Reflexia şi refracţia sufletului în oglinda (II)

Orice ţel abandonat devine scorbura. ” – Vasile Ghica

Aş putea alege să interpretez afirmaţia lui Vasile Ghica şi să spun simplu „Orice om care se abandonează pe el însuşi devine scorbură!

În general oamenii nu simt momentul în care se abandonează şi mulţi cred că există o singură situaţie, aceea în care suntem abandonaţi de cei din jurul nostru.
O dată cu această percepţie vine şi cea de dependenţă faţă de cei din jurul nostru şi de lipsă de afecţiune. Aceste stări se dezvoltă din copilărie, când persoana în cauză s-a simţit abandonată de unul din părinţi, a simţit că nu primeşte suficientă atenţie sau dragoste. De obicei apare în familiile unde există mai mulţi copii, iar cel mai mic primeşte toată atenţia familiei.
Treptat, starea aparentă de abandon se transformă în abandonarea propriei persoane, în lipsa încrederii în propriile forţe şi în nevoia constantă de a avea pe cineva alături care ne va pune pe picioare ori de câte ori vom fi la pământ.
Cel care se abandonează se transformă astfel într-un om dependent de cei din jur.

Densitatea unei măşti este direct proporţională cu intensitea rănii.

Cel mai uşor dependentul este recunoscut după dorinţa lui de a fi susţinut de ceilalţi. Deşi pare o persoană cu dificultăţi în a lua decizii, în realitate acesta se îndoieşte de acea decizie doar dacă simte că nu are susţinerea celor din jur.

Singurătatea este cea mai mare frică a dependentului, de fapt mulţi dintre noi trăim cu această frică, însă acesta face orice pentru a capta atenţia. De multe ori ajunge într-un conflict cu el însuşi, deoarece vede că cere prea multă atenţie şi crede că situaţia va sfârşi prin a-l deranja pe celălalt, iar acesta îl va abandona.

Persoana dependentă, este prima care nu va vedea adevăratele probleme de cuplu. E genul de persoană care preferă să trăiască mereu cu impresia că totul merge bine din teama de a nu fi abandonată. Dacă partenerul o anunţă că va pleca, va suferi enorm, deoarece nu vede probleme reale şi nu se aşteaptă la aşa ceva.
Dacă te aflii într-o situaţie asemănătoare şi şimţi că te agăţi de celălalt, că faci tot felul de manevre pentru a nu fi abandonat, trebuie să găseşti singur o imagine mentală care să îţi acorde sprijinul necesar. Nu renunţa nici în momentele de disperare, când ai impresia ca nu vei mai primi ajutor din exterior. Există o soluţie pentru orice problemă, nu uita asta!
Ajutându-te pe tine, se vor clarifica lucruri în viaţa ta şi treptat vei găsi soluţii.

Oamenii care se abandonează devin dependenţi de suferinţă. Un exemplu ar fi o femeie care trăieşte cu un alcoolic sau o femeie care este bătută de partener. Suferinţa la ideea de a-l părăsi pe acesta este mai mare decât cea fizică pe care o trăieşte. Practic, viaţa acesteia se sprijină pe o speranţă, una emotivă. Nu poate să-şi recunoască rana, deoarece acest lucru ar duce la trăirea suferinţei pe care o reprezintă acea rană.

Emoţia cea mai intensă trăită de cei care se abandonează este tristeţea. O simte în adâncul fiinţei sale, fără să o înţeleagă sau să poate spune de unde vine. Pentru a scăpa de acest sentiment ori încearcă să fie înconjurată de oameni, ori se retrage, alege să părăsească oameni care pentru el sunt sursa acelui sentiment.

Ai privit în tine şi ai regăsit multe din cele de mai sus? Hai să vedem şi cum arată imaginea ta în oglindă?

Ai ochii mari şi trişti, dar care atrag de fiecare dată şi distrag atenţia de la un corp lipsit de tonus? Foloseşti prea des cuvinte precum „absent„, „singur” şi expresii gen „Nu mai suport!„, „Mă simt înghiţit„?
Ai dificultăţi mari în a decide ceva de unul singur şi de asemenea în a accepta un refuz?
Te agăţi psihic de cei din jurul tău, plângi uşor, atragi milă, eşti instabil, azi vesel, mâine trist şi dai mereu impresia că tot ce vrei este independeţa?

Cum te vindeci?

ACCEPTĂ-TE aşa cum eşti!
Priveşte-te, obervă-te şi lasă masca să cadă.
Simte-te bine singur şi nu mai căuta atenţia celor din jur, iar treptat viaţa ta va deveni mai puţin dramatică.
Îţi vei da seama că eşti suficient de puternic şi nu ai nevoie de sprijinul celorlalţi pentru a face faţă, pentru a duce singur la capat un proiect sau pentru a ajunge un învingător.
Vei ajunge la o autonomie afectivă şi nu te va mai speria ideea de a fi singur în momentele în care pierzi pe cineva ci vei şti că poţi supravieţui singur!

Reflexia şi refracţia sufletului în oglinda(I)

3 Comments

 1. Bianca

  ianuarie 27, 2014 at 9:13 am

  Dragile mele, Ana şi Adriana, mă bucur că vă place şi vă ajută acest articol! Vă îmbrăţişez cu drag.

 2. adriana

  ianuarie 23, 2014 at 12:31 pm

  sunt irtru totul de acord cu Ana si acest pasaj il recomand tuturor cunoscutilor mei

 3. Ana

  ianuarie 19, 2014 at 1:37 pm

  Foarte frumos,foarte incurajator si foarte adevarat

Leave a Reply

%d blogeri au apreciat:
Mai multe despre Acorduri din suflet
Reflexia şi refracţia sufletului în oglindă (I)

Ce vedem când ne uităm în jurul nostru, dar mai ales ce vedem când ne privim noi în lumina critică...

Închide