Ce spune pozitia corpulu despre tine cand stai pe scaun

Ce le transmiți celor din jur când stai pe scaun?

Felul în care alegi să stai pe scaun poate spune foarte multe despre personalitatea ta. Foarte multe persoane ignoră limbajul corpului și nu știu că 93% din mesajul pe care îl transmit ajunge la interlocutor prin limbajul nonverbal. Articolul nu are ca scop să judece, să critice sau să pună etichete. Nimeni nu se naște învățat și toți ne formăm pe parcurs.

Nu ajungi să conștientizezi cât de mult influențează limbajul trupului până nu ești criticat pentru acesta. Pentru că este un subiect foarte amplu, am ales să vă prezint o serie de articole pe această temă. În cel prezent, voi puncta felul în care stai pe scaun și ce spune acest lucru despre tine și despre personalitatea ta.

Ce spun despre tine picioarele încrucișate într-un mod excesiv atunci când stai scaun?

Ca să mă înțelegeți la ce poziție mă refer, aceasta este strâns legată de la poziția vulturului din Yoga.

Cum stai pe scaun - pozitia vulturului
Cum stai pe scaun – pozitia vulturului

Ce arată această poziție? Nesiguranță sau nevorzitate. Din punctul meu de vedere, este o poziție comună femeilor și încă n-am avut ocazia să văd bărbați în acestă poziție, decât la Yoga. Spre fericirea mea, nici femei cu picioarele atât de încrucișate nu am văzut, dar nu se știe niciodată din ce reflex ajungem să stăm așa.

Ce spun despre tine picioarele încrucișate tip sfoară atunci când stai scaun?

Poziția această arată în general plictiseală. Cel mai des am văzut această poziție în mijloacele de transport sau la birou. La birou, poziția vine și cu legănatul acestora. Același lucru vei transmite și dacă le ții depărtate și le legeni față-spate. De asemenea, în cazul femeilor, această poziție arată și timiditatea.

Picioare incrucisate tip sfoară - cum stai pe scaun?
Picioare incrucisate tip sfoară – cum stai pe scaun?

Eu adopt această poziție foarte des, pentru că o consider comodă. Am ținut să specific acest aspect, deoarece de multe ori nu suntem conștienți de ceea ce transmitem. E posibil ca mesajul nostru să fie unul chiar eronat, dar poate avea un substrat de adevăr.

Ce spun despre tine picioarele încrucișate lejer, unul peste altul, când stai pe scaun?

Când vine vorba de statul pe scaun, poziția cu picioarele încrucișate o consider una foarte naturală, mai ales în cazul femeilor. Picioarele încrucișate în momentul în care se sta în picioare îmi lasă impresia că omul respectiv are nevoie la baie.

Picioare încrucișate lejer - cum stai pe scaun?
Picioare încrucișate lejer – cum stai pe scaun?

Dincolo de naturalețea poziției adoptată în cazul femeilor, sunt și bărbați care adoptă această poziție.  Picioarele încrucișate pot arăta faptul că omul respectiv este legat în conversația pe care o are. Dincolo de naturalețea ei, poate semnifica și faptul că suntem închiși, rezervați și deloc încrezători în ceea ce ni se spune.

Ce spun despre tine picioarele încrucișate în buclă când stai pe scaun?

Această încrucișare în buclă este cunoscută drept poziția americană. Este asociată cu o stare argumentativă și competitivă. Ea are diferite conotații în funcție de cultură și zonă. De exemplu în Asia este văzută ca o insultă deoarece arată talpa piciorului ce ar fi murdară de la mersul pe drum. Americanii o asociază cu puterea și masculinitatea.

Cum stai pe scaun - pozitia americana a picioarelor
Cum stai pe scaun – pozitia americana a picioarelor

Deși pare o poziție foarte masculină, am văzut și femei care o preferă, mai ales dacă poartă pantaloni. Din perspectiva mea, contează foarte mult poziția mâinilor în acest caz, dar și cât de deschis este omul din fața ta. Poate fi interpretată ca o poziție de superioritate, ca una elegantă sau pur și simplu ca una normală.

Ce spun despre tine picioarele desfăcute când stai pe scaun?

Aici avem mai multe situații ce capătă conotații diferite în funcție de poziția mâinilor, dar și de cea superioară a corpului.

Am să încep cu cea mai deranjantă în public și cea mai comodă acasă sau la bere (pentru băieți). Să mulțumim stăpânilor de pisici, pentru că le-au surprins în poziții atât de umane.

Tu cum stai pe scaun?
Tu cum stai pe scaun?

Dacă pisicile vă amuză, vă garantez că un bărbat sau o femeie într-o astfel de poziție nu o să vă stârnească aceleași senzații.

Poziția este considerată o jignire în multe culturi și arată o atitudine superioară și plină de siguranță. De asemenea, oamenii care aleg o astfel de poziție vor să ocupe cât mai mult spațiu și cumva să atragă atenția.

Părerea mea? Acasă poți sta cum vrei, eventual poți să îi iei și o bere într-o mână și telecomanda în alta, dar în public, ar da mai bine să-ți strângi un pic picioarele. Dacă e o adunare de băieți, posibil să nu deranjeze pe nimeni poziția aceasta. La fel și la fete. Dar, dacă vorbim de o adunare formală, în care sunt prezente și femei, clar nu vei fi privit cu respect sau admirație dacă alegi această postură. Asta dacă nu ești pisică sau cățel. Atunci sigur vei amuza publicul.

Tu cum stai pe scaun? Implicare, interes, acțiuni imediate
Tu cum stai pe scaun? Implicare, interes, acțiuni imediate

Altă variantă, dar cu picioarele o idee mai adunate și cu brațele sprijinite pe acestea transmite un mesaj diferit.  Implicare, interes, acțiuni imediate. O femeie e posibil să nu arate tocmai elegant în această poziție, dar un bărbat cu siguranță va arăta faptul că e pregătit să își asume responsabilități și să acționeze într-o anumită direcție.

Cum stăm pe scaun pentru a nu lăsa loc de interpretări?

Simplu! Cu spatele drept, cu mâinile poziționate pe genunchi și cu picioarele lipite între ele și fixate drept pe pământ. Dacă ești femeie și dorești să stai picior peste picior, e ok poți alege și această poziție atâta timp cât partea superioară a corpului nu transmite un alt mesaj.

Cum stai pe scaun?
Cum stai pe scaun?
Cum aleg eu să stau pe scaun?

O foarte mare perioadă am ales varianta elegantă, picior peste picior. Evident, poziția picioarelor mele depinde foarte mult de contextul în care mă aflu.

Cum stau eu pe scaun?
Cum stau eu pe scaun?

Prin iarnă, am aflat că orice încrucișare a membrelor superioare sau inferioare blochează fluxul de energie. Pentru cei care nu cred în energii pozitive și negative, vine știința din spate cu multe demonstrații. Poziția de picior peste picior poate cauza următorele:

 • paralizia nervului peronier sau paralizia peronieră,
 • creșterea presiunii sângelui în corp,
 • dureri în partea inferioară a spatelui,
 • dureri în zona gâtului,
 • disconfort în zona şoldurilor,
 • dezechilibrul pelvian.
Ai ajuns în punctul în care te întrebi cum să stai pe scaun?

Poziții sunt suficiente și ai de unde alege, dar mai presus de tot contează ceea ce vrei tu să transmiți. Nu ne putem corecta limbajul corpului cât ai clipi, dar putem să ne analizăm gesturile și să le schimbăm. Ia un scaun și o oglindă. Încearcă diferite poziții pe el și vezi care e cea mai confortabilă pentru tine și ce transmite. Gândește-te cum te-ai simți tu dacă în fața ta ar sta cineva fix ca tine. Ce ai transmite și câtă credibilitate ai avea?

Tu cum alegi să stai pe scaun?


Surse:

 • www.bbc.com/future/story/20151013-is-crossing-your-legs-bad-for-you

Alătură-te și tu celor 4000 de abonați la blog

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Ultimele postari ale lui Bianca Ionel - Digital Marketing Iasi (vezi toate)

17 thoughts on “Ce le transmiți celor din jur când stai pe scaun?”

 1. Foarte interesant articolul tău, întotdeauna am fost pasionată de limbajul trupului, ba chiar mi-aș dori să studiez NLP cândva!
  Am scris și eu puțin despre poziția corporală în ultimul articol, dar din alt punct de vedere, te invit pe la mine :*

 2. La mine treaba e simplă. Nu știu ce transmit, fiindcă mă deplasez cu scaunul după mine peste tot și poziția frecvent adoptată, în cazul meu, e tip sfoară, sau cu picioarele unul lângă celălalt. 🙂

 3. Mi-ai dat de gandit, dar m-am si amuzat un pic. Si eu stau cu picioarele incrucisate tip sfoara abia acum am realizat ce inseamna, dupa ce am citit articolul tau. Incerc sa ma (re)obisnuiesc cu o tinuta mai eleganta de stat pe scaun asa ca imaginea de la final este tocmai buna din acest punct de vedere (eu nu suport sa stau picior peste picior! nu imi place pozitia)

 4. Foarte interesant articolul tau, am obiceiul sa stau cu picioarele incrucisate si daca pana acum nu ai vazut nici o persoana care sa stea in pozitia din prima imagine este pentru ca nu m-ai vazut pe mine 😛

 5. De cele mai multe ori picior peste picior imi place sa stau, mi se pare elegant pentru o femeie.
  Insa daca sunt acasa la mine sau la cineva apropiat, de multe ori imi intind picioarele pe scaunul de langa mine sau stau turceste.
  De acum inainte o sa fiu mai atenta la cum stau cei din jur.

 6. foarte interesant ce ai zis cu blocatul fluxului de energie, o sa mai caut sa citesc despre asta! cum stau eu? cam americaneste, ma imbrac mai mult in pantaloni iar cand sunt in rochie, cred ca tip vultur…dar nu chiar asa accentuat ca acolo!

 7. :))) eu stau in general picior peste picior, insa mai am momente in care tin si piciorul in stil „american”. Deci ori picior peste picior, ca o doamna (gen), ori in stil american. :))

 8. Nu m-am gandit niciodata sa imi analizez care este pozitia picioarelor cand stau pe scaun. Cred ca cel mai mult folosesc pozitia lejer si sfoara. Dar atunci cand sunt acasa si nu la birou adopt si pozitia americana. 😀
  La birou mai stau cu picioarele lipite si usor inclinate.

 9. cred ca-n majoritatea cazurilor stau picior peste picior, dar se intampla sa stau cu picioarele incrucisate in bucla, asta e clar, acum imi dau seama, dr si cu picioarele departate, la intalniri informale, cu prietenii.

 10. Foarte interesant articolul. Tocmai mi-am luat si eu o carte despre limbajul trupului dar nu am apucat sa o citesc. Am stat si stau in toate pozitiile :))) nu m-am gandit niciodata la ce ar putea insemna acest lucru, dar bineinteles ca am luat anumite pozitii in diferite situatii

 11. Sincera sa fiu, nu m-am gandit pana acum la ce pozitie a picioarelor am avut. Daca stau bine si ma gandesc nu am stat chiar asa garbovita si cu picioarele incrucisate. Eu sunt atenta mai tot timpul sa stau cu spatele drept. Pe picioare n-am pus mare pret.

 12. Cel mai des stau cu picioarele incrucisate intr-un mod lejer si din cand in cand le alternez pentru a nu crea presiune. Nu stiam ca in aceasta pozitie blochezi energia, uite, am invatat ceva important, dar nu stiu daca voi si aplica pentru ca mi-a intrat in sange pozitia asta cu picioarele incrucisate.

Lasă un răspuns