O secundă în plus pentru noi

Ziua de 30 iunie a acestui an ne aduce o secundă în plus. Din când în când rugile noastre mai sunt ascultate, ce-i drept nu aşa cum ne-am dori, dar iată că primim timp în plus, o secundă, aparent neimportantă. O secundă la fel de neimportantă a dat peste cap tot internetul în 2006, serverele de la Amazon au căzut şi implictit siteuri şi servicii precum Instagram, Mozilla şi Foursquare, ş.a.
Sistemul calculatorului nu poate înregistra de două ori aceeaşi secundă şi se blochează, această secundă în plus fiind văzută ca o eroare a sistemului.
Pentru a fi remediată această problemă în lumea în care tehnologia ne stăpâneşte viaţa a fost introdusă aşa numita „leap second” sau secunda de ajustare, care se aplică orei universale coordonate cunoscută şi sub abrevierea de UTC. UTC este o formă hibrid de calcul a orei, între timpul universal calculat în funcţie de mişcarea soarelui şi tipul fizic sau atomic, măsurat pe baza oscilaţiilor produse la tranziţiile electronilor de pe un nivel energetic pe altul. Timpul fizic este cel care ajută la definirea secundei.
Mişcarea neuniformă a pământului face ca o zi sa nu aibă întotdeauna 86400 de secunde, iar daca această zi  este mai lungă de 86400 de secunde, cum va fi şi pe 30 iunie este necesară adaugarea acelei secunde în plus la ultima zi din luna respectivă. Din momentul în care a fost introdus UTC (1971) şi până în prezent au fost adăugate 25 de secunde în plus. Încetinirea vitezei de rotaţie a Pământului determinată de maree, duce la o creştere cu aproximativ 1,7 milisecunde pe secol şi acesta este şi motivul pentru ca această secundă adăgată în plus va deveni o practică tot mai frecventă.

leap second
Sursa: http://en.wikipedia.org/wiki/Leap_second

Aceste 25 de secunde adăugate până acum arată că mişcarea Pământului este mai mică cu 25 de secunde faţă de timpul atomic din 1972. Din păcate, aceste 25 de secunde nu vin în plus la ziua noastră normală. Trebuie să ştim faptul că nu există doar secunde în plus, ci pot fi şi secunde în minus. Până în prezent secundele în minus sunt doar pur teoretice şi nu se preconizează o înregistrare a acestora din moment ce Pământul îşi încetineşte mişcarea de rotaţie şi nu o accelerează.
Încă din anul 2013, oamenii de ştinţă au început să îşi pună o serie de întrebări despre cum ar trebui privită problema secundei în plus şi au adus în discuţie şi o posibilă eliminare a acestui procedeu.
În 2005, oamenii de ştiinţă americani au propus eliminarea secundei în plus şi înlocuirea acesteia cu o oră în plus. Idea lor a fost din start criticată şi neacceptată nefiind susţinută cu argumente valide ce ar putea fi prezentate şi oamenilor.
Întrebarea care a rămas încă în discuţie este următoarea: Ceasurile noastre trebuiesc ajustate în funcţie de rotaţia Pământului sau ceasurile atomice ar trebui să fie singurele responsabile de măsurarea timpului?
Delegaţii Adunării Mondiale a Radiocomunicaţiilor de la Geneva au amânat în 2012 decizia pentru desfiinţarea acestei secunde în plus şi au programat un nou vot pentru 2015. Din moment ce această secundă în plus a fost deja anunţată, putem considera că din nou votul s-a amânat sau nu a fost aprobat.

Dr. Markus Kuhn de la Universitatea din Cambridge vine cu serie de argumente pro şi contra acestei secunde în plus.
[no_list]

  • secundele în plus pot provoca perturbări dispozitivelor care sunt perfect sinconizate de UTC
  • secundele în plus sunt o anomalie rară, care devin o preocupare reală şi critică pentru siguranţă, atunci când ne raportăm direct la elemente ce asigură controlul traficului aerian bazat în intregime pe navigaţia prin satelit
  • timpul astronomic, definit prin rotaţia Pământului nu are o semnificaţie în viaţa de zi cu zi a oamenilor

[/no_list] [yes_list]

  • nu există rapoarte credibile cu privire la probleme grave cauzate de această secundă în plus
  • o modificare a sistemelor computerizate care lucrează cu secunde în plus, cum ar fi antenele care urmăresc sateliţii,  poate fi costisitoare
  • erorile computerelor cauzate de secunda în plus pot fi evitate prin simpla utilizare a timpului atomic internaţional (TAI) în locul Orei Universale (UTC)

[/yes_list]

Dintre toate ideile care le-am găsit online, cea mai interesantă şi mai reală consider că este cea a creatorului Linux, Linus Torvalds, care privişte întregul proces foarte relaxat. El are deja în spate experienţa din 2012 şi convingerea că nimic rău nu se va întâmpla şi orice eroare va putea fi remediată rapid. Mai în glumă, mai în serios el spune: „Poate sunt naiv, dar oare nu ne-ar fi mai bine dacă noi oamenii ne-am luat după UTC iar maşinăriile noastre ar putea hoinării libere în ţara timpului atomic? Maşinăriilor nu le pasă de secunde în plus ci le faptul că nouă oameniilor ne pasă de timp, deoarece în funcţie de el ne plătim taxele, de exemplu şi astfel legătura om-maşină este realizată. Ar trebui să învăţăm să nu mai corelăm timpul cu soarele cu sezonul, dar acest lucru nu e chiar realist. Singurii oameni şi computere care au nevoie de timpul atomic sunt astronauţii. N-ar trebui să ne pese sau să ne preocupe această secundă, eventual am putea găsi un pretext pentru a face o petrcere tematică cu cei mai apropiaţi prieteni. Purtaţi pălării stupide, sau un banner imprimat cu „Leap Second Doomsday Party” şi vă puteţi îmbăta. O să clipiţi şi s-a terminat, dar cel puţin a doua zi o să vă amintiţi mahmuri de această secundă în plus care a trecut glorioasă.

Aceste rânduri venind din partea unui om din IT îmi dau o relaxare, care consider că ar trebui să o aibă fiecare dintre noi. Văd totuşi şi din partea lui un gând la renunţarea orei universale şi înlocuirea acesteia cu timpul atomic. Cine ştie, poate în curând va fi făcută această schimbare şi cred că uneori e bine să închidem televizorul, să ignorăm ştirile cu titluri care ne sperie şi să ne bucurăm de viaţă, să ne bucurăm de acea secundă în plus şi să ne vedem de idealurile şi drumul nostru în viaţă!

Articole despre cât de preţios este timpul din viaţa noastră puteţi găsi mai jos:

[star_list]

[/star_list]

Leave a Reply

%d blogeri au apreciat:
Mai multe despre Acorduri din suflet
smoothie-bianca-ionel
Smoothie – un pahar de sănătate în fiecare zi

Smoothie! „Hai mă laşi? Aştia nu mai ştiu ce să mai scoată şi să mai aducă de la americani!” Exact...

Închide