- Ce i-aș spune copilului meu în prima zi de școală? -

Azi m-am dat peste cap să-mi amintesc de primele mele zile de școală. Vă spun cu mâna pe inimă că n-am reușit să-mi amintesc nimic. De ce? Mi-au trecut prin cap două lucruri:
1. Am îmbătrânit și trebuie să iau ceva pentru memorie;
2. Acele zile au fost un fiasco, iar mintea mea le-a ascuns bine de tot de mine.

Indiferent care ar fi motivul, azi am decis să fac un exercițiu de imaginație. Am mai făcut unul acum ceva timp, cu „Balena albastră”, un subiect destul de mediatizat și delicat.

Ce i-aș spune copilului meu în prima zi de școală?

1. Să zâmbească și să fie respectuos cu toți cei din jur, indiferent de situațiile în care se va regăsi.

2. Să fie mai bun decât a fost ieri și să se compare doar cu el și numai cu el.

Nu am suportat niciodată concurența dintre elevi, nici părinții care țin ca al lor copil să fie cel mai bun din clasă. Dacă vrei asta, nu-l compari cu X, Y și Z și nici nu îl ameninți că nu va primi nu știu ce plimbare pe lună. Eu nu voi face asta, cel puțin asta mi-am propus.

Toți ne dorim ca puiul nostru să fie primul în clasă, dar îl transformăm în trofeul pe care îl etalăm în fața altor părinți, rudelor și colegelor de la serviciu. Câți dintre noi se gândesc la faptul că așteptările noastre și comparația permanentă îl va îngropa într-o lipsă a stimei de sine, într-o nemulțumire totală și îl va face să dezvolte sentimente deloc pozitive față de colegii mai buni decât el? Ai luat 10? Dar de ce nu ai luat 10+?

Citește și >>  Dacă ai timp să dai scroll pe Facebook, ai timp şi...

Eu am să-i spun copilului meu că îl voi iubi indiferent de locul pe care îl va ocupa în clasamentul clasei. Nu îi voi cere să învețe pentru mine sau pentru note, ci pentru el.

3. Să întrebe de fiecare dată când nu înțelege ceva sau nu știe ceva.

Era un trend și pe vremea mea: acela de a te duce cu lecțiile învățate în avans, doar pentru a primi laude. De ce? Tot pentru că mama și tata vor să aiba cel mai bun copil din clasă. Părinții care fac asta se gândesc măcar o clipă că prea multă cunoaștere din partea unora îi privează pe alții de bucuria de a descoperi lucruri noi și de a învăța ceea ce e normal să învețe la școală și nu acasă? Când 2-3 din clasă știu „prea mult”, restul clasei rămâne în aer. Părintele ar trebui să rămână părinte și să nu facă lucrurile destinate învățătorilor și profesorilor.

4. Să creadă în el indiferent de ce spun cei din jur.

Ce i-aș spune copilului meu în prima zi de școală?

I-aș spune că pentru mine nu va fi niciodată un trofeu și să nu se chinuie să fie cel mai bun, ci cel care înțelege cel mai mult și cel care învață cu drag. I-aș spune că îl voi sprijini indiferent de cum vor decurge lucrurile, că voi învăța alături de el și va învăța alături de mine. Îi voi spune că e normal să aibă emoții, e normal să îi fie frică. E un nou început, e o altă lume în care el va crește și va deveni copilul de care voi fi mândră mereu.

Citește și >>  7 motive pentru care nu merg la VR sau XF

Tu ce i-ai spune copilului tău în prima zi de școală?

Post Views: 750
Vrei să fii mereu informat? Abonează-te la newsletter!

Adauga adresa ta de email

Bianca Ionel

Programator pasionat de muzica și scris. O combinatie de extreme. O visatoare și o iubitoare de lucruri mărunte.

16 thoughts on “Ce i-aș spune copilului meu în prima zi de școală?

  1. Imi plac sfaturile tale. cred ca ar fi de mare folos unui mic scolar.
    Problema este ca eu tocmai mi-am dat copilul la gradinita si sunt incercata de niste emotii de nu-ti pot explica. Am niste emotii mai mari ca ale ei si parca sunt atat de sensibila ca orice discutie care duce in directia ei ma face sa lacrimez. Daca trec cu bine, ma voi gandi si la urmatorul pas, adica scoala.

  2. Eu as dori ca fiecare parinte sa aiba de spus copiilor cate ceva…de fapt, altceva decat ,, ce-ai mancat azi la gradi?” sau ,,ce-ai facut azi la scoala?”
    Multumesc pentru articol. Mi-as dori sa cunosc cati mai multi astfel de copii, cu astfel de parinti. Felicitari! :*

  3. Cam multe i-ai spune pt prima zi de scoala… Eu asta ii spun (si gandesc) in fiecare zi. In prima zi de scoala i-as spune ca totul o sa fie foarte bine, ca o sa invete multe lucruri noi si ca o sa ii placa… Ca o sa fie super la scoala chiar daca nu o sa fie chiar asa, dar macar o sa fie increzatoare…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat:
Mai multe despre Ganduri
plini de spini bianca ionel blog
Plini de spini și totuși iubiți

Am căzut de atâtea ori printre trandafiri de am ajuns plini de spini. Avem sufletele cu răni deschise și cicatrici....

Închide