Gânduri dispersate în tăcerea din noi

Un nou an și multe gânduri dispersate în tăcerea din noi. Apoi, o listă lungă de dorințe legată de speranța că le vom putea îndeplini pe toate. Gânduri dispersate, întrebări și tăcere. Ne dorim mereu câteva ore care ne rupem de tot ce ne înconjoară și încercăm să găsim o soluție pentru toate.

Stresul, puterea scăzută de concentrare, lipsa încrederii în propriile noastre puteri ne afectează inteligibilitatea soluțiilor și planurilor noastre. Cum să trasam linii pe asfalt când nu reușim să trasăm în mintea noastră linii imaginare?

Gânduri dispersate

Avem o mie de gânduri disperaste și nici un control asupra lor. Azi facem un plan și mâine acel plan este amânat pe următoarea zi și tot așa. Toți avem astfel de momente. Când se termină o săptămână, o lună sau chiar un an și planul nostru a rămas nerealizat începem să ne punem întrebări.
Răspunsurile se vor afla mereu în mintea noastră. Avem nevoie de puțină liniște și tăcere pentru a le putea auzi.

Viața cotidiană este plină de citate și învățături ale unor oameni (Sigmund Freund, Albert Einstein, Immanuel Kant, Steve Jobs, Octavian Paler, Buddha ș.a) care au avut un impact puternic asupra dezvoltării omenirii și totuși unde e practica?

Nimeni nu se întrebă cum acești oameni au ajuns la astfel de citate în care ne regăsim și noi și cei din jurul nostru?

Tăcerea din noi

Oamenii aceștia au fost conștienți de timp, de spațiu și de acțiunile lor și le-au transformat în cantitate și calitate, în elemente de care ne folosim zilnic. Oare ei nu fost nervoși, stresați, triști, deprimați sau luați de val?

Indubitabil! Doar au fost oameni nu roboți, oameni care și-au conștientizat acțiunile, gândurile și trăirile și le-au controlat. Un control care a devenit o rutină zilnică, dar o rutină productivă.

Cu siguranță fiecare are rutina lui zilnică, dar oare această rutină nu e doar o comandă de pilot automat? De câte ori nu am simțit cum a trecut timpul? Dacă nu am fi puși pe pilot automat am putea conștientiza tot ce se întâmplă în jurul nostru și am măsura timpul în lucruri propuse și finalizate cu succes. Mâncăm sănătos, facem sport, dar gândim sănătos?

Reacțiile noastre la stres și la orice tristețe care ne apasă sau ne macină se manifestă în dureri de cap, în depresii, stări de anxietate și duce chiar și la atacuri de cord, infecții și cancer. Gândim, dar suntem prezenți și conștienți de ceea ce gândim?

Conștientizarea deplină a strării noastre reale și actuale se numește mindfulness

Aceasta este strans legată de o stare de meditație practicată încă de acum 2500 de ani de către Buddha.

În prezent mindfulness (atenția conștientă) este un concept psihologic, o stare  conștientă în care tu ca și individ ești prezent aici și acum și accepți realitatea așa cum este ea, fără a o mai trece prin acel filtru rațional care te face să îți critici propriile gânduri și trăiri.

Ești nervos, toți suntem nervoși și această stare se manifestă diferit la fiecare în parte, la fel cum fiecare alege să iasă din această stare prin diferite metode (mâncat, băut, fumat, țipat, spart obiecte, alergat, desenat etc)

Descărcarea energiei negative în lucruri constructive este indicată, dar sunt și persoane care nu reușesc să găsească ceva constructiv și atunci poate interveni meditația.

Un exercițiu simplu de mindfulness

Alege un loc liniștit în care să nu te deranjeze nimeni. Poți să te așezi pe un fotoliu, un pat, scaun sau chiar pe podea. Tot ce trebuie să faci este să te relaxezi și să lași umerii să cadă într-un mod cât mai natural în timp ce inspiri și expiri de 10 ori – acestă introducere face parte și dintr-o altă formă de meditație, cea a respirației conștiente.

Este foarte important să reușești să simți tot ce se întâmplă în corpul tău atunci când respiri. Să simți aerul cum îți mărește diafragma sau partea costo-diafragmală sau partea superioară claviculară, ori partea abdominală în funcție de tipul de respirație cu care sunteți obișnuit (repirație claviculară, costală, diafragmatică sau completă).

Conștientizarea respirației este un element foarte important când vine vorba de meditație și pentru început este indicat să petreci zilnic măcar 5 minute făcând acest lucru.

Constientizează felul în care respiri!

Există posibilitatea ca inspirând o cantitate mare de aer în mod repetat să ai anumite amețeli, dar acestea vor dispărea pe măsură ce dozezi corespunzător cantitatea de aer de care ai nevoie. După ce ai făcut exercițiul de respirație, cu ochii inchiși sau deschiși în funcție de cum te simți tu confortabil va urma un exercițiu de golire a minții, a tuturor gândurilor.

După respirație, aceasta este partea cea mai grea. O să fiți tentați să vă gândiți la ce trebuia să faceți sau la ce ați făcut prost, dar toate aceste gânduri dispersate trebuiesc eliminate în totalitate. Doar voi puteți controla acest lucru prin atenție și aveți grijă, nu trisați! Vor fi gânduri dispersate care vor reveni, dar trebuie să găsiți puterea de a le controla și de a le elimina. Tot ce trebuie să faci este să observi și să respiri și să inspiri.

Respiratie si meditatie
Respiratie si meditatie
Dacă te simți oprimat de gânduri, e bine să te oprești.

Alege să revii la exercițiul cu respirația. Vor reveni gândurile care te stresează cel mai mult și care au nevoie de o rezolvare. Cel mai adesea vor fi probleme personale, deoarece acestea ne frământă și ne afectează cel mai mult. Unele din copilărie, altele dintr-un trecut mai apropiat. Important este să le conștientizăm și să înțelegem că doar noi le putem rezolva. Uneori vom conștientiza problema și vom ajunge la concluzia că este una minoră și vom trece ușurați peste. Alteori vom reveni zile sau vom medita ore întregi asupra unui singur gând. Îl vom desface în alte 1000 de gânduri dispersate și le vom rezolva treptat până când vom scapă de tot.

Orice stare nervoasă poate fi controlată și prin meditație putem găsi gândul care a produs-o și îl putem alunga, implicit ne vom elibera pe noi. Cel mai des nervii apar la locul de muncă și atunci numai de meditație nu te arde, nu?
Ei bine, în timp această meditație va putea fi făcută oriunde și nu va mai conta spațiul, locul sau oamenii din jur. Vor fi suficiente câteva secunde în care ne vom concentra asupra respirației și ne vom goli mintea, apoi ne vom relua activitatea într-un mod plăcut și relaxat.

Meditatie in miez de noapte
Meditatie in miez de noapte

Jill Bolte Taylor spune că pacea este doar la un gând distanță.  Acesta pace căpătată prin meditație.

Avantajele meditației:
  • reduce stresul;
  • scade anxietatea;
  • crește densitatea materiei cenușii din creier;
  • îmbunătățește concentrarea;
  • reduce stările de depresie;
  • întărește sistemul imunitar.

Vă invit să meditați fără să vă judecați toate aceste gânduri dispersate. Vă invit să fiți conștieți de voi, de ceea ce simțiți și trăiți. Vă invit să aveți puterea de a controla orice gând negativ și de a îl transforma într-un element unic, într-un element care să vă definească și să vă facă mândri de voi.
Să ștergem toată lista cu dorințe pentru anul următor. Să ne dorim să conștientizăm fiecare clipă și să o transformăm în creație, în gând, în energie și pace. Să transformăm temerile noastre în atuuri și să ne bucurăm de ceea ce suntem lăsând tăcerea să ne definească și să ne transforme.

Leave a Reply

%d blogeri au apreciat:
Mai multe despre Acorduri din suflet
Un gând de sărbători!

Un gând de sărbători Acum, în prag de sărbători, mă gândesc la tine și sper ca aceastea să te găsească...

Închide