Gelozie sau lipsa stimei de sine?

Răspunsul la întrebarea „Gelozie sau lipsa stimei de sine?” este unul care poate să vă spună multe despre voi, despre modul în care percepeți stările pe care le aveți într-o relație și reacțiile voastre. Nu este prima oară când aleg să vorbesc despre gelozie, cu siguranță nici ultima. Dacă în articolul „Despre gelozie, reacții și relațiiprezentam totul mai mult din perspectiva lui Osho, astăzi am decis să vă împărtășesc mai multe din perspectiva mea. Am studiat multe cupluri din jurul meu și am observat că gelozia este un subiect delicat și care aprinde multe discuții.

Ce este gelozia?

Din punctul meu de vedere, gelozia vine în primul rând din lipsa stimei de sine. Persoana geloasă nu poate să accepte că are alături de ea o persoană exact cum își dorește și se desconsideră. Persoanele geloase sunt cele care nu au încredere în ele, în calitățile lor și în capacitatea lor de a se face iubiți de cei din jur. Din acest motiv încep scenariile și apare și gândul că pot fi părăsiți oricând.

Ce fac persoanele geloase într-o relație? Răspunsul la această întrebare va fi alcătuit din răspunsurile altora. Din răspunsul celor geloși, pentru că eu nu vă pot spune din păcate sau din fericire. 🙂

 1. Controlează tot ce prind: telefon, mesaje, apeluri pierdute, Facebook, like-uri pe Facebook, noile prietenii pe Facebook, mesaje pe Facebook,
 2. Cer socoleală,
 3. Se crizează când nu le răspunzi în 2 secunde la mesaje sau la telefon,
 4. etc

Mai precis aduc tensiune într-o relație și te sufocă!

gelozie sau lipsa de stima de sine bianca ionel
Citat despre gelozie

În acest articol nu mi-am propus să îi critic pe cei geloși. Nu este un articol dedicat persoanelor geloase. Este un articol dedicat celor care au ca și parteneri persoane geloase. Merg pe pricipiul că aceste persoane geloase au nevoie de noi. Într-un fel sau altul noi suntem responsabili de ei, de crizele lor de gelozie și de lipsa lor de stimă de sine. Drept urmare, ar trebui să încetăm să-i criticăm și ar fi bine să îi ajutăm să își recapete încrederea în ei. Trebuie să îi facem să înțeleagă că merită dragostea noastră și din acest motiv le suntem alături.

Cum ne purtăm cu o persoană geloasă?

În primul rând, trebuie să avem o atitudine caldă și deschisă. Trebuie să încercăm să discutăm cu partenerul gelos. Să îi aflăm motivele, să vedem dacă toată această atitudine nu e o rămășiță din trecut, dintr-o veche relație, sau poate din familie.

În al doilea rând, trebuie să nu îi minimizăm stările. Dacă noi nu simțim în modul în care simte el, asta nu înseamnă că nimeni nu simte acest lucru. Trebuie să îl ascultăm și să ne spunem părerea într-un mod în care să le arătăm dragoste. Nu milă, nu ironie.

În al treilea rând, trebuie să învățăm să ne lăudăm partenerul pentru fiecare realizare a sa. Oricât de mică, personală sau profesională, mai ales în public, pentru a îl ajuta să devină mai conștient de propria sa valoare. Un alt lucru bun de făcut în public, este să le arățăm afecțiune. Pentru el/ea va conta foarte mult și treptat va înțelege că nu îl/o iubești doar acasă, sau doar când nu vă vede nimeni.

O a altă idee, ar fi să îi arăți că poate conta pe tine oricând. Poți face acest lucru printr-un simplu răspuns la telefon când te sună, chiar dacă ești ocupat/ă. Dacă chiar nu poți răspunde în acel moment poți da un sms, durează 30 de secunde și poți suna când ești mai liber/ă. În felul acesta poți face omul de lângă să aibă încredere în tine și să te simtă alături. Dacă te roagă ceva, fă bine și nu uita ce te-a rugat!

Tu oferi motive de gelozie?

Altă idee și poate cea mai dificilă, este aceea în care începi să îți analizezi comportamentul într-un mod cât mai obiectiv.  Vezi dacă nu cumva tu ești cel care oferă persoanei de lângă tine motive de gelozie. Dacă problema este și la tine, ai face bine să încerci să îți schimbi modul în care te porți cu persoanele de sex opus, astfel încât să nu mai trezești bănuieli.

Ai răbadare! Nici o schimbare nu apare peste noapte. Dacă ai sentimente reale față de această persoană geloasă fă în așa fel încât să îi arăți aceste sentimente și respectul față de ea. În timp crizele de gelozie vor dispărea sau măcar vor trece mai ușor, iar starea în relația voastră va fi una mult mai relaxată.

Dacă articolulGelozie sau lipsa stimei de sine?”  ți-a fost de ajutor, nu uita să dai un share și te invit chiar să vii și tu o propunere pentru a tempera gelozia într-o relație.


Surse foto: addictioncam.com, quotesgram.com

2 Comments

 1. Alex Ciocan

  martie 17, 2016 at 7:28 pm

  Gelozia intr-o doza redusa isi are rostul ei, insa o gelozie dusa la un nivel mai inalt consider ca reprezinta in primul rand lipsa increderii in sine. Daca atingi pragul ridicat al geloziei aceasta ajunge sa iti bantuie relatia si sa te controleze ca pe o marioneta.

  1. Bianca Ionel

   martie 21, 2016 at 4:02 pm

   Personal nu cred că gelozia își are rostul într-o relație, dar, depinde de persoanele implicate în acea relație.

Leave a Reply

%d blogeri au apreciat:
Mai multe despre Dezvoltare personala
bianca ionel speaker codecamp iasi
Speaker la CodeCamp Iași

Miercuri, 7 octombrie 2015, am fost la prima întâlnire a posibililor speakeri la CodeCamp Iași 2015, ediția din 7 noiembrie....

Închide