Istoria mărțișorului

Sărbătorim atât de mult ziua de 1 martie și întreagă lună martie, dar prea puțini cunoaștem istoria mărțișorului. Prima zi a lunii martie este sărbătorită de cele mai multe ori prin oferirea unui mic simbol al primăverii legat cu un șnur din fir alb și roșu.

Când a apărut mărțișorul?

Romanii închinau ziua de 1 martie Zeului Marte considerat un ocrotitor al câmpului și turmelor. De asemenea Zeul Marte semnifica și nașterea naturii. Această zi a fost asociată până în anul 153 î.Hr. și cu echinocțiul de primăvară sau începutul anului.

În cadrul unor cercetări arheologice în România s-au descoperit amulete din pietricele colorate în alb și roșu ce ar avea ca și vechime apromixativ 8000 de ani. Acestea ar data de pe vremea dacilor, care aveau acest obicei de a purta amulete la gât.

Mituri ale apariției mărțișorului

Apariția mărțișorului are la baza sa foarte multe mituri. Unul dintre ele întruchipează povestea Soarelui care a coborât pe pământ sub forma unei fete frumoase. Zmeul ar fi furat fata, dar un tânăr curajos a eliberat-o din palatul zmeului. După ce a fost eliberată fata s-a ridicat la cer și a luminat întreg pământul. Tânărul a fost răpus în lupta sa cu zmeul și din sângele scurs pe zăpadă au răsărit ghioceii.

O altă variantă a mitului de mai sus, este cea în care soarele este întruchipat de un bărbat. Acesta vine pe pământ și este răpit de un dragon și închis în palat. Un tânăr vine să-l salveze și călătorește timp de 3 anotimpuri. Pleaca vara, își urmează cursul pe timp de toamnă și iarnă și îl găsește pe Soare. Ca și în primul mit, tânărul îl salvează pe Soare, dar moare în luptă. În locul în care sângele său a căzut pe zăpadă au apărut ghiocei. Aceștia au anunțat venirea primăverii.

Un alt mit este cel legat de lupta primăverii cu iarna. Acest mit este cunoscut în Republica Moldova. Se spune că într-o zi Primăvara a ieșit din pădure și a observat un ghiocel care iesea de sub zăpadă. Aceasta a dat la o parte zăpada din jurul ghiocelului și a fost surpinsă de Iarnă, care a suflat ger peste acesta înghețându-l.
În acel moment Primăvara a acoperit cu mâinile sale ghiocelul și s-a înțepat în mărăcincii din jurul acestuia. Sângele ce a curs din degetul ei a căzut pe zăpadă, iar căldura acestuia a făcut a ghiocelul să reînvie.

Aceste mituri au creat obiceiul de a purta fir alb împletit cu roșu, ce simbolizează sângele și zăpada.

Istoria mărțișorului în România

În România sunt foarte multe mituri legate de mărțișor și Baba Dochia.  Se spune că fiul Babei Dochia s-a căsătorit cu o fata pe care Dochia nu o plăcea și îi făcea constant zile fripte. Aceasta a trimis-o pe fată să spele un ghem de lână neagră și i-a spus să se întoarcă în momentul în care aceasta va fi albă. În încercarea sa de a spăla lâna fata și-a rănit mâinile și a început să sângereze. În acel moment a apărut un bărbat, numit Mărțișor, și i-a oferit fetei o floare roși pentru a spăla lâna. Fata a pus floarea în apă și a spălat lâna cu ea, aceasta devenind albă. Fata se întoarce acasă și povestește întâmplarea Dochiei care pleacă cu turma spre munte crezând că a venit primăvara.

De aici și legenda Dochiei cu cele 12 cojoace scoase pe drum, ce semnifică lunile anului. Înghețul o prinde pe Dochia și aceasta se transformă în rocile  prezente în zilele noastre pe muntele Ceahlău. Moartea acesteia semnifică sfârșitul anului vechi și începutul unui nou an cu primăvară.

Simeon Florea Marian în lucrarea sa „Sărbătorile la romani” scrie că la venirea primăverii oamenii legau pomii cu sfoară cu alb și roșu pentru a alunga duhurile rele. La începuturile sale, mărțișorul a fost oferit doar copiilor, tot cu scopul de a îi proteja. Treptat, acesta a început să fie oferit tuturor sub forma unei monede cu fir roșu și alb.

Cum era oferit mărțișorul?

În trecut mărțișorul era reprezentat de o monedă de aur legată cu fir alb și roșu. Fetele purtau acest mărțișor până înfloreau copacii, apoi legau firul de copac, iar cu moneda de aur cumpărau brânză și mâncau pentru a avea tenul alb și curat tot anul. În unele localități din Moldova, mărțișorul se poartă până la înflorirea copacilor, iar apoi șnurul este legat într-un copac înflorit în timp ce persoana își pune o dorință.

În zilele noastre simplul simbol a fost înlocuit de cadouri, broșe și diferite elemente cu simboluri diverse. Pentru fiecare martie are o semnificație specială, dar e bine să cunoaștem și istoria mărțișorului pentru a alege ce vrem să semnifice pentru noi. În încheiere vă doresc o primăvară frumoasă și plină de realizări!

Istoria mărțișorului bianca ionel blog
Urare de 1 martie – biancaionel.com/blog

13 Comments

 1. Tone Monica

  martie 6, 2017 at 8:35 pm

  Ce fain este sa afli despre valori si traditii din trecut 🙂

 2. Adriana

  martie 6, 2017 at 1:49 pm

  O primavara frumoasa! Si multumim pentru informatie, nu stiam povestea completa.

 3. Claudia`s Choice

  martie 4, 2017 at 9:18 am

  O primavara frumoasa! Tin minte cand eram mica cum pregateam martisoarele pentru baieti! 😀

 4. Nicole

  martie 3, 2017 at 10:47 pm

  Am citit cu mare nostalgie tot ce ai scris. Mi-am amintit de copilarie, de emotia pe care o aveam cand le ofeream martisoare parintilor mei si bunicilor. Bineinteles, si atinci cand primeam zeci de martisoare de la baieti :). Ma uitam la ele in fiecare seara, aveam un sentiment minunat!
  Am aflat lucruri pe care nu le stiam. Foarte frumos articolul!

  1. Bianca Ionel

   martie 4, 2017 at 8:58 am

   Mulțumesc Nicole, mă bucur că ți-ai amintit de copilărie. Și eu număram mărțișoarele primite și eram foarte încântată de ele.

 5. Crina Matei

  martie 3, 2017 at 8:47 pm

  Este foarte dragut articolul tau si pe unele dintre aceste mituri nu le stiam! Good to know :*
  Primavara insorita!

  1. Bianca Ionel

   martie 3, 2017 at 9:20 pm

   Mă bucur că ai aflat ceva nou. O primăvară frumoasă și ție Crina.

 6. Ira

  martie 3, 2017 at 3:38 pm

  Ce articol frumos, l-am citit cu drag! Cu siguranta nu stiam toate acestea despre martisor, dar ce-i drept nici nu m-a interesat sa caut.
  O primavara frumoasa sa ai!

  1. Bianca Ionel

   martie 3, 2017 at 9:28 pm

   Mulțumesc, Ira! O primăvară frumoasă să avem!

 7. Cosmin

  martie 2, 2017 at 8:08 pm

  Ce tare, ai explciat foarte bine. Martisorul mai este si in alte tari din imprejurimi, dar nu cred ca e nimeni atras de aceasta sarbatoare

 8. My Butterfly

  martie 2, 2017 at 7:15 pm

  Nu stiam istoria martisorului dar mi se pare o sarbatoare vesela si frumoasa, mai ales ca astfel se marcheaza iesirea din iarna. O primavara frumoasa iti doresc!

 9. Bratu Gabriela

  martie 2, 2017 at 4:38 pm

  o primavar frumoasa sa ai! eu am priit cateva martisoare ieri, chiar ma bucur ca se mentine obiceiul

 10. fashiondoctor

  martie 2, 2017 at 1:29 pm

  foarte frumoasa traditie! si e bine ca se pastreaza.pupp

Leave a Reply

%d blogeri au apreciat:
Mai multe despre Acorduri din suflet
Unboxing Pick N Dazzle Romania Februarie Bianca Ionel blog
Unboxing Pick N Dazzle februarie

Luna februarie începe și cu un nou abonament Pick N Dazzle, motiv pentru care astăzi facem Unboxing Pick N Dazzle...

Închide