Web Analytics
Cele 12 pârghii ale succesului | recenzie carte - Bianca Ionel - Digital Fairy Iasi - Site prezentare - magazin online - marketing - SEO

Cele 12 pârghii ale succesului | recenzie carte

Cele 12 pârghii ale succesului vin ca o explicație a „Celor 7 deprinderi ale persoanelor eficace” pentru a ajuta cititorul să înțeleagă mai bine cum face trecerea de la o viață de succes și care sunt pilonii care trebuie respectați pentru a atinge echilibrul. Cartea este structurată pe două parți. Una descrie ce reprezintă excelența primară, după ce în prefață se face o comparație cu cea secundară. A doua parte se axează pe cele 12 pârghii ale succesului.

Cele 12 pârghii ale succesului – prima parte

Pentru a înțelege și obține excelența primară Stephen Covey ne oferă o privire de ansamblu asupra noastră. Noi avem trei vieți: una publică, una privată și una secretă.

„Viața secretă își are locul în inimă, acolo unde îți sunt motivațiile reale – dorințele tale cele mai ascunse.”

Avem o serie de pași pentru a realiza o introspecție și pentru a ne alegele motivele care ne duc către succesul primar. Un alt element dezbătut în cadrul acestui capitol este caracterul. Așa cum spune și H. Jackson Brown Jr. „Caracterul este ceea ce facem atunci când credem că nu ne vede nimeni”. Mi-a plăcut foarte mult faptul că mai presus de competențe este caracterul. Rezultatele noastre sunt influențate de caracter și de valorile pe care acționăm. Dacă nu sunt cele dorite, e nevoie să ne reprogramăm. Cum? Aflați în carte!

Un alt punct sensibil atins în acest capitolul este cel legat de principii și valori. Exemplul dat este cel legat de valorile unei companii. Cele care se doresc a fi valori și cele care sunt reale rezultate din acțiunile celor din companie. Subiectul e delicat, dar am să închei tot cu un citat din carte „O viață integră este singurul lucru pentru care merită să lupți”.

Vor exista momente în care orice om sau companie va devia de la drumul drept. Pentru a rămâne pe acel drum sunt o serie de forțe pe care le puteți descoperi tot în carte.

„Fără o viziune comună și fără un sistem de valori bazat pe principii corecte, totul se duce de râpă.”

Ultimul capitol din prima parte a cărții „Cele 12 pârghii ale succesului” este dedicat reprogramării gândirii. Se oferă exemple din viață și moduri de reintrepretare a acestora printr-o gândire diferită.

Cele 12 pârghii ale succesului – partea a doua este structurată pe 12 capitole, fiecare dedicat unei pârghii

Pârghia integrității vorbește despre cei care și-ai pierdut integritatea trăiesc într-o lume a aparențelor. Oamenii ce trăiesc succesul primar au adânc întipărită în caracter integritatea. Capitolul surprinde cum poți să trăiești în integritate totală și cum poți evita să fii apăsat de povara falsității.

Pârghia contribuției ține foarte mult de ceea ce vrem să lăsăm moștenire și de capacitatea noastră de a crea ceva ce poate fi util și peste ani.

„Ca să conștientizezi limita dintre ce are nevoie lumea și ce poți tu să oferi, trebuie să răspunzi la trei întrebări: De ce are nevoie lumea din partea mea? La ce mă pricep cel mai bine? Cum pot să îmbin ceea ce-mi place să fac cu cerințele de la locul de muncă?”

Pârghia priorității  ne dezvăluie faptul că de cele mai multe ori lucrurile importante pentru evoluția noastră nu se află pe lista celor catalogate drept „urgente”. Acest capitol mi-a amintit de ceea ce am învățat la un training de time management. De faptul că „visul meu” trebuie să se regăsească în prioritățile fiecărei zile.

Pârghia sacrificiului, dăruirii și responsabilității

Pârghia sacrificiului este legata de pilda samariteanului milostiv și de gândirea acestuia „Dacă nu mă opresc să-l ajut pe omul acesta ce se va întâmpla cu el?”. El nu s-a gândit la ce s-ar întâmpla cu el așa cum au făcut preotul și levitul. Acest exemplu aduce în prim plan capacitatea de sacrificiu a omului pentru binele aproapelui.

Pârghia dăruirii ne învață că egoismul este sursa durerilor noastre sufletești. Dacă învățăm să dăruim celor din jur o parte din noi. Dăruirea noastră contează pentru 90% din oameni, iar celorlalți le oferă puterea de care au nevoie.

Pârghia responsabilității ne oferă o lecție și o serie de sfaturi despre cum să ne asumăm responsabilitatea și atunci când lucrurile nu merg bine. Să învățăm să nu ne victimizăm. Să ne asumăm eșecul ca fiind al nostru și din cauza deciziilor luate de noi. Să nu dăm vina pe cei din jur și nici pe anumite circumstanțe.

Pârghia loialității, recipriocității, diversității și recipriocității

Capitolul despre pârghia loialității oferă patru povești scurte dar cu impact profund. Loialitatea ține de caracterul fiecăruia și felul în care vorbești despre un om în lipsa lui îți arată loialitatea față de el.

„Dacă oamenii știu că tratezi o persoană cu respect, atunci, în situații diferite îi vei trata și pe ei la fel, chiar în condiții de stres sau presiune suplimentară.”

Pârghia reciprocității

„Legea reciprocității este la fel de constantă ca legea gravitației. Nu poți încălca un principiu moral sau o lege naturală , fără a suferi consecințe. Tuturor ne sunt cântărite faptele, zi de zi, și le decontăm în fiecare clipă a vieții.”

Pârghia diversității ne învăță că asocierea cu persoane care gândesc la fel ca noi și sunt clone a ne noastre nu ne va duce decât spre succesul secundar. Succesul primar este dat de asocierea noastră cu oameni diverși, pentru a nu ne limita gândirea și pentru a crea sinergie în jurul nostru.

Pârghia învățării, reînnoirii și predării

Pârghia învățării ne amintește de obligația noastră morală de a progresa zilnic. Nu se bazează pe obținerea a cât mai multe certificate academice ci la sesiuni scurte de învățare pe domeniul în care lucrăm. Ele ne vor ajuta să devenim mai buni și să atingem un alt nivel.

Pârghia reînnoirii este legată de deprindea 7 ce presupune o constantă în „ascuțirea securii”. Zilnic trebuie să aducem un plus de valoare în toate planurile noastre. De la fizic, mental până la cel emoțional și spiritual.

Pârghia predării presupune să îi învățăm și pe cei din jur ceea ce știm noi. Prin această practică vom fi mereu motivați să ne perfecționăm. Vom ajunge să asimilăm mai bine ceea ce am învățat. Aceată pârghie îmi amintește mult de facultate și de momentele în care explicam ceva unui coleg. Pentru a explica cât mai bine mă documentam suplimentar și la final simțeam că știu mai bine acea parte.

Cele 12 pârghii ale succesului - despre viata
Cele 12 pârghii ale succesului – despre viata
Cele 12 pârghii ale succesului concluzii și recomandări
 • Titlul cărţii: Cele 12 pârghii ale succesului
 • Autor: Stephen R. Covey
 • Numărul de pagini: 144
 • Preț: 24.90 RON
 • ISBN: 978-606-587-424-4
 • Editura ALL

Cartea „Cele 12 pârghii ale succesului” se încheie cu o serie de sfaturi și cu un interviu luat autorului. Vă invit să o citiți și să aplicați tot ceea ce oferă. O să găsiți sfaturi, exemple și exerciții. Nu vă grăbiți să treceți prin ele, ci investiți timp în a le face și a le analiza pentru a ajunge la rezultate. Lectura este foarte ușoară, presărată cu exemple care te fac să înțelegi foarte bine despre ce este vorba și te ajută să aplici în viața reală ceea ce ai învățat.

Știu că setul de cărți scrise de Stephen Covey pare a fi recomandat managerilor, dar vă pot asigura că este o lectură utilă pentru oricine. Se bazează pe om, pe caracterul acestuia și pe evoluție. Nu trebuie să ai o poziție de conducere pentru a-ți dori să fii mai bun și să atingi succesul. Ca o paranteză, cei pe poziții de conducere ignoră aceste cărți, din considerentul că le știu pe toate. De aceea e bine ca măcar noi angajații să le citim, pentru a îi înțelege și pentru a alege să mergem pe drumul către succes. Noi suntem managerii propriei noastre vieți și trebuie să știm cum să o facem cât mai frumoasă și productivă.


Voi ați citit această carte? Aștept cu inters părerile voastre despre ea.

6 thoughts on “Cele 12 pârghii ale succesului | recenzie carte”

 1. Stiu ca am mai vazut pe blogul tau articole destinate dezvoltarii personale sau recenzii pentru anumite carti cu acelasi subiect. Am avut o perioada in care si eu citeam destul de mult pe partea asta si am pus mana pe niste carti in limba engleza, care m-au ajutat sa vad lucrurile din alta mariera. In acest sens, imi permit sa iti recomand The Rainmaker, aparuta in anul 1995. Este ceva mai stufoasa, dar daca iti place sa citesti in limba engleza, o sa-ti placa lectura. Cartea 12 parghii ale succesului nu am citit-o, dar mi-a placut review-ul tau. As putea sa o cumpar pentru mine, sa imi fac un cadou, sau o ofer cuiva drag.

 2. Interesanta idee: viata publica, viata privata si viata secreta. De cateva luni tot meditez la acest aspect si am ajuns la concluzia ca nimeni nu ne cunoaste cu adevarat, nici familia. Observ acest lucru si la cei din jur. Chiar daca unii fac confidente, se plang pe umarul cuiva…in realitate, tin pentru ei ce gandesc cu adevarat, ce simt in realitate. Si aici ma observ si pe mine. Realizez ca uneori am alte dorinte decat discut cu cei din familie si sunt constienta ca nu le pot spune pentru ca incerc sa nu fiu egoista.
  Parghiile mentionate de tine sunt atat de ….la obiect! Doar daca te cunosti cu adevarat, daca te gandesti si realizezi/constientizezi ce doresti in mod real, ce simti si la ce aspiri, poti sa intelegi si sa iei o decizie care sa te ajute concret.

 3. N-am citit tot setul de carti al lui Stephen R Covey, doar „A treia cale”, dar mi-a placut enorm si incerc sa aplic zilnic cele citite. Dupa ce am citit recenzia ta mi-e clar ca ar trebui sa continui si sa citesc toate cele trei carti, merita din plin atentia mea.

 4. Chiar imi pare a fi o carte de unde am ce invata, motiv pentru care chiar acum o caut in librariile online si intentionez s-o comand! Multumesc pentru recomandare!

 5. Nu prea am citit carti de dezvoltare personala si poate ca asta este motivul pentru care nu am suficient de mare succes!

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: