Tu ce ştii despre iaurturile Danone?

Pe 15 mai 2014  Danone a împlinit 15 anişori de când a început să producă iaurturi pentru România. Au trecut repede 15 ani în care cei de la Danone au fost supuşi la numeroase încercări şi totuşi au rămas prezenţi pe piaţă şi eu mă număr printre consumatorii fideli ai acestei mărci.

Să ne amintim cum arătau produsele Danone în 1999 şi cum arată acum 🙂

iaurturibeforeafter

Recent cei de la Danone au lansat un infografic plin de informaţii, utile pentru noi consumatorii.

Infografic-Danone-567x800

Eu personal, am rămas suprinsă de faptul că iaurturile Danone nu conţin conservanţi şi mereu m-am întrebat cum de au termene de valabilitate atât de mari. Am cercetat şi am aflat răspunsul şi am decis să-l împărtăşesc şi cu voi.
Fermentarea este un proces natural de conservare care ajută împreună cu calitatea producţiei şi iginea, pentru un termen de valabilitate de mai multe saptamani.

Iaurturile sunt produse acidofile (conţin acid lactic rezultat din fermentarea laptelui) ceea ce le conferă o „auto-protecție”. Acidifierea este o metodă obișnuită de a feri alimentele de alterare și de a le păstra timp îndelungat (murături, marinate). Dacă produsele sunt păstrate la frig, conform recomandării, între +2 și +6 grade Celsius, ele își păstrează calitățile până la data expirării.

Cum se fabrică iaurturile simple Danone?
Iaurtul este produs după un procedeu tradițional. Laptele de vacă este pasteurizat pentru a distruge speciile de microbi care ar putea avea o influență negativă asupra calității produsului sau chiar a sănătății consumatorului. Laptele este răcit, însămânțat (se introduc fermenții = bacterii lactice selecționate), adus la termperatura de fermentare și ambalat în pahare. Paharele sunt închise etanș într-o cameră unde temperatura este menținută constant și unde laptele se transformă în iaurt.

Cum se fabrică iaurtul cu fructe Danone?
Primii paşi sunt cei de la fabricarea iaurtului simplu. Apoi, imediat laptele este răcit până la temperatura de fermentare, este însămânțat (se introduc bacteriile lactice selecționate) și lăsat să fermenteze în tanc,
timp de mai multe ore. Iaurtul este apoi răcit, pentru a stopa fermentați. Este amestecat cu pulpă de fructe, ambalat, răcit și trimis pe piață, după ce s-au efectuat verificările de calitate.
De ce totuși termenele de valabilitate sunt atât de lungi fără a folosi conservanți?
Acțiunea germenilor – în produsele din lapte, nu laptele în sine se strică ci unele din componentele sale sub acțiunea aerului și a microbilor. De exemplu, brânza se poate păstra mai multe luni, chiar
mai mulți ani și este făcută din lapte. Laptele pe care îl folosim la fabricarea iaurtului este pasteurizat, ceea ce distruge microbii responsabili de alterare. După aceea, laptele este fermentat de către bacteriile lactice carea creează o barieră împotriva pătrunderii altor microbi. În final, paharele închise ermetic protejează de degradare anumite componente (de exemplu împiedică râncezirea grăsimilor).

Secretul în păstrarea îndelungată a calității produselor Danone constă în igiena perfectă pe tot fluxul de fabricație și lanț de frig continuu în distribuție și vânzare.
Termenul de valabilitate este strâns legat de calitatea ingredienților și a procesului de producție. Danone controlează strict calitatea materiilor prime, liniile de producție sunt performante, iar ambalajele folosite sunt de unică folosință și perfect sigilate, păstrând produsul în condiții favorabile. Calitatea microbiologică foarte bună și rezistența la alterare sunt realizate exclusiv printr-o igienă exemplară pe tot fluxul de fabricație.

Tu ce curiozitate ai legată de produsele Danone? Te invit să scrii şi să-ţi răspund în cel mai scurt timp la ele, cu informaţii reale de la producătorii Danone.

Leave a Reply

%d blogeri au apreciat:
Mai multe despre Acorduri din suflet
Emoţii, acorduri şi momente unice

Vineri, 23 mai 2014, a fost încă o zi memorabilă din viaţa mea. Un nou recital plin e încărcătură emoţională,...

Închide