Sindromul burnout la bloggeri

Suferim și noi bloggerii de sindromul burnout? Unii încă râd, alții se întreabă dacă suferim sau nu și cei mulți se vor întreba dacă „bloggerii muncesc” sau dacă toată treaba asta cu scrisul poate fi epuizantă.

Hmm… cred că fiecare job ajunge să fie epuziant la un moment dat și cred că și în blogging poți ajunge la sindromul burnout. N-am să vă spun cum, pentru cel puțin o dată fiecare a ajuns acolo, dar am să vă spun ce fac pentru a-l evita.

Cum ne ținem departe de sindromul burnout în blogging?

 

Când arzi la propriu ca și blogger e în acele momente în care ai foarte multă inspirație și vrei să scrii și să faci de toate și să te promovezi pe toate canalele social media și să ajungi în topurile statisticilor.

Eu ajung în astfel de momente după perioadele de pauză prea mare de la scris. Cum îmi revin după acele perioade de pauză vă invit să citiți aici.

În astfel de momente cel mai bine este să îți iei o agendă, să treci toate ideile în ea cât mai detaliat și să începi să le scrii sau să le pui în aplicare treptat. Și eu am obicieul de a scrie în șuturi pe blog. În ultima perioadă îmi e aproape imposibil să mă țin de planning. Și tocmai pentru a mă ține la distanță de sindromul burnout trag de mine să fiu cât de cât organizată. Dar…

Și planul editorial te poate duce la sindromul burnout

 

Când nu ești blogger cu normă întreagă și faci asta în timpul liber, ai tendința de a ține pasul cu cei care fac asta 8 ore pe zi sau mai mult. Începi să te organizezi cu un plan editorial și faci orice să te ții și cu dinții de el.

Dar… uneori socoteala de la începutul lunii nu se potrivește cu cea de la final. În acele momente, personal sunt dezamăgită de mine. Mă cert, mă critic și îmi spun mereu că trebuia să mă organizez mai bine.

Apoi îmi amintesc că am un job de programator, că fac și voluntariat și mai am și o viață personală. Și mă relaxez cumva…

Dar înainte de a ajunge la relaxare, trag de mine până ajung la epuizare. Realizez asta când stau 5 minute să scriu o frază sau și mai rău o scriu repede, dar e plină de litere inversate și alte greșeli de typo. Am noroc de faptul că nu-mi public articolele în ziua în care le scriu, tocmai pentru a le reciti după câteva ore.

O zi pe săptămână bucură-te de pauză

Știu că mulți spun că trebuie să scrii zilnic, dar din experiența din 2012 până în prezent pot spune că o zi de pauză pe săptămână e ca mărul recomandat de doctor.

Nu contează când alegi acea zi, dar bucură-te de ea! Relaxează-te și nu te mai gândi la blog. După această pauză ai să ai super energie și ai să vezi că lucrurile vor decurge mai ușor când vine vorba de scris și promovat articolele de pe blog.

Sărbătorește micile reușite

De fiecare dată când epuizarea pe partea de blogging simți că își face loc în viața ta, o poți opri prin sărbătorirea micilor reușite. Toți avem articole de suflet ce se bucură de vizite neașteptate, luni în care traficul nostru a depășit așteptările și cititori care ne transmit gânduri ce ne fac să prindem și mai mult curaj.

Ia o pauză și bucură-te de toate aceste mici reușite. Sunt ale tale, le meriți și e frumos să îți reamintești de ele în fiecare săptămână.


Tu ce faci pentru a ține la distanță sindromul burnout din viața ta de blogger?

1 Comment

  1. Loredana

    octombrie 9, 2018 at 2:12 pm

    Cu siguranta o zi in care sa faci ALTCEVA in afara de poze, articole, editat and so on e MUST HAVE!

Leave a Reply

%d blogeri au apreciat:
Mai multe despre Acorduri din suflet
Cum revii la scrisul pe blog dupa o pauza lunga bianca ionel blogger iasi
Cum revii la scrisul pe blog după o pauză?

Cum revii la scrisul pe blog e o întrebare la care și eu caut răspunsul de foarte multe ori în...

Închide