Iordan

Orice pelerin ajuns în Țara Sfântă trebuie să vadă și râul Iordan, apa în care a fost botezat Iisus Hristos. Acest loc de pelerinaj nu a lipsit de pe lista locurilor vizitate. În a doua zi de pelerinaj, ne-am luat tricourile lungi și albe și a șasea oprire a fost la râul Iordan.

Râul Iordan și conflictele militare

Râul Iordan desparte Israel de Iordania și dacă ajungeți acolo, o să observați pe partea Israelului soldați în haine specifice statului și dincolo de linia reprezentată printr-o funie, în Iordania, soldați iordanieni în haine specifice lor.

Cred că acest aspect este cel care îți pune un nod în gât. Pe lângă acest lucru, ar mai fi faptul că la intrarea spre râul Iordan, pe partea dreapta se află o veche biserică în prezent minată. La fel și pământul din jurul ei.

Mai jos, puteți vedea în imagine plăcuțele galbene ce sunt prinse pe un gard din plasă. Acele plăcuțe reprezintă avertismentul privind locul minat. Poza nu e făcută cu zoom, iar locul se află la aproximativ 200 m de drumul care duce spre Iordan.

Teren minat lângă râul Iordan
Teren minat lângă râul Iordan
Binecuvântare în apa râului Iordan

Râul este amenajat în așa fel încât poți coborî câteva trepte și poți să primești binecuvântarea preotului însoțitor. Fiecare dintre nou s-a descălțat, s-a îmbrăcat cu tricoul lung și alb și a fost binecuvâtat cu apă din Iordan, în timp ce s-a cântat troparul Botezului Domnului.

Binecuvântare primită la râul Iordan
Binecuvântare primită la râul Iordan

Sentimentul în sine este unic, trecând peste felul în care arată apa și peste probleme militare ale locului. Recunosc, mă așteptam să văd o apă limpede și cristalină, dar nu a fost așa.

Vedere asupra râului Iordan
Vedere asupra râului Iordan

Cred că ține de fiecare dintre noi să privim dincolo de aceste elemente. La început mi-a fost greu să trec peste, dar acum, după 4 luni de când am fost acolo, mi-am dat seama că am reușit să ajung într-un loc la care mulți visează. E ceva unic și toate emoțiile de acolo le păstrezi cu tine întreaga viață.

Pelerini la râul Iordan
Pelerini la râul Iordan

12 Comments

 1. Rokolla

  ianuarie 21, 2018 at 9:09 pm

  Sa stii ca mi-as dori si eu sa ajung macar o data acolo. Privelistea nu etse tocmai ceea la ce visam eu. Si eu ma asteptam sa vad o apa limpede

 2. Vyo Vyoleta

  ianuarie 17, 2018 at 5:56 pm

  Ce bine că ai ajuns în acest loc. Și eu îmi doresc să ajung și poate voi avea ocazia cândva.

 3. Catalina Coman

  ianuarie 17, 2018 at 5:36 pm

  Ce locuri frumoase ai vizitat! Te invidiez putin. 😛

 4. Raluca Brezniceanu

  ianuarie 16, 2018 at 4:57 pm

  Mi se pare extraordinar ca ai ajuns sa vizitezi acele locuri, cred ca ai venit marcata de incarcatura religioasa si istorica a lor.

 5. Mihaela Curea

  ianuarie 15, 2018 at 5:30 pm

  Mi-ar placea si mie să ajung in astfel de locuri, Iordan, Israel, Medjugorje, locuri cu adevarat speciale.

 6. coco

  ianuarie 15, 2018 at 3:52 pm

  da, as vrea tare mult sa ajung si pe acele meleaguri! am gasit o excursie dar nu imi convine intervalul de timp si mai astept! multumesc de imagini!

 7. paula sosoi

  ianuarie 15, 2018 at 1:18 pm

  Mai nou ma atrage ideea de a merge in tara sfanta doar ca sotul meu deja a fost si nu prea e incantat sa vada acelasi loc de 2 ori 🙂 E sigur, ma refer daca pot merge cu un copil mic acolo?

  1. Bianca Ionel

   ianuarie 15, 2018 at 1:24 pm

   Da, de ce nu?

 8. Albu Steluta Georgiana

  ianuarie 15, 2018 at 12:00 am

  N-am ajuns pe aceste meleaguri. Am vrut sa merg, dar am avut o stare de neliniste cu privire la ce se intampla pe acolo . Inca mai sper ca lucrurile sa se limpezeasca si sa pot face si eu o astfel de calatorie.

 9. DeyutzaBlog

  ianuarie 14, 2018 at 11:31 pm

  Cat de frumos, mi-ar place sa ajung si eu, e un loc unde ar fi bine ca orice crestin sa ajunga

 10. Camelia

  ianuarie 14, 2018 at 11:27 pm

  O experienta foarte interesanta! Nu am vizitat decat Europa, poate ar trebui sa incep sa ma gandesc si la alte zone…

 11. Cristina Barbieru

  ianuarie 14, 2018 at 7:46 pm

  Wooow!! Cred ca e un sentiment unic sa fii acolo.

Leave a Reply

%d blogeri au apreciat:
Mai multe despre Acorduri din suflet
bilantul lunii februarie 2017 bianca ionel blog
Bilanțul lunii februarie 2017

Luna februarie 2017 a trecut incredibil de repede și am ajuns în momentul în care vă prezint bilanțul lunii februarie....

Închide