Ziua de luni începe cu Mihai Eminescu

Azi, 15 ianuarie este despre Mihai Eminescu și despre felul în care poezia lui a schimbat ceva în mine.

Aș vrea să cred că operele lui Mihai Eminescu au schimbat ceva în fiecare dintre noi, doar că nu am conștientizat toți încă. Nu-mi amintesc exact câți ani aveam când l-am descoperit, dar îmi amintesc că am învățat să citesc atunci.

Mihai Eminescu m-a învățat să citesc

Eu cred că fiecare are nevoie de o motivație specială pentru a face ceva, dar și de inspirație. Îmi amintesc și acum că țineam în mâini o carte mică, mai mică decât un A5. Avea foile mai mult decât îngălbenite, cu o copertă pe care albastru era singura culoare ce mai rezista în fața timpului.
La început îmi citeau ai mei din ea, dar treptat am început să o răsfoiesc singură. Nu-mi amintesc cum am început să citesc, dar îmi amintesc că am învățat câteva strofe bune din Luceafărul.

Da, mi-am găsit și eu poezie, nu?! Eram la cămin și într-o zi la o serbare improvizată am decis să recit din Eminescu. Cred că a fost singura dată când ai mei au fost întrebați când au venit să mă ia cum au reușit să mă învețe poezia.

A fost o surpriză și pentru ei, pentru că habar nu aveau că eu știam să citesc, ce să mai zic de recitat Luceafărul. De față cu ei și cu educatoarea am mai recitat încă o dată din Luceafărul.
Nu-mi amintesc reacțiile, dar pentru mine nu era nimic wow. Nu am înțeles atunci zarva, emoțiile și bucuria. Da, știam să citesc! Mihai Eminescu m-a învățat să citesc și mai târziu să-l înțeleg și să-l iubesc.

Azi e despre el și nu cred că aș avea cuvinte suficiente să îmi exprim recunoștiința față de operele lui. Mi-aș dori ca și copilul meu să își găsească la momentul potrivit motivația în a învăța să citească în același fel ca mine. Cine știe? Poate va fi tot Eminescu, poate fi altul…


Pentru voi ce reprezintă Mihai Eminescu?

14 Comments

 1. Catalina Coman

  ianuarie 18, 2018 at 10:41 pm

  Pe langa faptul ca am facut filologie, asa ca il mancam pe paine, am invatat la liceul Mihai Eminescu, in Iasi

 2. Iasmina

  ianuarie 17, 2018 at 1:14 pm

  Singurele strofe pe care le mai știu sunt primele două din Luceafărul. Mi-aș dori ca și poeziile mele să reziste timpului, cu toate că sunt mult mai puțin valoroase decât ale lui Eminescu, poetul ce m-a influențat…

 3. violeta balaban

  ianuarie 17, 2018 at 12:31 am

  Si acum tin minte poezile lui, cele care le-am invatat in generala sau liceu, insa copii din ziua de azi mai stiu ceva?

 4. Raluca Brezniceanu

  ianuarie 16, 2018 at 10:23 pm

  Fata mea a invatat Luceafarul de pe un CD. Era acolo dupa basmul Calin, file de poveste si cum eu nu ajungeam sa ascult pana la capat niciodata, am aflat de la educatoare care s-a mirat cum am reusit s-o invat o asa poezie lunga si da la fel ca tine a recitat-o la gradinita.

 5. Georgiana Sabina

  ianuarie 16, 2018 at 10:47 am

  Ii port un deosebit respect, ii stiu multe dintre poezii deoarece am invatat la scoala care ii poarta numele, asa ca era ceva la ordinea zilei sa ii stii poeziile, il sarbatoream mereu.

 6. paula sosoi

  ianuarie 16, 2018 at 10:31 am

  Citisem in liceu „Viata lui Mihai Eminescu” de George Calinescu si am aflat o multime de lucruri care nu le stiam despre autor, inclusiv ca cochetat si cu dramaturgia 🙂

 7. Lamiita Petre

  ianuarie 16, 2018 at 9:55 am

  Daca sanatatea lui mentala a fost mereu controversata si persoana lui improscata cu noroi, cel putin operele sale vor dainui peste ani ca niste adevarate valori, cred ca va ramane un simbol national si de acum inainte.

 8. DeyutzaBlog

  ianuarie 16, 2018 at 8:43 am

  Eminescu , un simbol al României, păcat că elevii din ziua de azi nu mai învață totul așa cum o făceam și noi acum ceva ani

 9. Mihaela

  ianuarie 16, 2018 at 8:41 am

  Mihai Eminescu e poetul inimii mele si articolul tau mi-a adus aminte de faptul ca in scoala am invatat cu mare drag Luceafarul chiar daca era foarte lung si il mai recit si acum din cand in cand pentru baietelul meu.

 10. Claudia`s Choice

  ianuarie 15, 2018 at 11:36 pm

  Chiar azi imi aminteam de scoala, cum ne punea profesoara de romana sa compunem poezii pentru aceasta zi!

 11. Cristina Barbieru

  ianuarie 15, 2018 at 9:56 pm

  Mihai Eminescu imi aduce mai aproape copilaria. Acum nu prea se mai pune accent pe Eminescu, din pacate.

 12. Mihaela Curea

  ianuarie 15, 2018 at 5:01 pm

  Pentru mine reprezintă cele mai frumoase poezii care imi amintesc de copilarie si de liceu. Mi-as dori să avem mai multi oameni ca el, care să ne ofere opere minunate.

 13. Luca Raluca

  ianuarie 15, 2018 at 4:30 pm

  Ce articol frumos, chiar l-am citit cu mare drag! Sa ai o saptamana minunata!

 14. Oana

  ianuarie 15, 2018 at 1:13 pm

  Foarte frumos articolul tau, l-am citit cu drag. Saptamana buna iti doresc.

Leave a Reply

%d blogeri au apreciat:
Mai multe despre Ziua de luni
Ziua de Luni incepe cu un selfie - bianca ionel - blogger iasi romania
Ziua de luni începe cu un selfie?

Am citit aseară un articol despre selfită sau nevoia obsesivă a oamenilor de a face câte un selfie. Îmi amintesc...

Închide