Trend-uri SEO în 2017

2017 abia a intrat pe ușă, motiv pentru care am decis să vorbim despre trend-uri SEO în 2017. Indiferent dacă ai un blog personal sau un site dedicat afacerii tale, consider că este important să cunoști cele 5 trend-uri. Acestea vor ghida modul în care se va face SEO în 2017.

 1. Site optimizat pentru mobile și AMP (Accelerated Mobile Pages), cu o tendință crescută către AMP. AMP este un tool open-source prin care poți crea pagini web care se încarcă foarte repede pe mobile, lansat în 2015.
 • AMP nu este încă disponibil pentru România,
 • AMP se adresează doar site-urilor ce au conținut de tip text și nu celor e-commerce.

Chiar pe 15 decembrie Google a lansat pentru căutările de imagini posibilitatea de a vedea dacă acestea sunt optimizate AMP, dar nu și pentru România. Totuși, trebuie să luăm în calcul o optimizare cât mai bună pe partea de mobile a site-ului, mai ales pentru cele cu informații de tip text.

2. Conținut scurt și de calitate – calitatea textului va face diferența în 2017.  Cititorii au început să distingă textul copiat și redat cu alte cuvinte și să-l ignore. Am observat și eu tendința de a prelua texte și de a face o poveste lungă și plictisitoare în jurul unei idei. Oamenii au nevoie de informații de calitate, de preferință în texte scurte. Pentru cei care scriu conținut 2017 este anul în care vor fi nevoiți să învețe să sintetizeze și să înceteze să scrie povești de 2000 de cuvinte. Dacă ceea ce ai de spus se poate sintetiza în 300 de cuvinte, atunci sintetizează!

3. Căutări vocale în special pe mobile. Eu nu sunt surprinsă de acest trend, pentru că știu că Google a lucrat foarte mult la îmbunătățirea algoritmilor de recunoaștere vocală, mergând spre ideea de înțelegere vocală. Rata de eroare în urma căutărilor vocale a fost redusă de la 25% la 8% în ultimii ani. La acest nivel, putem vorbi de o provocare pentru toți cei care lucrează ca și SEO specialiști.

4. Microformat sau datele structurate erau pe lista de trenduri din 2015, dar de la un an la altul au ajuns chiar în top, iar pentru 2017 s-au transformat într-o necesitate. Pentru blog-urile care folosesc WordPress partea microformatare este inclusă în unele plugin-uri, iar pentru site-urile de e-commerce majoritatea platformelor vin la pachet cu un minim de micro formatări încorporate.

5. Inteligența artificială a fost introdusă în algorimul folosit de Google, numit și RankBrain, încă din 2015, iar de atunci până în prezent s-a lucrat foarte mult la îmbunătățirea acestuia, încât să reacționeze cât mai bine la orice întrebare scrisă de noi. Provocarea pentru 2017 vine datorită faptului că utilizatorii au început să folosească tot mai mult fraze în căutări și nu cuvinte cheie, iar cei care au de câștigat sunt cei care își fac campaniile de AdWords bazate și pe long tail keywords. Bineînțeles, nu pentru orice tip de business acest lucru este valabil, dar un studiu detaliat al rapoartelor prinvind căutările este un pas bun la început de 2017.

Încă din 2016 am început să sintetizez cât mai mult conținutul pe blog, iar trend-urile SEO pentru 2017 mă încurajează să fac și mai mult acest lucru. La nivel de căutări, vă pot confirma faptul că utilizatorii caută fraze chiar din 2015. Nu sunt surprinsă de aceste trend-uri, le consider mai mult decât naturale și necesare.Voi ce părere aveți?


Surse:

 1. https://alamedaim.com/seo-trends/
 2. http://www.forbes.com/sites/jaysondemers/2016/11/09/7-seo-trends-that-will-dominate-2017/

16 Comments

 1. Strumfette Cristina

  ianuarie 9, 2017 at 3:03 pm

  Nu stiam de ele. Scurt si la obiect articolul tau.

 2. Dee

  ianuarie 4, 2017 at 9:05 pm

  Articolul tau a fost foarte util.
  Si mie imi place continutul scurt, la obiect si de calitate! Perfect! 🙂

 3. Ethos

  ianuarie 4, 2017 at 3:50 pm

  Păi dacă 2017 abia a intrat pe ușă, cum poți vorbi despre trenduri? Un trend înseamnă o tendință, iar noi nu știm încă care sunt tendințele din 2017. De exemplu, poate în vară o să apară ceva nou, sau o să diminueze în importanță un element prezentat de tine aici, și atunci articolul tău o să aibă un titlu mincinos. Moda din 2017 înseamnă moda din cursul anului 2017, nu moda de la începutul anului 2017!

  Greșeală flagrantă de logică, din păcate. Articolul trebuia să se numească, în mod corect: „Trenduri SEO la începutul lui 2017”, sau „la intrarea în 2017”.

  Iar „trenduri” se scrie legat, pentru că a intrat în dicționar din 2009 și are formă românească: trend, trenduri. E de cacao să păstrezi termenul englezesc cât timp el are un corespondent românesc.

  1. Bianca Ionel

   ianuarie 4, 2017 at 4:35 pm

   Ethos, dacă te documentezi ai să vezi că putem identifica tendințele pentru 2017 și nu este un titlu mincinos. Era un titlu mincinos dacă îți vorbeam despre pisici sau orice altceva ce nu ar avea legătură cu SEO.

   Dacă ai citit și sursele, cu siguranță ai observat că articolul meu nu e scris fără a avea o bază. Cei de la Forbes sunt o sursă foarte pertinentă pentru informații și o inspirație când vine vorba de titluri.

   Da și „trenduri” este corect, conform DEX. Dar consider că a fost adoptat ca și cuvânt al nostru, pentru că era mult prea folosit. Eu aleg să-l articulez după cratimă, fiind un cuvânt provenit din altă limbă, alta decât româna. Nu cred că e greșită nici varianta mea, deoarece am întâlnit-o și pe site-uri precum trusted sau ecompedia. Puteam să numesc articolul „Tendințe SEO în 2017”, dar nu am vrut să las impresia unui articol din zona de beauty sau modă.
   Nu aș fi numit articolul „Trenduri SEO la începutul lui 2017” pentru că ceea ce am punctat se aplică pe tot parcursul anului și nu doar în prima luna din an.

   1. Ethos

    ianuarie 4, 2017 at 5:28 pm

    Aha, deci tu susții că poți identifica suficient de bine încă de pe acum care vor fi tendințele SEO de pe parcursul întregului an. Că ce scrii aici se va aplica pe tot anul și nu va apare nimic nou. În cazul ăsta, timpul ne va spune.

    Pentru că eu nu despre fundamentul afirmațiilor SEO discutam, ci strict despre titlu. Că titlul se referă la trendurile din cursul anului 2017, ori un astfel de articol se poate face cel mai bine la sfârșitul anului, când ai perspectiva completă, nu la începutul lui. Acum cel mai bine s-ar putea face un tablou retrospectiv cu trendurile SEO din 2016, că le știm și le avem complete, că anul s-a terminat.

    Dar un astfel de titlu nu ar atrage atât de multă lume. 🙂

    1. Bianca Ionel

     ianuarie 4, 2017 at 6:19 pm

     Cu siguranță vor apărea și alte elemente noi pe lângă cele prezentate de mine. Eu le-am ales pe cele ce am convingerea că se vor aplica tot anul și chiar și în 2018.
     Cred că avem o perspectivă diferită asupra termenului „trend” și de aici și neînțelegerile. În IT lucrurile se mișcă diferit, le putem preconiza de la începutul anului și un tablou retrospectiv pe 2016 nu ajută pe nimeni în 2017, nu în IT.
     Dacă ai citit articolul, tot ceea ce am surprins eu e apărut din 2015. De atunci s-a dezvoltat și a prins contur. A devenit din ceva opțional, ceva obligatoriu. Titlul îi atrage doar pe cei interesați de SEO 🙂

 4. Ira

  ianuarie 4, 2017 at 10:55 am

  Super, ma bucur ca ai vorbit despre asta! In ceea ce priveste sintetizarea, citisem candva ca e bine sa avem si articole de 2000 cuvinte pentru ca Google le ofera ranking bun. Pentru mine este o problema, pentru ca eu chiar sintetizez destul de mult, nu imi place sa ma invart prea mult in jurul cozii pe un anumit subiect. Deci ceea ce spui tu aici nu poate decat sa ma bucure.

 5. Butterfly

  ianuarie 4, 2017 at 10:12 am

  Sa stii ca si eu prefer textele scurte de aceea evit sa scriu ditamai povestile la postarile tip review. In ceea ce priveste cautarea frazelor in locul cuvintelor cheie cu siguranta trendul asta nu este nou asa cum ziceai si tu dar este o realitate.

 6. Claudia`s Choice

  ianuarie 3, 2017 at 10:43 pm

  Eu sunt in plop cu partea asta, dar anul acesta sper sa mai invat cate ceva!

 7. Gerlinde Iuhasz

  ianuarie 3, 2017 at 9:21 pm

  Un articol util pentru toti cei care lucreaza in acest domeniu. Am observat ca oamenii au tendinta de a alege articole mai scurte, dar sunt atrasi mult si de imagini sau diferite infografice.

 8. vyo vyoleta

  ianuarie 3, 2017 at 9:00 pm

  Sunt de acord cu tine, ceea ce ai mentionat la punctul 2 imi place cel mai mult.

 9. Iasmina

  ianuarie 3, 2017 at 8:35 pm

  Consider utile aceste informatii. Mersi.

 10. ellafairytalee

  ianuarie 3, 2017 at 4:56 pm

  Pentru un blogger e foarte important acest segment de SEO. Multumesc pentru informatii!

 11. Georgiana Sabina

  ianuarie 3, 2017 at 3:50 pm

  Deci e clar, trebuie sa incerc sa ma limitez, vorbesc prea mult :)))

 12. madmoisellesarcastique

  ianuarie 3, 2017 at 2:15 pm

  Un articol util! Să mai abordezi astfel de subiecte, că-s interesante și utile!

 13. Nicole

  ianuarie 3, 2017 at 12:36 pm

  Ma bucur mult ca ai abordat acest subiect. Mie imi este foarte util articolul acesta, ai sintetizat foarte frumos tot ce era important si mi-a fost usor sa urmaresc ideile care ma intereseaza! Nu-mi ramane decat sa-ti urez mult succes in 2017!

Leave a Reply

%d blogeri au apreciat:
Mai multe despre Digital marketing
Re-add text underline and justify biancaionel.com/blog
Formatare justify și underline WordPress

Ultimul update Wordpress, la versiunea 4.7, a venit și cu eliminarea a două butoane destul de folosite, justify și underline....

Închide