Cum să scrii corect pe blog?

Pe 2 februarie 2017 am participat la un workshop dedicat bloggerilor ieșeni despre „Cum să scrii corect pe blog” ținut de un coleg de blogosferă, Dragoș Bârgăoanu. Blogger din septembrie 2006, chiar dacă nu scrie constant pe blog, când o face chiar spune ceva. Dragoș este pasionat de sport și muzică. Pe lângă acestea, el este un mare susținător al limbii române.

El este omul care m-a făcut să realizez cât de greșit am scris, în online, din 2012 până prin 2016 toamna. Știam că va urma un workshop ținut de el și mi-am făcut lecțiile din momentul în care am aflat de el. Cel puțin așa am crezut, până pe 2 februarie 2017. E foarte ciudat momentul în care conștientizezi că nu mai știi nimic din lecțiile de limba română din liceu sau generală. Nici măcar câte conjugări are verbul.

Cum să scrii corect pe blog?

Am aflat de existența unui site care susține scrierea cu diacritice – www.adoptăunș.ro. Mereu am susținut faptul că trebuie să folosim diacriticele pentru a transmite corect mesajul dorit. Diacriticele contează și fac diferența. Dragoș a întârit acestă idee și în cadrul workshop-ului.

Mi-am reamintit că verbele la conjugarea a II-a se termină în -ea și cele la conjugarea a III-a se termină în -e.

Mi-am clarificat și situațiile în care scriu „nicio” sau „nici o”. E o regulă apărută prin 2005, pe care nu am înțeles-o. Am evitat pe cât am putut situațiile în care ar fi fost nevoie să folosesc „nicio” legat, pentru a nu greși. Evident, nu pot face acest tot lucru toată viața.

Am conștientizat că engleza ne-a făcut să folosim cuvinte în limba română cu un sens greșit. Acestea ar fi „patetic”, „focus”, „face diferența” etc.

Acordul între părțile de vorbire a fost din nou o lecție binevenită și o alegere inspirată din partea lui Dragos.

Tot la workshop am aflat că nu sunt blogger, ci bloggeriță. Există destul de multe profesii care au și varianta feminină și ar trebui să le și folosim.

Dragoș a venit cu exemple din articolele noastre, ne-a arătat unde am greșit și ne-a explicat varianta corectă. Acest lucru a fost foarte inspirat și benefic pentru toți cei prezenți. A fost o seară relaxantă și totuși foarte necesară oricărui blogger care vrea să scrie corect. Am primit sfaturi legate de alegerea unui titlu atractiv, dar și legate de lungimea unui articol. Mulțumim, Dragoș, pentru toată răbdarea și dedicarea!

***

Consider că toți trebuie să scriem corect în limba română și ar trebui să acordăm un interes ridicat corectării articolelor noastre. Nu vom reuși mereu să avem articole lipsite de greșeli, dar cred că cele legate de gramatică pot fi evitate. Cât de importantă este limba română pentru tine?

6 Comments

 1. Gerlinde Iuhasz

  februarie 15, 2017 at 10:55 pm

  Mereu am scris articolele cu diacritice, deși uneori mi se pare ciudat, având în vedere că în bloggosfera românească este o raritate să găsești diacritice. Cel mai mult m-a motivat să scriu corest și cu diacritice perioada în care am fost PR la o organizație. Ne-am impus să folosim întotdeauna diacritice, atât în articole, comunicate de presă sau comentarii de pe rețelele de socializare. Acum îmi vine foarte ușor să scriu așa. Și apreciez când văd un om care scrie corect și cu diacritice.

 2. Alexandra Haliga

  februarie 15, 2017 at 8:54 pm

  Îmi sunt și mie utile postările de genul, aș vrea să particip și eu unei asemenea workshop!
  Mulțumesc de informații! ♥

 3. madmoiselle

  februarie 12, 2017 at 1:09 am

  Foarte util! Mi-ar fi plăcut și eu să particip la acest workshop. 🙂

 4. Claudia`s Choice

  februarie 12, 2017 at 12:48 am

  Pentru mine e foarte importanta! Insa mi-e tare greu sa ma obisnuiesc sa scriu cu diacritice.

 5. Georgiana Sabina

  februarie 11, 2017 at 11:51 pm

  Mereu trebuie sa fim atenti atunci cand scriem, eu am fost de multe ori corectata si recunosc ca nu mi-a picat bine

 6. ella

  februarie 11, 2017 at 8:50 pm

  Partea cu diacritice mi se pare esentiala, pana la urma suntem romani, si nu imi place sa citesc articole fara diacritice, mi se par lipsite de esenta.

Leave a Reply

%d blogeri au apreciat:
Mai multe despre Acorduri din suflet
Bilant ianuarie 2017 bianca ionel blog
Bilanț ianuarie 2017

Am revenit la vechile pasiuni, de a face un bilanț lunar, iar astăzi va fi cel pentru ianuarie 2017.  Am...

Închide