Web Analytics
3 sfaturi de marketing din cartea Brewing Up a Business - Sam Calagione

3 sfaturi de marketing din cartea Brewing Up a Business – Sam Calagione

Deși iubesc cafeaua și o consider poțiunea magică alături de care site-urile de prezentare sau e-commerce, pe care le realizez, prind contur, azi te invit într-o călătorie, în lumea unei fabrici de bere, din SUA, Dogfish Head ce aparține lui Sam Calagione. Scopul acestei călătorii este acela de a descoperi 3 sfaturi de marketing din cartea sa, Brewing Up a Business.

Din punctul meu de vedere, această carte este un mic manual despre cum să construiești o afacere de la zero și cum să faci față provocărilor din poziția de antreprenor. De această dată, nu voi face o recenzie a cărții, ci voi puncta din ea acele elemente cu care am rezonat și pe care le consider de interes când vine vorba de marketing, branding și profilul clientului – subiecte de interes pentru mine, dat fiind faptul că sunt omul din spatele unui business dedicat pe digital marketing.

Cartea a fost publicată în 2005 și bineînțeles, m-am întrebat dacă sfaturile din ea sunt scalabile în 2020 sau chiar 2021 și dacă le putem aplica pe piața din România. Răspunsul la această întrebare l-am găsit destul de repede, mai exact în momentul în care Sam Calagione a spus că berea nu trebuie să fie pentru toată lumea. Acest lucru mi-a amintit de citiatul meu preferat, când vine vorba de profilul clientului, care spune așa „Dacă produsele/serviciile tale se adresează tuturor, înseamnă că nu se adresează nimănui”.

Ce părere are Sam Calagione de marketing?

Sam Calagione spune că marketing-ul este o parte a afacerii pe care mulți antreprenori o consideră foarte dificilă. Nu e ușor să găsești o agenție/om de marketing care să ofere calitate când ai un buget limitat și bineînțeles este foarte greu să te ocupi de propria gestionare a campaniilor de marketing indiferent de mărimea business-ului tău. De asemenea, acesta vine cu 3 sfaturi de marketing, despre care o descoperi până la finalul articolului dacă le aplicăm sau nu în prezent.

3 sfaturi de marketing din cartea Brewing Up a Business

1.Fii o voce unică, consecventă pe care lumea să o distingă dintre multe alte voci

Orice client își dorește să simtă vocea unică a afacerii tale indiferent de locul în care citește sau aude despre tine. În România, încă se practică „furatul/inspiratul” de la concurență sau de la alte afaceri a stilul de exprimare și abordare în campaniile de marketing și de comunicare în online. Cred că toate cursurile plătite și neplătite de makerting încep cu „ceea ce se potrivește la X și îi aduce rezultate, nu se va potrivi și nu îți va aduce rezultate și ție”. În acest sens, Sam Calagione vine cu o întrebare, la care te invit să meditezi, pe care o consider valabilă și astăzi: „Dacă alegi să folosești aceeași voce precum concurența ta, atunci cum ești tu diferit sau special față de aceasta?

Un alt sfat pe care îl consider încă aplicabil, oferit de autorul cărții, când vine vorba de vocea afacerii este legat de consecvență. Dacă stilul tău este unul profesionist și elegant, rămâi așa! Nu jongla azi cu o atitudine profesionistă și mâine cu una „street style” pentru că vei crea confuzie în mintea clientului sau a posibilului client.

Nota personală: Orice brand are o personalitate unică! Alege să o descoperi și să o folosești în comunicarea online și offline.

2.O campanie de marketing trebuie centrată în jurul beneficiilor și valorilor produsului

Investește timp în a comunica despre beneficiile pe care clientul le obține dacă alege produsul tău. Acest sfat îl oferă orice carte de marketing și clar rămâne atemporal. 🙂

3.O campanie de marketing trebuie să te motiveze să acționezi

Și în 2005 și acum e valabil acel „call to action”. Sam Calagione încurajează folosirea expresiilor precum „Fă click aici” sau „Cumpără acum” pe motiv că acestea aduc rezultate. Da, știu… și eu mă întreb de multe ori cât mai funcționează aceste de texte de call to action. Funcționează! De asemenea, el ne învață că al nostru client/posibil client trebuie făcut să-și dorească să acționeze. Eu aș spune că trebuie educat.

Tu ce părere ai despre aceste 3 sfaturi? Le știai, nu-i așa?! Din punctul meu de vedere, le putem încadra cu ușurință la categoria evergreen în comunicare și în orice campanie de marketing online sau offline. Ca o notă personală, aș adăuga faptul că toți știm aceste sfaturi, mulți le și aplicăm dar doar cei care le înțeleg pe deplin obțin și rezultate.

Tu ai o voce unică în online? Campaniile tale te marketing sunt centrate pe beneficiile pe care le obține clientul? Știi să îți motivezi posibilii clienți să cumpere? Dacă nu ai răspunsurile la aceste întrebări sau dacă campaniile tale de marketing nu aduc rezultatele dorite, te invit să mă contactezi și să găsim împreună răspunsurile și povestea care pune într-o lumină unică și magică afacerea ta. ❤


Cartea Brewing Up a Business o găsești pe Emag sau pe Elefant.


Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.