oraselul lenes

Ce denese animate va urmări copilul tău?

Fac parte din generaţia care a crescut cu Tom & Jerry şi nu era bucurie mai mare pentru un copil care a alergat toată ziua pe afară ca aceea când te aşezai în faţa televizorului alb-negru şi mai apoi color şi priveai la desenele tale preferate.
Mi-aş dori să nu am dreptate, dar cred că mulţi copii din zilele noastre nu mai au acea copilărie de care ne-am bucurat noi. De multe ori m-am imaginat părinte şi m-am întrebat ce ar putea privi copilul meu la televizor şi ce desene animite i-ar putea stimula gândirea şi imaginaţia într-un mod pozitiv.
Desenele animate pot influenţa viaţa unui copil atât într-un mod pozitiv, cât şi într-un mod negativ.

Ce denese animate va urmări copilul tău?

Personajele din desenele animate stimulează comportamentul interpersonal al copilului, cât şi cel de învăţare şi creştere socială. Toţi ne-am asociat cu personaje din desene animate mult mai uşor decât cu adulţii din viaţa noastră şi am avut tendinţa de copia din caracterul acelor personaje.
Psihologii au demonstrat că o lecţie transmisă prin intermediul desenelor animate este mult mai uşor de procesat şi înţeles de către un copil comparativ cu o lecţie obişnuită, dar ce ne facem dacă acea lecţie nu este una de educativă sau morală?

În prezent avem foarte multe desene animate construite pe scene de violenţă, unde agresivitatea este unica formă de a învinge răul. Dar ce ne facem dacă acel rău, deşi învins azi, apare şi în următorul episod de mâine. Cum poate un copil să perceapă acest lucru? El va înţelege că agresivitatea este unica soluţie pentru a învinge răul în lumea reală şi doar moartea personajului negativ va aduce liniştea în viaţa lor. Un copil care creşte cu astfel de desene animate va deveni violent în timp deoarece el se va identifica mereu cu personajul lui preferat. Ce ne facem dacă alege personajul negativ?

Există totuşi şi desene animate care deşi au şi scene de violenţă promovează valori precum curajul, onestitatea, devotamentul faţă de prieteni sau alimentaţia sănătoasă. Recent am căzut în melancolia copilăriei şi am vrut să mă bucur de câteva minute de desene animate. Am ales Boomerang şi chiar atunci rula Orăşelul leneş.
Nu a fost prima oară când am vizionat acest desen şi cu siguranţă nici ultima. Mi-a plăcut să văd că este unul din acele desene care aş putea să le privesc alături de copilul meu şi care indirect clădea pilonii unei vieţi sănătoase în care alimentaţia, sportul şi jocurile în aer liber specifice copilăriei îţi pot îmbunătăţi viaţa. Îmi place diversitatea acestui desen şi îmi place că poate promova într-un mod simplu şi amuzant foarte multe valori.

Stefania este descrisă ca o fire veselă şi optimistă care, ca orice copil este supusă unor serii de greşeli şi este nevoită să diferenţieze binele de rău. Ca orice capcană a copilăriei, lenea întruchipată în personajul negativ al desenului prin Robbie Putrezitul poate fi învinsă atunci când ai alături de tine un super erou cum este Sportacus. El este cel care promovează sportul şi alimentaţia sănătoasă şi o încurajează pe Ştefania să îi urmeze exemplul şi să lupte pentru visul ei de a deveni dansatoare.

Pe lângă aceste trei personaje principale avem şi 6 personaje secundare, întruchipate prin păpuşi, Ziggy (iubitor de bomboane), Stingy (genul de copil care nu vrea să împartă lucrurile), Pixel (pasionatul de tehnologie), Trixie (fetiţa capricioasă), Bessie Ocupata (secretara ocupată) şi Primarul Milford. Prin aceste 6 păpuşi sunt suprinse exact cele mai importante 6 caractere care le întâlnim în copilăria noastră şi e foarte frumos să vedem cum toate reuşesc să se înţeleagă şi să se accepte şi să ducă o viaţă frumoasă împreună. Din punctul meu de vedere, acest desen animat promovează tot ce are nevoie un copil să ştie şi întruchipează lumea exact aşa cum o văd cei mici şi le lasă libertatea de a înţelege motivul anumitor alegeri dar îi şi provoacă în acelaşi timp să cânte, să danseze şi să urmeze exemplul super eroului Sportacus.
E plăcut să văd şi să cred că peste câţiva ani, când poate voi fi şi eu mamă, copilul meu va putea să se bucure de acelaşi gen de copilărie care l-am avut şi eu.

Dincolo de tot, dincolo de ceea ce putem urmări la televizor, noi suntem mereu responsabili de felul în care copilul nostru creşte şi înţelege lumea. Indulgenţa noastră poate să strice caracterul copilului nostru şi uneori nu e tocmai plăcut să vezi un copil plângând şi implorând să stea la televizor, dar prin comunicare consider că putem să îl facem să înţeleagă încă de la o vârstă fragedă că totul este spre binele lui şi putem să îi oferim o viaţă frumoasă care să-l ajute să crească fizic, moral şi spiritual şi să-l transforme într-un om puternic şi sigur pe sine.


Alătură-te și tu celor 4000 de abonați la blog

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Ultimele postari ale lui Bianca Ionel - Digital Marketing Iasi (vezi toate)

Lasă un răspuns