Yoast SEO și bulinele verzi

Pentru toți cei care scriu articole pe blog și folosesc Yoast SEO, cel mai dificil moment este acela când ai terminat articolul și în partea dreaptă vezi două iconițe roșii sau portocalii, în cel mai fericit caz. Am pățit-o și eu de foarte multe ori și eram mai mult decât dezamăgită de mine.

Norocul meu este că lucrez ca și programator și am învățat să citesc erorile și să le rezolv. Toată povestea cu Yoast SEO și bulinele verzi e simplă și chiar logică.

Yoast SEO și bulinele verzi

Când vrei să scrii un articol îi dai un titlu unic și acel titlu se regăsește și în link-ul articolului. Dacă vrei să scrii despre „Yoast SEO” vei alege să folosești asta și în titlu. Din start va deveni cuvântul cheie al articolului. Acest cuvânt cheie trebuie adăugat în căsuța cu același nume. 2 bulinuțe deja s-au făcut verzi.

Cuvânt cheie/frază Yoast Seo bianca ionel
Cuvânt cheie/frază Yoast Seo

Titlul unui articol nu trebuie să depășească 50-60 de caractere. Dacă respectați și acest lucru, aveți deja 3 bulinuțe verzi.

Următorul pas este să adăugați cuvântul cheie și în prima frază din articol. Mulți alegeți să scrieți un rând de salut în articolele voastre, dar puteți să continuați pe același rând și cu ceea ce prezentați în articol. De exemplu, puteți scrie „Bună, dragii mei, astăzi am să vă povestesc despre Yoast SEO…”. Dacă bifați și acest lucru, mai aveți încă o bulinuță verde.

De acum puteți scrie articolul așa cum vă doriți, cu mențiunea de a folosi de minim 3 ori cuvântul cheie în cadrul articolului. Acest lucru ar trebui să fie foarte ușor, nu-i așa?

Orice articol are nevoie de subtitluri. Nu uitați să le folosiți și în unul din ele să se regăsească și cuvântul/fraza cheie. Dacă articolul vostru are peste 300 de cuvinte, așa cum este și recomandat pentru a obține încă o bulinuță verde, subtitlurile vor veni mai mult decât natural în structurarea acestuia.

Orice articol are nevoie de cel puțin o imagine. Imaginea trebuie să fie optimizată SEO pentru a obține încă o bulinuță verde.

Redenumiți imaginea înainte de a o urca pe site. Aceasta trebuie să conțină cuvântul cheie în denumire. Adugați acel cuvânt cheie și în textul alternativ al imaginii.

Ultima bulină pe care trebuie să o mai faceți verde este legată de apariția cuvântului cheie în metadescrierea articolului.

Lizibilitatea unui articol cu Yoast SEO

Pe lângă tab-ul „Cuvânt/frază cheie: Yoast SEO” mai aveți un tab intitulat „Lizibilitate”.  Acest tab verifică lungimea paragrafelor, lungimea frazelor și numărul de cuvinte dintre subtitluri. Pentru cei care au tendința de a scrie fraze lungi, vă recomand să folosiți butonașul din dreapta în formă de ochi. Dacă îl apăsați, el vă va semnaliza frazele prea lungi cu mov. Recitiți cu voce tare acele fraze. Dacă observați că sunt greu de citit vă recomand să le restructurați.

Lizibilitate și lungimea frazelor Yoast SEO bianca ionel blog
Lizibilitate și lungimea frazelor Yoast SEO

Din toate optimizările SEO, partea cu frazele am considerat-o cea mai dificilă. Am tendința de a scrie o frază lungă ce se încheie peste 10 rânduri. Inițial am zis că e un moft și că nu are treabă cu SEO. Când am început să-mi recitesc articolele, cu voce tare, am constatat că mă pierd în fraze.

13 pași pentru a obține toate bulinele verzi în Yoast SEO
 1. Alegem un titlu pe care nu l-am mai folosit la alte articole care să nu depășească 50-60 caractere;
 2. Primul sau primele cuvinte din titlu trebuie să fie cuvântul/fraza cheie pe care îl/o vom adăuga în câmpul dedicat cuvântului/frazei cheie;
 3. Cuvântul/fraza cheie trebuie să se regăsească în link-ul articolului;
 4. Cuvântul/fraza cheie trebuie să apară în prima frază din articol;
 5. Cuvântul/fraza cheie trebuie să apară de minim 3 ori în articol;
 6. Cuvântul/fraza cheie trebuie să se regăsească într-un subtitlu;
 7. Articolul trebuie să conțină cel puțin un subtitlu;
 8. Articolul trebuie să aibă mai mult de 300 de cuvinte;
 9. 25% din propozițiile din articol nu trebuie să aibă mai mult de 20 de cuvinte;
 10. Paragrafele să nu conțină mai mult de 5-6 fraze;
 11. Articolul trebuie să aibă o imagine optimizată SEO, cu un text alternativ ce cuprinde cuvântul/fraza cheie;
 12. Paragrafele dintre subtitluri nu trebuie să depășească 300 de cuvinte,
 13. Adaugați cuvântul cheie și în descrierea meta a articolului.

***

Deși a fost eliminată bulinuța verde pentru includerea unui link în articol, eu vă recomand să adaugați un link în cadrul articolului către alt articol scris de voi ce are legătură cu articolul curent. Aceată practică vă ajută pe partea de link-uri interne și crează o frumoasă legătură între articole, plăcută de roboțeii de la Google.

Voi cât de des obțineți toate bulinuțele verzi la Yoast SEO?

 

42 Comments

 1. Dorinel Culea

  iulie 25, 2019 at 2:54 pm

  Cu toate bulinele pe verde, nu pot ajunge in prima pagina pe un cuvant cheie…… mai sunt si alte tehnici seo!!!MOZ ……..???? https://dorianorchestra.ro
  Un articol scris frumos si corect!

  1. Bianca Ionel

   iulie 29, 2019 at 3:02 pm

   Da, mai sunt si alte tehnici de optimizare seo in page si off page, doar bulinele verzi nu sunt suficiente.

 2. Anca

  mai 23, 2019 at 2:49 am

  Felicitari pentru articol, mi-a fost de un real folos !!!

  1. Bianca Ionel

   mai 23, 2019 at 2:59 pm

   Mulțumesc, Anca! Mă bucur că ți-a fost de ajutor.

 3. Viorel

  iulie 24, 2018 at 8:33 am

  Buna Bianca,
  Eu am un site pe wp, nu un blog. Recunosc cu mana pe inima ca imi place Yoast. L-am folosit de pe la primele versiuni si recunosc ca si acum ma framanta treaba cu bulinutele. La niciun articol nu le-am inverzit pe toate. Ma omoara chestia cu inbound links desi fac linkuri interne in site. Cat despre lizibilitate e mai mereu portocalie. In ultima versiune de yoast pro a aparut ceva cu cuvinte sinonime. Cum va se refera la sinonime ale cuvantului cheie?

  1. Bianca Ionel

   iulie 24, 2018 at 8:40 am

   Bună, Viorel,
   Link-urile inbound e necesar să fie legate de subietul articolului pentru a ajunge la verde, iar la partea de lizibilitate, în limba română e destul de greu să tai din fraze sau să le sintetizezi foarte mult.
   În ceea ce privesc sinonimele, da, sunt sinonime ale cuvantului cheie. Un exemplu pe continutul din site-ul tau, e posibil ca tumoare sa aibă ca si sinonim cancer. Depinde foarte mult cum alege utilizator să caute. Un alt exemplu ar fi pe cuvântul excusie, unii alegem să cautăm vacanță, alții călătorie și tot așa.

 4. albsz

  ianuarie 11, 2018 at 9:19 am

  Buna,
  Nu stiu ce sa zic de acest plugin, in general il folosesc mai ales pentru a avea un control SEO asupra pagini.Surpiza, insa a fost cand, desi aveam buline verzi peste tot, tool-ul de la Moz, imi spunea ca keyword-ul este folosit de prea multe ori in pagina, in conditiile in care nu aveam peste 2% (asa imi spunea Yoast) la un text de peste 500 de cuvinte.Am citit si am inteles ca Moz, citeste toata pagina (si sursa) si probabil ca si crawl-ul de la Google la fel.Dupa mine, doar sa ai buline verzi nu este destul.

  1. Bianca Ionel

   ianuarie 11, 2018 at 10:37 am

   Da, asa e MOZ si Google analizează toata pagina si cu link-urile si textele din stanga/dreapta in timp ce Yoast analizeaza strict textul scris in articol. Ideal este sa nu faci abuz de un cuvant cheie, Yoast iti spune daca e folosit in alte articole si sugereaza schimbarea lui.

   1. albsz

    ianuarie 11, 2018 at 10:43 am

    Yoast ramane numai asa un fel de ghid…chiar daca ai buline verzi de sus pana jos, tot mai ai de munca si ai ales sa fii atent, foarte usor il poti supara pe „nenea Google” chiar daca tu esti verde.

 5. Florina

  aprilie 8, 2017 at 8:56 am

  Eu n-am pus niciun plugin d-asta de SEO. Mi se par inutile in momentul de fata.

 6. stefan

  martie 22, 2017 at 9:19 am

  Buna ziua. Foarte util articolul si pe intelesul tuturor. Ce nu am reusit sa ating din cerintele lui yoast:
  -No links appear in this page, consider adding some as appropriate.

  -Nici o etichetă de subtitlu (cum ar fi un H2) apare în articol. Oricat m-as stradui sa respect ce ati sugerat in articol, nu reusesc. Ceva poate imi scapa …
  Scriu articole pe teme medicale,mai precis stomatologie.

  1. Bianca Ionel

   martie 22, 2017 at 9:24 am

   Bună ziua,
   Pentru prima cerință, e nevoie să adaugați un link către alt articol sau către un serviciu oferit care să aibă legătură cu articolul.
   Pentru a doua cerință, e nevoie să aveți un titlu h2 care să cuprindă cuvântul cheie ales, în cadrul articolului.

 7. Gerlinde Iuhasz

  februarie 23, 2017 at 11:50 pm

  Cred că unul din cele mai sensibile subiecte atunci când vine vorba de un blog: SEO. La început am avut mici probleme, însă cu timpul am învățat cum să scriu articolele. De fiecare dată recitesc un articol pentru a vedea din perspectiva cititorului cum sună. Uneori mă împotmolesc și eu în descrieri kilometrice, însă recitind îmi dau seama unde trebuie să reformulez.

  1. Bianca Ionel

   martie 17, 2017 at 8:40 am

   Gerlinde același lucru îl fac și eu și mă bucur să văd că mai sunt și alți bloggeri la fel.

 8. Cristina

  februarie 20, 2017 at 10:35 am

  Nu stiam multe din cele mentionate de tine. In privinta numarului de cuvinte sunt si pareri care spun ca este ok si cu mai putine cuvinte intr-o postare.

  1. Bianca Ionel

   februarie 20, 2017 at 10:40 am

   Dacă cei de la Yoast recomanda un minim de 300 de cuvinte pentru bulina verde, nu știu cine ar putea să spună că e ok și cu mai puține.

 9. Ira

  februarie 18, 2017 at 9:02 pm

  Of, eu la readability stau mereu prost. Ma enerveaza maxim impartirea in fraze, mai ales cand vreau sa scriu articole asa, gen poveste. La SEO nu prea ma las pana nu e verde.

  1. Bianca Ionel

   martie 17, 2017 at 8:41 am

   Ira, cu calm o să reușești și partea cu lizibilitatea. Trebuie doar să citești articolul cu voce tare și îți vei da seama unde e nevoie de câte un punct.

 10. Claudia`s Choice

  februarie 18, 2017 at 3:03 pm

  Se aplica si pentru platforma de blogspot? Arata bine, dar eu sunt tare in plop.

  1. Bianca Ionel

   martie 17, 2017 at 8:37 am

   Claudia, din păcate e doar pentru WordPress. Pentru blogspot sigur există altceva.

 11. Camelia C.

  februarie 18, 2017 at 10:38 am

  Cred ca e cel mai util articol pe care l-am citit in ultima saptamana, insa am o mica intrebare. Yoast e pentru WordPress, nu? 🙁

  1. Bianca Ionel

   martie 17, 2017 at 8:35 am

   Da Camelia, Yoast e pentru WordPress.

 12. Ghimpu Elena

  februarie 18, 2017 at 6:54 am

  Clar blogul meu are nevoie de un „makeover” insa nu de catre mine. Ma depasesc lucrurile astea si sincera sa fiu, nu am rabdarea, nervii si nici timpul necesar sa-mi bat capul cu asa ceva. In orice caz, voi da share articolului!

  1. Bianca Ionel

   martie 17, 2017 at 8:34 am

   Elena, nu e chiar atât de greu. Avem impresia că e dificil pentru că e ceva nou, dar dacă încerci să respecți fiecare pas o să-ți placă, sunt convinsă.

 13. Dee

  februarie 18, 2017 at 6:44 am

  De fiecare data cand citesc articolele tale invat ceva nou si tot de fiecare data ma rusinez din cauza faptului ca nu stiu mai nimic despre SEO.
  Iti multumesc pentru noua lectie! 🙂

  1. Bianca Ionel

   martie 17, 2017 at 8:33 am

   Cu mare drag, Dee. Nu trebuie să te rușinezi. Toți învățăm lucruri noi în fiecare zi.

 14. ella

  februarie 17, 2017 at 9:57 pm

  Mi se par de domeniul fantasticului aceste notiuni, nu prea stiu sa jonglez cu seo si tot felul de pluginuri.

  1. Bianca Ionel

   martie 17, 2017 at 8:32 am

   Cu răbdare totul se învață Ella. Sper să te ajute acest articol să înțelegi mai multe.

 15. Bratu Gabriela

  februarie 17, 2017 at 6:14 pm

  La mine.s mai mereu verzi. Problema apare atunci cand folosesc acelasi cuvant cheie – si asta se intampla la rubricile saptamanale, care nu.si schimba denumirea. E un pic aiurea din punctul asta de vedere

  1. Bianca Ionel

   martie 17, 2017 at 8:31 am

   Gabriela, ar trebui să alegi un cuvânt cheie care definește săptămâna respectivă.

 16. Adela

  februarie 17, 2017 at 5:15 pm

  Credeam ca numai pe mine ma enerveaza Readability. Yoast-ul asta considera ca suntem cam prosti si nu stim sa citim o fraza? Trebuie s-o impartim in propozitii? Cateodata, doar problema asta o am.. apoi am altele. De exemplu, eu nu am subtitluri. Ce sa faci. Nici nu tin mortis sa am. Totusi, si cu cele doua probleme, de obicei am bulinuta verde aprinsa. 😀

  1. Bianca Ionel

   martie 17, 2017 at 8:30 am

   Eu am observat că pentru noi, cei care scriem, e ok să avem o frază mai lungă, dar pentru cei care citesc, e mai ușor să fie împărțit în fraze mai scurte sau propoziții.

 17. Ema

  februarie 17, 2017 at 3:42 pm

  Foarte util articolul tau, ca de fiecare data de altfel. 🙂 Eu sunt blogger incepator, iar pentru mine astfel de informatii sunt mina de aur. Momentan nu am acordat atentie subiectului din articol, sunt la capitolul in care scriu continut de placere, dar foarte curand vreau sa ma pun la punc si cu celelalte aspecte atat de esentiale pentru un blog! Multumesc!

  1. Bianca Ionel

   martie 17, 2017 at 8:29 am

   Mă bucur mult Ema că acest articol îți este util. Vom mai fi și altele pe diferite teme care să vină în ajutorul bloggerilor și nu numai.

 18. Adn de Femeie

  februarie 17, 2017 at 1:30 pm

  Un articol foarte util pentru multe persoane. Fără vorbe multe din partea mea, doar distribuire 😉 Așa este mai eficientă treaba.

  1. Bianca Ionel

   martie 17, 2017 at 8:28 am

   Mulțumesc mult!

 19. Loredana

  februarie 17, 2017 at 12:00 pm

  Ce bine ca ai scris despre acest plugin. Nu am stiu de el de la inceput, asa ca m-am bucurat cand am aflat ca exista ceva ce te ajuta sa iti faci articolele mai bune dpdv SEO.
  Din pacate insa, la mine pluginul asta nu mai functioneaza…nu stiu ce e in neregula!
  Imi place articolul si iti multumesc! Voi tine cont de tot ce ai mentionat, imediat cum voi rezolva problema.

  1. Bianca Ionel

   martie 17, 2017 at 8:28 am

   Rezolvăm împreună Loredana 🙂

 20. Iasmina

  februarie 17, 2017 at 10:51 am

  Complicata treaba cu SEO asta. Am mai lucrat cu el, insa la capitolul lizibiliate cred ca voi ma avea ceva de munca, mai ales ca a trecut ceva timp de cand nu am mai lucrat cu Yoast.

  1. Bianca Ionel

   martie 17, 2017 at 8:27 am

   Iasmina, dacă ești atentă după 2-3 articole o să devină natural să ai verde și la partea de lizibilitate.

 21. Gia Gianina

  februarie 17, 2017 at 9:49 am

  Ai atins o coarda sensibila cu acest articol. La mine aproape toate articolele au bulina verde pentru SEO, insa nu reusesc sa le fac verzi si pentru Readability (Lizibilitate – il am in engleza Yoast SEO-ul). Ma enerveaza maxim si tot timpul revin asupra textului, incercand sa scurtez paragrafele astfel incat bulina rosie de la Readability sa se faca macar portocalie. Am observat ca atunci cand scriu numai in engleza, gen tot articolul full english, obtin foarte usor ambele bulinute verzi. Oare, stau eu si ma intreb, are vreo legatura cu limba Yoast SEO-ului? Nu inteleg de ce la romana face figuri, dar cand scriu in engleza ii place. De asemenea, imi da mereu scorul ala in procente care ma scoate din minti, si-mi spune ca majoritatea frazelor detin un limbaj prea nu stiu cum si ca trebuie sa modific frazele.

  1. Bianca Ionel

   martie 17, 2017 at 8:26 am

   Gia, în română avem tendința de a face frazele mai lungi. În engleză suntem mai telegrafici și de asta ai verde la readability.

Leave a Reply

%d blogeri au apreciat:
Mai multe despre Digital marketing
Ce este, cum instalam, de ce avem nevoie de un certificat SSL bianca ionel
Certificat SSL – de la achiziție la instalare

Dacă deții un blog sau un site de prezentare, cu siguranță te-ai întrebat de ce ai nevoie de un certificat...

Închide