Certificatul energetic – un pas spre viitor

După o vărstă toți începem să ne dorim să ne așezăm la casa noastră și implicit să cumpăram una. În momentul în care excluzi din start o agenție de imobiliare, e nevoie să ai tu toate temele făcute, ca și viitor cumpărător. Eu am început să îmi fac temele și am decis să împărtășesc și cu voi un subiect nu tocmai cunoscut dar necesar atunci când dorești să cumperi sau să vinzi o locuință. Din 19 iulie 2013, pentru orice vânzare, recepție sau închiriere a unei locuințe este nevoie de un certificat energetic. Eu stau în chirie din iunie 2013, dar nu am primit din partea proprietarului un astfel de certificat și nu știam de necesitatea acestuia sau de existența lui până acum câteva zile.

Calitatea unei locuințe este dată de mai mulți factori, dar printre cei mai importanți avem consumul redus de energie, atunci când vine vorba de confortul termic interior. Un consum redus de energie asigură proprietarului cheltuieli mici pentru energia termică, electrică și gaze naturale. Tot acest consum redus depinde și prețul unei locuințe, deoarece o casă cu o notă energetică mai mare este mai ușor de întreținut, față de una cu o eficiență energetică mai mică.
Certificatul energetic al clădirii este un document oficial, valabil zece ani de la data emiterii, prin care se atestă performanţă energetică a clădirii şi a instalaţiilor aferente. Acest certificat întregeşte imaginea asupra valorii construcţiei, fiind un instrument util pentru proprietarul clădirii în actiuni privind vînzarea-cumpărarea, renovarea, asigurarea, etc.
Indicatorul de performanţă energetică a clădirii, care constituie elementul esenţial al Certificatului energetic, este „consumul anual de căldură specific pentru încălzire şi apa caldă menajeră„, și se obţine prin raportarea consumului anual de căldură la suprafaţa desfăşurată (utilă) a construcţiei. Acestui consum îi corespunde o notă, iar nota maximă este 100. În funcție de performanța energetică avută, locuința se poate clasifica în 7 clase pe o scală energetică. Clasa A caracterizată prin consumul cel mai scăzut de energie și clasa G prin consumul cel mai ridicat.

clase energetice

Datele tehnice mereu au un impact mare asupra noastră, dar trebuie să știți și practic cu ce vă ajută o reabilitare termică a locuinței.

[yes_list]

 • cheltuieli la întreținere mai mici (pentru energia termică), deoarece se va diminua nivelul pierderilor de căldură și implicit al consumului,
 • reducerea emisiilor de noxe,
 • confort mai ridicat,
 • prețul locuinței pe piața imobiliară va crește considerabil.

[/yes_list]

Cu siguranță vă întrebați care ar fi și costurile unei reabilitări și vă pot spune că acestea depind de materialele din care este construit blocul, de reparațiile efectuate, de vecini în cazul în care acestia au cerut lucrări de reabilitare dar și de calitatea instalațiilor. Costurile unei reabilitări pot fi stabilite doar de specialiști și anume de auditorii energetici pentru clădiri și acestea sunt estimate în urma auditului energetic.

Pentru cei care doresc informații suplimentare, pe lângă certificatul energetic, se poate realiza și o termografie prin care se pot identifica zonele cu pierderi de caldură sau cu infiltrații ridicate de aer. Cum spuneam și mai sus, lipsa sau existența unor lucrări de reabilitare realizate de către vecini, pot influența nota locuinței. Privind imaginile de mai jos puteți înțelege exact diferența dintre un bloc reabilitat termic și unul nereabilitat.

termografie
Sursa foto: http://www.avizez.ro/termografie/

Acestea fiind spuse, vă recomand și vouă să aflați nivelul energetic al casei în care locuiți și să nu uitați să cereți sau să oferiți în cazul în care doriți să achiziționați sau să vindeți o locuință, un certificat energetic. Energia termică e cea mai scumpă când vine vorba de cheltuielile unei case și dacă putem să economisim în această direcție, de ce să nu o facem?

Încă o dată Spring Super Blog 2015 m-a provocat să ies din zona de confort și mi-a adus și un subiect care îmi va fi de ajutor pe viitor și sper că o să vă ajute și pe voi.

 

3 Comments

 1. Fărcaş Gelu Dănuţ

  iulie 22, 2015 at 12:13 am

  Exista asa ceva. Exista si un catalog online dedicat doar acestor firme (l-am facut eu, vazand interesul lumii pentru a obtine un certificat energetic pentru locuinta cat mai ieftin, in cel mai scurt timp si cu cat mai putin deranj).
  Daca-mi permiteti sa pun link, il gasiti la http://www.certificat-energetic.net.
  Inscrierea firmelor din domeniu este gratuita.

  1. Bianca Ionel

   iulie 22, 2015 at 10:46 am

   Mulţumesc pentru informaţii.

 2. Drumul spre nicaieri

  martie 16, 2015 at 6:55 am

  Wow,serios? Există asa ceva. E prima oara cand aud si din ce am citit e important. Data viitoare cand imi voi cauta chirie am sa cer un certificat energetic. Bun pont, foarte bun!

Leave a Reply

%d blogeri au apreciat:
Mai multe despre Acorduri din suflet
Turiști în Asia

Vremea ploioasă de azi m-a făcut să mă gândesc la vacanțe și am vrut un loc unde e tot timpul...

Închide