Despre participarea mea la SuperBlog 2014

În toamna lui 2014, am decis să particip şi eu la SuperBlog 2014, cea mai longevivă competiție din blogosfera românească. Mi-am dorit să văd un feedback real (nu ştiu cât de obiectiv, pentru că suntem mereu dominaţi de subiectivitate) din partea membrilor juriului.  Poate chiar şi din partea unor participanţi. Am plecat la scris (drum) cu speranţa că voi învăţa din greşeli şi mă voi perfecţiona.

După 16 probe am renunţat la SuperBlog 2014

Nu din cauza notelor, nu din lipsă de inspiraţie, ci pentru cititorii mei, încă fideli şi dintr-o lipsă de timp care mă facea să primesc penalizări pentru nerespectarea deadline-urilor.

Pe parcursul celor 16 probe am depăşit şaşe deadline-uri. După afişarea notei la proba 2, am abandonat o săptămână competiţia. Apoi mi-am dat seama că eu nu scriu pentru premii ci pentru cititori şi pentru a îmi depăşi propriile limitele. Evident și pentru a mă perfecţiona ca şi blogger.

De ce m-a demoralizat nota probei 2 de la SuperBlog 2014?

Proba 2 a fost legată de Toyota, de lansarea noului model AYGO. Cu aproximativ 2 săptămâni înainte de această probă interacţionasem direct cu produsul, făcusem un test drive, participasem la conferinţa de lansare din cadrul Business Days Iaşi.

Am considerat că toate acestea sunt un avantaj. M-am simţit mai mult decât inspirată şi am compus o poezie, care printre rime şi alte metafore vorbea despre caracteristicile maşinei AYGO. Am ales o poezie pentru că mai avem deja două articole în care vorbeam direct despre partea tehnică şi nu am vrut să plictisesc cititorii cu încă un articol identic.

Evident, am greşit! Punctajul de 79 îşi poate spune cuvântul la această probă. Experienţa de la prima proba m-a făcut să înţeleg mai mult aşteptările juriului. Aş putea spune că am recuperat la următoarea probă Toyota unde am primit 92 de puncte.

Nu a fost uşor la SuperBlog 2014

Concurenţa e mare, emoţiile şi mai mari, zile presărate cu frustrări şi tensiuni. E plăcut să cauţi să te autodepăşeşti zilnic. Îmi pare rău că timpul nu mi-a permis să duc această competiţie la final. Îmi pare şi mai rău de momentul în care m-am lăsat pradă sentimentelor negative.

Am aflat la un seminar despre Emoţii şi Inteligenţă Emoţională că nu am greşit. E normal să am sentimente negative şi e şi mai normal să nu le pot gestiona din prima clipă. Totuşi, furia şi dezămăgirea mea s-au canalizat în forţă şi inspiraţie pentru articolele următoare.

Ştefan Alexandrescu, despre care puteţi afla mai multe pe Discerne, pe la începutul competiţiei, citindu-mi articolele, m-a întrebat foarte radical „de ce nu pui mai mult suflet în reclama şi mai multă reclama pentru sufletul tau?”.

Întrebarea sa m-a pus pe gânduri şi a fost exact elementul care a declanşat tranformarea emoţiilor mele negative în emoţii pozitive şi am scris fără suflare articolul pentru proba 3, Povestea ştampilei Colop G7, un articol care mi-a adus un frumos loc 2.

Cam aşa se întâmplă când ai lângă tine oameni care ştiu să te impulsioneze şi să-ţi amintească de tine, de sufletul tău şi de drumul tău.

Despre organizarea competiţiei SuperBlog 2014

Organizarea competiţiei SuperBlog 2014 este destul de bună. Fiecare probă are indicaţii exacte şi pentru orice nelămurire se pot pune întrebări la care primim răspunsuri rapid.

Claudia Patrascu e o zână bună sau un spiriduş, mereu prezentă pe grupul competiţiei de pe Facebook dar şi pe platforma online. Ea răspunde constat la orice întrebare, ne linişteşte emoţiile şi păstrează o permanentă legătură cu juriul. O legătură care ne lasă impresia unei conexiuni reale cu juriul şi sponsorii.

Aş putea spune că la proba 7 s-a creat o legătură între mine şi juriu/sponsor. Articolul sublinia dorinţa mea de a organiza un teambuilding, dorinţă despre care am putut vorbi mai mult în proba 16, o probă care am simţit că a fost făcută special pentru mine. Poate a fost aşa, sau poate a fost doar o coincidenţă!

Ce nu mi-a plăcut la SuperBlog 2014?

E dificil să scrii pentru acelaşi sponsor de 2 sau 3 ori. Chiar dacă subiectele sunt diferite, e dificil şi pentru cititori să tot vadă aceleaşi branduri. La un moment dat vine şi întrebarea: „Ce scrii tu e chiar e real sau e pentru bani, premii şi alte beneficii materiale?”.

Când cititorii încep să te întrebe asta, lucrurile devin triste şi ajungi între ciocan şi nicovală sau între birou şi tastatură, că doar suntem bloggeri. Încerci să îţi schimbi abordarea, să strecori cât mai subtil în articole numele sponsorului, iar cuvintele cheie cu link-urile aferente au şi ele nevoie de foarte multă atenţie la poziţionare. Atunci se vede cel bine cine are inspiraţie şi har pentru a fi un bun blogger.

Despre juriul de la SuperBlog 2014

Juriul, din păcate, nu cred că ştie acestă parte. Nu ştie că ne pierdem cititori din cauza articolelor noastre axate pe reclamă. Nu ştie că noi ne chinuim să transformă fiecare provocare în ceva unic şi adaptat tipului de blog şi personalităţii noastre.

Aşa cum unii bloggeri reuşesc să depăşească această provocare sau cei ce au bloguri axate doar pe partea de publicitate, ar trebui să găsesc şi eu cheia spre a o depăşi fără a devia de la subiectul central al blogului meu.

Totuşi, poţi trece peste părerea oamenilor care îşi rup din timpul lor pentru a te citi? Eu una nu pot. Nu pot să dau tot ce am mai bun pentru un articol axat pe reclamă. Fie ea ascunsă în metafore şi apoi să încerc să mai scriu încă ceva, fără reclamă, pentru acei oameni care îşi caută un pansament pe blogul meu. Mi se pare fals, pentru că oricât m-aş strădui în unul din cele 2 articole nu voi da 100%.

SuperBlog 2014 este o competiţie dură

Oricât ne-am dori regulile competiţiei nu se pot schimba.

 • Ar fi interesant dacă am avea posibilitatea să publicăm un articol pe săptămână axat pe reclamă şi nu.
 • Ar fi interesant dacă am avea deadlineuri mai lungi sau specificaţii care să le putem adapta în funcţie de tema blogului nostru.

Au fost probe care le-am integrat uşor pe blogul meu, au fost probe care au venit ca un ajutor la ceea ce era deja un draft pe o anumită temă. Au fost şi probe care m-au scos din aria blogului meu, dar nu şi din zona de confort.

Nu e greu să scrii un articol, greu e să faci acel articol să nu fie depunctat de juriu şi înţeles de cititori ca fiind real şi nu ca o postare falsă. Asta dacă îţi pasă de cititori mai mult decât de premii.

Pentru cei care vor să îşi facă o părere despre cum au stat lucrurile pentru mine în cadrul SuperBlog 2014, aveţi mai jos un tabel cu probele, articolele şi punctajul obţinut, fără penalizare.

Articole și punctaje obțiunute la SuperBlog 2014
Proba Articol Punctaj
Proba 1. Gerovital H3 MEN recunoaste vanatorii adevarati! Vânătorii adevăraţi aleg Gerovital H3 MEN! 89
Proba 2. AYGO. Go Fun Yourself Povestea unei maşini condusă cu suflet 74
Proba 3. Povestea stampilei mele
Povestea ştampilei Colop G7 95
Proba 4. Daca n-ar fi existat epilarea Cleopatra din noi 85
Proba 5. De la televizoarele alb-negru din copilarie la Smart TV Dacă n-ar fi existat… 96
Proba 6. Sendvis Profile Sendvișul potrivit pentru un IT-ist 86
Proba 7. Parc de aventura la Straja Să ne amintim de noi 96
Proba 9. Cum sa alegi asigurarea de sanatate perfecta? Tu cum îți alegi asigurarea de sănătate? 80
Proba 10. Yaris in orasul tau! Toyota te provoacă din nou! 92
Proba 11. Fii special intr-o vacanta nonconformista! Să ne amitim de vacanţă! 90
Proba 12. Trafic intens pe Strada Fictiunii Azi pe ce stradă te-ai plimbat? 37
Proba 13. Povestea parfumului preferat Parfumul care ne definește personalitatea 86
Proba 14. Adio, ten sensibil! Arma secretă a căprioarei 80
Proba 15. Cu sau fara Internet? Cum ar fi fără Internet? 92
Proba 16. Team building la Straja Cum organizezi un team building la munte? 96
Proba 17. Cafeaua – licoarea magica a invingatorilor! Cafeaua – licoarea magică a învingătorilor! 92

Dacă ar fi să trag o linie, după 16 probe, punctajul meu final era de 1366-210 (penalizări) = 1156. Un 8.5 general şi exculs de penalizări şi un 7.2 real cu tot cu penalizări. Pentru un om care lucrează în IT ar fi o notă bună, dar pentru un om care dincolo de IT e pasionat de muzică şi literatură, e destul de ruşinos, dar real.

Mi-am propus ca indiferent de competiţia la care voi alege să particip, să lucrez mai mult pentru articolele mele, să acord mai multă atenţie punctuaţiei şi ortografiei. Aşa cum mi-a recomandat şi Dana Lalici (câștigătoarea locului I în SuperBlog 2013 şi autoarea blogului SexulSlab.info) şi apoi să le public. Dincolo de toate aceste detalii tehnice, mi-am propus să iau în considerare şi sfatul lui Ştefan şi să îmi amintesc să pun suflet în tot ceea ce scriu.

Ce am învăţat din această competiţie?
 • orice eroare se plăteşte (fie ea din viteză sau neatenţie);
 • orice câştig vine şi cu o pierdere;
 •  orice avantaj poate deveni un obstacol;
 • sunt bloggeri care vânează premii şi uită de scopul lor, dar important este ca tu să rămâi pe drumul tău pentru a îţi atinge scopul propus iniţial;
 • înainte de a scrie pentru un brand află care sunt valorile ce sunt promovate de acel brand;
 • pespectiva proprie trebuie adaptată la valorile brandului despre care scrii;
 • juriul depunctează fiecare aluzie care le-ar putea strica imaginea brandului reprezentat de ei;
 • sinceritatea care strică imaginea brandului duce la depunctare, dar tu alegi dacă vrei să oferi un articol bazat pe poveşti false sau reale;
 •  subiectivitatea va fi mereu un criteriu pentru jurizare.

La final, vreau să mulţumesc, cititorilor mei pentru că aţi rămas alături de mine, oamenilor care mă susţin în fiecare zi şi juriului de la SuperBlog2014 pentru răbdare şi feedback.

Mult succes celor rămaşi în competiţie şi multă inspiraţie!

 1. Finalistă la SpringSuper Blog 2015 - Bianca Ionel - Acorduri din suflet

  decembrie 11, 2015 at 2:24 pm

  […] scrierilor mele. Comparativ cu ediţia din toamnă, SuperBlog 2014, despre care puteţi citi aici, această ediţie, a fost de primăvară şi mai mult o încălzire pentru ceea ce va urma să fie […]

 2. Bilanţ 2014 - Bianca Ionel - Acorduri din suflet

  septembrie 4, 2015 at 5:13 pm

  […] SuperBlog 2014, unde am câştigat un singur premiu, concurs despre care puteţi afla mai multe în acest articol. Articolele pe care eu le consider cele mai bune de pe blog, scrise în 2014 sunt […]

Leave a Reply

%d blogeri au apreciat:
Mai multe despre Acorduri din suflet
Tu ce faci de Ziua Mondială a Diabetului?

Astăzi, 14 noiembrie este Ziua Mondială a Diabetului şi vă provoc să discutaţi cu ce apropiaţi vouă despre alimentaţie și despre...

Închide