Ce înseamnă Crăciunul pentru tine?

Ce înseamnă Crăciunul pentru tine …

  • un brad frumos împodobit?
  • colinde?
  • Moș Crăciun?
  • cadouri?

Pierdem din esența sărbătorilor și ne transformăm în pioni care așteptă sărbătorile pentru a primi și atât. Am fost mințiți de mici, am fost păcăliți de lumina beculețelor, de mirosul de brad verde și de cadouri, toate întruchipare sub un singur nume „Moș Crăciun”.

Tânjim după aceste momente și abia așteptăm să primim ceva. Ceva ce ne dorim sau nu, ceva ce contează mai mult decât prezența persoanei care ne oferă. Crăciunul a devenit o sărbătoare în care suntem obligați să ne facem cadouri unii altora, unii o fac cu drag, alții pentru că așa trebuie. Prea puțini pentru că așa simt.

Ce înseamnă Crăciunul?

Încă un motiv să facem curățenie și să întoarcem casa cu susul în jos, pentru că așa se face de sărbători. Pentru că trebuie să fie curat, pentru că vine lumea în vizită și trebuie tot să strălucească și să fie perfect.

Dacă ți-ai luat brad natural, spor la cules acele de brad de pe jos și Doamne ferește să vină musafirii și să fie un ac pe jos, s-a dus toată emblema ta de super-gospodină. De ce? Pentru că lumea vine în inspecție de sărbători, pentru că rudele vin să vadă ce ți-ai mai cumpărat prin casă, vin să vadă dacă ai călcat bine perdeaua din sufragerie și dacă ai șters bibeloul din vintrină.

Dur? Cam asta e mentalitatea, cam acesta e scopul și suntem ipocriți tot anul, dar în special de sărbători. Prea puțini vin să te vadă pe tine, toți vin mai mult în inspecție. Prea puțini te întreabă cum te simți…

Încă un motiv să umplem masă cu tot felul de bunătăți culinare care să ne dea dureri de stomac, de cap și nervi. De ce? Pentru că asta e mentalitatea la noi! Tot anul mănânci ce apuci, iar de sărbători trebuie să faci toate mâncărurile pe care nu le-ai savurat tot anul.

Pentru că „alea le facem doar sărbători și atât”. De când există mâncare de sărbătoare și mâncare de zile normale? Din totdeauna, pentru că așa am fost crescuți. Postim, ne înfometăm – pardon, ținem post negru – pentru că așa trebuie, pentru kilogramele în plus, pentru orice, numai nu pentru suflet, dar îl sărbătorim pe Moș Crăciun și nu Nașterea Domnului. Ne certăm cu toți cei din jur, ne supărăm dacă nu ne-a ieșit prăjitura, facem scandal și tam-tam, pentru că așa ne pregătim noi de Crăciun.

Încă un motiv să facem fapte bune sau datorii emoționale? De Crăciun dăruim. Da, ajungem iar la cadouri.

Doar de Crăciun ne amintim de azilele de bătrâni, de copii din centrele de plasament, de bătrâna care stă la colțul magazinului așteptând un colț de pâine. Doar de Crăciun, pentru că atunci se oferă și doar atunci.

Pe ce motiv? Ăăăă, de la Moș Crăciun, nu?! În restul anului acești oameni nu există, nu au nevoie de noi, nu au nevoie de nimic, sunt bine merci la locurile lor și așteaptă Iepurașul sau pe Moș Crăciun. Sper să mi se citească ironia printre rânduri și sper ca toți cei care dăruiesc doar de sărbători să se trezească la realitate și să dăruiască tot anul. Asta dacă chiar simt să dăruiască, dacă fac asta pentru că vor și nu pentru că așa face toată lumea. Și dacă se poate, să nu se laude la toată lumea cu fapta lor măreață și milostivă!

Încă un motiv să fii pe drumuri, ca să ajungi la toate rudele, că altfel… se supără.Toată lumea de sărbători e pe drumuri, aglomerație, nervi, de toate, că așa e la noi, așa se face de sărbători! Se merge și la X, și la Y și la Z, dar stai, la S ai fost? Nu, vai, trebuie să mergem, că se supără! Da de ce nu ne adunăm toți într-un loc, să fim toți împreună? A, pai stai să vezi, că S și Y nu se înțeleg și cum să-i aducem împreună. Dar Z nu poate veni, că e prea departe de A. Scuze, mofturi, comodități, accentuate de sărbători.

Ar mai fi motive, dar presimt că cineva va arunca un brad împodobit în mine dacă mai scriu. E dureros, câțiva vor să nege, vor spune că la ei nu e așa, la ei spiritul Crăciunului doarme în salata boeuf de pe masă sau în servețelele cu specific.

Crăciunul este despre familie, toată familia unită și toți lăudându-se cu odraslele, una mai buna ca cealaltă, una mai talentată, una cu vocea mai plină, una chiar cântă colinde în engleză, Sâc, voi nu știți! Acasă odraslele vor primi veșnica comparație de după întâlnire și veșnicele reproșuri. „Vezi că verișorul tău a cântat mai bine decât tine, vezi că verișoara ta a fost în rochiță, tu n-ai vrut rochiță, că ție îți este frig și mereu mă faci de rușine, nici măcar de sărbători nu faci cum îți spun?!”.

După odraslă, urmează soțul/soția după caz. „Ai văzut ce cadou i-a făcut ei? Așa colier? Tu nici o rochie nu ai vrut să îmi iei! Ai văzut ce manierat era X, tu te-ai apucat primul de mâncat de parcă mureai de foame!? Y și-a luat cămașă și sacou, tu n-ai vrut, tu mergi cum ai chef, ca să mă faci de rușine.

Iar la final, inspecția cadourilor. „Mda, la banii lor au venit cu ciurucul ăsta! Da, iar ne-au dat ce nu le trebuia prin casă. Noi le-am luat cadou frumos, și am dat X milioane pe el, și ei, ăsta e cadou?! Iar ne-au luat de proști!”

Cam așa arată Crăciunul în zilele noastre. Reproșuri, invidie, comparație, așteptări cât casa și la capitolul oferit, spunem pauză.

Înainte de a nega totul, ar trebui măcar pentru o secundă să căutăm acel spirit al Crăciunului în sufletele noastre, să căutam ceea ce ne face cu adevărat să simțit această sărbătoare și măcar o dată să o trăim pentru noi, pentru cei dragi nouă, pentru adevărata ei semnificație.

Va urma…


Alătură-te și tu celor 4000 de abonați la blog

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Ultimele postari ale lui Bianca Ionel - Digital Marketing Iasi (vezi toate)

3 thoughts on “Ce înseamnă Crăciunul pentru tine?”

  1. Iti admir postarile legate de it si nu numai dar in asta nu stiu, nu prea sunt de accord cu el ( nu trebuie generalizat). Dar este opinia ta personala si o respect. Sarbatori Fericite.

    1. Mulțumesc și mă bucur că nu ești de acord cu această postare. Nu e pentru toți, și nu e o condiție ca toată lumea să se regăsească ea. Eu chiar mă aștept să existe persoane ca tine care să-mi spună „Crăciunul meu e altfel!”. Sărbători fericite!

  2. Pingback: Ce înseamnă Crăciunul pentru tine? (partea a II-a) - Bianca Ionel - Acorduri din suflet

Lasă un răspuns