea sa o citesc, sa vad ce exprima fiecare gest. Interesant!

Leave a Reply

%d blogeri au apreciat:
Mai multe despre Carti
Iconoclastul - Editura ALL - bianca ionel - recenzie carte
Iconoclastul | recenzie carte

Iconoclastul este o carte pe care am ales-o din curiozitate și din dorința de a vedea lucrurile într-o manieră diferită....

Închide