Web Analytics
Cum elimin category din Wordpress url? - Bianca Ionel - Digital Fairy Iasi - Site prezentare - magazin online - marketing - SEO

Cum elimin category din WordPress url?

Articolul de azi va fi un pic despre SEO și un pic despre WordPress, mai exact despre cum putem elimina „category” din url-ul site-ului.  Cred că micile modificările pe care le putem face pentru optimizarea unor link-uri în site ne pot ajuta când vine vorba de optimizare SEO.

Ce este un URL?

Pentru cei care sunt începători în acest domeniu, URL (Uniform Resource Locator) este adresa exactă a unei pagini web, document sau fișier existent pe o pagină web. Url-ul este format din 4 elemente:

  • protocolul – http sau https,
  • World Wide Web – www,
  • numele site-ului sau domeniu: biancaionel,
  • categoria de domenii: .ro, .com, .org etc.,
  • calea, în contextul în care după categoria de domeniu mai urmează ceva, de exemplu: https://www.biancaionel.com/category-url-wordpress.

De ce e nevoie să elimin category din WordPress url?

Cu siguranță dacă ai ajuns aici nu cu scopul de a elimina category din WordPress url, te întrebi de ce ar trebui să faci asta? Să vedem câteva motive pentru care ai putea să faci asta sau nu. 🙂

  1. Pentru că pare o chestie bună de facut?
  2. Pentru că ai citit pe un site că link-urile mai scurte dau mai bine pentru SEO?
  3. Cumva te numeri printre cei care cred că nu e necesară această eliminare pentru că ai citit într-un articol că Google ar trebui să știe că e vorba de categorie și nu de o pagină?
  4. Contează pentru SEO dacă link-urile în site-ul meu sunt www.siteulmeu.ro/category/cuvant-cheie sau www.siteulmeu.ro/cuvant-cheie?

Nu intenționez să te conving să faci ceva anume, dar am să-ți ofer suportul necesar pentru a o face și argumentele pentru care inclusiv eu am ales să elimin „category” din url-ul site-ului meu.

În primul rând, nu-mi plac link-urile „urâte” și lungi. Lungi poate înțelegeți, dar „urâte”? Din punctul meu de vedere „category” în url e un cuvânt în plus și fără rost. Dacă acest „category” ar purta numele categoriei atunci ar avea sens pentru mine, dar cum nu-l poartă, de ce să-l țin pentru toate arhivele din site-ul meu? De ce să am www.biancaionel.com/category/denumire-categorie?

În al doilea rând, eliminarea „category” din url e o chestie de 2 bife și 3 click-uri care pentru sufletul meu „dă bine”. Nu are treabă cu indexarea în Google[^1], nu afectează la SEO dacă ai „category” sau nu în link, cel puțin nu pentru Google. Yandex[^2] preferă link-urile scurte (maxim 70 caractere cu tot cu domeniu), clare și care reflectă conținutul din pagină.

Cum elimin category din WordPress url?

Așadar, aleg să elimin category din WordPress url mai mult din motive de estetică și mai puțin din motive de SEO. În România Google e cel mai folosit motor de căutare și în general optimizarea articolelor de pe acest site, din punct de vedere SEO, o fac pentru Google. Dacă rezonezi cu mine, te invit să descoperi mai jos cum poți elimina „category” din url-ul site-ului tău WordPress.

Varianta 1 pentru avansați: Cod adăugat manual în .htaccess

RewriteRule ^category/(.+)$ http://www.numesite.com/$1 [R=301,L]

Varianta 2 pentru începători: Modulul No Category Base (WPML)

Tot ce e nevoie să face este să instalezi și să activezi modulul No Category Base (WPML) și „category” va fi eliminat automat din WordPress url.

Varianta 3  pentru cei care au instat pluginul Yoast SEO

Dacă folosești Yoast SEO alege SEO -> Aspect căutare -> Taxonomii și ultima bifă de pe pagină este „Înlătură prefixul categoriilor”. Alege varianta „Înlătură”, salvați și astfel ai scăpat de „category” în link-ul paginilor.

Elimina category din WordPress url cu Yoast SEO

Dacă ți-a fost util acest articol, nu uita să îi dai un share pentru a ajuta și pe alții din comunitate. Pentru orice alte întrebări și nelămuriri nu ezita să îmi scrii sau să lași un comentariu.


Surse:

[^1]: https://www.youtube.com/watch?v=l_A1iRY6XTM

[^2]: https://yandex.com/support/webmaster/search-results/quick-links.html

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.