DevExperience 2019 – The 4th Gathering of IT Evangelists before the 1st coming of the Pope

Am două săptămâni de când vreau să scriu și să public acest articol despre DevExeperience 2019 și recunosc am tot amânat momentul pentru că mai aveam o bucățică de cod de scris, o eroare de rezolvat, un text pentru un client și tot așa.

Pe lângă energia pozitivă ce îmi umple sufletul când vine vorba despre ceea ce fac în fiecare zi și cumva mă ține departe de blog, a fost și o întrebare ce a stat în calea acestui articol: „De ce ar avea cineva nevoie să citească pe Acorduri din Suflet de ce să participe la DevExperience 2019?”.

Când vine vorba de programare sau de subiecte pe domeniile în care aleg să profesez nu am nevoie de cineva să mă convingă să particip la un eveniment, să fiu acolo, să aloc timp pentru ceva ce mă face fericită și mă ajută să mă dezvolt profesional și chiar personal.

Când vine vorba de evenimente pe IT și nu numai, aleg să merg pentru mine și mai apoi pentru speakeri. De ce pentru mine? E simplu! La orice conferință, workshop sau eveniment ai alege să mergi, dacă nu o faci pentru tine, mai bine fă altceva cu timpul acela.

Dacă nu simți să fii tu acolo, poate să vină cel mai tare speaker sau programator din lume, tu nu vei fi deschis să primești ceea ce el oferă. Sau mai e varianta în care mergi setat pe un speaker și pentru ceilalți nu mai urechi. Nu e tocmai o abordare bună. De asta recomand să mergi pentru tine și să fii deschis să primești tot!

Un al motiv pentru care am tot amânat articolul a fost dat de faptul că eu nu voi participa la acest eveniment. M-am înscris la un workshop în Deltă înainte să știu că pe 19-20 aprilie 2019 va fi DevExperience 2019 – The 4th Gathering of IT Evangelists before the 1st coming of the Pope. Genial numele ales pentru ediția de anul acesta, nu-i așa? 🙂

Îmi pare rău că nu s-au aliniat planetele pentru a fi prezentă și la DevExperience 2019. Știu că voi pierde 2 zile de interacțiune cu oameni pasionați de IT, 2 zile de informații pe care le-aș putea valorifica în cariera mea și multe alte informarții ce m-ar ajuta să mă dezvolt ca și om, nu doar ca programator. Nu e ca și cum DevExperience s-ar face în fiecare săptămână. E un eveniment foarte bine pregătit ce are loc doar o dată pe an. E ca un tren de acela în care dacă nu te urci la timp, durează cam mult până îl prinzi pe următorul.

Lăsând regretele, am să îți spun ție în cazul în care nu ți-ai luat încă bilet, cu ce te-ar ajuta dacă ai merge acolo, pentru tine 🙂

DevExperience 2019 înseamnă conectare

În primul rând, îți recomand să mergi acolo pentru a te deconecta de online și pentru a te conecta la offline. Pe lângă toate informațiile ce îți sunt oferite la o astfel de conferință și mai apoi la workshopuri, consider că noi IT-iștii avem nevoie de pauze, avem nevoie să ne deconectăm de la tastatură și să ne conectăm cu cei din jurul nostru și chiar cu noi.

În viața de IT-ist sau profesionist în orice domeniu ai nevoie de pauze. Ai nevoie să îți încarci sufletul pentru a îți putea deschide mintea. E fix ca în programare, dacă nu ai bazele, dacă nu înțelegi Programarea Orientată pe Obiect, nu poți să evoluezi.

Uneori ne blocăm și noi și ne ne dăm seama.  Știi când ai o eroare și stai 2-3 ore să îi dai de căpăt și te simți cel mai idiot programator din Univers? Știi starea de buclă infinită din în propria viață? Eii… atunci ai nevoie să pui stop și să te întorci la baze, să te întorci la tine.

Nu codul e problema, pentru că tu știi cum să rezolvi eroarea. Ceea ce te blochează în acel moment sunt fricile și vocile din cap ce îți spun că nu ești suficient de bun, suficient… pentru societate. Hai să-ți spun ceva! Ești un programator foarte bun… și ca să înțelegi asta, mergi la evenimente pentru IT-iști și mai ales la DevExperience 2019.

DevExperience 2019 înseamnă învățare

Hai să-ți povestesc ceva de la ediția de anul trecut de la DevExperience! Anul trecut Yegor Bugayenko, unul din speakeri, a adus în prim plan o „problemă” comună a noastră, a programatorilor. Ce facem cu bug-urile? În general înjurăm, ne smulgem părul din cap, facem rugăciuni și într-un final le rezolvăm. Și după? După… uităm de ele.

Ei bine, Yegor a zis o chestie foarte faină atunci și ne-a explicat că ar fi minunat să scriem în online despre acele bug-uri, să le documentăm pentru ceilalți.

Știu… când ești programator nu ești niciodată suficient de bun, așa zice societatea. Treaba e simplă, avem nevoie să uităm de eticheta „nu ești bun programator dacă ai erori” și să ne amintim că undeva în lumea asta mai sunt și alții ca noi care se luptă cu aceleași erori și le-am putea fi utili, îi putem ajuta.

Tot de la Yegor am mai luat un gând frumos tare, acela că avem nevoie să învățăm să lucrăm cu oamenii din jur prin cod, să îi înțelegem și să creștem împreună. Asta avem nevoie să facem în orice domeniu, nu doar în IT.

Când ți-ai felicitat ultima dată colegul din echipa de proiect? Când l-ai criticat că n-a comentat codul, că n-a făcut alinirea codului ca tine, că n-a apelat clasa de o făcusei tu mai sus cu 10 rânduri?

Ce am mai învățat de la Yegor? Să îmi răspund la cele 3 întrebări de mai jos de fiecare data când programez.

Yegor Bugayenko - DevExperience 2018
Yegor Bugayenko – DevExperience 2018

Asta a fost o bucățică din anul trecut, o bucățică despre care n-am apucat să scriu și am decis să o fac acum.

La DevExperience nu înveți doar cum să programezi mai bine, ci înveți și cum să fii tu ca om mai bun. Asta mi-a plăcut cel mai mult în 2018 și după asta plâng anul acesta.

DevExperience 2019 înseamnă IT la nivel internațional 

Am lăsat intenționat la final această parte pentru că înainte de partea tehnică vreau să se înțeleagă că DevExperience e un proiect foarte frumos și un loc în care te poți conecta cu toți cei pasionați de IT. Noi IT-iști suntem mai singuratici, socializăm mai greu și tocmai de asta avem nevoie de astfel de evenimente.

Evident, poți învăța foarte multe lucruri, mai ales pe 20 aprilie când sunt workshop-urile, dar și în ziua conferinței pe 19 aprilie. Poți afla că cei din sală au trecut cel puțin o dată prin ceea ce treci tu și e ok, e normal să se întâmple asta pentru că nu suntem inteligențe artificiale, suntem oameni și avem nevoie de oameni, avem nevoie de inteacțiune umană pentru a evolua, indiferent de domeniul ales.

Și da, DevExperience înseamnă IT la nivel internațional pentru că 2 zile vor fi în fața celor ce aleg să participe la eveniment 13 speakeri internaționali, 13 oameni care vin să ofere din experiența lor pe arii precum DevOps, Arhitectură și Securitate.

Te invit să citești agenda evenimentului, să descoperi speakerii și bineînțeles să fii acolo pentru tine, pentru sufletul tău și pentru tot ce înseamnă IT-ul pentru tine. Dacă nu plecam în Deltă, ne vedeam acolo, dar cu siguranță o să ne întâlnim în 2020. Tu ce faci pe 19 și 20 aprilie 2019?


P.S. Am 2 bilete gratuite pentru tine dacă vrei să participi la DevExperience 2019. Dacă le vrei, te invit să-mi lași un comentariu. 🙂

Leave a Reply

%d blogeri au apreciat:
Mai multe despre Evenimente
Părinti și copii Conferința Națională de Parenting
Părinti și copii – Conferința Națională de Parenting

Astăzi am ales să vă povestesc despre un eveniment ce va avea loc pe 13 aprilie la Iași - Părinti și...

Închide