Web Analytics
Orice business are nevoie de un brand cu suflet? Cum îl construiești?

Orice business are nevoie de un brand. Cum construiești un brand cu suflet?


Dacă ai ajuns aici înseamnă că deja ai un business, ești la începuturile tale ca antreprenor și bineînțeles cauți să îți construiești un brand, spre bucuria mea, un brand cu suflet. Am să încep cu statistici legate de mediul de afaceri românesc din 2019 și am să-ți spun că anul trecut peste 126.000 de firme fiind radiate sau dizolvate, cu 30% mai multe decât în 2018. Asta așa, ca să fii bine ancorat în realitate și să conștientizezi că lipsa de asumare a acestui rol, de antreprenor, duce spre dizvolvarea afacerii tale.
Cel mai greu pas ca antreprenor este, pe lângă menținerea business-ului cu o cifră de afaceri pozitivă, construirea brandului. Știu deja că mulți se blochează în a alege un logo, un slogan sau chiar o culoarea pentru identitatea lor vizuală. Alții merg țintă la specialiști, le spun că au deschis un site care vinde jucării și cer un logo random care de cele mai multe ori nu-i reprezintă. Am trecut de era în care vindeam produse și servicii fără să interacționăm cu cei care ne sunt clienți.
O relație umană între brand și cumpărător o consider mai importantă în acest moment decât una comercială. Cei care mă citesc, știu deja că sunt de părere că un client are nevoie de o experiență, nu doar de un produs. Exemplul cel mai bun e Apple, care deși nu vin cu cele mai performante sisteme desktop sunt aleși de milioane de oameni. De ce? Pentru experiența pe care o oferă. 🙂
Articolul acesta are scopul de a te face să înțelegi că orice ține de afacerea ta, oricât de mică sau mare este, are nevoie de implicarea și dăruirea ta. Brandul e despre tine și felul în care îl conturezi, cu suflet sau fără, în 2 ore sau după săptămâni de gândire îți dictează viitorul strategiei de marketing și viitorul tău ca antreprenor.

Cum construiești un brand cu suflet?
Ce este un brand cu suflet?

Jennifer Kinon – designer și cofondator Original Champions of Design spune că „O persoană are un suflet. Un produs are un brand.” Cu siguranță ai găsit deja toate definițiile brandului prin manualele de marketing și nu mai are sens să o citești și aici.

Eu spun că un brand reprezintă tot ceea ce îi trece clientului prin cap în momentul în care se gândește la tine, cumpără produsul tău sau interacționează cu tine. Provocarea este ca ceea ce gândește și simte clientul să coincidă cu ceea ce gândești și simți tu despre brand. Brandul este în mintea și sufletul clientului și în funcție de cum este prezentat lui acesta va face diverse asocieri vizuale sau emoționale.

Ca un brand să aibă suflet, îmi place să îl asociez cu o persoană. Această persoană are gânduri, sentimente, motivație, atitudine, o poveste și prinde contur prin acțiunile pe care le face zilnic. Dacă brand-ul ar fi o persoană, ce îmi poți spune despre ea?

Cu siguranță îmi vei spune că e la început de drum și încă nu și-a format personalitatea și identitatea 100% pentru că nu a interacționat și relaționat cu nimeni și te voi susține. Identitatea unui brand, la fel ca identitatea unui om se formează în timp, dar așa cum noi avem o serie de valori moștenite din familie și o viziune asupra vieții conturată tot de familie și o misiune în viață, așa și brandul are nevoie de misiune, vizune și valori.

Cum poți să construiești un brand cu suflet?

Așadar, personalitatea unui brand se construiește pe misiune, viziune și valori. În general acest proces durează câteva zile pentru că brandul are nevoie să exprime esența ta ca antreprenor dar și ca om. Consider că o simbioză între ceea ce îți dorești tu de la viață și ceea ce oferă afacerea ta asigură succesul pe termen lung. În felul acesta îți vei aminti inclusiv tu de ce vrei să-ți crești afacerea și pentru ce. Ai nevoie o misiune care să te reprezinte pe tine ca om și mai apoi să reprezinte afacerea ta.

MISIUNEA unui brand cu suflet

Misiunea poate să fie o singură frază sau poate fi descrisă în mai multe fraze, pagini și de ce nu, chiar o carte. Companiile mari au o broșură care cuprinde misiune, viziune și valori ce o oferă celor ce le devin angajați. Misiunea ar trebui să răspundă la următoarele întrebări:

 • Care este domeniul de activitate al afacerii tale?
 • Care sunt clienții?
 • Prin ce oferim plus valoare?
 • Care este „motorul” care ține afacerea în prezent?
 • Cum arată afacerea aceasta în viitor?

Exemple de misiuni ale unor brand-uri:

 • Apple – „Oferim unelte umanizate
 • Microsoft – „Vrem să dăm putere oricărui om și organizații pentru a realiza mai mult
 • Nokia – „Connecting people!” – misiune devenită și slogan al brand-ului
 • Aroma Zen – „O Românie sănătoasă prin alimentație!
Misiunea Authentic Digital Marketing: „Adaugă suflet în digital marketing”
VIZIUNEA unui brand cu suflet

Un brand de succes se dezvoltă mai ușor în momentul în care are o viziune. Din perspectiva mea, viziunea este felul în care tu proiectezi imaginea afacerii tale în viitor. E ca un obiectiv mare, setat pe termen lung, de care îți amintești la fiecare pas al tău ca antreprenor. Pe baza viziunii se construiește cultura organizațională a unei afaceri.  Tot viziunea e cea care te poate motiva pe termen lung să îți atingi obiectivul.
Exemple de viziuni:

  • Să fim o companie cea mai de succes și cea mai importantă în tehnologia informației la nivel mondial” – IBM
  • Să punem un PC în fiecare birou din America” –  Microsoft
  • Șase Honda în fiecare garaj” – Honda Motors
  • Lumea ar fi un loc mai bun dacă oamenii ar vedea viaţa ca pe o sumă a călătoriilor pe care le facem.” – Tarom

Viziunea trebuie să răspună la întrebarea „Unde vrem să fim în viitor?” și ar fi ideal să dea o formă pozitivă și clară pentru viitorul afacerii, să fie realistă și în același timp să inspire și să motiveze.

Viziunea Authentic Digital Marketing: „Bring Inspiration Authenticity Passion Creativity Art Captivating Emotions On Business Life!”
Valorile unui brand cu suflet

Valorile brandului sunt cele care se reflectă în toate activitățile pe care le facem. Să ne reamintim de faptul că brandul este o persoană. Valorile brandului sunt cele care definesc culorile, design-ul, felul în care comunică brandul, procedurile interne și relația brand-client.  Ele pot fi cuvinte cheie, adjective sau cuvinte care să definească anumite specializări profesionale.  Am să iau ca exemplu Coca-Cola HBC România care și-au definit foarte frumos valorile pe site:

 • Autenticitate: avem valori in care credem profund, actionam cu integritate si facem ceea ce este corect, nu doar usor
 • Excelenta: ne straduim sa uimim, cu pasiune si rapiditate
 • Invatare: ascultam si avem o afinitate nativa pentru invatare
 • Grija fata de oameni: credem in oamenii nostri, investim in ei si ii ajutam sa se dezvolte
 • Performam impreuna: credem in puterea lucrului in echipa si a cooperarii in orice interactiune
 • Castigam cu clientii: clientii nostri sunt in centrul tuturor actiunilor noastre
identitatea unui brand cu suflet

Cum arată și ce simte brandul nostru și implicit ce îi face să simtă pe cei din jur? Da, ne întoarcem la emoții, ne întoarcem la a contura persoana. La partea de identitate a unul brand intervine clar umanul.

Pentru mine identitatea unui brand trebuie să răspundă clar la întrebarea „Ce vrem să simtă clientul?” Identitatea cuprinde tot ce înseamnă limbaj scris și grafic, experiență vizuală și chiar pentru afacerile fizice se ajunge și la experiențe tactile, gustative, auditive și olfactive. Toate simțurile noastre au nevoie să fie atinse pentru a genera o experiență de neuitat.

La identitatea unui brand se aleg culorile și logo dar și tonul vocii care va fi folosit în comunicarea scrisă. Tot aici afacerile cu sediu fizic aleg culorile pentru mese, scaune, muzica și meniul pe care îl oferă clientului, în general plecând de la logo și culorile care reprezintă brandul. Mereu ofer ca exemplu o imagine din online cu logo-uri celebre și culori alături de emoțiile pe care le transmit acele culori.

branding cu suflet psihologia culorilor in marketing

Din perspectiva mea, indetitatea brandului vine la pachet cu umanizarea acestuia și în funcție de valorile pe care alegem să i le oferim el prinde contur în online și offline și ne ghidează spre a îl promova.


Dacă vă întrebați ce reprezintă identitatea brand-ului Authentic Digital Marketing am să vă spun pe scurt că am ales 2 culori ce vin dintr-o combinație de verde cu albastru pentru că brandul meu exprimă creștere, siguranță, încredere și în același timp am combinat mov cu roșu pentru a exprima creativitatea, curajul, emoția și actualitatea informațiilor pe care le oferă. Logo reprezintă o pasăre Phoenix stilizată și un infinit pentru că atât eu ca om cât și ca profesionist sunt de părere că în fiecare zi renaștem pentru a deveni tot mai buni. Pe de altă parte, fiind în domeniul IT logo în sine e un element care arată acceptare și adaptare rapidă la orice schimbare.

Identitatea brand-ului Authentic Digital Marketing este o extensie a mea și pot spune plină de bucurie că mă reprezintă în totalitate. Nu a fost creat peste noapte, culorile au fost alese în momentul în care blog-ul personal a trecut printr-o schimbare de identitate, iar logo a fost gândit aproximativ o lună. Împart aceste lucruri cu voi pentru a înțelege că procesul poate fi lung, dar rezultatul clar o să vă definească în totalitate.

În momentul în care ai găsit indentitatea brandului poți spune că ești pregătit să „ieși în lume” și totul va fi mult mai ușor, cel puțin eu așa simt lucrurile.

De la identitatea la valoarea unui brand cu suflet

După ce ai bifat pas cu pas toate cele de mai sus ajungi în punctul în care te voi întreba care este valoarea pe care o oferă brandul tău clienților. Nu te grăbi să-mi răspunzi, nu te grăbi să îmi spui caracteristicile produsului sau serviciului tău.  E vorba de mai mult de atât, e vorba de experiența în sine și de toate motivele pentru care clientul te alege pe tine și nu pe cineva care oferă un produs sau serviciu identic cu al tău.

Despre acest element, valoarea unui brand sau brand equity, o să povestim data viitoare.


Authentic Digital Marketing oferă serivicii de branding ce te vor ajuta să-ți construiești misiunea, viziunea, valorile dar și indentitatea unui brand alături de manualul de identitate vizuală a unui brand. Hai să punem suflet în afacerea ta și să construim împreună un brand cu suflet! ❤

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.