Ce nu este meditaţia (partea I) ?

Ce este meditaţia sau mai bine spun ce nu este meditația? Un cuvânt, o stare?

Dex.ro spune că meditaţia înseamnă un proces de examinare profundă a unei idei, situații sau probleme; cugetare adâncă; reflecție.

Dacă am merge pe stradă şi am întreba pe cei din jur ce înseamnă pentru ei „meditaţia” cu siguranţă am primi foarte multe răspunsuri. Toate diferite şi asociate cu tot felul de gânduri şi impresii care le au oamenii.

Meditaţia în România este cu siguranţă un subiect tabu. Un subiect asociat cu tot felul de impresii negative, legături cu lumi paralele, cu fiinţe malefice, incantaţii secrete într-o limbă necunoscută sau neînţeleasă, magie neagră sau renegarea religiei.

Sunt o serie de mituri născute din astfel de idei greşite ce plutesc în aer. Idei care te fac să pari un nebun în momentul în care deschizi un astfel de subiect sau vorbeşti despre orele tale de introspecţie şi linişte interioară.

Cum percepe lumea meditaţia?

1. Meditaţia este doar o formă de relaxare

Relaxarea este elementul cheie al meditaţiei, nu scopul acesteia. Toate metodele prin care se poate medita implică relaxarea corpului şi implicit a minţii. Se caută o zonă de confort în care puterea de concentrare să fie maximă. Acest lucru se face pentru a putea conştientiza tot ce se petrece. Aşadar pe lângă relaxare, conştientizarea reprezintă un al doilea pilon principal când vine vorba de meditaţie. Meditaţia nu este doar relaxare!

2. Meditaţia înseamnă a intra în transă

Meditaţia nu te transformă într-un om inconştient. Meditația nu te face o legumă plină de emoţii şi cu siguranţă nu te aduce într-o formă de hipnoză. Nu poţi fi inconştient în momentul în care meditezi. Tu controlezi tot ce se petrece. Felul în care respiri şi felul în care îţi alungi gândurile, iar toate se bazează pe un nivel de contrare profundă. Transa înseamnă pierderea voinţei. Transa înseamnă hipnoză, stare de veghe, de somn, dar nu meditaţie mindfulness.

3. Meditaţia este o practică misterioasă care nu poate fi înţeleasă

Afirmaţia de mai sus are un oarecare sâmbure de adevăr, deoarece prin meditaţie se ating anumite niveluri de conştiinţă care nu pot fi explicate psihologic, fizic sau prin orice altă ştiinţă. Orice cuvânt are profunzimea lui şi fiecare îl înţelege diferit. La fel şi meditaţia este înţeleasă diferit.

Dacă am fi conectaţi la un sistem de monitorizare am putea vedea ce nervi sunt stimulaţi sau ce muşchi sunt contractaţi în timpul procesului de meditaţie.

creirul în timpul meditaţiei
Cum arata creierul in timpul meditatie?

Nu există o formulă abstractă şi nici un rezultat automat şi previzibil. Meditaţia este o aventură pe care fiecare o percepe în felul său. Nu putem vorbi de ceva predictabil tocmai datorită unicităţii individului uman.

Meditaţia nu se învaţă, se simte. Mereu va fi diferit şi nu putem relua mâine din acelaşi punct în care am rămas azi, pentru că procesul în sine este diferit, dar perceptibil.

3. Scopul meditaţiei este de a te transforma într-un supraom cu puteri psihice

Meditaţia nu te va face să citeşti minţi sau să levitezi. Pentru un novice al meditaţiei pot exista momente în care se va simţi atras de anumite fenomene sau va experimenta intuitiv unele stări. Important este să nu se acorde o atenţie excesivă asupra acestor lucruri, deoarece pot fi produsul propriului subconştient.

Nu suntem acum în Mentalist unde Patrick Jane uimeşte cu puterile lui. Şi acolo e vorba doar de intuiţie şi de un studiu aprofundat al omului, nu de puteri psihice. Aşadar, scopul meditaţiei este de a dezvolta conştientizarea propriilor gânduri şi trăiri.

4. Meditaţia este periculoasă şi trebuie evitată

Totul este periculos. Poţi avea un accident când mergi pe stradă, poţi alunca la duş şi te poţi lovi. Când meditezi poţi ajunge la anumite gânduri din trecutul tău, te poţi lovi de temeri şi poţi dezgropa gânduri pe care tu le-ai ascuns de tine.

E înfricoşător să te descoperi pe tine şi trebuie să accepţi că nu poţi să te cocoloşeşti toată viaţa. Dacă te protejezi constant de tot ceea ce consideri că îţi face rău, nu poţi spune că trăieşti.

Prin meditaţie reuşeşti să înfrunţi temerile şi să le faci să dispară. Este un proces care trebuie făcut uşor şi treptat pentru a îţi putea dezvolta capacitatea de conştientizare şi pentru a te putea controla.

Nu poţi începe cu o meditaţie intensivă din prima. Totul trebuie făcut uşor, exact ca primii paşi în viaţă. Ai făcut primul pas şi ai căzut. În acel moment conştientizezi durerea şi frica, iar tu eşti cel care decizi dacă le învigi şi te ridici pentru a învăţa să mergi. Meditaţia nu este periculoasă atâta timp cât este făcută uşor şi înţelept.

5. Meditaţia înseamnă să fugi de realitate

Meditaţia presupune să te ancorezi în realitate, să nu te izolezi de durere şi să îţi depăşeşti propriile limite, să treci dincolo de suferinţă. Meditând te confrunţi cu realitatea exact aşa cum o percepe creierul tău, fără iluzii sau orice altă urmă de politeţe sau prejudecată. Eşti faţă în faţă cu propriile slăbiciuni sau motivaţii şi înveţi să le accepţi şi să le schimbi. Meditaţia înseamnă să înfrunţi realitatea.

Meditation-quote-David-Lynch
Citat despre meditatie

  1. Bilanț 2015 - Bianca Ionel - Acorduri din suflet

    ianuarie 3, 2016 at 10:38 am

    […] 5 ianuarie – primul articol despre meditație, pe care îl puteți citi aici; […]

  2. Bianca Ionel - Acorduri din suflet

    ianuarie 7, 2015 at 12:49 pm

    […] expus în postarea de aici cinci idei despre cum este percepută meditaţia, iar mai jos voi continua cu ultimele cinci. Am […]

Leave a Reply

%d blogeri au apreciat: