Media kit sau CV de blogger

Dacă ai ajuns aici și te întrebi ce e acela un media kit, am să-ți spun exact ca și în titlu că e un CV, un fel de CV de blogger și n-ar trebui să-ți lipsească. Am ales să scriu acest articol pentru că am observat că în blogosfera din România e aproape necunoscut conceptul de „media kit” și implicit prea puțini bloggeri au unul.

De ce ar trebui să ai un media kit?

În primul rând ai nevoie de el de fiecare dată când discuți cu o agenție sau cu un brand direct. Consider că dă dovadă de profesionalism să-i trimiți o prezentare a ta și a blogului într-un format cât mai atractiv. E exact cum ai trimite CV-ul la firma care vrei să te angajeze.

Ce trebuie să conțină un media kit?

1. O mică introducere despre tine și blogul tău

Cu siguranță ai deja o pagină despre tine în blog, dar e nevoie să sintetizezi acea pagină în câteva paragrafe. Lângă acele paragrafe nu uita să adaugi și o poză cât mai recentă cu tine.

2. Statistici din Google Analytics

Știu că mulți bloggeri nu sunt fani statistici și Google Analytics, dar orice brand are nevoie să știe câteva cifre despre blog și despre impactul pe care îl aveți în comunitate. Nu e nevoie să treceți toate datele ci doar câteva:

 • numărul de vizitatori unici pe lună,
 • numărul de pagini vizitate pe lună,
 • date demografice despre cititori – sex, vârstă, țara.

Tot la categoria statistici puteți adăuga numărul de abonați și numărul de like-uri ale paginilor de social media.

3. Colaborări

Ca într-un CV e bine ca posibilul tău viitor colaborator să știe cu cine ai mai colaborat și cred că e utilă o listă cu brandurile cu care ai avut cele mai frumoase colaborări.

4. Servicii

Aici e moment să spui ce poți oferi, de la articole scrise, la recenzii de cărți, găzduire de bannere și alte servicii pe care le oferi tu ca și blogger. Ce urmează după servicii?

5. Prețuri

Puteți alege să puneți prețurile lângă lista cu servicii oferite sau în cazul în care aveți pachete le puteți trece separat. Eu aleg varianta de a oferi pachete pentru că niciodată nu m-am limitat doar la 1 articol pe blog.

6. Date de contact

Datele de contact nu ar trebui să lipsească din media kit și din punctul meu de vedere, ar fi ideal să le puneți pe fiecare pagină – asta în cazul în care aveți mai multe pagini.

Nu uitați să adăugați și logo blogului și orice alte detalii pe care le consideri necesare. Important este să vă vindeți cât mai bine.:)

Cum arată fizic acest media kit?

Am să vă spun că pentru a face un media kit nu ai nevoie să apelezi la un designer nu trebuie să te sperii de ceea ce vezi în online. Poți să-ți faci unul chiar tu și îl poți face online pe Canva – loc în care găsești foarte multe modele. Tot ce trebuie să faci e să schimbi datele, pozele, să-l descarci și să-l folosești pentru viitoarele tale colaborări.

Eu am ales să mi-l fac singură, pentru că deja știți că mai fac și design și Photoshopul nu îmi este necunoscut. De asemenea, am ales să-mi fac și o pagină pe blog care nu arată chiar ca varianta realizată în Photoshop, dar la nivel de conținut e identic.

Ce nu am pus în online și nici în imaginea de mai jos, sunt prețurile pachetelor pe care le ofer.

Exemplu media kit bianca ionel blogger iasi romania
Exemplu de media kit –  Bianca Ionel – blogger Iași

Tu ai un media kit sau cum trimiți brandurile detalii despre tine când vine vorba de colaborări?

1 Comment

 1. Loredana

  august 22, 2018 at 7:59 pm

  Imi place mult ca ai abordat subiectul! E chiar util articolul tau, ca muuulte altele de fapt!
  Asa eu iti multumesc pentru exemplu!
  Si sa iti raspund si aici la intrebare…nu am un media kit, dar as vrea sa imi fac de ceva vrme…cred ca motivul principal al amanarii acestuia este lipsa de interes al brandurilor in cee ce-l priveste. De muuulte ori ajung sa colaborez in sistem barter…iar daca ar fi sa schimb foaia, sa zic asa, sigur nu ar accepta..

Leave a Reply

%d blogeri au apreciat:
Mai multe despre Acorduri din suflet
4 obiective de inclus in strategia de content marketing
4 obiective de inclus în strategia de content marketing

Când vine vorba de stabilit obiective și strategia de content marketing cred că mulți dintre noi am fugi și nu...

Închide