Mic ghid de nepăsare

Recent am ajuns la concluzia că avem nevoie de un ghid de nepăsare!

Trăim în secolul în care cu cât îţi pasă mai mult, cu atât pierzi mai mult. Sensibilitatea este trecută la defecte. O privire înduioşată de un anumit context, te transformă într-o posibilă victimă a celor ce vânează tipul tău de persoana. Din aceeaşi categorie cu noi aştia singuri, apar şi noi ăştia de ne pasă. Ce ne facem? Învăţăm să nu ne mai pese, sau învăţam să ne pese, dar să nu ne afecteze? Orice învăţ are şi dezvăţ, vorba lui Caragiale. Important este să ne dorim să devenim altfel. Eu cred în puterea oamenilor de a se schimba şi fără a mă mai lungi la poveşti am să vă dau câteva sfaturi pe care le aplic zilnic.

1. Încetează să gândeşti prea mult

Când îți pasă gândești mult. Gândim în plus şi mie mi se spune zilnic tu gândeşti prea mult”. Asta e natura mea şi e clar că în acest sens schimbarea va apărea mai greu. Dar, pot să încetez să îmi imaginez că sunt judecată de cei din jurul meu, cunoscuţi sau necunoscuţi.

Nimeni nu stă îţi analizeze toate imperfecţiunile şi toate gesturile. Multe sunt doar în capul tău. Dacă vrei să faci un test, alege să ai o atitudine diferită de cea obişnuită în anumite momente. Vezi cum reacţionează oamenii din jur, prietenii şi străinii. Prietenii apropiaţi posibil să sesizeze schimbarea, să o susţină sau să o critice. Pentru restul persoanelor nu va conta. Să îţi spun un mic secret! Oamenii sunt atât de preocupaţi de propria persoană, de propriile idei şi gânduri încât nu ai timp să te judece, să te critice sau să îţi studieze viaţa. Vor fi şi excepţii. Vor fi şi acei oameni care trăiesc pentru a critica, dar ei nu contează, de ei nu trebuie să îţi pese deloc!

minions mic ghid de nepasare blog bianca ionel
Life is much easier when you don’t care what anyone thinks!

Faptul că tu gândeşti mai mult îţi dă multe atuuri. Prin simplul fapt că tu poţi vedea detalii care alţii habar nu au că există. Poţi crea strategii care te vor duce la îndeplinirea obiectivelor şi fiecare pas al tău este construit pe baza valorilor şi principiilor de care îţi pasă. Aşadar, încetează să te mai pedepseşti pentru ceea ce eşti. Vezi partea pozitivă a acestor lucruri. Premiază-te, pentru că eşti special, iar ceea ce ai tu, nu poate avea oricine.

2. Priveşte totul dintr-o altă perspectivă

Nu îţi pierde timpul analizând fiecare eveniment din viaţa ta şi fiecare problemă la un microscop de ultima generaţie pe care doar creierul tău îl deţine. Dacă pentru tine contează mai mult părerea celor din jur, decât scopul tău, te vei pierde pe drum. Viaţa e doar una şi ar trebui să profiţi din plin de ea, fără a te lăsa afectat de fiecare cuvânt al celor din jur.

Nu poţi vedea frumuseţea lucrurilor mărunte, dacă te plafonezi în cuvinte. Oamenii sunt schimbători, azi te pot critica pentru un comportament, ţinută sau idee, iar mâine chiar ei pot face ceea ce ai făcut tu azi. De ce să îţi pese de ce cred ei? Eu îi criticam pe cei cărora nu le pasă, astăzi scriu un articol despre cum să fii ca ei.

Fă o listă cu toate lucrurile realizate de tine până în prezent. Agaţă lista aceea în camera ta pentru a o vedea zilnic. Câţi dintre cei care te critică au realizat ceea ce ai realizat tu? Nici unul! Acesta este motivul pentru care tu trebuie să vezi partea frumoasă a vieţii. Să îţi aminteşti că orice critică, orice vorbă, orice moment de nepăsare te poate transforma într-un câştigător şi nu într-un învins.

3. Crede în tine

Dacă am putea să eliminăm din viaţa noastră toate acele momente în care încrederea în noi lipsea cu desăvârșire, lucruri s-ar schimba. Ei bine, putem să facem asta cu paşi mici dar siguri.

În primul rând, trebuie să ne acceptăm noi aşa cum suntem și să ne simţim confortabili în pielea noastră. Dacă ma decis să facem o schimbare, oricât de mică, o nouă tunsoare de exemplu, indiferent de comentariile din jur, noi trebuie să arătăm ne simţim bine cu ea. Nu avem voie să lăsăm nici o urmă de insecuritate, pentru că oamenii vor profita de ea şi ne vor ataca. Atâta timp cât tu te simţi bine, cu lookul tău, cu alegerile tale, cu job-ul tău, cu tricoul tău boţit, nimic nu te poate afecta.

Acceptarea este poate cel mai greu pas. În momentul în care ai ajuns să te accepţi şi să te iubeşti, încrederea în tine va fi acolo. Fă o listă cu tot ce nu îţi place la tine şi luptă zilnic pentru a schimba asta.

4. Zâmbeşte, cât mai ai dinţi

De fiecare dată când te simţi atacat zâmbeste! De fiecare dată când simţi că pâmântul îţi fuge de sub picioare şi în toate momentele tale de nesiguranţă, zâmbeste! Asta le va arăta tuturor că tu eşti o persoană puternică, încrezătoare şi de neclintit. Dacă zâmbeşti unei persoane care te-a atacat, o vei face să zâmbească, dar să se simtă inconfortabil pentru ceea ce a spus.

5. Alege să câştigi

Nu te plafona în „mie îmi pasă şi nu voi reuşi”, alege să gândeşti „cum voi reuşi?”. Astfel vei pleca în rezolvarea problemei setat pe succes. Oricare ar fi obiectivul, alege să faci paşi mici, dar siguri şi după fiecare pas câştigat, nu uita să te răsplăteşti. Nimic nu este uşor în viaţa, iar transformarea ta într-un om diferit nu va avea loc peste noapte.

6. Controlează-ţi emoţiile

Cu cât te apropii mai mult de succes, cu atât vei fi invadat de frică, griji, stres şi de o agitaţie de neoprit. Respiră adânc şi încearcă să conştientizezi emoţia, să îi afli sursa şi să o transformi într-un impuls pentru noul tău pas. Inteligenţa emoţională este un pilon important în viaţa noastră. Felul în care reuşim să ne controlăm emoţiile ne poate conduce mai repede spre succes. Totul se află în capul tău şi tu ai control deplin asupra tuturor stărilor tale.

Cu cât îţi pasă mai puţin de ceea ce spun alții, cu atât devii mai încrezător în tine

Noi trebuie să fim orientaţi spre obiectivele principale ale vieţii noastre şi nu pe gândurile celor din jur. Uneori e greu să nu te afecteze o situaţie, o vorbă spusă de cineva drag. Aminteşte-ţi că acea persoană nu trăieşte viaţa ta, nu vede lucrurile aşa cum le vezi tu şi are alte obiective.

Nu putem fi la fel, nu putem să avem aşteptări ridicate de la persoane care nu au un vis sau un obiectiv în viaţa. Aveţi grijă totuşi să nu cădeţi într-o altă extremă şi să vă transformaţi în acele persoane care se cred „buricul Pământului”.  Totul trebuie să aibă o limită şi prea multă încredere e semn de o defecţiune în gândire şi acţiune. Nu confunda nepăsarea cu nesimţirea şi nici cu imunitatea la tot ce se întâmplă în jur. O întâmplare nefericită, sau o experienţă mai tristă a unei persoane dragi te poate afecta, dar încearcă să o priveşti ca pe o lecţie de viaţă. Ca pe o experienţă pe care tu nu ai trăit-o, dar din care ai învăţat ceva. Alege să vezi partea plină a paharului, lecţia învăţată şi nu daunele.

less care

Învaţă să îţi pese cât să vezi drumul şi nu uscăciunile de lângă drum. Învaţă să îţi pese, să susţii moral un om, dar să nu te laşi afectat şi tu emoţional de ceea ce i s-a întâmplat. Învaţă să îţi pese mai mult de tine, de visul tău şi de ceea ce vrei tu. Totuși, ai grijă să nu îi răneşti pe cei din jur. În toate e nevoie să existe un echilibru. Orice tu consideri a fi un defect, poate fi oricând transformat într-un atuu. Totul depinde doar de tine, pentru că doar tu eşti lângă tine!

17 Comments

 1. Șulea Roxana

  iulie 14, 2018 at 1:20 pm

  Mulțumesc… Chiar e un articol bun

 2. Șulea Roxana

  iulie 14, 2018 at 1:16 pm

  E un articol foarte bun și foarte adevărat, dacă devii așa oamenii din jur chiar te vor vedea o persoană puternică doar că asta e foarte greu… Când știi ca oamenii se gândesc doar la propria persoană și nu le pasă dacă suferi sau nu e dureros, când ești trist și aștepți ca cineva sa te ajute și îți arată total dezinteres față de tine în a te ajuta deși te vede într-o stare proastă, te scoate din minți…. Cum poți atunci sa nu îți pese?… Când te simți atât de singur zi de zi și aștepți măcar un apel sa te întrebe cineva cât de bine ești și totuși nu o face cineva, cum poți să fii puternic, când încerci tu sa fii puternic și o persoană căreia sa nu o afecteze orice și vezi ca esuezi cum mai e? Când încerci sa zâmbești în momente de disperare sa pari ca ești bine, dar zâmbetul nici cum nu îți iese, ca și cum ai fi uitat cum să zâmbești…. Cum te poți schimba? Cum? Când nimic nu îți iese… Absolut….. Și mai ales când vezi ca persoanele încet, încet se îndepărtează de tine dar tu nu vrei sa ii pierzi…. Lăsând toate la o parte, vreau sa spun ca chiar e un articol extrem de bun, chiar sunt pași esențiali în viată. Mulțumesc

  1. Bianca Ionel

   iulie 14, 2018 at 6:30 pm

   Draga mea, Roxana e nevoie să înveți să te detașezi de oameni și să înțelegi că noi ne aparținem nouă și atât. Fiecare dintre noi are nevoie nevoie acceptarea și aprecierea celor din jur, dar nu putem depinde de ea și nu putem să o lăsăm să ne influențeze viața. Noi suntem singurii responsabili de fericirea noastră și orice schimbare o facem e bine să fie pentru noi și nu pentru cei din jur. Oamenii vin și pleacă, iar cei care aleg să rămână o vor face pentru că rezonează cu noi. Am convingerea că în timp vei găsi acei oameni care să îți ofere suportul necesar și ai încredere în tine! Ești puternică și oamenii puternici sunt în general singuri.

 3. Raluca Brezniceanu

  iulie 8, 2017 at 7:04 pm

  La punctul 4- Zambeste, cat mai ai dinti- cred ca ai simtit ca el s-a lungit pana mi-a ajuns la urechi, chiar daca nu erai langa mine sa-mi vezi dentitia.

 4. georgi

  ianuarie 17, 2017 at 11:21 am

  foarte frumos articolul,prima parte mi se potriveste minunat.de-ar fi asa usor sa pun si in aplicare,bine ar fi…..

 5. Daniela

  ianuarie 8, 2017 at 4:46 pm

  E foarte greu sa te detasezi oarecum de problemele celor ce ii iubesti ptr ca vrei sa le fie bine si sa fie fericiti ceea ce te face si pe tine fericit. Articolul este foarte bun, felicitari si iti multumesc.

  1. Bianca Ionel

   ianuarie 8, 2017 at 5:41 pm

   Daniela îți mulțumesc și aș vrea să știi că fericirea depinde doar de tine, nu de cei din jur. E dificil să îi vezi pe cei dragi cu probleme, dar au fost alegerile lor și nu ale tale. Poți să le fii alături, să îi încurajezi, dar nu lăsa aceste lucruri să te afecteze prea mult.

   1. G

    aprilie 9, 2019 at 1:03 pm

    cum faci sa nu te doara cand iei o decizie pt binele tau…insa pe moment nu binele celui de langa tine?…

    1. Bianca Ionel

     aprilie 11, 2019 at 7:29 am

     Fiecare este responsabil de binele lui și de cele mai multe ori e nevoie să fim atenți dacă facem „un rău închipuit” sau chiar decizia noastră aduce mai puțin bine celor din jur. Într-o lume cu atașament emoțional sănătos, nu ar trebui să dăm explicații pentru deciziile ce ne fac fericiți.

 6. Markus

  noiembrie 20, 2016 at 8:37 pm

  Stiu a trecut ceva timp . De cand ai scris ghidul acesta .de asta vreau sa.ti multumesc mult pentru ca de azi o sa incerc sa ma schimb foarte adevarat de ce ai zis ..multumesc înca odata ..cele bune :*

  1. Bianca Ionel

   noiembrie 21, 2016 at 9:34 am

   Cu mare drag Markus, sper că ți-a fost util.

 7. Gabriela-Adela Şomoiag

  iulie 3, 2016 at 7:54 pm

  Multumesc mult pentru sfaturi, chiar mi se potrivesc si dupa ce l-am citit ma simt un alt om 🙂

  1. Bianca Ionel

   iulie 4, 2016 at 8:51 am

   Cu mare drag, Gabriela! Mă bucur foarte mult că ai găsit ceea ce aveai nevoie în acest articol.

 8. Diana

  iunie 6, 2016 at 11:02 pm

  Da, e ceva timp de cand ai scris acest articol dar îți mulțumesc, am 21 de ani si nu m am gândit vreodată ca ceva ce voi citi in câteva minute ma va ajuta, imi pasa mult de cei din jurul meu, imi pasa de lucruri care poate nici nu ar trebui sa ma intereseze , dar spre Mulțumirea mea cu ajutorul acestui articol voi încerca sa schimb asta la mine, sa fiu mai încrezătoare si mult mai puternica ! Mulțumesc !

  1. Bianca Ionel

   iunie 7, 2016 at 10:01 am

   Diana mă bucur enorm că acest articol ți-a fost de ajutor. Fii optimistă și mai presus de orice, nu uita că ești tu și nimeni altcineva.

 9. Elena

  decembrie 23, 2015 at 11:56 pm

  Chiar aveam nevoie de tipul ăsta de sfaturi, nu credeam că o să mă ajute, dar m-a ajutat. Mulțumesc că ai scris acest articol.

  1. Bianca Ionel

   decembrie 24, 2015 at 3:49 pm

   Elena mă bucur că aceste sfaturi ți-au fost de folos. Sărbători fericite!

Leave a Reply

%d blogeri au apreciat: